Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να στηρίξει η αντιπολίτευση, κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές, την πρόταση συγκρότησης Εξεταστικής για ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια, πρόγραμμα «Ηρακλή»

Να στηρίξει η αντιπολίτευση, κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές, την πρόταση συγκρότησης Εξεταστικής για ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια, πρόγραμμα «Ηρακλή»

|

Εβδομαδιαία ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντείνει την κοινοβουλευτική του παρέμβαση σε απόλυτη αλληλεπίδραση με την κοινωνία και τους φορείς της και ταυτόχρονα αναπτύσσει πλήρως την προσπάθεια της οργανωτικής του ανασυγκρότησης με εξωστρεφείς δράσεις και περιοδείες των στελεχών του σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρθηκε εμφατικά στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κόμματος, ο Γραμματέας της Κ.Ε., Νίκος Παππάς, κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές να στηρίξουν την πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε χτες για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής «για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, τη λειτουργία των funds και των servicers και τις κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος “Ηρακλής”».

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας «Η Δικαίωση» και δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Επισήμανε ότι η «Δικαίωση» ανέλαβε «μια σημαντική πρωτοβουλία, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για τη διερεύνηση της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Εμείς ανταποκριθήκαμε, επεξεργαστήκαμε την πρόταση και προχωρήσαμε στην κοινοβουλευτική πρωτοβουλία». Τη συνάντηση απασχόλησαν οι πρακτικές των τραπεζών, των funds και των servicers, η ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών και το ιδιαίτερο πρόβλημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη όταν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χρέη. Θέλουμε να στεγάσουμε το μέλλον, όχι να το κρατάμε φυλακισμένο», τόνισε ο Νίκος Παππάς.

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τα κόκκινα δάνεια

Ο Νίκος Παππάς πρόταξε οκτώ σχετικά ερωτήματα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στη Βουλή και στον δημόσιο διάλογο:

  • Ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών: Πόσα δημόσια χρήματα δόθηκαν και πόσα ανακτήθηκαν;
  • Μεταβιβάσεις δανείων: Σε ποιους μεταβιβάστηκαν, με ποιους όρους και με ποια τιμήματα;
  • Νομοθετικό πλαίσιο: Πώς εφαρμόστηκαν οι νόμοι και ποιες συνέπειες είχαν για τους οφειλέτες;
  • Πρόγραμμα «Ηρακλής»: Ποιες αποκλίσεις υπάρχουν από τα επιχειρηματικά σχέδια και ποιος είναι ο κίνδυνος για το Δημόσιο;
  • Funds και servicers: Πώς λειτουργούν, ποια είναι τα οικονομικά τους κίνητρα και πώς ελέγχονται;
  • Ακίνητα και κατοικία: Πόσα ακίνητα διαχειρίζονται οι servicers και πώς επηρεάζουν την αγορά κατοικίας;
  • Προστασία δανειοληπτών: Τι συμβαίνει με τις ρυθμίσεις, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τους πλειστηριασμούς και την πρώτη κατοικία;
  • Αναγκαίες αλλαγές: Ποιες παρεμβάσεις απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αναδειχθούν;

Να δώσουν τα business plans για να δούμε πόσα σπίτι είναι κλειστά και πόσα πάνε προς εκποίηση

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «δεν μπορεί να μας εγκαλούν για το αν έχουμε κοστολογήσει την πρότασή μας για φθηνότερο βρεφικό γάλα και 16 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων, 20 αρχικά, να βρίσκονται σε ένα μαύρο κουτί». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι ανακτήσεις υπολείπονται κατά 24% των προβλέψεων, ενώ σε 7 από τις 19 τιτλοποιήσεις οι αποκλίσεις ξεπερνούν το 20%. «Τι σημαίνουν αυτές οι αποκλίσεις; Ποιος είναι ο κίνδυνος κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων; Ποιες ενδεχόμενες υποχρεώσεις μπορεί να προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι «έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να κατατεθούν στη Βουλή τα επιχειρηματικά σχέδια, τα business plans, των τιτλοποιήσεων που διαχειρίζονται οι servicers. Έχουμε ζητήσει ακόμη και ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, προκειμένου να προσκομιστούν τα σχέδια αυτά».

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι μετά την κατάθεση της πρότασης πρέπει να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. «Ζητάμε να οριστεί άμεσα συγκεκριμένη ημερομηνία συζήτησης της πρότασης στην Ολομέλεια. Δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. Μιλάμε για κρατικές εγγυήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση των δανείων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και για σοβαρά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις».

Αναφερόμενος στις δυνατότητες στήριξης της πρότασης, πρόσθεσε ότι μπορεί να κατατεθεί ως πρόταση μειοψηφίας και με 120 ψήφους να συγκροτηθεί η Επιτροπή.

Στο σημείο αυτό, καλωσορίζοντας τον Σωκράτη Βαρδάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία αυξήθηκε μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις, αναρωτήθηκε: «θα είχαμε τέτοιου τύπου εξελίξεις και θα αναμέναμε και άλλες, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είχε πάρει εμφατική θέση δημόσια για αυτή την αήθη πολιτική πρακτική;» για να συνεχίσει λέγοντας: «έρχεται το νομοσχέδιο για τους servicers, πιθανά αρχές Νοεμβρίου. Εμείς θέλουμε να έχουμε την ικανότητα να προκαλέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Αυτό το νομοσχέδιο έχει διατάξεις οι οποίες ενώ δίνουν διορία απάντησης στο δανειολήπτη, δεν δίνουν διορία απάντησης στον δανειστή. Έχει διατάξεις οι οποίες είναι απολύτως ετεροβαρείς εις βάρος του δανειστή. Εδώ λοιπόν η Ελληνική Βουλή πρέπει να πάρει θέση. Και εάν δεν γίνει ονομαστική ψηφοφορία, δεν θα μάθετε ούτε εσείς ούτε εμείς ποια είναι η θέση των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι 49».

Πάνω σε αυτό, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «όποιος πάρει την ευθύνη να αποστερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη δυνατότητα να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία θα καταγγελθεί ευθέως και ανοικτά. Χρειάζονται 15 βουλευτές και αυτή τη στιγμή είμαστε 11. Και θεωρώ ότι έχουμε ήδη πείσει άλλο ένα μέλος του Κοινοβουλίου να συνυπογράψει μαζί μας για την ονομαστική».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Μελίδης τόνισε σχετικά ότι «εάν δεν μαζευτούν αυτές οι 15 υπογραφές από την Αριστερά στη Βουλή, την ευθύνη για το ότι δεν θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για αυτό το ζήτημα δεν θα την έχει η Νέα Δημοκρατία, αλλά το κόμμα που θα υποδεχθεί εκ των υστέρων αυτούς οι οποίοι σήμερα δεν επιτρέπουν να συγκεντρωθούν οι 15».

«Θα είναι σαν να έχει καταψηφίσει ο Τσίπρας το δικαίωμα για ονομαστική ψηφοφορία», πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον θερμό εναγκαλισμό Τσίπρα – Μεϊκόπουλου, όσο και την παρουσία του δεύτερου στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη Μαγνησία, επεσήμανε ότι «δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα εάν η έδρα της Μαγνησίας είχε παραδοθεί από τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο στο κόμμα του. Τώρα, με δεδομένο ότι η ΕΛ.Α.Σ. δεν έχει θέσει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία αξιοπρέπειας από την πλευρά της, εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα αξιοπιστίας της δήλωσής της περί απουσίας οποιαδήποτε σχέσης με εν ενεργεία βουλευτές. Πρακτικά μετά από αυτό τον εναγκαλισμό, η ΕΛ.Α.Σ. μπαίνει στο κάδρο της παρακώλυσης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό, αν το συνόψιζα σε έναν τίτλο, θα έλεγα: “Εν ενεργεία βουλευτές, εν ενεργεία αγκαλιές”. Κάθε αγκαλιά και κάθε ανοχή στο φαινόμενο των ανεξαρτήτων βουλευτών μας θυμίζει την περίοδο από το ΠΑΛΛΑΣ μέχρι την Κεντρική Επιτροπή της 18ης Ιουλίου, τότε που ολόκληρη η ηγετική ομάδα και ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, επινόησαν και υλοποίησαν -χωρίς αίσιο, γι’ αυτούς, τέλος- το σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της μεταφοράς του στην ΕΛ.Α.Σ. Είναι κρίσιμο για την εκατέρωθεν αξιοπιστία το βράδυ των εκλογών, οι ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλεύτριες που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραδώσουν άμεσα τις έδρες, ώστε αυτός να επανακτήσει την πλήρη κοινοβουλευτική του ισχύ».

Περιβαλλοντική μόλυνση του Ασωπού – ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρέμβει

Από τη δική του πλευρά, ο Γραμματέας Οργανωτικού, Γιάννης Μπουλέκος, έκανε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία για τον Ασωπό, η οποία προέκυψε μετά τη συνάντηση του κόμματος με το ΠΑΚΟΕ και προανήγγειλε σχετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Πριν από μία εβδομάδα μετά από έρευνα του ΠΑΚΟΕ και μετρήσεις στην παραλία του Χαλκού στον Ωρωπό, αλλά και σε περιοχές των Οινοφύτων, δηλαδή απ’ όπου περνά ο Ασωπός, βρέθηκαν δείγματα επιδημικής χολέρας», τόνισε αρχικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επισημαίνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, αλλά και το γεγονός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί πόροι περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ για την απορρύπανση του Ασωπού, ο Γιάννης Μπουλέκος σημείωσε ότι έγινε συνάντηση με το ΠΑΚΟΕ και ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τους δήμους Οινοφύτων και Ωρωπού, ενώ αναμένεται πρόσθετη συλλογική δειγμάτων. Τα έργα απορρύπανσης, με υπεύθυνες υλοποίησης τις Περιφέρειες έχουν περιοριστεί μόνο σε μελέτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρέμβει και κοινοβουλευτικά για το θέμα, καθώς επιπρόσθετα έχουν ανιχνευτεί και ποσότητες εξασθενημένου χρωμίου. «Δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουμε αυτό να συνεχιστεί και να διογκώνεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουλέκος.

Το κόμμα ανασυγκροτείται μεθοδικά και ταχύτατα

Ερωτώμενος για τις δράσεις του κόμματος, ο Γραμματέας Οργανωτικού επεσήμανε ότι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων προχωράει κανονικά. Ταυτόχρονα ξεκινάει σε όλη την Ελλάδα η παρουσίαση του οικονομικού σχεδίου και του πολιτικού προγράμματος με αρχή από την Παρασκευή, όπου ο Γραμματέας του κόμματος, Νίκος Παππάς, μεταβαίνει στην Αχαΐα και το Σάββατο στην Αιτωλοακαρνανία.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επισκέψεις του Γιάννη Μπουλέκου στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σύντομα θα εκπονηθεί το σχέδιο εξωστρέφειας στην Αττική, μέσω συσκέψεων με παραγωγούς και κοινωνικούς φορείς σε όλο το λεκανοπέδιο και με περιοδείες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Οκτωβρίου 2026
Αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στις 8:30 π.μ., η Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ρ/στ Marconi 96,1 FM και τον δημοσιογράφο Α. Κουμιώτη.
22 Οκτωβρίου 2026
Σημεία από την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Μελίδη, στο MEGA News Επικαιρότητα, με τον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσιο Την ανάγκη για ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις, προκειμέ…
22 Οκτωβρίου 2026
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και τον προοδευτικό χώρο. Η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, το ιδιωτικό χρέος και η πίεση στα εισοδήματα διευρύνουν την απόστα…
22 Οκτωβρίου 2026
«Η θέση μας είναι καθαρή: “Ναι” στην αποκατάσταση και προστασία των Προσφυγικών, “όχι” στον εκτοπισμό των κατοίκων. Δεν μπορείς να επικαλείσαι την προστασία ενός ιστορικού τόπου και να αγνοείς τους α…
22 Οκτωβρίου 2026
Εβδομαδιαία ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντείνει την κοινοβουλευτική του παρέμβαση σε απόλυτη αλληλεπίδραση με την κοινωνία και τους φορείς της και ταυτόχρονα αν…
22 Οκτωβρίου 2026
Παρέμβαση της βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τη δημόσια υγεία άσκησε…
22 Οκτωβρίου 2026
Πάρτι προσλήψεων στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες, με ευθύνη του Υπουργού Εξωτερικών, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2027, φέρνουν στη Βουλή βουλεύτριες και βουλευτές…
22 Οκτωβρίου 2026
Την Πάτρα θα επισκεφθεί αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εκπροσ…