22/04/2024

Ερώτηση Μεϊκόπουλου - Γάβρηλου: Εκκρεμούν αναιτιολόγητα οι προσλήψεις ΙΔΑΧ των πρώην απασχολούμενων με Προγράμματα STAGΕ στον ΟΑΕΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την  Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Εκκρεμούν αναιτιολόγητα οι προσλήψεις ΙΔΑΧ των πρώην απασχολούμενων με Προγράμματα STAGΕ στον ΟΑΕΔ

Τα Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας ανέργων πτυχιούχων στον τομέα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (STAGE) εντάχθηκαν από το 2002 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην Ελλάδα.

Κατά τα έτη 2002 -2009 απασχολήθηκαν στο πλαίσιο των Προγραμμάτων πολλοί εργαζόμενοι με διαδοχικές ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε διαφόρους τομείς του Δημοσίου. Οι προσλήψεις πραγματοποιούνταν μέσω προκήρυξης ΟΑΕΔ και οι εργαζόμενοι κατανέμονταν σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα ανάλογα μα τις ανάγκες.

Μία τέτοια κατηγορία εργαζόμενων είναι και όσοι από το 2002 ως το 2009 υπηρετούσαν με διαδοχικές ανανέουμενες συμβάσεις ΙΔΟΧ στις υπηρεσίες ΕΠΑΣ  ΟΑΕΔ Βόλου.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι διεκδίκησαν και πέτυχαν μέσω ασφαλιστικών μέτρων κατά τα επόμενα έτη οριστικές αποφάσεις Πρωτόδικων Δικαστηρίων, οι οποίες αναγνώρισαν το γεγονός ότι οι προσφεύγοντες κάλυπταν κατά την υπηρεσία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όρισαν την πρόσληψή τους από τις ίδιες υπηρεσίες με συμβάσεις ΙΔΑΧ.

Ακόλουθες δικαστικές αποφάσεις (Εφετείου, Αρείου Πάγου) από το 2015 και έπειτα μετακίνησαν τη νομολογία σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τη φύση της υπηρεσίας που παρείχαν οι εν λόγω εργαζόμενοι και οδήγησαν σε απόλυση των εργαζόμενων που υπηρετούσαν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Βόλου.

Η νομολογία τα τελευταία 4 χρόνια έχει ως επί το πλείστον και πάλι μεταστραφεί έπειτα από ερμηνεία του εθνικού δικαίου υπό το πρίσμα του ευρωπαϊκού δικαίου από Πρωτοδικεία και Εφετεία σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, η τελευταία απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών στο οποίο είχαν προσφύγει απασχολούμενοι με προγράμματα STAGE (Σεπτέμβριος 2023) σε Δήμους της χώρας, αναφέρει: «[Ο Φορέας του Δημοσίου] μέσω των εκπροσώπων του, καθόριζε τον τόπο, τον χρόνο καθώς και τον τρόπο κατά τον οποίο οι ενάγοντες έπρεπε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δίνοντάς τους σχετικές εντολές και οδηγίες και ασκώντας τους έλεγχο και εποπτεία. Ότι, επιπλέον, η μισθοδοσία τους επιβάρυνε το πρώτο από τα εναγόμενα νομικά πρόσωπα, που κατέβαλε πλήρως στο δεύτερο αυτών τα αντίστοιχα ποσά. Ότι ενόψει των ανωτέρω, η έννομη σχέση που συνέδεε εξ αρχής τους διαδίκους ήταν αυτή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου … Αναγνωρίζει ότι οι ενάγοντες συνδέονται με το πρώτο εναγόμενο ως άνω νομικό πρόσωπο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου»

Με βάση τη νέα μεταστροφή της νομολογίας από το 2020 και έπειτα, τον Ιούλιο του 2021 ο ΟΑΕΔ Βόλου προσκάλεσε τους απολυθέντες να συνάψουν εκ νέου σύμβαση απασχόλησης με τον φορέα για τις ίδιες υπηρεσίες. Οι νέες συμβάσεις είχαν τη φύση  αορίστου χρόνου, γεγονός που αποτελούσε διαχρονικά το ζητούμενο των πρώην απασχολούμενων μέσω STAGE.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι ακολουθώντας την πρόσκληση του ΟΑΕΔ για εκ νέου σύναψη σύμβασης εργασίας ΙΔΑΧ με την υπηρεσία, απέστειλαν τα ζητούμενα δικαιολογητικά. Ακολούθησε η παραλαβή των δικαιολογητικών από το πρωτόκολλο της Διοίκησης του ΟΑΕΔ.

Αυτή είναι και η τελευταία «πράξη» της διαδικασίας. Από το 2021 και μετά δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία εξέλιξη και καμία ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους για την πρόσληψη τους.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσιακές ανάγκες του ο ΟΑΕΔ Βόλου είναι τεράστιες. Η ενίσχυση του δυναμικού του ΟΑΕΔ με τους εργαζόμενους πρώην STAGE θα αποτελούσε σημαντική ενίσχυση για τον Οργανισμό λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην υπηρεσία επί σειρά ετών και διαθέτουν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία.

Την ίδια ώρα, η επί της ουσίας ολοκλήρωση της επαναπρόσληψης των εργαζόμενων μέσω πρόσκλησης του ΟΑΕΔ για σύναψη σύμβασης ΙΔΑΧ που βρίσκεται σε αδικαιολόγητη εκκρεμότητα εδώ και τρία χρόνια, συνιστά εμπαιγμό εις βάρος των εργαζόμενων πρώην STAGE οι οποίοι επί σειρά ετών διενήργησαν δικαστικό και προσωπικό αγώνα για τη δικαίωση τους.

Ενώ επί της ουσίας έχουν συνάψει συμβάσεις ΙΔΑΧ με τον ΟΑΕΔ, η πρόσληψη τους εδώ και τρία χρόνια δεν προχωράει χωρίς να υπάρχει καμία πειστική αιτία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Eρωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Για ποιο λόγο, παρά το γεγονός ότι η νομολογία έχει τα τελευταία τέσσερα έτη μεταστραφεί, δεν ολοκληρώνεται η πρόσληψη στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ Βόλου των πρώην εργαζομένων μέσω Προγραμμάτων STAGE που υπηρετούσαν επί σειρά ετών στην υπηρεσία;
Εφόσον ο ΟΑΕΔ από το 2021 προσκάλεσε τους εν λόγω εργαζόμενους σε σύναψη σύμβασης ΙΔΑΧ και οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν, για ποιο λόγο δεν προχωρά η πρόσληψη;
Προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να μπει τέλος στη δικαιολογημένη αγωνία των εργαζόμενων πρώην STAGE και να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η πρόσληψή τους από τον ΟΕΑΔ Βόλου με συμβάσεις ΙΔΑΧ, η οποία εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία πειστική αιτία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος