ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/04/2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Η ιδιωτικοποίηση των νερών της Θεσσαλίας και τα δάση η νέα «μπίζνα» της ΝΔ

Θεοδώρα Τζάκρη: Η ιδιωτικοποίηση των νερών της Θεσσαλίας και τα δάση η νέα «μπίζνα» της ΝΔ



Η Γραμματέας της ΚΟ και Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για «την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας», σχολίασε αρχικά τη βιασύνη της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πόρισμα μιας Ολλανδικής εταιρείας, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κλιματικές καταστροφές, αλλά δραστηριοποιείται με την εμπορική εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων, κυρίως στις ολλανδικές αποικίες, και έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με εξώσεις, φυλετικές συγκρούσεις και άλλα προβλήματα υγείας σε περιοχές της Αφρικής.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ» μια ανώνυμης εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας το αποτέλεσμα θα είναι το δημόσιο αγαθό όπως είναι το νερό να μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα δάση, τα οποία αποτελούν μία από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες, στην διαχείριση του πλούτου των οποίων και πιο συγκεκριμένα της βιομάζας δια της πλαγίας οδού θα μπουν στη μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια σημείωσε, ότι ενώ οι ενεργειακές κοινότητες δεν μπορούν να βρουν χώρο στο δίκτυο, μπαίνουν πρόωρα σε ανταγωνιστικές διαδικασίες ανεξαρτήτως τύπου, που σημαίνει πρακτικά προβάδισμα για τους μεγάλους παίκτες.

Τέλος, η αστική ανθεκτικότητα θα αντιμετωπιστεί με ακόμη περισσότερο τσιμέντο με την αύξηση του ύψους των 3 μέτρων στα κτήρια, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόθεση για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο κ. Σκυλακάκης πρέπει να είναι πολύ περήφανος σήμερα. Γιατί θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με 132 άρθρα, παρεμβαίνοντας στους τομείς

Ø των υδάτων,

Ø των δασών,

Ø της ενεργειακής ασφάλειας

Ø της αστικής ανθεκτικότητας και

Ø της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης,

Δηλαδή σήμερα μας έφερε τέσσερα νομοσχέδια σε πακέτο του ενός. Για να προκύψουν και οικονομίες κλίμακας [βρε αδερφέ]!

Και έρχεστε να υλοποιήσετε το πόρισμα μιας Ολλανδικής εταιρείας η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κλιματικές καταστροφές, αλλά δραστηριοποιείται στην εμπορική εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων, κυρίως στις ολλανδικές αποικίες, και έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με εξώσεις, φυλετικές συγκρούσεις και άλλα προβλήματα υγείας σε περιοχές της Αφρικής.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Τελικά όμως δεν το βάζετε κάτω! Το προσπαθήσατε με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Συνεχίζετε την ίδια αντισυνταγματική διαδρομή, αγνοώντας πάλι την Απόφαση 190/2022 του ΣτΕ, η οποία είπε ρητά ότι δεν επιτρέπεται αυτές οι εταιρείες να επιδιώκουν, προεχόντως ή παραλλήλως οικονομικούς σκοπούς. Και επανέρχεστε με τον πηχυαίο τίτλο «εκσυγχρονισμός της προστασίας των υδάτων», όπου με τον εκσυγχρονισμό εννοείτε τον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ» δηλαδή μια ανώνυμη εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα ύδατα της Θεσσαλίας σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 3 παρ.2 του συζητούμενου νομοσχεδίου. Έχω βάσιμες υποψίες ότι η τύχη κι αυτού του νομικού προσώπου θα είναι ίδια.

Έχουμε μπροστά μας μια deja vu κατάσταση. Πρώτα φτιάχνετε μια ρυθμιστική αρχή. Μετά φτιάχνετε μία ή περισσότερες ανώνυμες εταιρείες. Μετά έρχεται η μετοχοποίηση και η ιδιωτικοποίηση τους και κάπως έτσι ένα δημόσιο κοινό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, έρχεστε εδώ να μας πείτε, κύριε Υπουργέ, ότι επί της ουσίας, για όλα φταίει το κακό δημόσιο και τώρα μία ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει τα πάντα, τη διαχείριση, την προστασία και την χρήση των υδάτων, καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Εκμεταλλεύεστε την καταστροφή που συνέβη στην Θεσσαλία για να προωθήσετε την ιδιωτικοποίηση των υδάτων στη Θεσσαλία αφού θα περάσουν στα χέρια των παρόχων υπηρεσιών νερού, οι οποίοι θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά- εισπρακτικά κριτήρια με καταστροφικά αποτελέσματα, όπως έχει αποδειχτεί αφού η ιδιωτικοποίηση του νερού όπου επιχειρήθηκε, υπήρξε οδυνηρή εμπειρία για πολλές χώρες. Στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία η διαχείριση του νερού επανακρατικοποιείται γιατί αυτό που καταγράφηκε από την περίοδο της ιδιωτικοποίησης ήταν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων με την παράλληλη ελλιπή συντήρηση των δικτύων ύδρευσης.

Συστήνετε λοιπόν τον ΟΔΥΘ ΑΕ, τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο, «προικίζει» σε πρώτη φάση με 1 εκ. €, ο οποίος θα διοικείται από ένα ΔΣ που θα αμείβεται με υψηλότατους μισθούς [γιατί πως αλλιώς άλλωστε θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε αυτούς τους τόσο υπερκαταρτισμένους μάνατζερς, που όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι και γνώστες του αντικειμένου]. 3 εκ. € προβλέπεται ετησίως για 10 τέτοια στελέχη και 1 δικηγόρο. Και το καλύτερο! Η τιμολογιακή πολιτική του ΟΔΥΘ ΑΕ θα διαμορφώνεται σύμφωνα με την ανάγκη κάλυψης των αντίστοιχων λειτουργικών δαπανών.

Επιπλέον, στον ΟΔΥΘ μεταφέρονται όλοι οι ΟΕΒ της Θεσσαλίας οι οποίοι και καταργούνται ταυτόχρονα με την μεταφορά. Παράλληλα μεταφέρονται στον ΟΔΥΘ ΑΕ και οι υπάλληλοι των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης [Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας και της Διεύθυνσης Υδρο-οικονομίας]. Έτσι αυτούσια τμήματα του κράτους με «προίκα» κεφάλαιο, εξοπλισμό και εργαζόμενους μεταφέρονται σε μια ΑΕ.

Επιπλέον του επιπλέον, η πρώτη πράξη για τον ΟΔΥΘ ΑΕ θα είναι η εξόφληση των χρεών των ΟΕΒ στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με επιδότηση από το κράτος έως 75% των συνολικών οφειλών.

Με λίγα λόγια το κράτος [όταν θέλει] βρίσκει χρήματα να εξοφλεί τα χρέη των ΟΕΒ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στη νέα ΑΕ, όταν για την συντήρηση των δικτύων μετά την καταστροφή από τον Daniel «δεν είχε χρήματα».

Και βιάζεστε να τελειώνετε με το παρόν νομοσχέδιο ενώ επί πέντε χρόνια, δεν επικαιροποιήσατε ούτε το σχέδιο διαχείρισης των πλημμυρών, ούτε και τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών. Αποτέλεσμα; Ένα ακόμη success story του επιτελικού κράτους σας, η χώρα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τις δικές σας ανεπάρκειες.

Όσον αφορά στα δάση τα οποία αποτελούν μία από τις βασικότερες πηγές εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες: Είπατε κ. Υπουργέ ότι σήμερα κατεδαφίζετε το υπάρχον σύστημα ελέγχου και μεταφοράς της δασικής βιομάζας που θεωρείτε ότι είναι και η βασική αιτία πυρκαγιών.

Δημιουργείτε προς τούτο, υβριδικά σχήματα (δασικοί συνεταιρισμοί σε συνεργασία με ιδιώτες) για να βγάλουν από τα δάση τη βιομάζα για να μην καίγονται. Εισάγετε έτσι δια της πλαγίας οδού στη διαχείριση του δασικού πλούτου αυτή τη φορά, μεγάλες επιχειρήσεις ξυλοβιομηχάνων, εξυπηρετώντας για ακόμη μια φορά τα μεγάλα συμφέροντα του κλάδου. Εξ’ ου και το κριτήριο του ετήσιου κύκλου εργασιών 5 και 3 εκ.€ που ζητάτε. Το επιβεβαίωσε αυτό και η κ. Γεωργιάδου [μέλος του ΔΣ της ΠΟΓΕΔΥ].

Αφήνοντας από την άλλη τη Δασική Υπηρεσία που διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία να διαχειρίζεται ολοκληρωμένα και συνολικά το δασικό οικοσύστημα, δραματικά υποστελεχωμένη να παρακμάζει και να αργοπεθαίνει, φτάνοντας στα σημερινά αποτελέσματα τα δάση μας να καίγονται με άπνοια ή να καίγονται πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Όσον αφορά τώρα στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και προώθησης των ΑΠΕ. Αφού οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν μπορούν να βρουν χώρο στο δίκτυο και αφού καταργείτε τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό τις βάζετε και πρόωρα σε ανταγωνιστικές διαδικασίες ανεξαρτήτως τύπου, που σημαίνει πρακτικά προβάδισμα για τους μεγάλους παίκτες. Στην ουσία, θα εξυπηρετούνται οι εργολάβοι που θα εγκαθιστούν ΑΠΕ και θα πωλούν το ρεύμα και στις ενεργειακές κοινότητες. Δανείζομαι αυτό που είπε ο δήμαρχος Αγρινίου [είναι δικός σας δήμαρχος ο κ. Παπαναστασίου] ο οποίος έχει κάνει ενεργειακή κοινότητα και περιμένει δύο ολόκληρα χρόνια για να συνδεθεί, γιατί δεν υπάρχει χώρος αφού έχει καλυφθεί από τους μεγάλους του κλάδου. Όπως χαρακτηριστικά είπε «πουθενά δεν υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης για να μειωθεί το κόστος ενέργειας στους δήμους και κατ’ επέκταση τα τιμολόγια που πληρώνουν οι δημότες στους δήμους, ενώ αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα».

Εντωμεταξύ, με το πρόγραμμα Απόλλων, δημιουργείται μια ενεργειακή κοινότητα πολιτών, όπου και πάλι προκρίνεται ο συγκεντρωτισμός σε βάρος των αρχών του συνεργατισμού και ουσιαστικά, οδηγείτε σε αφανισμό ακόμη και τις ήδη λειτουργούσες και υγιείς ενεργειακές κοινότητες.

Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, θα κάνω μια μικρή αναφορά στην αστική πολιτική και στα σχέδια αστικής ανθεκτικότητας. Χωρίς να έχετε προβεί μέχρι σήμερα σε κανέναν απολογισμό, εμφανίζετε, χωρίς λόγο και αιτία, αυτές τις αφηρημένες έννοιες που στην ουσία αποδυναμώνουν το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Αντικαθιστάτε την υφιστάμενη δομή «τα κεντρικά και περιφερειακά παρατηρητήρια», που είχαν εξασφαλισμένο προσωπικό και χρηματοδότηση, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς να έχετε προχωρήσει σε καμία επί της ουσίας πολιτική ελέγχου. Προκρίνετε την αστική ευημερία, που ταιριάζει απόλυτα με την αύξηση του ύψους των 3 μέτρων στα κτήρια, με περισσότερο τσιμέντο δηλαδή, παρά την απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ που την έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όσον αφορά στο μεγάλο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης καμία από τις πολιτικές ελέγχου των τελευταίων χρόνων δεν έχει αποδώσει αφού οι όποιοι μηχανισμοί αναπτύχθηκαν ήταν κυρίως εισπρακτικοί. Ωστόσο, είναι φανερό ότι δεν επιθυμείτε να καταστείλετε την αυθαίρετη δόμηση που σε αρκετές περιπτώσεις απειλεί περιβαλλοντικά αγαθά μεγάλης αξίας αφού ακόμη και για τις καταγγελίες βάζετε διάφορα εμπόδια, όπως το παράβολο των 200 ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο που χάραξε τον Ιούλιο του 2019. Ιδιωτικοποιεί τα πάντα, προς όφελος των λίγων και εκλεκτών φίλων της και εις βάρος του ελληνικού λαού.

Ο σχεδιασμός και η εποπτεία της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας, αλλά και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, Δήμοι ΟΕΒ κλπ) είναι ευθύνη της Πολιτείας. Το νερό δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα «μπίζνα» δισεκατομμυρίων για λίγους και εκλεκτούς.

Το ίδιο και η διαχείριση των δασών.

Έχουμε για ακόμη μια φορά μια κακή και αναποτελεσματική νομοθέτηση. Υποκριτική η στάση της κυβέρνησης τόσο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και για την Προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά ακόμα και για την Θεσσαλία, που έχει πληγεί από τις ανείπωτες καταστροφές, την αγροτική γη, την αγροτική ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.»

 

Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ