ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/12/2023

Σ. Φάμελλος: Οφείλουμε στο συνέδριο και στις ευρωεκλογές να καταθέσουμε πειστική πρόταση για τους πολίτες - Μεγάλη ευθύνη για όλους μας

Σ. Φάμελλος: Οφείλουμε στο συνέδριο και στις ευρωεκλογές να καταθέσουμε πειστική πρόταση για τους πολίτες - Μεγάλη ευθύνη για όλους μας



Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον ενημερωτικό ιστότοπο libre.gr

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να καταθέσει στο Συνέδριό του μία νέα πολιτική πρόταση, μίας νέας κοινωνικής συμφωνίας που δεν θα περιορίζεται στην άσκηση αντιπολίτευσης αλλά θα δίνει και πρόταση προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου. Μία πειστική πρόταση για την καθημερινότητα και το εισόδημα των πολιτών, για τις βασικές τους ανάγκες, δηλαδή την πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και δημόσια αγαθά, όσο και για την πρόοδο, την ασφάλεια και την ευημερία στον τόπο μας, απέναντι σε μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και την κλιματική κρίση που μεγεθύνεται. Και φυσικά θα περιλαμβάνει και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας που δέχονται επίθεση από τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ενημερωτικό ιστότοπο libre.gr και στο δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο.

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ για τα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι Έλληνες καταναλωτές κάνοντας λόγο για «πληθωρισμό απληστίας στη χώρα μας που καλπάζει και μεταφράζεται σε υπερκέρδη αισχροκέρδειας για λίγους». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Από το 2021 η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση τιμών. Αντίθετα, με τα διάφορα τύπου pass επέλεξε να επιδοτήσει την ακρίβεια, αφήνοντας ταυτόχρονα την αγορά χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, με πολλές στρεβλώσεις και χειραγώγηση τιμών προς τα πάνω».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει ενόψει της διεξαγωγής του Συνεδρίου και των Ευρωεκλογών και τις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Μία πολιτική κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και με σύγχρονη μεταρρυθμιστική ταυτότητα. Για μία ισχυρή, δημοκρατική, σύγχρονη και ανθρώπινη πολιτεία, που δεν αφήνει κανένα και καμία μόνο/μόνη και εγγυάται την ευημερία και την ποιότητα ζωής για όλους/όλες, με σχέδιο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Φάμελλε, μέχρι τις ευρωεκλογές έχουμε περίπου 6 μήνες μιας σκληρής πολιτικής μάχης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα είναι αντιμέτωπος όχι μόνο με την ΝΔ, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ και με τους πρώην συντρόφους του που συγκροτούν την Νέα Αριστερά, το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, αλλά και της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Ένας τεράστιος κατακερματισμός που προφανώς δεν βοηθά. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχει μέλλον;

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να έχει δυναμική και μέλλον, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Πράγματι, ο κατακερματισμός του αριστερού και του προοδευτικού χώρου δεν βοηθά κανέναν, και ιδίως την κοινωνία. Άρα, ενόψει και των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να ανασυγκροτηθεί άμεσα και, μέσω του Συνεδρίου του, να απευθύνει στην ελληνική κοινωνία μία νέα πολιτική πρόταση. Γιατί δεν αποτελούν λύση για την κοινωνία ούτε η πολιτική της “αριστερής αυθεντίας” και της ιδεολογικής καθαρότητας, ούτε ένας βολικός δικομματισμός που υποκλίνεται στο νεοφιλελευθερισμό, ούτε τα προσωποπαγή κόμματα και η στείρα αντιπολίτευση. Απέναντι στο μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στην πραγματικότητα είναι νεοφιλελεύθερη, ακροδεξιά και ψευδο-εκσυγχρονιστική μαζί, δεν υπάρχουν περιθώρια για κατακερματισμό και κομματικούς εγωισμούς. Χρειαζόμαστε λύσεις που θα στηρίξει η κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να καταθέσει στο Συνέδριό του μία νέα πολιτική πρόταση, μίας νέας κοινωνικής συμφωνίας που δεν θα περιορίζεται στην άσκηση αντιπολίτευσης αλλά θα δίνει και πρόταση προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου. Μία πειστική πρόταση για την καθημερινότητα και το εισόδημα των πολιτών, για τις βασικές τους ανάγκες, δηλαδή την πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και δημόσια αγαθά, όσο και για την πρόοδο, την ασφάλεια και την ευημερία στον τόπο μας, απέναντι σε μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και την κλιματική κρίση που μεγεθύνεται. Και φυσικά θα περιλαμβάνει και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας που δέχονται επίθεση από τον κ. Μητσοτάκη.

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τα πρόστιμα που βάζει το αρμόδιο υπουργείο είναι αρκετά;

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι η ακρίβεια είναι εξωγενής, κατέχουμε πολλές ευρωπαϊκές πρωτιές ακρίβειας, ο πληθωρισμός απληστίας στη χώρα μας καλπάζει, και μεταφράζεται σε υπερκέρδη αισχροκέρδειας για λίγους και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα για την πλειοψηφία της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από το 2021 η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για τη μείωση τιμών. Αντίθετα, με τα διάφορα τύπου pass επέλεξε να επιδοτήσει την ακρίβεια, αφήνοντας ταυτόχρονα την αγορά χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, με πολλές στρεβλώσεις και χειραγώγηση τιμών προς τα πάνω.

Ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα ΦΠΑ είναι υπερπολλαπλάσια, 40% πάνω από το 2021. Οι έλεγχοι παραμένουν ανεπαρκείς ή μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση: δεν γνωρίζουμε ούτε τα καταναλωτικά προϊόντα για τα οποία παραβιάστηκε το μικτό περιθώριο κέρδους ούτε το πραγματικό κόστος που επωμίστηκαν οι καταναλωτές.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: εκτεταμένοι έλεγχοι και διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα αξίας των προϊόντων, από την παραγωγή έως την τελική διάθεση, πρόστιμα ανάλογα του κόστους που επωμίζονται οι καταναλωτές, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα διυλιστήρια και στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων στις τράπεζες, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για τα νοικοκυριά αλλά και για την παραγωγή.

Στο συνέδριο που θα γίνει τον Φεβρουάριο ποιο είναι το πολιτικό ερώτημα που θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να απαντήσει; Αν είναι ένα αριστερό κόμμα ή αν είναι κάτι άλλο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο συνέδριό του οφείλει να συζητήσει με ειλικρίνεια, να δώσει απαντήσεις και να καταθέσει προτάσεις στην κοινωνία για το αύριο. Σε ένα σύγχρονο κόσμο με νέες μεγάλες αβεβαιότητες και ανισότητες δεν μπορεί η απάντηση να είναι μία «κοινωνία χαμηλών προσδοκιών» ή «η απολίτικη στάση» του “όλοι ίδιοι είναι”. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά με σχέδιο: κατεδαφίζει τους δημοκρατικούς κανόνες, μοιράζει αφειδώς χρήματα σε ημετέρους, διευρύνει τις ανισότητες κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους, ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά, παιδεία, υγεία, νερό, ενέργεια, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αριστερό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό και οικολογικό κόμμα οφείλει στο Συνέδριό του να συντάξει πρόταση για προοδευτική κυβερνητική διέξοδο αξιολογώντας και τις αιτίες της πολλαπλής ήττας στις εκλογές. Με μία πολιτική κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και με σύγχρονη μεταρρυθμιστική ταυτότητα. Για μία ισχυρή, δημοκρατική, σύγχρονη και ανθρώπινη πολιτεία, που δεν αφήνει κανένα και καμία μόνο/μόνη και εγγυάται την ευημερία και την ποιότητα ζωής για όλους/όλες, με σχέδιο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πέρασαν τρεις μήνες και κάτι από τότε που ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ποια είναι η άποψη σας για τον πρόεδρο του κόμματος; Έχει κατανοήσει την ελληνική πολιτική σκηνή; Πως επιλέγουν οι Έλληνες το κόμμα που θα ψηφίσουν;

Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε μία δημοκρατική διαδικασία που συμμετείχαν 150.000 μέλη, με πάνω από 40.000 νέες εγγραφές. Όπως ο ίδιος δήλωσε τότε, η κατάσταση στην “ελληνική πολιτική σκηνή” τον ώθησε στην υποψηφιότητα, όπως ώθησε και πολλά νέα μέλη να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής Προέδρου.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι το πως θα αλλάξει και θα ανατραπεί αυτή η “ελληνική πολιτική σκηνή”. Πως δηλαδή θα ανατραπεί ένα καθεστώς αδικίας, αδιαφάνειας και ανισοτήτων. Πως θα πάμε στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στο εισόδημα των πολιτών και στη δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά τη διπλή ήττα στις εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα προχωρά σε μία μεγάλη αλλαγή, που δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του προέδρου αλλά την πολιτική μας πρόταση και τη λειτουργία του κόμματος. Αυτός ο στόχος γεννά μεγάλες ευθύνες και στο νέο πρόεδρο αλλά και σε όλους μας, απέναντι στη κοινωνία.

Επιδίωξή μας είναι οι πολίτες να είναι ενεργοί -ως στάση ζωής- και στις εκλογές να επιλέγουν με το κριτήριο του κοινωνικού οφέλους, της προόδου, της δικαιοσύνης και της συλλογικής ευημερίας.

Ενόψει των ευρωεκλογών πως θα επιλεγούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Θα είναι πρόσωπα που θα επιλέξει ο Πρόεδρος του κόμματος ή θα γίνει συζήτηση στα αρμόδια όργανα;

Το σημαντικότερο στις ευρωεκλογές είναι να γίνει η Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο οικολογική, με λιγότερες ανισότητες και σίγουρα να είναι πιο κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες του. Γιατί το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μία Ευρώπη που υποχωρεί, αδύναμη, χωρίς εξωτερική πολιτική, χωρίς μια ανθρώπινη πολιτική για το μεταναστευτικό, με ελλείμματα δημοκρατίας και με οικονομική πολιτική προς όφελος ολιγοπωλίων και με λιτότητα για τα κράτη και τις κοινωνίες μας. Ενώ και στις μεγάλες προκλήσεις της ειρήνης και του κλίματος/περιβάλλοντος ακούμε μόνο λόγια και μεγαλόστομες δηλώσεις αλλά δεν βλέπουμε πράξεις.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αυτή η Ευρώπη προέχει και για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει στο Ευρωκοινοβούλιο σε συνεργασία των ευρωομάδων Αριστερών, Σοσιαλιστών και Οικολόγων που θα τη στηρίξουμε περαιτέρω. Είναι το μοντέλο πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών που μας εκφράζει.

Οι υποψήφιοί μας θα προκύψουν από εσωκομματικές διαδικασίες, διαφανείς και δημοκρατικές, προφανώς ανοιχτές σε νέα πρόσωπα. Θα περιλαμβάνουν επίσης και τους δύο εξαιρετικούς και εργατικούς ευρωβουλευτές μας, Έλενα Κουντουρά και Κώστα Αρβανίτη.

Ο Μανώλης Φάμελλος στο τραγούδι του «η ευτυχία είναι αυτό…», λέει κάπου:

“Ξαφνικά είμαστε μόνοι σε μια άγνωστη ερημιά, μια φωτεινή επιγραφή, εδώ χάθηκε κάποτε του μύθου η κλωστή...”

Ταιριάζουν αυτοί οι στίχοι αλληγορικά, σε αυτό που ζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Απαντά ο Μανώλης στην επόμενη στροφή του ίδιου τραγουδιού “Μα κάτι ζωντανούς μας κρατά, κι είναι μόνο ένα βήμα πιο πέρα, που ο αέρας της πόλης αλλάζει ξανά, και τα χιόνια λιώνουν, γιορτάζει η μέρα”. Εξάλλου και ο τίτλος του τραγουδιού είναι ότι “ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει”.

Να προσθέσω μόνο με την ευκαιρία ότι ο πολιτισμός, όπως και οι μεγάλες αξίες της ζωής, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η οικολογία, πρέπει να γίνουν ξανά προτεραιότητα και πυλώνες της κοινωνίας μας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ