14/01/2019

Δημ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού

Συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που φιλοδοξεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην μεταμνημονιακή περίοδο, κερδίζοντας και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Δ. Κουκλουμπέρη - Β. Καραγεώργο), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα δύο «ΝΑΙ», για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα δύο «ΝΑΙ», για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ζήτησε με θάρρος, θεσμική και πατριωτική ευθύνη ο Αλ. Τσίπρας με τη χθεσινή του πρωτοβουλία.

Όσο πιο καθαρά είναι αυτά τα δύο "ΝΑΙ", όσο πιο ισχυρές είναι οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για τα δρομολογημένα τις επόμενες εβδομάδες θετικά μέτρα, τόσο πιο μακριά θα φτάσει αυτή η κυβέρνηση.

Με αυτά τα δύο «ΝΑΙ» μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, καθώς η έξοδος από τα μνημόνια και η κύρωση της συμφωνίας βάζουν την Ελλάδα σε μια νέα πολιτική εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που φιλοδοξεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην μεταμνημονιακή περίοδο, κερδίζοντας τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε μία αναμέτρηση ανάμεσα στην προοδευτική πρόταση που θα διαμορφωθεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστική δύναμη,και την πρόταση οπισθοδρόμησης που εκφράζει η ΝΔ

Τα βασικά διακυβεύματα που θα κάνουν αυτές τις δυνάμεις να πορευτούν μαζί είναι οι κοινοί προγραμματικοί στόχοι, η ένταση του διαλόγου που θα υπερβεί κληρονομημένες δυσπιστίες ή θα συνθέσει υπάρχουσες διαφορές, το «σπάσιμο του πάγου» που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και έμπρακτη καλλιέργεια του σεβασμού όλων των δυνάμεων και της πολυχρωμίας του χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε ως επιδίωξη τη δημιουργία ευρύτερου συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Στην Ελλάδα ο χώρος από το δημοκρατικό Κέντρο μέχρι την Αριστερά είναι ιστορικά και κοινωνικά πλειοψηφικός. Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε μία αναμέτρηση ανάμεσα στην πρόταση που θα διαμορφώσει αυτός ο χώρος, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστική δύναμη αλλά όχι μόνο, έναντι της οπισθοδρόμησης που εκφράζει η ΝΔ, που αποτελεί ένα υβρίδιο ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού με έντονα ακροδεξιά στοιχεία.

Ας σταματήσουν επιτέλους κάποιοι την υποκρισία - Όσοι ερμηνεύουν με όρους συνωμοσίας τις εξελίξεις είναι εντελώς λάθος

Ας σταματήσουν επιτέλους κάποιοι την υποκρισία. Δεν μπορεί να θεωρείται «αποστάτης» ο Δανέλλης και η Κουντουρά και να είναι «όλα καλά» με τον Ψαριανό, τον Αμυρά, τη Μάρκου, τον Φωτήλα, κ.λπ.. Ας σοβαρευτούμε λίγο και ας ερμηνεύσουμε πολιτικά τα φαινόμενα. Όσοι ερμηνεύουν με όρους συνωμοσίας τις εξελίξεις είναι εντελώς λάθος.

Αυτή την στιγμή ζούμε έναν ΣΥΡΙΖΑ και μία κυβέρνηση Τσίπρα που συνεχίζουν να έχουν την πολιτική πρωτοβουλία και πάμε στη διαμόρφωση ενός νέου διπολισμού, προς την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση που εκφράζει η ΝΔ. Στις επόμενες εκλογές αυτός ο διπολισμός θα ισχυροποιηθεί. Το άθροισμα που θα καταγράψουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα πλησιάζει, μπορεί και να ξεπεράσει το 70%. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα και τους εκλογικούς συμμάχους τους θα είναι μικρή.

Όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές θα είναι καλύτερο, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τη χώρα και την οικονομία. Αίσθησή μου είναι ότι φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ παραμένει καρφωμένη -με ευθύνη της Φ. Γεννηματά- στην εποχή των "Σαμαροβενιζέλων"

Οι αριθμοί στις δύο ψηφοφορίες θα επηρεάσουν και τον πολιτικό ορίζοντα της νέας κυβέρνησης Τσίπρα, που θα προκύψει μετά τις αναγκαστικές αλλαγές που θα γίνουν. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει, με τις αλλαγές που θα κάνει στο κυβερνητικό σχήμα, να αποτυπώσει αυτό που χθες εξέφρασε στην ομιλία του ως πολιτικό σχέδιο, όπου απηύθυνε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, ενωτικό προσκλητήριο στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

Δυστυχώς, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ παραμένει καρφωμένη -με ευθύνη της Φ. Γεννηματά- στην εποχή των "Σαμαροβενιζέλων". Κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να ενισχυθεί αυτή η πρωτοβουλία "από τα κάτω", σε επίπεδο κοινωνικό, κινηματικό, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στα συνδικάτα, στα φόρα διαλόγου. Το μεγάλο κομμάτι του κόσμου της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης είναι κομματικά ανέστιο.

Φιλοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι το να διαμορφώσει με υπομονή, επιμονή, σεβασμό σε κάθε άποψη, έναν ευρύτερο προοδευτικό αστερισμό, που θα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να φιλοδοξεί να τα χωρέσει όλα και να τα εντάξει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κομμάτι της Αριστεράς, δεν θα γίνει πολυσυλλεκτικό, προοδευτικό «σούπερ μάρκετ». Πρέπει να είναι ο πνεύμονας μίας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας.