ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/10/2020

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940



Δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου:

«Οι πρόγονοί μας απέδειξαν ότι η αριθμητική υπεροχή δεν παίζει κανένα ρόλο γι’ αυτούς που πολεμούν με το δίκιο στο πλευρό τους»

Ξημερώνει για 80η φορά η ημέρα μνήμης που γεμίζει υπερηφάνεια τον ελληνισμό.

Μια ημέρα που θυμίζει σε όλους τον αγώνα της μικρής Ελλάδας κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού. Μια ημέρα που θυμίζει το αλβανικό έπος, την Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Μία ημέρα τιμής και μνήμης για όλους εκείνους που αγωνίστηκαν ενωμένοι, μαζικά και έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα, στον αγώνα κατά του πάνοπλου κατακτητή.

Ο αγώνας τους ενσάρκωσε και διέδωσε το μήνυμα για Ελευθερία και αυτοδιάθεση, έξω από τα στενά όρια της Ελλάδας, σε όλη την οικουμένη ως φάρος ελπίδας και αισιοδοξίας αποδεικνύοντας πως η αριθμητική υπεροχή δεν παίζει κανένα ρόλο για εκείνους που πολεμούν με το δίκιο στο πλευρό τους.

Μετάφερε ακόμη ένα μήνυμα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό που ανέκαθεν καιροφυλαχτούν στα συντρίμμια και στη σύγχυση ανώμαλων περιόδων απειλώντας τα δημοκρατικά ιδεώδη, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Ένα μήνυμα που είναι και στις μέρες μας τόσο επίκαιρο, καθώς υπάρχουν οι συνθήκες με την επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος, την ένταση των πολέμων γύρω μας, τον παράλογο γείτονά μας, την προσφυγική κρίση και το παγκόσμιο σοκ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Με τα διδάγματα της ιστορίας τόσο δυνατά, θα περίμενε κανείς πως οι κοινωνίες δε θα επαναλάμβαναν τα ίδια λάθη. Στην πατρίδα μας ο κόσμος και η δικαιοσύνη έδωσαν πρόσφατα την απάντησή τους στο φασιστικό μόρφωμα που ταλαιπώρησε για χρόνια την κοινωνία.

Από την άλλη σελίδα της ανάγνωσης, όμως, ερχόμενοι στα ανοιχτά προβλήματα, η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μεθοδικά και θαρραλέα τις κρίσεις δίνοντας λάθος μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και απέχοντας πολύ από την υγειονομική, οικονομική και κοινωνική θωράκιση που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ παράλληλα χωλαίνει και στα διπλωματικά της βήματα στην έτσι κι αλλιώς «φλεγόμενη» διεθνή σκηνή.

Ο στοχασμός που απορρέει από τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, πέρα από τιμή και μνήμη για τους προγόνους μας που έγραψαν με τη στάση και το αίμα τους αυτές τις φωτεινές σελίδες της ιστορίας μας, είναι το καθήκον για την εμπέδωση της ατομικής και συλλογικής μας ευθύνης, ώστε να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ευθύνη.

 

Μήνυμα της Βουλευτή Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσσας Γκαρά:

Οι αγώνες των Ελλήνων και των Ελληνίδων κατά του φασισμού οδηγός για τους αγώνες του σήμερα 

«Στις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία, και παρόλο που δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στις καθιερωμένες εκδηλώσεις τιμής των αγωνιστών μας, η σημερινή ημέρα μας γεμίζει υπερηφάνεια και χρέος. Υπερηφάνεια για τους αγώνες των Ελλήνων και των Ελληνίδων απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Υπερηφάνεια για τους αγώνες που δόθηκαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της χώρας μας. Αυτή την ημέρα τιμούμε την κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είναι ο οδηγός μας για να υπηρετούμε το χρέος μας να αντιπαλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον φασισμό, τον ρατσισμό, τον ναζισμό, την ξενοφοβία. Έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε καθημερινά την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

 

Μήνυμα του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη:

«Η ιστορική παρακαταθήκη της 28ης Οκτωβρίου 1940 επιτάσσει στις σύγχρονες συνθήκες το ΟΧΙ στο διχασμό, στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό και τις ακραίες πολιτικές που πλήττουν πανανθρώπινες αρχές και οικουμενικές αξίες.

80 χρόνια μνήμης της στιγμής που η Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της και κοίταξε κατάματα τους εισβολείς του Άξονα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ να δηλώσει «μέχρι σήμερα λέγαμε οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, από σήμερα θα λέμε οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Δήλωση που έμεινε χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία για να θυμίζει στους λαούς τη θέληση των Ελλήνων για Ανεξαρτησία και Ελευθερία.

Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στις αιτιάσεις της Ιταλίας για παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι ο δρόμος των δημοκρατικών αγώνων που καλούμαστε να βαδίσουμε, κρατώντας επίκαιρο και διδακτικό τον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού που τότε συνέθλιβε την Ευρώπη, ενώ σήμερα αποσαθρώνει τα κοινωνικά της θεμέλια.

Σήμερα, τιμάμε τη γενιά που αγωνίστηκε και μάτωσε για τη λευτεριά και την πατρίδα σε έναν αγώνα που συμβολίζει την εθνική ενότητα για την οποία πόνεσαν οι Έλληνες, αλλά και την εθνική ομοψυχία που κανένας και τίποτα δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο. Σε έναν αγώνα που ποτέ δεν λησμόνησε την ηθική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους από τις ναζιστικές θηριωδίες, που ποτέ δεν σταμάτησε να διεκδικεί την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την εκπλήρωση των γερμανικών επανορθώσεων για την ολοκληρωτική καταστροφή της ναζιστικής παραφροσύνης.

Ο φετινός εορτασμός της εθνικής μας επετείου συμπίπτει χρονικά με την ιστορική καταδίκη των νεοναζί και των νεοφασιστών της Χρυσής Αυγής. Έτσι, η αντίσταση και η νίκη του έπους του 40` αποκτά μια σύγχρονη αντανάκλαση στη βαθιά επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να συνεχίσει με τις προοδευτικές τις δυνάμεις και με συμμάχους τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας, να πολεμά την ιστορικά ηττημένη και ηθικά αποκρουστική ναζιστική ιδεολογία.

Ο φασισμός και ο ναζισμός, όμως δεν τελειώνουν μόνο με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Ξεψυχούν με την καθημερινή μας επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη ως πολίτες, πεθαίνουν με την ενεργό συμμετοχή στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ποτέ ξανά Φασισμός. Χρόνια πολλά!»

 

Δήλωση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχη Αθλητισμού, Θάνου Μωραΐτη:

«Σήμερα, τιμούμε μία από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του τόπου μας.

Το ΟΧΙ των Ελληνίδων και των Ελλήνων στο φασισμό και το ναζισμό.

Τον αγώνα για την ελευθερία.

Το χρέος του αγώνα για την ίδια την πατρίδα.

Ο φετινός αντιφασιστικός Οκτώβρης ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι η μάχη ενάντια στις δυνάμεις του σκοταδισμού και του μίσους είναι θέμα μόνιμου αγώνα.

Δε θα επαναπαυθούμε.

Αλλά και δε θα επιτρέψουμε την αλλοίωση της ίδιας της Ιστορίας και της συλλογικής μνήμης.

Δε θα επιτρέψουμε την καπήλευση των αγώνων του Έπους του `40 και της Αντίστασης.

Η Ιστορία έχει γραφτεί.

Και θα είναι πάντα φωτεινός οδηγός.

Δε θα γίνει σιωπή.»

 

Δήλωση της Ειρήνης Αγαθοπούλου:

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης της αντίστασης του ελληνικού λαού αλλά και ημέρα υπενθύμισης των δεινών του φασισμού και του ναζισμού.

Η φετινή επέτειος δεν θα μπορούσε να μην είναι συνυφασμένη με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη. Ο αγώνας όλων των δημοκρατικών πολιτών, και τότε και τώρα, απέναντι στους εκφραστές του ναζισμού γράφτηκε στην ιστορία. Άλλη μία μάχη κατά του φασισμού κερδήθηκε, αλλά έχουμε πολλές ακόμη να δώσουμε κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, που επωάζουν καθημερινά το αυγό του φιδιού.

Σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, με καθίζηση της οικονομίας και με ελλειμματικούς χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά, αυτό το οποίο πρέπει να επιδείξουμε τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι ενότητα και αλληλεγγύη. Όπως τότε έτσι και τώρα.

Προσωπικά, φέτος δεν θα συμμετάσχω με φυσική παρουσία στις εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, αποφεύγουμε τον συνωστισμό, για να παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς.

 

Δήλωση της Χαράς Καφαντάρη: 80 χρόνια από το ιστορικό ΟΧΙ και ο ελληνικός λαός συνεχίζει να λέει το δικό του ΟΧΙ

80 χρόνια συμπληρώνονται από το Ιστορικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, που όρθωσε το ανάστημά του και συνέτριψε το φασισμό, γράφοντας ιστορία.

Τιμούμε τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, που με τους αγώνες τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και παρακαταθήκη για το Μέλλον και τη Δημοκρατία μας.

80 χρόνια μετά και ο αγώνας κατά του φασισμού και των ιδεών του συνεχίζεται καθημερινά.

Η καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι ένα σημαντικό βήμα για τη Δημοκρατία, αλλά ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την πατριδοκαπηλία συνεχίζεται.

Ο Ελληνικός λαός καθημερινά λέει τα δικά του ΟΧΙ.

ΟΧΙ στο φασισμό,

ΟΧΙ στο ρατσισμό και την πατριδοκαπηλία,

ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ζωής,

ΟΧΙ στη συρρίκνωση της εθνικής Αξιοπρέπειας.

Ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται καθημερινά για μια καλύτερη ζωή, εθνική και κοινωνική Αξιοπρέπεια, Δημοκρατία, Εργασία, βιώσιμο Περιβάλλον, Υγεία και Παιδεία για όλους, Ασφάλεια…

Οδηγοί μας, στον καθημερινό αγώνα για καλύτερη ζωή, οι ηρωικοί αγώνες των προγόνων μας.

 

Δήλωση του Γ. Παπαηλιού:

Μέσω της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αναδεικνύεται η ιστορική συμβολή του Έπους 1940-1941 στον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, διατηρείται ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών του και ενισχύεται τη συλλογική αυτογνωσία και το εθνικό φρόνημα όλων μας.

Το Έπος 1940-1941 και η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 που ακολούθησε αποτυπώνουν το διαχρονικό πνεύμα αντίστασης που διαπερνά την ιστορία του λαού μας. Αυτό που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει όσους κατά καιρούς επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Εν προκειμένω το φασισμό, ο οποίος αποτελεί διαχρονική απειλή για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς του 1940-1941 και της Εθνικής Αντίστασης και η ευθύνη για το μέλλον των νεώτερων γενεών, επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση του πνεύματος αντίστασης από γενιά σε γενιά.

Σήμερα, σε μία άλλη ιστορική φάση, η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι του Ελληνισμού σε όλα τα πεδία όπου αυτή αναπτύσσεται (Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Θράκη, Κύπρος) αναδεικνύει τη στρατηγική στόχευσή της, τον έλεγχό του γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με τις παρατεταμένες και συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη Τουρκία και τα εκ μέρους της τιθέμενα θέματα, τα οποία αμφισβητούν ακόμη και την εθνική κυριαρχία μας, προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία.

Όμως, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί και η κυβερνητική στάση σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» για την υπεράσπιση και την άσκηση στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και η άρνηση διεθνών παραγόντων, και ιδίως των «συμμάχων» μας, να αντιμετωπίσουν την Τουρκία με κυρώσεις που θα της προκαλέσουν κόστος.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Η ιστορική μνήμη, το ασταθές και ανήσυχο διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό περιβάλλον επιτάσσουν, η χώρα μας να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, διαμορφώνοντας εθνική στρατηγική, σε συμπόρευση με την Κύπρο. Απαιτούνται κινήσεις προληπτικής αποτροπής των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και ενεργού παρουσίας στο περιφερειακό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, για τις οποίες εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις αποτελούν η αμυντική θωράκιση, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η διασφάλιση της εθνικής ενότητας.

 

Δήλωση της Κυριακής Μάλαμα: Η ηρωική αντίσταση του λαού να αποτελέσει την πυξίδα της δράσης μας

Η ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό αποτελεί ένα ορόσημο για την ευρωπαϊκή Ιστορία και την πυξίδα για την δράση μας σήμερα, στις νέες προκλήσεις και στα νέα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας. Ο αγώνας για την ελευθερία που ξεκίνησε με το ΌΧΙ στον άξονα των κατακτητών, η αυτοθυσία της Εθνικής Αντίστασης και η ανιδιοτελής θυσία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και στο μέτωπο, αλλά και στα βουνά της ελεύθερης Ελλάδας, αποτελεί πηγή έμπνευσης και θαυμασμού για όλους μας. Στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκονται μπροστά μας, το αλύγιστο θάρρος των Ελλήνων του 1940, θα είναι και πάλι αυτό που θα μας δείξει το δρόμο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι από ποτέ.

 

Μήνυμα της Καλλιόπης Βέττα:

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορρμή την σημερινή επέτειο δήλωσε:

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, πριν 80 χρόνια, όρθωσαν το ανάστημά τους στο φασισμό και το ναζισμό.

Υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα, πολέμησαν με τρόπο που κέρδισε τον θαυμασμό της υφηλίου ενώ, στη συνέχεια, με τις αντιστασιακές οργανώσεις, διεκδίκησαν και κέρδισαν την ελευθερία της χώρας από τα στρατεύματα κατοχής.

Τους χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη και εκτίμηση ενώ το παράδειγμά τους είναι πάντοτε ζωντανό.

Μας διδάσκει ότι με ενότητα, αλληλεγγύη και αυταπάρνηση μπορούμε να κερδίσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες!».

 

Μήνυμα Γιώτας Πούλου:

Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έγραψαν μία από τις φωτεινές σελίδες της Ιστορίας μας. Το ΌΧΙ της μικρής Ελλάδας στάθηκε ισχυρό στον αγώνα για Ελευθερία και Εθνική Κυριαρχία. Ογδόντα χρόνια μετά η μάχη κατά του φασισμού παραμένει επίκαιρη. Η διατήρηση της μνήμης είναι υποχρέωσή μας και ενισχύει διαχρονικά τους αγώνες μας για Ελευθερία και Δημοκρατία.

 

Δήλωση Σωκράτη Βαρδάκη: Η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στην πατρίδα μας

Στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως στο Αρκαλοχώρι, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρευρέθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Πεσόντων δήλωσε:

«Το έπος του 1940 και η Εθνική Αντίσταση ήταν κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία μας. Δόξα και τιμή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, που θυσίασαν τον εαυτό τους και πολέμησαν ενάντια στο φασισμό, στο ναζισμό, στη μισαλλοδοξία.

Σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, κατά την οποία υπάρχουν διαρκείς προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ας υπενθυμίσουμε για μία ακόμα φορά πως τα ιδανικά μας και τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και αποτελούν την κληρονομιά και την παρακαταθήκη μας για τις μελλοντικές γενιές.»

 

Μήνυμα Τάνιας Ελευθεριάδου για τα 80 χρόνια από την έναρξη της ηρωικής αντίστασης του λαού μας:

Η μικρή Ελλάδα πριν 80 χρόνια ύψωσε το βλέμμα της στο φασισμό και το ναζισμό. Ο ελληνικός λαός με την ηρωική του αντίσταση, με τη θυσία του, την αυταπάρνηση του έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις πιο σκοτεινές ιδέες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα.

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής όλων εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία στα βουνά της Πίνδου και στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στους επίδοξους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η σημερινή μέρα δείχνει το δρόμο προς στο μέλλον. Ένα δρόμο μακριά από τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού, με ελευθερία και δημοκρατία.

Οφείλουμε σήμερα να απομονώσουμε τις φωνές της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού, της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Δήλωση του Αλέξανδρου Αυλωνίτη - Βουλευτή Κέρκυρας:

Σήμερα, τιμήσαμε τη γενιά που αγωνίστηκε και μάτωσε για τη λευτεριά και την πατρίδα. Σήμερα τιμήσαμε την εθνική ενότητα για την οποία πόνεσαν οι Έλληνες, αλλά και την εθνική ομοψυχία που κανένας και τίποτα δεν πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση.

Σήμερα τιμήσαμε την εθνική μας αντίσταση και τον αγώνα της για την απελευθέρωση της πατρίδα μας. Σήμερα οφείλουμε να την προστατεύσουμε από την ιστορική καπηλεία και ιστορική συσκότιση.

Σήμερα στηρίζουμε τον αγώνα που ποτέ δεν λησμόνησε την ηθική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους από τις ναζιστικές θηριωδίες, που ποτέ δεν σταμάτησε να διεκδικεί την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την εκπλήρωση των γερμανικών επανορθώσεων για την ολοκληρωτική καταστροφή της ναζιστικής παραφροσύνης.

Σήμερα ως Πολιτεία αποδείξαμε ότι με την θεσμική μας θωράκιση ως δημοκρατικό κράτος και με τον νομικό πολιτισμό μας ότι εγκληματικές ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή δεν έχουν θέση στη πατρίδα μας.

Σημερα αποτελεί εθνικό μας καθήκον και εθνική μας υποχρέωση να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτοκολλα και τους υγειονομικούς κανόνες.

Η Πολιτεία, οι θεσμικοί και εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι του λαού μας πρέπει να δίνουν το παράδειγμα γιατί η έξαρση της πανδημίας δοκιμάζει ακόμη και την εθνική μας συνείδηση. Δυστυχώς ομως δεν είναι δεδομένο.

Τέλος σήμερα οφείλουμε ως έθνος να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με σωφροσύνη και εθνική συνεννόηση.

Χρόνια πολλα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ