Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 17 Οκτωβρίου 2026
Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 17 Οκτωβρίου 2026
| ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και τον προοδευτικό χώρο. Η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, το ιδιωτικό χρέος και η πίεση στα εισοδήματα διευρύνουν την απόσταση ανάμεσα στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ευημερίας και στην καθημερινότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι διεθνείς συγκρούσεις και οι ευρωπαϊκές ανακατατάξεις κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη μιας σαφούς προοδευτικής απάντησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία έχει μπροστά του διπλή ευθύνη: να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις και να επιταχύνει την πολιτική, κοινωνική και οργανωτική ανασυγκρότησή του. Από τις 18 Ιουλίου έγιναν βήματα. Παραμένουν πολλά ακόμα. Η επόμενη περίοδος απαιτεί ενεργές οργανώσεις, συστηματική παρουσία στην κοινωνία, σαφείς προτεραιότητες και έλεγχο της υλοποίησης των αποφάσεών μας.
Η εισήγηση αποτιμά τη διεθνή και ελληνική συγκυρία, καταγράφει τη δράση της περιόδου, παρουσιάζει τις προγραμματικές μας επιλογές και τη στρατηγική των προοδευτικών συνεργασιών και θέτει συγκεκριμένους πολιτικούς και οργανωτικούς στόχους με χρονοδιάγραμμα. Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να αποφασίσει τα επόμενα βήματα για έναν ισχυρό, αυτοτελή και κοινωνικά παρόντα ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, που θα συμβάλει στη συγκρότηση αξιόπιστης προοδευτικής εναλλακτικής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
1. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Οι διεθνείς ανακατατάξεις και η ανάγκη μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής
Ο κόσμος βρίσκεται σε μια περίοδο βαθιών γεωπολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών ανακατατάξεων. Οι πολεμικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων εντείνονται και το διεθνές δίκαιο δοκιμάζεται. Η στρατιωτική ισχύς αποκτά ολοένα μεγαλύτερο βάρος στις διεθνείς σχέσεις, ενώ οι διεθνείς θεσμοί δυσκολεύονται να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Η αντιπαράθεση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και η επιστροφή των εμπορικών πολέμων δημιουργούν νέους κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.
Η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις. Η χρήση της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος ως μέσου επιβολής, οι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και η υποβάθμιση των πολυμερών θεσμών ενισχύουν την αστάθεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπερασπίζεται την ειρήνη, τη διεθνή νομιμότητα, τη διπλωματία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Το δίκαιο του ισχυρού δεν μπορεί να υποκαθιστά το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα χρειάζεται ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με σαφείς εθνικές θέσεις, ισχυρή διπλωματική παρουσία και πρωτοβουλίες ειρήνης και συνεργασίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει, κατά την εκτίμησή μας, μια πολιτική υπερβολικής πρόσδεσης στις στρατηγικές επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επιλογή αυτή περιορίζει τα περιθώρια αυτόνομης διπλωματικής δράσης και αποδυναμώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη μιας εξωτερικής πολιτικής που θα αξιοποιεί τις σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο, τα Βαλκάνια, τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Μιας πολιτικής που θα ενισχύει την ασφάλεια της χώρας μέσα από τη διπλωματία, το διεθνές δίκαιο και τη συνανάπτυξη των λαών.
Ουκρανία – Για μια νέα πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ειρήνης και ασφάλειας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, καταστροφές και σοβαρούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή και υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Υποστηρίζουμε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των διπλωματικών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του πολέμου και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας, με σεβασμό στα δικαιώματα και στην ασφάλεια του ουκρανικού λαού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει ουσιαστικό πολιτικό και διπλωματικό ρόλο. Η στρατηγική της δεν μπορεί να εξαντλείται στην αύξηση των εξοπλισμών και στην παρακολούθηση των αποφάσεων άλλων διεθνών δυνάμεων.
Προτείνουμε τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος συλλογικής ασφάλειας, ανεξάρτητου από το ΝΑΤΟ, που θα περιλαμβάνει και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηρίζουμε μια νέα αρχιτεκτονική ειρήνης και ασφάλειας από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, στη βάση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχικής ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Η προοπτική αυτή απαιτεί ουσιαστικές εγγυήσεις ασφάλειας, συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, μηχανισμούς οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενεργό συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Ευρώπη χρειάζεται στρατηγική αυτονομία που θα περιλαμβάνει την εξωτερική πολιτική, τη διπλωματία, την οικονομία, την ενέργεια, την τεχνολογία και την ασφάλεια. Η στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής και η επιστροφή σε ψυχροπολεμικές λογικές απομακρύνουν αυτή την προοπτική.
Μέση Ανατολή – Ειρήνη, διεθνές δίκαιο και μη εμπλοκή της Ελλάδας
Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και ο αμερικανοϊσραηλινός πόλεμος κατά του Ιράν δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους γενικευμένης περιφερειακής σύγκρουσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τις στρατιωτικές επιθέσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και διεκδικεί άμεση αποκλιμάκωση, κατάπαυση των εχθροπραξιών και επιστροφή στη διπλωματία.
Η Ελλάδα οφείλει να απέχει από πολεμικούς σχεδιασμούς και να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο διπλωματικό μέσο για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Στη Γάζα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από την κυβέρνηση Νετανιάχου, τον λιμό, τις μαζικές απώλειες αμάχων, τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Απαιτούμε την πλήρη προστασία του άμαχου πληθυσμού, την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την τήρηση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός και τη λογοδοσία για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Επαναφέρουμε την απαίτηση για άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα, σύμφωνα και με την απόφαση της Βουλής το 2015. Υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει, σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου, ενώ αποφεύγει να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δημιουργεί πρόσθετες δυνατότητες και ευθύνες. Η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει αυτή τη θέση για την προώθηση της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων.
Ευρωπαϊκή Ένωση – Η ανάγκη δημοκρατικής επαναθεμελίωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε μια βαθιά πολιτική και στρατηγική κρίση.
Η οικονομική επιβράδυνση, η ενεργειακή ανασφάλεια, οι κοινωνικές ανισότητες, η αποβιομηχάνιση και η άνοδος της Ακροδεξιάς αναδεικνύουν τις αδυναμίες του σημερινού ευρωπαϊκού μοντέλου.
Η κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική μετατοπίζει ολοένα περισσότερους πόρους προς τους εξοπλισμούς και τη στρατιωτική βιομηχανία, ενώ εντείνει τις πιέσεις στην πολιτική συνοχής, στην κοινωνική προστασία και στη δίκαιη πράσινη μετάβαση.
Διεκδικούμε τη δημοκρατική επαναθεμελίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Ευρώπη ειρηνική, δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη, αντιφασιστική, αλληλέγγυα, συμπεριληπτική και φεμινιστική.
Υποστηρίζουμε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών και την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνιών στη λήψη των αποφάσεων.
Αντιτασσόμαστε στην υιοθέτηση πλευρών της ατζέντας της Ακροδεξιάς από την ευρωπαϊκή Δεξιά, ιδιαίτερα στα ζητήματα της μετανάστευσης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Στο μεταναστευτικό και προσφυγικό διεκδικούμε μια πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει τον ρόλο της χώρας που αναλαμβάνει δυσανάλογο μέρος των ευθυνών φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, χωρίς αντίστοιχη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ευρωπαϊκή οικονομία, κοινωνικό κράτος και στρατηγική αυτονομία
Η απάντηση απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, δημόσιες επενδύσεις, κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία πρέπει να περιλαμβάνει την παραγωγική βάση, την ενεργειακή ασφάλεια, τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τη δυνατότητα κοινής αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων.
Υποστηρίζουμε τη δημιουργία μόνιμων ευρωπαϊκών επενδυτικών εργαλείων και την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής δυνατότητας της Ένωσης.
Οι δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική κατοικία, στις υποδομές και στην πράσινη μετάβαση αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει την ανάγκη ουσιαστικών δημόσιων παρεμβάσεων στις αγορές ενέργειας, ελέγχου των υπερκερδών και προστασίας των καταναλωτών.
Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι οι ευρωπαϊκές δημοσιονομικές ευελιξίες για ενεργειακές επενδύσεις δεν συνιστούν πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το κόστος επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και απαιτεί σαφή έλεγχο της κοινωνικής ανταποδοτικότητας των επενδύσεων. Οι αναγκαίες για τα παραπάνω δημόσιες επενδύσεις και δημόσιες παρεμβάσεις απαιτούν επανεξέταση των όρων της δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης, οι οποίοι στραγγαλίζουν τις δημόσιες πολιτικές. Παράλληλα είναι σκόπιμο να ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης καθώς η αρνητική εξέλιξη των οικονομικών ακόμα και των οικονομικά ισχυρών κρατών τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η στρατηγική της νεοφιλελεύθερης μονεταριστικής ευρωζώνης εξάντλησε τα όρια της ως προς την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί νέες δυνατότητες επιστημονικής, παραγωγικής και κοινωνικής προόδου. Υποστηρίζουμε την αξιοποίησή της με ισχυρούς κανόνες προστασίας των δικαιωμάτων, της εργασίας και της δημοκρατίας.
Η Ευρώπη οφείλει να αποτρέψει τη συγκέντρωση της ψηφιακής ισχύος σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και να εγγυηθεί ότι η τεχνολογική πρόοδος θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2028-2034 – Υπεράσπιση της ΚΑΠ και της πολιτικής συνοχής
Η διαπραγμάτευση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2028-2034 αποτελεί κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση των χρηματοδοτικών εργαλείων και την ενσωμάτωση διαφορετικών πολιτικών σε ευρύτερα εθνικά και περιφερειακά σχέδια δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τη διασφάλιση των πόρων και τον κοινό χαρακτήρα βασικών ευρωπαϊκών πολιτικών.
Η νέα αρχιτεκτονική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενδέχεται να περιορίσει την προβλεψιμότητα των ενισχύσεων, να αυξήσει την αβεβαιότητα για τους αγρότες και να δημιουργήσει ανισότητες στην κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών-μελών.
Αντίστοιχα, η ενδεχόμενη αποδυνάμωση της πολιτικής συνοχής θα επιβαρύνει τις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες και τις χώρες με μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.
Απορρίπτουμε τη χρηματοδότηση νέων ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων σε βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των Ταμείων Συνοχής.
Διεκδικούμε τη διασφάλιση επαρκών και προβλέψιμων πόρων για την αγροτική παραγωγή, τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων.
Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του πραγματικά κοινού χαρακτήρα της ΚΑΠ, με ισότιμους όρους ανταγωνισμού, περιβαλλοντική προστασία και επισιτιστική ασφάλεια.
Απαιτούμε ουσιαστική συμμετοχή των περιφερειών και της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στη διαχείριση των πόρων συνοχής.
Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει εγκαίρως ολοκληρωμένο εθνικό φάκελο διεκδικήσεων για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Ο φάκελος πρέπει να αποτυπώνει τις επιπτώσεις των προτεινόμενων αλλαγών στην ελληνική γεωργία, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στις δημόσιες επενδύσεις, να καθορίζει συγκεκριμένους στόχους χρηματοδότησης και να περιγράφει τις αναγκαίες ευρωπαϊκές συμμαχίες.
Η διαπραγμάτευση απαιτεί ενημέρωση της Βουλής και ουσιαστικό διάλογο με τους αγροτικούς, παραγωγικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς.
Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2027
Η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2027 δημιουργεί σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές ευθύνες.
Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί έγκαιρα, να διαμορφώσει σαφείς προτεραιότητες και να αξιοποιήσει τον θεσμικό της ρόλο για την προώθηση της ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν η διαπραγμάτευση του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η προστασία της ΚΑΠ και της πολιτικής συνοχής, η ενεργειακή ασφάλεια και η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Η ελληνική προεδρία πρέπει να συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ειρηνική επίλυση των περιφερειακών διαφορών.
Ζητούμε την έγκαιρη παρουσίαση των ελληνικών προτεραιοτήτων στη Βουλή και τη διαμόρφωση σαφούς πλαισίου εθνικών διεκδικήσεων.
Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις και Ανατολική Μεσόγειος
Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις προοδευτικές δυνάμεις της Κύπρου και στηρίζουμε τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ασκούμε κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική που επιδιώκει την ενσωμάτωση της Τουρκίας στους αμυντικούς σχεδιασμούς της Ένωσης, χωρίς να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το ζήτημα της συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους κράτους-μέλους.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στηρίζουμε τον διάλογο και την αποκλιμάκωση, με σταθερή υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Η Ελλάδα χρειάζεται συνεκτική εθνική στρατηγική, με σαφείς θέσεις, διπλωματικές πρωτοβουλίες και αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, ενισχύουμε τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τα Βαλκάνια. Υπερασπιζόμαστε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως σημαντική κατάκτηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ως βάση για την ενίσχυση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.
Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες
Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει να υπερασπίζεται μια εξωτερική πολιτική ειρήνης, διεθνούς δικαίου, πολυμερούς συνεργασίας και ενεργητικής διπλωματίας.
Διεκδικούμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση με πραγματική στρατηγική αυτονομία, δημοκρατική λειτουργία, ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσιες επενδύσεις και ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική επίλυση των διεθνών συγκρούσεων.
Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις αριστερές, προοδευτικές, οικολογικές και αντιφασιστικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Θέτουμε ως άμεσες προτεραιότητες την υπεράσπιση της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, τη μη εμπλοκή της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς, την προώθηση μιας νέας πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και την προστασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των Ταμείων Συνοχής.
Επιδιώκουμε μια Ελλάδα με ισχυρή και ανεξάρτητη διπλωματική παρουσία, που υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα μέσα από το διεθνές δίκαιο και συμβάλλει ενεργά στην ειρήνη, στη συνεργασία και στη συνανάπτυξη των λαών.
2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Η κοινωνία πληρώνει το κόστος των κυβερνητικών επιλογών
Η ελληνική οικονομία και κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες μιας οικονομικής πολιτικής που ενισχύει τις ανισότητες, συγκεντρώνει τον πλούτο και περιορίζει τις δυνατότητες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προβάλλει τους δημοσιονομικούς δείκτες και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως απόδειξη επιτυχίας. Την ίδια στιγμή, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών δέχεται ισχυρές πιέσεις, το κόστος στέγης απορροφά ολοένα μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο ενεργειακό και χρηματοδοτικό κόστος.
Η ακρίβεια αποκτά νέα ένταση. Ο πληθωρισμός έφτασε το 5% τον Σεπτέμβριο του 2026, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα εισοδήματα που έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες των προηγούμενων ανατιμήσεων.
Η ανάπτυξη εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση, στον τουρισμό και στις κατασκευές, ενώ παραμένουν σημαντικές αδυναμίες στην παραγωγική διάρθρωση, στην τεχνολογική αναβάθμιση και στην ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανάγκες κυρίως μέσα από περιορισμένες επιδοτήσεις και αποσπασματικές παρεμβάσεις. Διατηρεί, όμως, ανέπαφους τους βασικούς μηχανισμούς που τροφοδοτούν την ακρίβεια, την υπερχρέωση και τη συγκέντρωση οικονομικής ισχύος.
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Χρειάζεται αναδιανομή του εισοδήματος, παραγωγική ανασυγκρότηση, δημόσιες επενδύσεις και ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Δημοσιονομικά πλεονάσματα και πολιτικές επιλογές
Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δημιουργεί ουσιαστικά ερωτήματα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Το κρίσιμο μέγεθος για την αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής είναι το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης και η απόκλισή του από τον επίσημο στόχο που έχει υποβληθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο.
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων ετών αναδεικνύουν τη σημαντική συμβολή των φορολογικών εσόδων στη δημοσιονομική προσαρμογή. Η υπεραπόδοση των εσόδων, ιδιαίτερα από την έμμεση φορολογία, συνδέεται και με την αύξηση των ονομαστικών τιμών, η οποία επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί επιλέγει τη διατήρηση αυτής της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ υπάρχουν δυνατότητες ουσιαστικότερης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Ο ευρωπαϊκός δημοσιονομικός κανόνας καθαρών δαπανών επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς, αλλά προβλέπει και δυνατότητες άσκησης πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αξιοποιεί τις επιτρεπόμενες ευελιξίες, να προχωρά σε πρόσθετα διακριτά μέτρα εσόδων και να σχεδιάζει στοχευμένες, άπαξ παρεμβάσεις όπου επιτρέπεται.
Η συζήτηση για τον δημοσιονομικό χώρο απαιτεί διαφάνεια και ακριβή αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων. Οι ενδιάμεσοι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού δεν πρέπει να υποκαθιστούν τους επίσημους στόχους του Μεσοπρόθεσμου στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής πορείας.
Επισημαίνουμε επίσης την ανάγκη επανεξέτασης της στρατηγικής πρόωρης αποπληρωμής φθηνού δημόσιου χρέους, όταν αυτή συνοδεύεται από νέο δανεισμό με υψηλότερο κόστος. Η διαχείριση του χρέους πρέπει να αξιολογείται με βάση το συνολικό δημοσιονομικό όφελος, το κόστος χρηματοδότησης και τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2027 προσφέρει τη δυνατότητα να αναδειχθεί αυτή η αντίφαση ανάμεσα στις δημοσιονομικές επιδόσεις και στην κοινωνική πραγματικότητα.
Διεκδικούμε δημοσιονομική πολιτική που υπηρετεί την κοινωνική πλειοψηφία, αξιοποιεί τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και στηρίζει την παραγωγική και κοινωνική ανάπτυξη.
Ακρίβεια, ενέργεια και αγοραστική δύναμη
Η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο καθημερινό πρόβλημα για εκατομμύρια πολίτες.
Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, των μεταφορών και της στέγης έχουν περιορίσει την πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Οι μισθολογικές αυξήσεις και τα περιορισμένα κυβερνητικά επιδόματα αδυνατούν να αντισταθμίσουν τις σωρευτικές ανατιμήσεις.
Η νέα ενεργειακή κρίση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι διεθνείς αναταράξεις μεταφέρονται στην εγχώρια αγορά, ενώ τα υψηλά περιθώρια κέρδους σε κρίσιμους κλάδους ενισχύουν τις πιέσεις στις τελικές τιμές.
Η κυβέρνηση επιλέγει την επιδότηση της κατανάλωσης για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αντί να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στη φορολογία και στη διαμόρφωση των τιμών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει, με κατάθεση και σχετικών τροπολογιών, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα ελάχιστα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά επίπεδα και την επιβολή πλαφόν στα περιθώρια διύλισης, με αναφορά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η μείωση του ΕΦΚ αποτελεί δυνατότητα που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να την αξιοποιήσει.
Παράλληλα, διεκδικούμε την αντιμετώπιση των υπερκερδών στους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών και την αξιοποίηση των πρόσθετων εσόδων για τη στήριξη των πολιτών.
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί ενεργό δημόσιο ρόλο στην ενέργεια, αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς και πολιτικές που περιορίζουν τη δυνατότητα μετακύλισης υπερβολικών κερδών στους καταναλωτές.
Προτάσεις τμήματος ενέργειας
1. Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και να μπει τέλος στην υπονόμευση και καταστροφή υποδομών σε βάρος της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας
2.Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%.
3. Άμεση φορολόγηση των υπερκερδών.
4.Αναθεώρηση της λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς (Target Model) και αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.
5.Ενίσχυση της ΡΑΑΕΥ και της εποπτείας της ενεργειακής αγοράς.
6.Αυστηροί έλεγχοι, διαφάνεια και ουσιαστική εποπτεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της αγοράς εξισορρόπησης.
7.Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος.
8.Προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας πληρωμής.
9.Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της ΕΕ.
10.Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους στη διύλιση και επιβολή
Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης 90% στα πλεονάζοντα κέρδη.
11.Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στα ΕΛΠΕ, ώστε να λειτουργούν ως εθνικός
πυλώνας παρέμβασης και συγκράτησης των τιμών στην αγορά καυσίμων.
12.Πλήρης αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου CISAF για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της ενεργοβόρου βιομηχανίας, τη διατήρηση της παραγωγικής βάσης, των θέσεων εργασίας και της διεθνούς
ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με τη δημόσια στήριξη να συνδέεται με επενδύσεις των επιχειρήσεων σε ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα και απανθρακοποίηση.
13. Προώθηση της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης και ενίσχυση τωνενεργειακών κοινοτήτων, των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών.
14.Ενίσχυση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και κτιρίων, με επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση.
15.Η όποια σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής μετάβασης να γίνει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες, την τοπική αυτοδιοίκηση και συνεταιρισμούς προς όφελος της κοινωνιας και όχι των κολοσσών της ενέργειας με παράλληλη ανάπτυξη δικτύων και αποθήκευσης και διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.
16.Δίκαιη και σχεδιασμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με αναθεώρηση του Ειδικού
Χωροταξικού Πλαισίου ΑΠΕ βάσει της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής, προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
17.Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, της κλιματικής ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
18.Ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας, των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Στεγαστική κρίση και κοινωνική κατοικία
Η στεγαστική κρίση έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές προκλήσεις της χώρας.
Το υψηλό κόστος ενοικίασης, η αύξηση των τιμών αγοράς κατοικίας, η περιορισμένη προσφορά προσιτών κατοικιών και η απουσία επαρκούς κοινωνικού στεγαστικού αποθέματος δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Οι νέοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ανεξάρτητο νοικοκυριό. Οι οικογένειες διαθέτουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για στέγη. Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος ενοικίασης στις πανεπιστημιουπόλεις.
Οι πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις για το κόστος στέγης ανέδειξαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της κρίσης.
Η κυβερνητική πολιτική στηρίζεται κυρίως σε επιδοτούμενα δάνεια, φορολογικά κίνητρα και περιορισμένες παρεμβάσεις στην προσφορά κατοικιών. Αυτά τα μέτρα δεν συγκροτούν επαρκή πολιτική κοινωνικής κατοικίας και ενδέχεται, σε συνθήκες περιορισμένης προσφοράς, να τροφοδοτούν περαιτέρω τις τιμές.
Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργίας κοινωνικού στεγαστικού αποθέματος, αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και κινητοποίησης δημόσιων επενδυτικών εργαλείων.
Η πρότασή μας για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ, τη συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τη διαμόρφωση νέου κοινωνικού επενδυτικού μηχανισμού μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα μιας τέτοιας στρατηγικής.
Συνδέουμε την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με την ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας και την αποκατάσταση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Ιδιωτικό χρέος, τράπεζες και servicers
Το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπα με δανειακές υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές και περιορισμένη δυνατότητα βιώσιμης ρύθμισης.
Η μεταφορά μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο συγκέντρωσης οικονομικής ισχύος.
Ο μηχανισμός «Ηρακλής», με την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις, συνέβαλε στη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Η εξέλιξη αυτή δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη κοινωνική λύση για το σύνολο των δανειοληπτών.
Η κυβέρνηση περιορίζεται σε επιμέρους ρυθμίσεις, ενώ διατηρεί τον βασικό μηχανισμό λειτουργίας των funds και των servicers.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδιωτικό χρέος, με στόχο τη διεύρυνση της προστασίας των δανειοληπτών, τη βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών και την ουσιαστική παρέμβαση στο απόθεμα των προβληματικών απαιτήσεων.
Επιδιώκουμε παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, που θα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα πριν από την απώλεια της κατοικίας ή της επαγγελματικής περιουσίας.
Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων, στις τιμές απόκτησης των δανείων και στα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Η κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει πώς αξιοποιούνται οι κρατικές εγγυήσεις και ποια αποτελέσματα παράγει ο μηχανισμός διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
Εργασία, μισθοί και κοινωνική προστασία
Η βελτίωση ορισμένων δεικτών απασχόλησης συνυπάρχει με σοβαρά προβλήματα ποιότητας της εργασίας και επάρκειας των εισοδημάτων.
Οι χαμηλοί πραγματικοί μισθοί, η εργασιακή ανασφάλεια, η περιορισμένη κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις και οι δυσκολίες συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής επιβαρύνουν τους εργαζόμενους.
Η εικόνα της ανεργίας απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση. Τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν μείωση του ποσοστού ανεργίας, ενώ τα στοιχεία της ΔΥΠΑ αποτυπώνουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με διαφορετικά κριτήρια καταγραφής.
Η διαφορά των δύο μετρήσεων επιβάλλει ουσιαστική εξέταση της διάρκειας της ανεργίας, της πρόσβασης στα επιδόματα, της ποιότητας της απασχόλησης και των πραγματικών δυνατοτήτων ένταξης στην αγορά εργασίας.
Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και προστασία των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Παράλληλα, προτάσσουμε την ανάγκη αποκατάστασης των απωλειών των συνταξιούχων, επαναφοράς της 13ης σύνταξης και ενίσχυσης της προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.
Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση πρέπει να αποκτήσει ισχυρότερο κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνικό κράτος
Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών αποτελούν κρίσιμες πλευρές της κοινωνικής κρίσης.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, αυξημένες ανάγκες και ανισότητες στην πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Η επιβάρυνση των νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα περιορίζει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Στη δημόσια εκπαίδευση, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, οι ανεπάρκειες των υποδομών και το αυξημένο κόστος διαβίωσης των φοιτητών δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.
Η κυβέρνηση προωθεί επιλογές ενίσχυσης της ιδιωτικής δραστηριότητας σε κρίσιμους τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, αντί να προτάσσει τη συστηματική αναβάθμιση των δημόσιων δομών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία και παιδεία, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτίωση των υποδομών και την αποτελεσματική χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.
Παραγωγική ανασυγκρότηση με κοινωνική δικαιοσύνη και περιφερειακή σύγκλιση
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διακυβέρνησή του, το 2017-2018.
Στόχος ήταν η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος , με αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε περιφέρειας, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μείωση των ανισοτήτων
Σήμερα, η ανάγκη για ένα τέτοιο υπόδειγμα παραμένει επίκαιρη. Η εξάρτηση από εισαγωγές , η περιορισμένη παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας το υψηλό ενεργειακό κόστος και η άνιση πρόσβαση στη χρηματοδότηση περιορίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η μεταποίηση και η αγροτική οικονομία χρειάζονται ουσιαστική στήριξη, ενώ η συγκέντρωση επενδυτικών πόρων σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους εντείνει τις ανισότητες.
Η περιφερειακή ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται στην προσελκύση μεμονωμένων επενδύσεων. Χρειάζεται δημόσιος αναπτυξιακός σχεδιασμός, ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, παραγωγικές επενδύσεις χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μεταποίηση την αγροτική παραγωγή , την καινοτομία και την κοινωνική οικονομία. Παράλληλα η ενίσχυση του δημόσιου ρόλου σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια και η χρηματοδότηση μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην κατεύθυνση των πόρων προς τις πραγματικές παραγωγικές ανάγκες.
Βασική προϋπόθεση για κάθε τοπικό και περιφερειακό σχέδιο, ο δημοκρατικός διάλογος και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών
Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας αναδεικνύει τη σημασία αυτής της προσέγγισης. Η απολιγνιτοποίηση , διέλυσε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό με κατάρρευση του ΑΕΠ, εκτόξευση της ανεργίας και πρωτοφανή δημογραφική συρρίκνωση χωρίς επαρκή παραγωγικό σχεδιασμο εναλλακτικές θέσεις εργασίας και ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, δημιουργεί κινδύνους αποδιάρθρωσης της οικονομίας και περαιτέρω περιφερειακής υποβάθμισης. Η οικολογική μετάβαση οφείλει να συνδέεται με νέες παραγωγικές δραστηριότητες, αξιοπρεπή εργασία και δίκαιη κατανομή των οφελών της.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση συνδέεται άμεσα και με το δημογραφικό. Η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί, το κόστος κατοικίας και η έλλειψη επαρκών δημόσιων υπηρεσιών δυσκολεύουν τη δημιουργία οικογένειας και ωθούν νέους ανθρώπους στην μετανάστευση . Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συνδυασμένες πολιτικές για την εργασία ,τη στέγη την παιδική φροντίδα την υγεία την εκπαίδευση και την περιφερειακή ανάπτυξη καθώς και ουσιαστικές δυνατότητες επιστροφής όσων έφυγαν στο εξωτερικό.
Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, αναδιανομή του εισοδήματος και φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και θεσμούς που λειτουργούν με διαφάνεια, λογοδοσία και δημοκρατική συμμετοχή. Η διαχείριση των δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι να ενισχύει τη συγκέντρωση οικονομικής ισχύος.
Αυτή είναι η προγραμματική κατεύθυνση που μπορεί να συνδέσει τη σύγχρονη Αριστερά με της ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας : παραγωγική ανασυγκρότηση με κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρό δημόσιο αναπτυξιακό ρόλο, μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και βιώσιμη προοπτική για την νέα γενιά
Η πολιτική μας κατεύθυνση
Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική και πολιτική προοπτική.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στη συγκέντρωση οικονομικής ισχύος, στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση της κατανάλωσης, στις περιορισμένες κοινωνικές παρεμβάσεις και στην υποχώρηση του δημόσιου ρόλου σε στρατηγικούς τομείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία αντιπαραθέτει μια ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση.
Θέτουμε στο επίκεντρο την αύξηση της αγοραστικής δύναμης, τη φορολογική δικαιοσύνη, την κοινωνική κατοικία, τη βιώσιμη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, την προστασία της εργασίας, την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Υποστηρίζουμε την ενεργό παρουσία του Δημοσίου σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και τη δημιουργία νέων εργαλείων κοινωνικών και παραγωγικών επενδύσεων.
Η χώρα διαθέτει δυνατότητες για μια διαφορετική πορεία. Η αξιοποίησή τους απαιτεί αλλαγή πολιτικών προτεραιοτήτων, αναδιανομή πόρων και ισχυρή δημόσια παρέμβαση προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη περίοδο.
3. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ – 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026
Η αφετηρία μας και η προσπάθεια ανασυγκρότησης
Στις 18 Ιουλίου ξεκινήσαμε μια νέα περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αναλάβαμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα, να αποκαταστήσουμε τη συλλογική του λειτουργία, να επανασυνδέσουμε τις οργανώσεις με την κοινωνία και να ενισχύσουμε την πολιτική και προγραμματική μας παρουσία.
Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Οι διαδοχικές πολιτικές και εσωκομματικές κρίσεις είχαν αποδυναμώσει τις οργανώσεις μας. Είχαν περιορίσει τη συμμετοχή των μελών, είχαν τραυματίσει τη συλλογική λειτουργία και είχαν διαρρήξει τη σχέση εμπιστοσύνης με σημαντικά τμήματα της κοινωνίας. Η αποχώρηση στελεχών και βουλευτών, η αμφισβήτηση της πολιτικής μας συνέχειας και η αποδιοργάνωση βασικών λειτουργιών είχαν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον.
Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ουσιαστικής πολιτικής και οργανωτικής αποτίμησης αυτής της περιόδου. Οφείλουμε να εξετάσουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, επιλογές, παραλείψεις και ευθύνες. Οφείλουμε επίσης να ασκήσουμε αυτοκριτική για πρακτικές που αποδυνάμωσαν την εσωκομματική δημοκρατία, περιόρισαν τη συμμετοχή και απομάκρυναν τα κεντρικά όργανα από τις οργανώσεις και τα μέλη.
Η ανασυγκρότηση απαιτεί να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές. Να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη, τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Να δώσουμε ουσιαστικό ρόλο στα μέλη και πραγματική δυνατότητα πολιτικής πρωτοβουλίας στις οργανώσεις.
Από την πρώτη στιγμή στηριχθήκαμε στην αποφασιστικότητα των μελών μας, στην ιστορική διαδρομή της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, στις κοινωνικές μας αναφορές και στο σημαντικό απόθεμα προγραμματικών επεξεργασιών που διαθέτουμε.
Στις 18 Ιουλίου συγκροτήσαμε τη νέα Πολιτική Γραμματεία, εκλέξαμε τη νέα γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής και συγκροτήσαμε Εκλογική Επιτροπή. Με την απόφαση της 23ης Ιουλίου καθορίσαμε τις πρώτες προτεραιότητες: Οργανωτική ανασυγκρότηση, εκλογική ετοιμότητα, προγραμματική δουλειά και πολιτική εξωστρέφεια. Στις 27 Αυγούστου αποτιμήσαμε την πρώτη φάση και οργανώσαμε την παρέμβασή μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες προχωρήσαμε στην αποκατάσταση βασικών οργανωτικών λειτουργιών. Ανασυγκροτήσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών, ξεκινήσαμε τη συγκρότηση εκλογικών επιτροπών, οργανώσαμε πολιτικές επισκέψεις στην περιφέρεια και προχωρήσαμε στην προετοιμασία των ψηφοδελτίων.
Προχωρήσαμε επίσης στη συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής. Αποκαταστήσαμε σημαντικό μέρος της προγραμματικής και θεματικής λειτουργίας του κόμματος. Δημιουργήσαμε καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας των Τμημάτων με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Ευρωομάδα και τις οργανώσεις μας.
Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε στην καθημερινή δουλειά των μελών, των τοπικών στελεχών, των βουλευτών, των ευρωβουλευτών και των εργαζομένων του κόμματος. Δημιουργήσαμε ξανά δυνατότητες συλλογικής λειτουργίας και πολιτικής παρέμβασης σε περιοχές όπου η οργανωτική μας παρουσία είχε περιοριστεί σημαντικά.
Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι έχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε. Η ανασυγκρότηση των οργάνων αποτελεί την αναγκαία αφετηρία. Τώρα πρέπει να ενισχύσουμε τη συμμετοχή, να αποκτήσουμε σταθερή κοινωνική παρουσία και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Κοινοβουλευτική παρουσία και έλεγχος της κυβερνητικής πολιτικής
Παρά τις οργανωτικές δυσκολίες και τη συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, διατηρήσαμε ενεργή και πολυθεματική κοινοβουλευτική παρουσία.
Τον Αύγουστο καταθέσαμε 18 Ερωτήσεις. Τον Σεπτέμβριο καταθέσαμε 37 Ερωτήσεις, 6 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 6 Αναφορές. Μόνο μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες καταγράψαμε 55 Ερωτήσεις, πέρα από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές πράξεις. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τη δραστηριότητα από τις 18 έως τις 31 Ιουλίου και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου.
Αναδείξαμε ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία του κράτους.
Παρεμβήκαμε για τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία, για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, για την προστασία των εργαζομένων, για τις συνθήκες εργασιακής ασφάλειας και για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναδείξαμε τις δυσκολίες του αγροτικού κόσμου, τις ελλείψεις στην πολιτική προστασία και τα ζητήματα διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων. Ζητήσαμε απαντήσεις για την απένταξη κρίσιμων μέσων πυροπροστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τις ανάγκες στελέχωσης δημόσιων υπηρεσιών.
Αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και την ανάδειξη των ευθυνών που συνδέονται με τη διαχείρισή της. Με πρωτοβουλία του Τομέα Διαφάνειας, στις 8 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε πέντε έγγραφα προς τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας την περαιτέρω διερεύνηση κρίσιμων πτυχών της υπόθεσης.
Παράλληλα, ασκήσαμε κοινοβουλευτικό έλεγχο για την αρχειοθέτηση της σχετικής δικογραφίας και για την πορεία της αγωγής των 214 εκατ. ευρώ. Επιμείναμε στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των καταγγελιών, διασφάλισης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και απόδοσης ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν.
Συνεχίσαμε την παρέμβασή μας για τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, τη λογοδοσία και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Στις 19 Αυγούστου ζητήσαμε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή την κυβερνητική επιλογή πρόωρης αποπληρωμής δημόσιου χρέους ύψους 13 δισ. ευρώ. Θέσαμε το ζήτημα της οικονομικής σκοπιμότητας αυτής της επιλογής και των εναλλακτικών δυνατοτήτων αξιοποίησης δημόσιων πόρων.
Τον Σεπτέμβριο καταθέσαμε δύο συγκεκριμένες τροπολογίες για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Με την πρώτη προτείναμε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα ελάχιστα επιτρεπόμενα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη δεύτερη προτείναμε την επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους στη διύλιση, με βάση τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά περιθώρια.
Συνδέσαμε έτσι τη φορολογική παρέμβαση με την ανάγκη ελέγχου της αγοράς, ώστε το όφελος να φτάσει στους καταναλωτές.
Η κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα απέκτησε ιδιαίτερη σημασία και για έναν πρόσθετο λόγο: Επιδιώξαμε να μεταφέρουμε στη Βουλή τα αιτήματα των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων με τους οποίους συναντηθήκαμε.
Αυτή τη σύνδεση πρέπει να την ενισχύσουμε συστηματικά. Κάθε συνάντηση, κάθε περιοδεία και κάθε τοπική πρωτοβουλία οφείλει να παράγει συγκεκριμένη πολιτική συνέχεια: ερώτηση, νομοθετική πρόταση, δημόσια παρέμβαση ή προγραμματική επεξεργασία.
Προγραμματική παραγωγή και συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες
Από την πρώτη περίοδο της ανασυγκρότησης επιλέξαμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγή πολιτικών προτάσεων.
Αξιοποιήσαμε τις επεξεργασίες που διαμορφώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, επικαιροποιήσαμε τις θέσεις μας και επιχειρήσαμε να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Στο επίκεντρο θέσαμε την ακρίβεια, τη φορολογική επιβάρυνση, το ιδιωτικό χρέος, τη στεγαστική κρίση, την κοινωνική ασφάλιση, την ενέργεια και την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Για το ιδιωτικό χρέος, παρουσιάσαμε και καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, με παρεμβάσεις στη ρύθμιση των οφειλών, στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στη σχέση των δανειοληπτών με τα funds και τους servicers. Αναδείξαμε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο απόθεμα ιδιωτικού χρέους και να δημιουργήσουμε δυνατότητες βιώσιμης ρύθμισης για περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Για το εισόδημα, επαναφέραμε την πρόταση για 13η σύνταξη και 13ο μισθό, προτείναμε μειώσεις έμμεσων φόρων και αναδείξαμε τις δυνατότητες άμεσης στήριξης των νοικοκυριών. Συνδέσαμε αυτές τις προτάσεις με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Γενικής Κυβέρνησης, τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές δυνατότητες και τις κυβερνητικές επιλογές κατανομής των πόρων.
Για την ενέργεια, προχωρήσαμε πέρα από τη διατύπωση γενικών θέσεων. Καταθέσαμε τροπολογίες για τον ΕΦΚ και τη διύλιση, αναδείξαμε την ανάγκη δημόσιου ελέγχου στρατηγικών ενεργειακών επιχειρήσεων και συνδέσαμε την ενεργειακή πολιτική με το κόστος παραγωγής και την αγοραστική δύναμη.
Για τη στέγη και την κοινωνική ασφάλιση, προχωρήσαμε σε μια ευρύτερη προγραμματική επεξεργασία που συνδέει την αποκατάσταση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων με τη δημιουργία κοινωνικού επενδυτικού κεφαλαίου.
Η πρόταση για τη μετεξέλιξη του ΕΦΚΑ σε Εθνικό Επενδυτικό Κεφάλαιο επιδιώκει να αποκαταστήσει την περιουσία που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI και να αξιοποιήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις προς όφελος των ασφαλισμένων και της κοινωνίας.
Επεξεργαστήκαμε τη δυνατότητα συνεργασίας του ΕΦΚΑ με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, την απόκτηση και αναδιάρθρωση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη δημιουργία κοινωνικού στεγαστικού αποθέματος και την εξασφάλιση επαναλαμβανόμενων εσόδων από βιώσιμες ρυθμίσεις και προσιτά ενοίκια.
Αναζητήσαμε διεθνή παραδείγματα ασφαλιστικών επενδυτικών κεφαλαίων που επενδύουν σε υποδομές, ακίνητα και παραγωγικές δραστηριότητες. Εξετάσαμε πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε αυτές τις εμπειρίες στις ελληνικές συνθήκες, με δημόσια λογοδοσία, προστασία των ασφαλιστικών αποθεματικών και σαφείς κοινωνικούς στόχους.
Η επεξεργασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Χρειάζεται να ολοκληρώσουμε τη νομική και δημοσιονομική τεκμηρίωση, να προσδιορίσουμε τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και να διαμορφώσουμε πλήρες σχέδιο εφαρμογής.
Με αυτές τις πρωτοβουλίες θέσαμε τις βάσεις μιας προγραμματικής συζήτησης που συνδέει την κοινωνική προστασία με την παραγωγική ανάπτυξη και τη διαχείριση της δημόσιας και κοινωνικής περιουσίας.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως σταθμός πολιτικής και προγραμματικής παρέμβασης
Η παρουσία μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτέλεσε βασικό σταθμό της πρώτης περιόδου ανασυγκρότησης.
Προετοιμάσαμε τη συμμετοχή μας με στόχο να παρουσιάσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μας προτάσεις, να ενισχύσουμε τις επαφές μας με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και να δώσουμε συνέχεια στις πολιτικές επεξεργασίες που είχαμε ήδη ξεκινήσει.
Παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, τη στεγαστική κρίση, το ιδιωτικό χρέος και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Αναδείξαμε την ανάγκη αξιοποίησης των δημοσιονομικών δυνατοτήτων προς όφελος της κοινωνίας. Επιμείναμε στην επαναφορά της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού, στη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και στην ανάγκη παρέμβασης στις αγορές ενέργειας.
Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, εργατικών και επαγγελματικών οργανώσεων, παραγωγικών φορέων και κοινωνικών συλλογικοτήτων.
Συζητήσαμε τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των επιστημονικών κλάδων και της τοπικής οικονομίας. Αναδείξαμε ζητήματα που αφορούν τις δημόσιες υποδομές, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά.
Η παρουσία μας στη ΔΕΘ έδωσε επίσης τη δυνατότητα να οργανώσουμε καλύτερα τη συνέχεια αυτών των επαφών. Ξεκινήσαμε την καταγραφή και ομαδοποίηση των αιτημάτων των φορέων, ώστε να τα συνδέσουμε με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και την προγραμματική δουλειά.
Αυτή την εμπειρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε σε όλη τη χώρα. Η παρουσίαση του οικονομικού μας προγράμματος μπορεί να αποτελέσει σταθερό πεδίο συνάντησης των οργανώσεών μας με τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζομένους, τους επαγγελματίες και τους παραγωγικούς φορείς.
Περιοδείες, κοινωνική παρουσία και επαφή με τις τοπικές κοινωνίες
Από τον Ιούλιο οργανώσαμε πολιτικές και οργανωτικές επισκέψεις στην περιφέρεια. Επιδιώξαμε να επαναφέρουμε τη φυσική παρουσία του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες, να συναντήσουμε τα μέλη μας και να ακούσουμε τα προβλήματα των πολιτών.
Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στη Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο την απολιγνιτοποίηση, τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, την απασχόληση και την ανάγκη δίκαιης παραγωγικής μετάβασης.
Παρεμβήκαμε για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και της κτηνοτροφίας, για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, για τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών και για τις ανάγκες στήριξης των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων, επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, κοινωνικές οργανώσεις και φορείς της αυτοδιοίκησης.
Συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις εργαζομένων και αναδείξαμε ζητήματα εργασιακής ασφάλειας, συλλογικών δικαιωμάτων και προστασίας του εισοδήματος.
Οι επισκέψεις στην Κοζάνη και στο Λασίθι περιλαμβάνονται στις δημόσιες αναφορές του κόμματος για την εξωστρεφή δραστηριότητα των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου. Στις ίδιες αναφορές καταγράφεται προσπάθεια επαναπροσέγγισης μελών και στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί από την κομματική λειτουργία.
Η προσπάθεια αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να καταγράψουμε προβλήματα, να αποκαταστήσουμε επαφές και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες πολιτικής παρέμβασης.
Παράλληλα, διαπιστώσαμε τις δυσκολίες που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε.
Σε αρκετές περιοχές χρειάζεται να ενισχύσουμε τη λειτουργία των οργανώσεων, να διευρύνουμε τις κοινωνικές μας επαφές και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συνέχεια στην παρουσία μας.
Η επόμενη περίοδος απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο ανά νομό. Χρειάζεται να συνδέσουμε τις τοπικές οργανώσεις με τα εργατικά κέντρα, τα επιμελητήρια, τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνταξιούχους, την αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές συλλογικότητες.
Κάθε περιοδεία πρέπει να συνοδεύεται από καταγραφή αιτημάτων, ανάθεση ευθυνών και παρακολούθηση των ενεργειών που ακολουθούν.
Διεθνής και ευρωπαϊκή δραστηριότητα
Κατά την ίδια περίοδο διατηρήσαμε ενεργή παρουσία στα διεθνή και ευρωπαϊκά ζητήματα.
Παρεμβήκαμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Γάζα και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Αναδείξαμε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, να ενισχύσει τη διπλωματία και να αναλάβει πρωτοβουλίες ειρήνης και σταθερότητας.
Συνδέσαμε τις διεθνείς εξελίξεις με τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες: Την ενεργειακή ασφάλεια, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προστασία της εργασίας, την κοινωνική συνοχή και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Μέσα από τη δραστηριότητα της Ευρωομάδας μας αναδείξαμε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πολιτικών συνοχής.
Παράλληλα, δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πρόσφατη παρουσία μας στην Κύπρο με την πρόεδρο της ΚΟ, στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της Μόρφου και στις πολιτικές επαφές με το ΑΚΕΛ, εντάσσεται στη σταθερή μας προσπάθεια να ενισχύσουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και να αναδείξουμε την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Στην ευρωπαϊκή μας παρέμβαση δώσαμε επίσης βάρος στις συζητήσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναδείξαμε την ανάγκη να προστατεύσουμε τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, να ενισχύσουμε τις δημόσιες επενδύσεις και να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες ελληνικές διεκδικήσεις.
Η προετοιμασία για την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2027 αποτελεί σημαντικό πεδίο πολιτικής και προγραμματικής δουλειάς για την επόμενη περίοδο.
Η Αυγή, το Στο Κόκκινο και οι πρωτοβουλίες πολιτικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας
Σημαντική θέση στην προσπάθεια ανασυγκρότησης κατέχει η στήριξη της Αυγής και του Στο Κόκκινο.
Τα δύο ιστορικά μέσα της Αριστεράς αντιμετώπισαν σοβαρές οικονομικές και λειτουργικές δυσκολίες. Εργαστήκαμε για τη σταθεροποίηση της λειτουργίας τους, για τη στήριξη των εργαζομένων τους και για τη δημιουργία προϋποθέσεων συνέχισης της δημοσιογραφικής και πολιτιστικής τους παρουσίας.
Στηρίξαμε την προσπάθεια των εργαζομένων, των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών στελεχών που συνέβαλαν στη διατήρηση και την ανασυγκρότηση των δύο μέσων.
Στις 10 και 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε το διήμερο Φεστιβάλ της Αυγής και του Στο Κόκκινο.
Οργανώσαμε πολιτικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και την κοινωνική κατοικία. Συνδυάσαμε τις συζητήσεις με πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις αλληλεγγύης για τη Γάζα, συλλογή ειδών για κοινωνικές δομές και πρωτοβουλίες άμεσης επαφής παραγωγών και καταναλωτών.
Δώσαμε έτσι τη δυνατότητα σε εργαζομένους, δημιουργούς, κοινωνικούς φορείς, μέλη και φίλους της Αριστεράς να συναντηθούν σε έναν ανοιχτό χώρο πολιτικού και πολιτιστικού διαλόγου. Η παρουσία στελεχών άλλων κομμάτων στα πάνελ των εκδηλώσεων αποδεικνύει ότι ο χώρος έχει τη δυνατότητα να φέρνει στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης θέματα που σπάνε τα στεγανά και βελτιώνουν την ατμόσφαιρα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.
Το Φεστιβάλ αποτέλεσε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξωστρέφειας και συνεργασίας. Μας προσέφερε επίσης εμπειρία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για αντίστοιχες δράσεις στην περιφέρεια.
Στην επόμενη περίοδο επιδιώκουμε να οργανώσουμε περιφερειακές πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με ιδιαίτερη συμμετοχή του Στο Κόκκινο και της Αυγής, με σεβασμό στη δημοσιογραφική ανεξαρτησία τους.
Θέλουμε να διευρύνουμε τη δημόσια παρουσία των δύο μέσων, να ενισχύσουμε τη σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσουμε δυνατότητες συνεργασίας με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και τα συμπεράσματα της πρώτης περιόδου
Η πρώτη περίοδος απέδωσε συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό, προγραμματικό και οργανωτικό έργο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε.
Ανασυγκροτήσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Εκλογικών Νομαρχιακών Επιτροπών και των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής, ξεκινήσαμε την προετοιμασία των ψηφοδελτίων και διατηρήσαμε ενεργή κοινοβουλευτική και κοινωνική παρουσία.
Η αποτίμηση, ωστόσο, δείχνει ότι η επανεκκίνηση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Η λειτουργία των οργανώσεων παραμένει άνιση ανά περιοχή και η συμμετοχή των μελών χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση.
Κρίσιμο συμπέρασμα είναι και η ανάγκη αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του Οργανωτικού.
Οι πρακτικές υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων και υποκατάστασης συλλογικών διαδικασιών αποδυνάμωσαν την αυτοτέλεια και την πρωτοβουλία των οργανώσεων.
Η σαφής κατανομή ευθυνών, η λογοδοσία και η τακτική αποτίμηση πρέπει να αποτελέσουν σταθερά χαρακτηριστικά της νέας λειτουργίας.
Παραμένει ανεπαρκής η σύνδεση της κοινοβουλευτικής δουλειάς με τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής και τις τοπικές οργανώσεις.
Οι παρεμβάσεις και οι προγραμματικές επεξεργασίες μας δεν φτάνουν πάντα οργανωμένα στις τοπικές κοινωνίες ούτε εμπλουτίζονται συστηματικά από τα αιτήματά τους.
Η επανενεργοποίηση μελών που απομακρύνθηκαν από την κομματική λειτουργία αποτελεί ανοιχτή πρόκληση.
Τα συμπεράσματα αυτά καθορίζουν τους συγκεκριμένους στόχους και τις παρεμβάσεις που αναπτύσσονται στο κεφάλαιο της οργανωτικής ανασυγκρότησης.
Απαιτεί επίσης συνέπεια. Να ολοκληρώνουμε όσα αποφασίζουμε, να παρακολουθούμε την εφαρμογή τους και να ενημερώνουμε τα μέλη για τα αποτελέσματα.
Από την πρώτη ανασυγκρότηση στη νέα φάση πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης
Η πρώτη περίοδος, από τις 18 Ιουλίου μέχρι σήμερα, μας επέτρεψε να αποκαταστήσουμε βασικές λειτουργίες, να συγκροτήσουμε ένα αρχικό πρόγραμμα δράσης και να αναπτύξουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.
Η επόμενη περίοδος θέτει αυξημένες απαιτήσεις.
Πρέπει να ολοκληρώσουμε την οργανωτική ανασυγκρότηση, να ενισχύσουμε τη λειτουργία των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής, να επιταχύνουμε την προετοιμασία των ψηφοδελτίων και να αναπτύξουμε σταθερή πολιτική παρουσία σε κάθε νομό.
Μείζων οργανωτικός μας στόχος για την επόμενη περίοδο είναι η συγκρότηση και ανάπτυξη κοινωνικών και επαγγελματικών δικτύων.
Προχωράμε κατά προτεραιότητα στη συγκρότηση δικτύων εργαζομένων, συνταξιούχων και αυτοδιοικητικών στελεχών σε πανελλαδικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Στους χώρους εργασίας επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας, να αναπτύξουμε σταθερή επικοινωνία με εργαζομένους και συνδικαλιστικές οργανώσεις και να στηρίξουμε τις συλλογικές διεκδικήσεις για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και την ασφάλεια στην εργασία.
Στους συνταξιούχους οργανώνουμε δίκτυα επικοινωνίας και παρέμβασης για τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την προστασία του εισοδήματος. Συνδέουμε τη δράση τους με τις προγραμματικές μας επεξεργασίες για την αποκατάσταση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τον νέο επενδυτικό ρόλο του ΕΦΚΑ.
Στην αυτοδιοίκηση συγκροτούμε δίκτυο αιρετών και αυτοδιοικητικών στελεχών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, τη διαμόρφωση κοινών προτάσεων και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη στέγη, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις δημόσιες υποδομές και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Αξιοποιούμε τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής για την επιστημονική και προγραμματική υποστήριξη αυτών των δικτύων. Συνδέουμε τη δραστηριότητά τους με τις Νομαρχιακές Επιτροπές, τις Οργανώσεις Μελών, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Ευρωομάδα.
Θέτουμε συγκεκριμένους στόχους συγκρότησης, υπευθύνους και χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης. Επιδιώκουμε κάθε δίκτυο να αποκτήσει σταθερή λειτουργία, παρουσία στους αντίστοιχους κοινωνικούς χώρους και δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών.
Πρέπει παράλληλα να παρουσιάσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, με ανοιχτές συσκέψεις και ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις προγραμματικές επεξεργασίες για τον ΕΦΚΑ, την κοινωνική κατοικία και το ιδιωτικό χρέος και να προχωρήσουμε στις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Πρέπει να προετοιμάσουμε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2027, να αναδείξουμε τις πραγματικές δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων, την παραγωγική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.
Πρέπει να οργανώσουμε έναν πανελλαδικό κύκλο πολιτικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών, με ευθύνη των Εκλογικών Νομαρχιακών Επιτροπών και τη στήριξη των κεντρικών οργάνων.
Θέτουμε ως στόχο να ξεκινήσουμε την πανελλαδική συγκρότηση των δικτύων εργαζομένων, συνταξιούχων και αυτοδιοικητικών μέχρι το τέλος του 2026, με συγκεκριμένους υπευθύνους και σχέδιο δράσης.
Πρέπει, τέλος, να καθιερώσουμε συστηματική παρακολούθηση των αποφάσεών μας και να πραγματοποιήσουμε τον πρώτο συνολικό απολογισμό της νέας οργανωτικής περιόδου τον Ιανουάριο του 2027.
Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, με σοβαρές οργανωτικές αδυναμίες και περιορισμένα μέσα. Προχωρήσαμε χάρη στην αποφασιστικότητα των μελών μας, στη συλλογική προσπάθεια και στην πολιτική και προγραμματική παρακαταθήκη της Αριστεράς.
Σήμερα έχουμε μπροστά μας το επόμενο καθήκον. Να μετατρέψουμε την οργανωτική ανασυγκρότηση σε σταθερή κοινωνική παρουσία, την προγραμματική δουλειά σε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και τη συλλογική μας λειτουργία σε ουσιαστική συμμετοχή των μελών.
Με αυτές τις προτεραιότητες συνεχίζουμε την προσπάθεια.
4. ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Ένα συνεκτικό σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία
Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία έχει διαμορφώσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προγραμματικών προτεραιοτήτων που απαντά στις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια διαφορετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η πρότασή μας στηρίζεται σε τρεις αλληλένδετους στόχους: Την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη δημιουργία νέων δημόσιων και κοινωνικών επενδυτικών εργαλείων και την παραγωγική ανασυγκρότηση με ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Αξιοποιούμε τις πραγματικές δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, τις ευελιξίες του ευρωπαϊκού πλαισίου, τη φορολόγηση των υπερκερδών και τις δυνατότητες των δημόσιων χρηματοπιστωτικών και αναπτυξιακών θεσμών.
Οι προτάσεις μας συνδέουν την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών με διαρθρωτικές αλλαγές που περιορίζουν την οικονομική ισχύ των ολιγοπωλίων και ενισχύουν τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Επιδιώκουμε μια οικονομία που παράγει περισσότερο, κατανέμει δικαιότερα τον πλούτο και εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία.
Δημοσιονομική πολιτική με κοινωνικές προτεραιότητες
Η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί πεδίο ουσιαστικών πολιτικών επιλογών.
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της Γενικής Κυβέρνησης και η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων αναδεικνύουν την ανάγκη επανεξέτασης των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Αξιολογούμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες με βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης και την απόκλισή του από τον επίσημο στόχο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου.
Παράλληλα, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανόνας καθαρών δαπανών.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει τον σχεδιασμό άπαξ παρεμβάσεων, τη λήψη διακριτών μέτρων αύξησης εσόδων και τη χρήση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, υπό τους ισχύοντες δημοσιονομικούς και λογιστικούς κανόνες.
Η φορολόγηση των υπερκερδών στους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών μπορεί να χρηματοδοτήσει κοινωνικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Προτείνουμε την εφαρμογή υψηλού συντελεστή φορολόγησης στα κέρδη που υπερβαίνουν ένα τεκμηριωμένο ιστορικό επίπεδο κανονικής κερδοφορίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, προωθούμε την προοδευτικότερη φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων από μερίσματα, με ένταξή τους στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος πάνω από συγκεκριμένο όριο.
Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια στην παρουσίαση των δημοσιονομικών δεδομένων και σαφή διάκριση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2027 αποτελεί ευκαιρία να παρουσιάσουμε αυτή τη διαφορετική δημοσιονομική στρατηγική στη Βουλή και στην κοινωνία.
Άμεση ενίσχυση εισοδημάτων και αντιμετώπιση της ακρίβειας
Η βασική μας προτεραιότητα είναι η ουσιαστική ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.
Προτείνουμε την επαναφορά της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού στο Δημόσιο, με κατάλληλο δημοσιονομικό σχεδιασμό και αξιοποίηση των διαθέσιμων δυνατοτήτων χρηματοδότησης.
Για τους συνταξιούχους προτάσσουμε επίσης την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων, την αντιμετώπιση των επιβαρύνσεων από τη φαρμακευτική δαπάνη και τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων ετών.
Στη φορολογία προτείνουμε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών, με ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και μεγαλύτερη συμβολή των υψηλών εισοδημάτων και των υπερκερδών.
Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα βασικά αγαθά προτείνουμε προσωρινή μηδενική φορολόγηση ΦΠΑ σε επιλεγμένα βασικά τρόφιμα και φάρμακα, με έλεγχο της μετακύλισης της μείωσης στις τελικές τιμές.
Η παρέμβαση αυτή απαιτεί κατάλληλη νομική και δημοσιονομική διαμόρφωση, ώστε να ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αποδίδει πραγματικό όφελος στους καταναλωτές.
Παράλληλα, διεκδικούμε ουσιαστική ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση των πραγματικών μισθών.
Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών αποτελεί κοινωνική ανάγκη και βασικό παράγοντα στήριξης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Ενέργεια – Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και δημόσιος έλεγχος
Η νέα ενεργειακή κρίση επιβάλλει άμεσες παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των τιμών και στη φορολογία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα ελάχιστα επιτρεπόμενα επίπεδα της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Η παρέμβαση αυτή μπορεί να μειώσει άμεσα τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών, των μεταφορών, της αγροτικής παραγωγής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Προτείνουμε επίσης την επιβολή πλαφόν στα περιθώρια διύλισης, με αναφορά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ώστε να περιοριστούν οι υπερβολικές επιβαρύνσεις που μεταφέρονται στην τελική τιμή των καυσίμων.
Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού δικαίου και να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες ελέγχου της αγοράς.
Σε στρατηγικό επίπεδο, επιδιώκουμε την επαναφορά ουσιαστικού δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η δημόσια παρουσία σε κρίσιμες ενεργειακές επιχειρήσεις μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σταθερότητας των τιμών, ενεργειακής ασφάλειας, παραγωγικών επενδύσεων και δίκαιης πράσινης μετάβασης.
Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να συνδέεται με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενίσχυση των δικτύων, την αποθήκευση ενέργειας, την εξοικονόμηση και τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.
Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνουμε στη Δυτική Μακεδονία και στις περιοχές που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση. Διεκδικούμε συγκεκριμένες παραγωγικές επενδύσεις, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στον σχεδιασμό της μετάβασης.
Ιδιωτικό χρέος – Μια παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής κλίμακας
Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί κεντρική προγραμματική προτεραιότητα.
Το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers και οι επενδυτικοί φορείς εξακολουθεί να περιορίζει τις δυνατότητες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται κυρίως σε μηχανισμούς ρύθμισης που λειτουργούν μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο των funds και των εταιρειών διαχείρισης.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ουσιαστικότερη παρέμβαση στη λειτουργία αυτού του μηχανισμού.
Προτάσσουμε τη βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών, την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής περιουσίας, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών και την αποτελεσματική εποπτεία των servicers.
Η παρέμβασή μας αφορά το συνολικό απόθεμα των προβληματικών απαιτήσεων και επιδιώκει να προσφέρει λύσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πριν από την απώλεια της περιουσίας τους.
Απαιτούμε την κατάθεση και τον έλεγχο των επιχειρηματικών σχεδίων των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς και τη δημοσιοποίηση των αναγκαίων συγκεντρωτικών στοιχείων για τις τιμές απόκτησης των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Παράλληλα, προτείνουμε τη δημιουργία δημόσιου και κοινωνικού επενδυτικού μηχανισμού που θα μπορεί να αποκτά επιλεγμένα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και να προχωρά σε βιώσιμες ρυθμίσεις.
Με αυτόν τον τρόπο συνδέουμε την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με την κοινωνική κατοικία και τη δημιουργία δημόσιας και κοινωνικής περιουσίας.
Αποκατάσταση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων – Ο ΕΦΚΑ ως κοινωνικός επενδυτής
Η πρότασή μας για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προγραμματικές μας επεξεργασίες.
Αφετηρία της είναι η ανάγκη αποκατάστασης των απωλειών που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2012.
Η ζημία από το PSI αποδυνάμωσε την περιουσιακή βάση της κοινωνικής ασφάλισης. Η αποκατάσταση αυτής της περιουσίας αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και διαγενεακήςα ευθύνης.
Προτείνουμε την αποκατάσταση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τη συγκρότηση ενός ισχυρού δημόσιου κοινωνικού επενδυτικού μηχανισμού, με κεντρικό ρόλο του ΕΦΚΑ.
Η πρόταση αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία μεγάλων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών επενδυτικών φορέων.
Σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, κεφάλαια που συνδέονται με τη συνταξιοδοτική αποταμίευση συμμετέχουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, μεταφορές και ακίνητη περιουσία.
Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να δημιουργούν σταθερές αποδόσεις και να ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Αξιοποιούμε αυτή την εμπειρία με προσαρμογή στις ελληνικές ανάγκες και με πλήρη προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Ο νέος επενδυτικός μηχανισμός θα διαθέτει σαφές θεσμικό πλαίσιο, επαγγελματική διοίκηση, διαφανή επενδυτικά κριτήρια, ανεξάρτητο έλεγχο και αποτελεσματική εποπτεία.
Θα επενδύει σε παραγωγικές δραστηριότητες, δημόσιες υποδομές, κοινωνική κατοικία και άλλους τομείς που μπορούν να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμες αποδόσεις.
Η αποκατάσταση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατάλληλους δημόσιους περιουσιακούς και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μεταφοράς συμμετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση πλήρους θεσμικής και οικονομικής τεκμηρίωσης.
Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης κρατικών εγγυήσεων για την κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων, με σαφή αποτίμηση των κινδύνων και συμμόρφωση προς τους ισχύοντες κανόνες.
Η πρότασή μας επιδιώκει τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου επενδυτικού πυλώνα που θα ενισχύει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμβάλλει στην παραγωγική και κοινωνική ανάπτυξη.
Κοινωνική κατοικία – Δημιουργία νέου στεγαστικού αποθέματος
Η κοινωνική κατοικία αποτελεί βασικό πεδίο εφαρμογής του νέου επενδυτικού μηχανισμού.
Η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικά περιορισμένη ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι η οργανωμένη παρέμβαση δημόσιων και κοινωνικών φορέων μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο απόθεμα προσιτών κατοικιών.
Στην Ολλανδία, οι οργανισμοί κοινωνικής κατοικίας διαχειρίζονται σημαντικό μέρος του στεγαστικού αποθέματος. Στη Γαλλία, η νομοθεσία προβλέπει υποχρεώσεις ανάπτυξης κοινωνικής κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες δήμων.
Η πρότασή μας στηρίζεται σε τρεις βασικούς μηχανισμούς.
Πρώτον, στη βιώσιμη ρύθμιση στεγαστικών δανείων που θα αποκτώνται από τον δημόσιο και κοινωνικό επενδυτικό φορέα. Η διατήρηση των νοικοκυριών στις κατοικίες τους αποτελεί άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα και μπορεί να δημιουργεί σταθερές εισπράξεις για τον φορέα.
Δεύτερον, στην απόκτηση κατάλληλων κατοικιών από χαρτοφυλάκια ακινήτων και στη διάθεσή τους για κοινωνική χρήση, με προσιτό και διατιμημένο ενοίκιο.
Τρίτον, στην κατασκευή νέων κοινωνικών κατοικιών, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Ο μηχανισμός μπορεί να συνδυάζει δημόσια κεφαλαιακή ενίσχυση, επενδυτικές αποδόσεις, κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και συνεργασία με δημόσιους φορείς.
Προτείνουμε την αρχική ενίσχυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με 1,2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου χρηματοδότησης της κοινωνικής κατοικίας.
Οι πόροι από τις ρυθμίσεις των δανείων και τα διατιμημένα ενοίκια θα στηρίζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του μηχανισμού.
Η αξία των ακινήτων και των επενδύσεων θα ενισχύει παράλληλα την περιουσιακή βάση του φορέα, με στόχο τη δημιουργία σταθερών μακροπρόθεσμων αποδόσεων υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης.
Η υλοποίηση απαιτεί ολοκληρωμένη οικονομική και αναλογιστική μελέτη, αποτίμηση των χαρτοφυλακίων, τεκμηρίωση των τιμών απόκτησης και αυστηρή προστασία από υπερβολικούς επενδυτικούς κινδύνους.
Στόχος μας είναι η δημιουργία κοινωνικής κατοικίας σε μεγάλη κλίμακα, με προσιτό ενοίκιο και πραγματική συμβολή στη μείωση του στεγαστικού κόστους.
Δημόσιος έλεγχος στρατηγικών επιχειρήσεων και αναπτυξιακή πολιτική
Η παραγωγική ανασυγκρότηση απαιτεί ισχυρά δημόσια εργαλεία.
Η επαναφορά ουσιαστικού δημόσιου ελέγχου σε στρατηγικές επιχειρήσεις της ενέργειας και η ενίσχυση του δημόσιου ρόλου στο τραπεζικό σύστημα αποτελούν σημαντικές προγραμματικές προτεραιότητες.
Η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και κρίσιμοι χρηματοπιστωτικοί φορείς μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια, στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και στη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας.
Εξετάζουμε συγκεκριμένες δυνατότητες ενίσχυσης της δημόσιας συμμετοχής, με οικονομικά βιώσιμο σχεδιασμό και πλήρη διαφάνεια.
Παράλληλα, προωθούμε την ενίσχυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταποίηση, αγροτική παραγωγή, καινοτομία και περιφερειακή ανάπτυξη.
Η δημόσια αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να αξιοποιεί τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, να ενισχύει την απασχόληση και να περιορίζει τις περιφερειακές ανισότητες.
Εργασία, κοινωνικό κράτος και δημογραφική ανασυγκρότηση
Η προγραμματική μας πρόταση στηρίζεται στην προστασία της εργασίας και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποτελεσματική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Στη δημόσια υγεία προτείνουμε αύξηση της χρηματοδότησης, ενίσχυση του προσωπικού, αναβάθμιση των υποδομών και περιορισμό της ιδιωτικής επιβάρυνσης των πολιτών.
Στη δημόσια παιδεία στηρίζουμε την ισότιμη πρόσβαση, την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών, τη φοιτητική μέριμνα και την ανάπτυξη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης απαιτεί συνδυασμό πολιτικών για τη στέγη, την εργασία, την οικογένεια, την παιδική φροντίδα και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η δημιουργία προσιτής κατοικίας, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για τη νέα γενιά.
Μια νέα σχέση δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος
Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της οικονομίας.
Συνδέουμε τη φορολογική δικαιοσύνη με την αναδιανομή του εισοδήματος, την παραγωγική ανασυγκρότηση με τον δημόσιο έλεγχο στρατηγικών τομέων και την κοινωνική πολιτική με τη δημιουργία νέας δημόσιας και κοινωνικής περιουσίας.
Η αποκατάσταση και αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, η ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας και η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της στρατηγικής.
Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, τους δημόσιους θεσμούς και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για να δημιουργήσουμε ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης.
Διεκδικούμε μια οικονομία με ισχυρό δημόσιο ρόλο, κοινωνική δικαιοσύνη, παραγωγικές επενδύσεις και πραγματική βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Αυτή είναι η σύγχρονη αριστερή προγραμματική πρόταση που θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας και στη βάση της οποίας επιδιώκουμε ευρύτερες προγραμματικές και κοινωνικές συμμαχίες.
5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέλαβε έγκαιρα την πρωτοβουλία για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Προτείναμε προγραμματικό διάλογο, κοινή πολιτική δράση και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια ευρύτερη εκλογική συνεργασία, με στόχο τη συγκρότηση εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Απευθύναμε την πρότασή μας πρώτα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να την απορρίψει και να ακολουθήσει ξεχωριστή εκλογική πορεία.
Επιδιώξαμε επίσης τη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και τη διατήρηση των δυνατοτήτων κοινής πολιτικής πορείας. Ο ίδιος επέλεξε την αποχώρηση και την οικοδόμηση νέου πολιτικού φορέα. Με την επιλογή του αυτή και με την ενθάρρυνση περαιτέρω αποχωρήσεων, τροφοδότησε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διατήρηση των βουλευτικών εδρών από στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο αυτή την κατάσταση. Οι βουλευτές αυτοί διατηρούν έδρες που κατέκτησαν με την ψήφο των πολιτών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική του δύναμη.
Σήμερα, στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΑΣ φέρουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου.
Η δημόσια αντιπαράθεσή τους ενισχύει την εντύπωση ότι επικεντρώνουν τη στρατηγική τους στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Αντί να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας κοινής προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης, αναπτύσσουν έναν ανταγωνισμό που απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από τις ανάγκες της κοινωνίας.
Αν τα τρικομματικά τηλεοπτικά πάνελ είχαν σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό, αυτός θα ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Νέα Δημοκρατία ωφελείται πολιτικά από τη διαίρεση των προοδευτικών δυνάμεων. Ο κατακερματισμός δυσκολεύει τη διαμόρφωση μιας πειστικής εναλλακτικής πρότασης και μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση από τα κοινωνικά προβλήματα στον ανταγωνισμό μεταξύ κομμάτων.
Οι προγραμματικές διαφορές έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο
Η συζήτηση για τις συνεργασίες απαιτεί σαφείς προγραμματικές επιλογές. Οι πολίτες χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις για το εισόδημα, τη στέγη, την ενέργεια, την εκπαίδευση και το ιδιωτικό χρέος.
Παρακολουθούμε με προβληματισμό τις προγραμματικές υποχωρήσεις και μετατοπίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΕΛΑΣ. Κατά την εκτίμησή μας, οι επιλογές τους απομακρύνουν τη δημόσια συζήτηση από τις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις και περιορίζουν τις δυνατότητες ουσιαστικής αλλαγής πολιτικής.
Στην εκπαίδευση, οι θέσεις τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναδεικνύουν σημαντικές διαφορές ως προς την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Στην ενέργεια, προτείνουν επιμέρους παρεμβάσεις χωρίς να αντιμετωπίζουν συνολικά τις αιτίες του υψηλού κόστους. Αποφεύγουν να δεσμευτούν για την ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, που αποτελεί κεντρική επιλογή της δικής μας πρότασης.
Στο ιδιωτικό χρέος, επικεντρώνονται σε περιορισμένες ρυθμίσεις και στην προστασία της πρώτης κατοικίας όταν οι δανειολήπτες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειάς της. Αφήνουν έτσι εκτός μιας συνολικής παρέμβασης μεγάλο μέρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, αποφεύγουν να θέσουν στο επίκεντρο την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των funds και των servicers και την ουσιαστική παρέμβαση στο μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαφορετική κατεύθυνση.
Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση και διεκδικούμε την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Προτείνουμε την ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στρατηγικών επιχειρήσεων, με πρώτη τη ΔΕΗ. Διεκδικούμε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ευρωπαϊκά ελάχιστα επίπεδα και την επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους στη διύλιση.
Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το ιδιωτικό χρέος, με στόχο τις βιώσιμες ρυθμίσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση της ισχύος των funds και των servicers.
Επεξεργαζόμαστε παράλληλα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής κατοικίας, με ενεργό ρόλο του ΕΦΚΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που συνδέει την προστασία των δανειοληπτών, την αποκατάσταση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία προσιτής στέγης.
Θέτουμε αυτές τις προγραμματικές επιλογές στο επίκεντρο του διαλόγου με κάθε δύναμη που επιδιώκει προοδευτική συνεργασία.
Η Νέα Αριστερά και η προοπτική συμπόρευσης
Διατηρούμε ανοιχτή την πρόσκλησή μας προς τη Νέα Αριστερά.
Σεβόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες, τις πολιτικές αποφάσεις και την οργανωτική της αυτονομία. Επιδιώκουμε προγραμματικό διάλογο στα πεδία όπου διαπιστώνουμε συγκλίσεις.
Ευχόμαστε οι συλλογικές αποφάσεις της Νέας Αριστεράς να ενισχύσουν την προοπτική συμπόρευσης προς τις εθνικές εκλογές, με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας.
Μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την προοπτική σε κοινές θέσεις για την εργασία, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια περιουσία, την ειρήνη, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Το ΠΡΑΤΤΩ, ο Νίκος Κοτζιάς και οι Οικολόγοι Πράσινοι
Αξιολογούμε θετικά την πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά και την επιστολή του ΠΡΑΤΤΩ για την προώθηση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.
Έχει έρθει η ώρα αυτή η θετική πρωτοβουλία να παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επιδιώκουμε να προχωρήσουμε από τον διάλογο σε κοινές προγραμματικές επεξεργασίες, δημόσιες πρωτοβουλίες και συλλογικές πολιτικές αποφάσεις.
Παράλληλα, συνεχίζουμε τον διάλογο με τους Οικολόγους Πράσινους. Αξιοποιούμε τις επαφές που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει και αναζητούμε δυνατότητες συνεργασίας στην περιβαλλοντική προστασία, την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Επιδιώκουμε συνεργασίες που σέβονται την πολιτική ταυτότητα και την οργανωτική αυτονομία κάθε δύναμης.
Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και η οικοδόμηση προγραμματικών συμμαχιών
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει την πολιτική και οργανωτική του ανασυγκρότηση, υπερασπίζεται την ιστορική του διαδρομή και διαμορφώνει σύγχρονες προγραμματικές προτάσεις.
Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και η οικοδόμηση μιας ευρύτερης συμμαχίας γύρω από τα προγραμματικά θεμέλια της σύγχρονης Αριστεράς αποτελούν την απάντησή μας στον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου.
Επιδιώκουμε συνεργασίες που στηρίζονται σε σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις, πολιτική ισοτιμία, συλλογικές αποφάσεις και σεβασμό στην αυτονομία των συμμετεχόντων.
Θέτουμε στο επίκεντρο την ενίσχυση των εισοδημάτων, την προστασία της εργασίας, τη δημόσια υγεία και παιδεία, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την κοινωνική κατοικία, τον δημόσιο έλεγχο στρατηγικών υποδομών, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.
Συνεχίζουμε τον διάλογο με τις προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις. Ενισχύουμε τις οργανώσεις μας, αναπτύσσουμε τα κοινωνικά μας δίκτυα και προχωράμε στην εκλογική μας προετοιμασία.
Οικοδομούμε μια ευρύτερη προγραμματική και κοινωνική συμμαχία, με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.
6. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιμετωπίζει μια βαθιά πολιτική και οργανωτική κρίση. Η εκλογική υποχώρηση, οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι διαδοχικές αποχωρήσεις αποδυνάμωσαν τη σχέση μας με την κοινωνία και περιόρισαν την πολιτική μας επιρροή. Αναγνωρίζουμε αυτή την πραγματικότητα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να την αλλάξουμε.
Η ανασυγκρότησή μας απαιτεί αυτοκριτική, ανανέωση και συλλογική προσπάθεια. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια: την υποχώρηση της συλλογικής λειτουργίας, την αποδυνάμωση των οργανώσεων, την απόσταση από τους κοινωνικούς χώρους και τις ασυνέχειες στην προγραμματική μας επεξεργασία.
Παράλληλα, υπερασπιζόμαστε την ιστορική μας διαδρομή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, τους κοινωνικούς αγώνες, τα κινήματα για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την οικολογία και τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτή η παράδοση αποτελεί θεμέλιο της πολιτικής μας ταυτότητας.
Η κυβερνητική μας εμπειρία αποτελεί επίσης σημαντικό κεφάλαιο. Αναλάβαμε την ευθύνη της χώρας σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, οδηγήσαμε τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και προχωρήσαμε σε ουσιαστικές κοινωνικές και θεσμικές παρεμβάσεις. Αναγνωρίζουμε ταυτόχρονα τους συμβιβασμούς, τις αντιφάσεις και τα λάθη αυτής της περιόδου. Αξιοποιούμε την εμπειρία μας, υπερασπιζόμαστε όσα πετύχαμε και αντλούμε συμπεράσματα από όσα δεν καταφέραμε.
Σήμερα επιδιώκουμε να εκφράσουμε μια σύγχρονη Αριστερά που συνδέει την κοινωνική δικαιοσύνη με την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή του πλούτου με τη δημοκρατία και τον δημόσιο έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας με την οικολογική μετάβαση.
Η πολιτική μας ταυτότητα στηρίζεται στην υπεράσπιση της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της προσιτής κατοικίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Διεκδικούμε μια οικονομία που υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και περιορίζει τη συγκέντρωση οικονομικής ισχύος και τις ανισότητες.
Επιδιώκουμε να συνδέσουμε αυτές τις αρχές με τις νέες κοινωνικές αντιθέσεις. Το υψηλό κόστος στέγης, η εργασιακή ανασφάλεια, η δημογραφική κρίση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μεταβολές που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούν σύγχρονες πολιτικές απαντήσεις.
Η στρατηγική μας για την επόμενη περίοδο έχει σαφή κατεύθυνση. Ενισχύουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακτούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και συμβάλλουμε στην οικοδόμηση μιας ευρύτερης κοινωνικής και προγραμματικής συμμαχίας.
Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, ανανεώνουμε τη συλλογική μας λειτουργία, ενισχύουμε τη συμμετοχή των μελών, αξιοποιούμε νέα στελέχη και αναπτύσσουμε σταθερούς δεσμούς με τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά, την αυτοδιοίκηση και τα κοινωνικά κινήματα.
Η πολιτική αξιοπιστία απαιτεί συνέπεια ανάμεσα στις θέσεις και στη δράση μας. Απαιτεί τεκμηριωμένες προτάσεις, καθαρές δεσμεύσεις, συλλογικές αποφάσεις και διαρκή παρουσία στην κοινωνία.
Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ανασύνταξη της Αριστεράς και στη διαμόρφωση μιας προοδευτικής προοπτικής για τη χώρα. Με αυτή τη στρατηγική προχωράμε στην πολιτική και οργανωτική μας ανασυγκρότηση και στην προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές.
7. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ
Από την οργανωτική επανεκκίνηση στην κοινωνική δράση
Η ανασυγκρότηση των περισσότερων Εκλογικών Νομαρχιακών Επιτροπών και Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής δημιούργησε την οργανωτική βάση για την επόμενη φάση.
Στην επόμενη φάση θέτουμε ως κεντρικό στόχο τη μετατροπή αυτής της οργανωτικής προσπάθειας σε ουσιαστική πολιτική και κοινωνική παρουσία.
Ενισχύουμε τη συλλογική λειτουργία των οργανώσεων, ενεργοποιούμε τα μέλη και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες που συνδέουν το κόμμα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Αναβαθμίζουμε τον ρόλο του Οργανωτικού. Το Οργανωτικό στηρίζει, συντονίζει και διευκολύνει τη δράση των οργανώσεων. Οι Εκλογικές Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Οργανώσεις Μελών αναλαμβάνουν ουσιαστική ευθύνη για την πολιτική παρέμβαση στην περιοχή τους.
Ενισχύουμε την πρωτοβουλία των τοπικών οργανώσεων, τη συμμετοχή των μελών και τη συνεργασία με τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής.
Πανελλαδικά δίκτυα εργαζομένων, συνταξιούχων και αυτοδιοίκητών
Θέτουμε ως μείζονα οργανωτική προτεραιότητα τη συγκρότηση και ανάπτυξη τεσσάρων πανελλαδικών κοινωνικών δικτύων: εργαζομένων, συνταξιούχων και αυτοδιοικητικών και μικρομεσαίων.
Τα δίκτυα θα λειτουργούν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα συνδέονται με τις αντίστοιχες οργανώσεις και τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής και θα αναπτύσσουν σταθερή επικοινωνία με κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς.
Το δίκτυο εργαζομένων θα αναπτύξει σχέσεις με εργατικά κέντρα, σωματεία, ομοσπονδίες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα αναδεικνύει τα ζητήματα των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, της εργασιακής ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας και των νέων μορφών απασχόλησης.
Το δίκτυο συνταξιούχων θα αναπτύξει σταθερή συνεργασία με Συνταξιουχικές οργανώσεις και συλλόγους. Θα αναδεικνύει τα ζητήματα των συντάξεων, της υγειονομικής περίθαλψης, της φαρμακευτικής δαπάνης και της κοινωνικής προστασίας. Θα συμβάλει επίσης στη συζήτηση για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και την πρότασή μας για τον επενδυτικό ρόλο του ΕΦΚΑ.
Το δίκτυο αυτοδιοίκητών θα συνδέσει αιρετούς και ενεργούς πολίτες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για την οικονομική ενίσχυση των δήμων, την κοινωνική κατοικία, τις δημόσιες υποδομές, την τοπική ανάπτυξη και τη συμμετοχή των πολιτών.
Τα τρία δίκτυα θα ενισχύσουν τη δυνατότητά μας να επεξεργαζόμαστε προτάσεις μαζί με τους κοινωνικούς φορείς και να μετατρέπουμε τις κοινωνικές διεκδικήσεις σε συγκεκριμένες πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.
Το δίκτυο μικρομεσαίων θα συνδέσει αιρετούς και ενεργούς πολίτες της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας. Θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για την στήριξη τη χρηματοδότηση τη συνεργασία των μικρών επιχειρήσεων.
Επιδιώκουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση συγκρότησής τους έως το τέλος του 2026 και να αξιολογήσουμε τη λειτουργία τους τον Ιανουάριο του 2027.
Κοινωνική επανασύνδεση και πανελλαδικός κύκλος συσκέψεων
Κάθε Εκλογική Νομαρχιακή Επιτροπή αναλαμβάνει να διαμορφώσει συγκεκριμένο σχέδιο κοινωνικής δράσης, με βάση τις ανάγκες και τις παραγωγικές ιδιαιτερότητες της περιοχής της.
Προχωρούμε σε πανελλαδικό κύκλο συσκέψεων με εργατικά σωματεία, επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, αγροτικούς φορείς, οργανώσεις συνταξιούχων, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικές συλλογικότητες.
Ξεκινάμε από τη Θεσσαλία και συνεχίζουμε με αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Συνδέουμε τις συσκέψεις με συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα, τις προγραμματικές επεξεργασίες και την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα.
Ολοκληρώνουμε παράλληλα τις πολιτικές και οργανωτικές επισκέψεις σε όλους τους νομούς. Καταγράφουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού και η πανελλαδική παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος
Η έναρξη της διαδικασίας συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2027 αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της πολιτικής και προγραμματικής μας δραστηριότητας.
Αξιοποιούμε αυτή την περίοδο τόσο για την κοινοβουλευτική μας παρέμβαση όσο και για τη συστηματική παρουσίαση και συζήτηση των θέσεων μας με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς σε ολόκληρη τη χώρα.
Συνδέουμε την κριτική μας στις κυβερνητικές δημοσιονομικές επιλογές με τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για τα εισοδήματα, τη φορολογία, τη στέγη, το ιδιωτικό χρέος, την ενέργεια και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Οργανώνουμε την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο των νομών της χώρας.
Κάθε Εκλογική Νομαρχιακή Επιτροπή αναλαμβάνει τη διοργάνωση τουλάχιστον ένα κύκλο επαφών, με συμμετοχή των παραγωγικών, επαγγελματικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής.
Οι Εκλογικές Νομαρχιακές Επιτροπές, σε συνεργασία με τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής και την οικονομική ομάδα, οργανώνουν συσκέψεις και εκδηλώσεις με εργατικά κέντρα, Συνταξιουχικές οργανώσεις, επιμελητήρια, επαγγελματικούς και αγροτικούς φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Στελέχη της οικονομικής και προγραμματικής ομάδας παρουσιάζουν αναλυτικά τις προτάσεις μας, τη χρηματοδότηση, τις δυνατότητες εφαρμογής και τα αναμενόμενα κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση για τον επενδυτικό ρόλο του ΕΦΚΑ, στην κοινωνική κατοικία, στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
Καταγράφουμε τις παρατηρήσεις των φορέων, τις μεταφέρουμε στην κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα και τις αξιοποιούμε στην περαιτέρω επεξεργασία του προγράμματός μας.
Με αυτόν τον τρόπο συνδέουμε τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή με την πανελλαδική δραστηριότητα των οργανώσεων και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Συλλογική λειτουργία και ενεργοποίηση των μελών
Ενισχύουμε την ουσιαστική λειτουργία των Οργανώσεων Μελών και των Εκλογικών Νομαρχιακών Επιτροπών.
Προχωρούμε σε συνελεύσεις, πολιτικές συζητήσεις και συλλογικό προγραμματισμό δράσης. Επιδιώκουμε την επανενεργοποίηση των μελών που απομακρύνθηκαν από την καθημερινή κομματική λειτουργία.
Αξιοποιούμε την εμπειρία των παλαιότερων στελεχών και δημιουργούμε δυνατότητες ανάληψης ευθυνών από νέους ανθρώπους.
Τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής αναλαμβάνουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής, στη στήριξη των κοινωνικών δικτύων και στην επεξεργασία συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Καθιερώνουμε τακτική ενημέρωση, απολογισμό και αξιολόγηση της οργανωτικής δραστηριότητας.
Εκλογική προετοιμασία και συγκρότηση ψηφοδελτίων
Επιταχύνουμε τη συγκρότηση των εκλογικών επιτροπών και την προετοιμασία των ψηφοδελτίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Η αρμόδια Επιτροπή Ψηφοδελτίων συνεργάζεται με τις Εκλογικές Νομαρχιακές Επιτροπές και αξιοποιεί προτάσεις από την κοινωνία και τους οργανωμένους φορείς.
Δίνουμε προτεραιότητα σε πρόσωπα με κοινωνική παρουσία, πολιτική αξιοπιστία, γνώση των τοπικών προβλημάτων, συλλογικότητα και ουσιαστική συμμετοχή στις κοινωνικές διαδικασίες.
Επιδιώκουμε την ανανέωση και τη διεύρυνση των ψηφοδελτίων μας, με συμμετοχή ανθρώπων από την εργασία, την επιστήμη, την αυτοδιοίκηση, την παραγωγή και τα κοινωνικά κινήματα.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της οργανωτικής ανασυγκρότησης στην Αττική και στην αποτελεσματική λειτουργία των αντίστοιχων εκλογικών επιτροπών.
Κοινωνική αλληλεγγύη και πολιτιστικές πρωτοβουλίες
Συγκροτούμε ομάδα νομικής υποστήριξης για ευάλωτους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης, πλειστηριασμών και απώλειας της πρώτης κατοικίας.
Η ομάδα θα λειτουργεί με επιστημονική επάρκεια, σαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων και κανόνες δεοντολογίας, σε συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις.
Παράλληλα, αναπτύσσουμε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας και την εμπειρία του Φεστιβάλ της Αυγής και του Στο Κόκκινο.
Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στους χώρους του πολιτισμού, της δημιουργίας, της νεολαίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η επόμενη φάση της ανασυγκρότησης
Οι παραπάνω παρεμβάσεις συγκροτούν ενιαίο σχέδιο έως το τέλος του 2026: λειτουργικές οργανώσεις, τρία κοινωνικά δίκτυα, πανελλαδική παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος και επιτάχυνση της εκλογικής προετοιμασίας.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού αποτελεί το άμεσο πολιτικό πεδίο όπου θα συνδεθούν οι προγραμματικές προτάσεις με τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των κοινωνικών φορέων.
Η κατανομή αρμοδιοτήτων, οι προθεσμίες και η διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής εξειδικεύονται στις αποφάσεις του επόμενου κεφαλαίου.
8. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση και την ανάγκη ενίσχυσης του κόμματος στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές, καθορίζει τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.
Για την υλοποίηση αυτού του στόχου αποφασίζουμε:
α. Πολιτική και κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον προϋπολογισμό του 2027
Αξιοποιούμε τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για να αναδείξουμε τις συνέπειες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και να παρουσιάσουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση.
Συντονίζουμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οικονομική και προγραμματική ομάδα και τα αρμόδια Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής.
Δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση των εισοδημάτων, στη φορολογική δικαιοσύνη, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην κοινωνική κατοικία, στο ιδιωτικό χρέος και στην ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών.
Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις συνδέονται με τις περιφερειακές συσκέψεις και την καταγραφή των αιτημάτων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
β. Πανελλαδική παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος
Οργανώνουμε τουλάχιστον μία κεντρική σύσκεψη σε κάθε νομό, με ευθύνη της αντίστοιχης Εκλογικής Νομαρχιακής Επιτροπής και τη συμμετοχή στελεχών της οικονομικής και προγραμματικής ομάδας.
Στις συσκέψεις παρουσιάζουμε τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας για την οικονομία, την εργασία, τη φορολογία, την ενέργεια, το ιδιωτικό χρέος και την κοινωνική κατοικία.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον επενδυτικό ρόλο του ΕΦΚΑ και στη δημιουργία κοινωνικού στεγαστικού αποθέματος.
Ξεκινάμε τον πανελλαδικό κύκλο συσκέψεων από τη Θεσσαλία και συνεχίζουμε στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
γ. Συγκρότηση των πανελλαδικών κοινωνικών δικτύων
Προχωρούμε στη συγκρότηση τριών πανελλαδικών δικτύων εργαζομένων, συνταξιούχων και αυτοδιοικητικών.
Ορίζουμε ομάδες συντονισμού και διαμορφώνουμε σχέδιο ανάπτυξης των δικτύων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Τα αντίστοιχα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής και οι Εκλογικές Νομαρχιακές Επιτροπές στηρίζουν τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους.
Επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έως το τέλος του 2026.
δ. Ολοκλήρωση της οργανωτικής ανασυγκρότησης
Ολοκληρώνουμε τις εκκρεμότητες στη λειτουργία των Εκλογικών Νομαρχιακών Επιτροπών και των Οργανώσεων Μελών.
Ενεργοποιούμε τις συλλογικές διαδικασίες, ενισχύουμε τη συμμετοχή των μελών και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής παρέμβασης σε κάθε περιοχή.
Τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής αναλαμβάνουν συγκεκριμένες προγραμματικές και πολιτικές δράσεις, σε συνεργασία με τις οργανώσεις και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το Οργανωτικό συντονίζει την εφαρμογή των αποφάσεων και υποστηρίζει τις τοπικές οργανώσεις.
ε. Επιτάχυνση της εκλογικής προετοιμασίας
Επιταχύνουμε την προετοιμασία των ψηφοδελτίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Η Επιτροπή Ψηφοδελτίων συνεργάζεται με τις Εκλογικές Νομαρχιακές Επιτροπές και αξιολογεί τις προτάσεις με κριτήρια την κοινωνική παρουσία, την πολιτική αξιοπιστία, τη γνώση των τοπικών προβλημάτων και τη δυνατότητα συλλογικής δράσης.
Επιδιώκουμε τη συμμετοχή νέων ανθρώπων από την εργασία, την επιστήμη, την αυτοδιοίκηση, την παραγωγή και τα κοινωνικά κινήματα.
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην οργανωτική και εκλογική προετοιμασία της Αττικής.
στ. Συνέχιση των πρωτοβουλιών για τις προοδευτικές συνεργασίες
Συνεχίζουμε τον προγραμματικό διάλογο με τις προοδευτικές, αριστερές και οικολογικές δυνάμεις.
Επιδιώκουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά, το ΠΡΑΤΤΩ και τους Οικολόγους Πράσινους, με σεβασμό στις συλλογικές διαδικασίες και στην πολιτική αυτονομία κάθε δύναμης.
Στηρίζουμε τη στρατηγική μας στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και στην οικοδόμηση ευρύτερης συμμαχίας γύρω από σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις.
ζ. Κοινωνική αλληλεγγύη και πρωτοβουλίες παρέμβασης
Ενεργοποιούμε την ομάδα νομικής υποστήριξης για ευάλωτους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης, πλειστηριασμών και απώλειας της πρώτης κατοικίας.
Αναπτύσσουμε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες, με τη συμμετοχή των τοπικών οργανώσεων και των αντίστοιχων κοινωνικών φορέων.
Συνδέουμε τις πρωτοβουλίες αυτές με τις προγραμματικές μας επεξεργασίες και την κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
η. Παρακολούθηση της εφαρμογής και απολογισμός
Η Πολιτική Γραμματεία αναλαμβάνει τον συνολικό πολιτικό συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων.
Το Οργανωτικό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής και οι Εκλογικές Νομαρχιακές Επιτροπές αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες τους.
Η Πολιτική Γραμματεία ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των αποφάσεων και τις δυσκολίες υλοποίησής τους.
Το χρονοδιάγραμμα της επόμενης περιόδου
Κατά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2026 ξεκινάμε τον πανελλαδικό κύκλο συσκέψεων και τη συγκρότηση των κοινωνικών δικτύων, με συντονισμό της Πολιτικής Γραμματείας, του Οργανωτικού και των Εκλογικών Νομαρχιακών Επιτροπών.
Κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αναπτύσσουμε τις κοινοβουλευτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις μας για τον προϋπολογισμό του 2027. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οικονομική ομάδα και τα Τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής συντονίζουν την παρουσίαση των προγραμματικών μας προτάσεων σε συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις.
Έως το τέλος του 2026 επιδιώκουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση συγκρότησης των τριών κοινωνικών δικτύων, να επιταχύνουμε την προετοιμασία των ψηφοδελτίων και να προχωρήσουμε στην κάλυψη των οργανωτικών εκκρεμοτήτων.
Τον Ιανουάριο του 2027 πραγματοποιούμε συνολικό πολιτικό και οργανωτικό απολογισμό. Η Πολιτική Γραμματεία παρουσιάζει στην Κεντρική Επιτροπή την πρόοδο εφαρμογής των αποφάσεων, τις δυσκολίες που προέκυψαν και τις προτάσεις για την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης.
Η πολιτική μας δέσμευση
Η Κεντρική Επιτροπή καλεί τα μέλη, τα στελέχη, τις οργανώσεις και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία να συμβάλουν ενεργά στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Προχωρούμε με συλλογικότητα, πολιτική συνέπεια και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Ενισχύουμε την παρουσία μας στην κοινωνία, αναπτύσσουμε το πρόγραμμά μας, οικοδομούμε συνεργασίες και προετοιμαζόμαστε για τις εθνικές εκλογές.
Με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, ενεργή κοινωνική παρουσία και ευρύτερες προγραμματικές συμμαχίες, διεκδικούμε μια νέα προοδευτική πορεία για τη χώρα.






