ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/12/2023

Σ. Φάμελλος: Ο προϋπολογισμός κινείται σε μνημονιακά απόνερα και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας

Σ. Φάμελλος: Ο προϋπολογισμός κινείται σε μνημονιακά απόνερα και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας



Ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024

.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, παρακολουθούμε το τελευταίο τετραήμερο τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024 διαπιστώνοντας την έντονη και αγωνιώδη προσπάθεια των Υπουργών και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μια μοναδική εποχή ευημερίας.

Όμως, αυτή η προσπάθεια, που είναι προφανώς επικοινωνιακά και επιτελικά σχεδιασμένη, έχει ένα δομικό πρόβλημα. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες.

Όση προπαγάνδα και αν χρησιμοποιείτε, δεν μπορείτε να κρύψετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στη χώρα μας είναι η ακρίβεια, η οποία ξεκινάει από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησής σας. Το λένε ξεκάθαρα όλες οι δημοσκοπήσεις. Λίγο πριν ανέβω στο βήμα διάβαζα ότι έξι στους δέκα δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια, ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταρρέει και ότι δεν βγαίνουν ούτε οι μικρομεσαίοι ούτε οι επιχειρήσεις, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν τις ρυθμίσεις σε όλα αυτά που χρωστάνε σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Όσο και να μαγειρέψει τα νούμερα ο κ. Χατζηδάκης, ακολουθώντας και την δημιουργική λογιστική του κ. Αλογοσκούφη, δεν μπορεί να κρύψει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία λένε ξεκάθαρα ότι στη χώρα μας έχουμε πληθωρισμό απληστίας. Δηλαδή, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθωρισμού, της ακρίβειας, εξαρτάται από τα κέρδη των επιχειρήσεων και δεν είναι εισαγόμενο και το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε.

Άρα, με στρεβλώσεις στην αγορά, με προβλήματα στον ανταγωνισμό και χωρίς έλεγχο της ακρίβειας υποφέρει όλη η κοινωνία και όλη η οικονομία και η τελευταία επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύει αυτό ακριβώς, ότι είναι ένοχη η Κυβέρνηση και ευθύνεται για την ακρίβεια και πάει εκ των υστέρων να μαζέψει όλα αυτά στα οποία έχει εκτεθεί.

Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν τα βγάζουν πέρα. Αλήθεια, ποιος περίμενε λίγους μήνες μετά την περήφανη νίκη του 41% να έχει καταρρεύσει το σενάριο της αριστείας, το σενάριο της επάρκειας και κυρίως η αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη;

Στον Έβρο, στη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά της Ευρώπης, σε ένα μοναδικό προστατευόμενο οικοσύστημα, αλλά και στη Θεσσαλία στις πλημμύρες του Daniel αλλά και μετά του Elias, παρά τις προγνώσεις των επιστημόνων και ενώ η Πολιτεία είχε στα χέρια της τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, κατέρρευσε κάθε αίσθημα ασφάλειας, κάθε αίσθημα θωράκισης, αλλά και κάθε αίσθημα ανθεκτικότητας.

Αλλά και στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση των Κροατών ακροδεξιών χούλιγκαν που διέτρεξαν όλη την Ελλάδα, ενώ παρακολουθούσαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά και στο Ρέντη με τη δολοφονική επίθεση των οργανωμένων οπαδών κατά των αστυνομικών και ενώ ο 31χρονος είναι ακόμα σε πολύ κρίσιμη κατάσταση –και στέλνουμε όλοι μας τη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνει-, ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη έχει –πιστεύω- ξεκάθαρα καταρρεύσει κάθε αξιοπιστία που επικαλούνταν ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος –τι κάνει- μετά από κάθε κρίση ζητάει συγνώμη, επαναλαμβάνει εξαγγελίες, αλλά επί της ουσίας στην οπαδική βία; Δεν έχει κάνει τίποτα από τις εξαγγελίες και μετά τη δολοφονία του Άλκη και μετά του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί είστε μόνο λόγια, λόγια, λόγια, χωρίς καν στρατηγική.

Την ίδια κατάρρευση προσδοκιών την ζουν οι πολίτες στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, στο λάδι, στα τυροκομικά και γενικά στα τρόφιμα, στις τιμές των καυσίμων, αλλά και στις αναγγελίες των πλειστηριασμών που αυξάνονται, αφού ο κ. Μητσοτάκης, με τον πρόσφατο νόμο, συνέχισε τα χατίρια στους servicers και αναμένουμε 250.000 πλειστηριασμούς μέχρι το 2026, χωρίς προστασία πλέον της πρώτης κατοικίας.

Kαι αμέσως μετά επέλεξε να εισάγει ένα οριζόντιο χαράτσι σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τις μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις διαψεύδοντας κάθε προεκλογική σας δέσμευση. Κατηγορούσε εμάς υποκριτικά ότι σχεδιάζουμε νέους φόρους. Όμως, με το να βάλετε κεφαλικό φόρο σε όλους τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, πετώντας τα ψηφιακά εργαλεία κυριολεκτικά στο καλάθι των αχρήστων, αφαιρέσατε ταυτόχρονα κάθε κίνητρο για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και καταφέρατε η κοινωνία και το προσφιλές σας «κίνημα της γραβάτας» να σας θεωρεί τελικά ψεύτες και καθόλου εκσυγχρονιστές.

Βέβαια, ο κ. Τσακλόγλου είπε την αλήθεια να γίνουν οι δικηγόροι ντελιβεράδες. Αυτό, ξέρετε, δεν αλλάζει. Όσο κι αν ανακοινώσετε σήμερα νέες παροχές θα το κάνετε γιατί είστε βαθύτατα εκτεθειμένοι, γιατί έχουν διαψευστεί όλες οι δηλώσεις σας στην κοινωνία. Έχετε εκτεθεί και έχετε αποκαλυφθεί.

Όμως, οφείλω να πω ότι αυτό που κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας ήταν η απόφασή σας να απορρίψετε, εδώ στη Βουλή, την πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής για την ποινική δικογραφία της εισαγγελικής αρχής, της ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής. Όταν η ευρωπαϊκή εισαγγελική Αρχή στέλνει μία ποινική δικογραφία για κακουργηματική παράβαση καθήκοντος Υπουργού σας και εσείς επιλέγετε να γράψετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας μια έκθεση της δικαιοσύνης, αποδεικνύεται ένα πράγμα: Ότι δεν σέβεστε ούτε τη δικαιοσύνη και αυτό –ξέρετε- είναι νάρκη στα θεμέλια της δημοκρατίας μας και το επιλέξατε εδώ, στη Βουλή, ενώπιον όλων των πολιτών και μάλιστα για ένα θέμα που συνδέεται με το τραγικό δυστύχημα, με το έγκλημα των Τεμπών. Στην περίπτωσή σας, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ισχύει αυτό που λέμε «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Θα μου πείτε: Τίποτα δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα; Ναι, ναι. Υπάρχουν πράγματα που πάνε καλά. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Πάνε καλά τα υπερκέρδη στο ρεύμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες, στις αλυσίδες τροφίμων, σε κάποιες εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Πάνε καλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Μετά τη ΔΕΗ, μετά τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το ΔΕΔΔΗΕ, πρόσφατα προχωρήσατε σε παραχώρηση μετοχών για τα ΕΛΠΕ, έναν κρίσιμο φορέα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Και ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης εδώ, το νέο σχέδιο συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης. Είναι γεγονός ότι με το νερό έχει μια εμμονή ο κ. Μητσοτάκης και το αποδεικνύει σταθερά.

Πάνε βέβαια καλά και οι αμοιβές των εκλεκτών, της Νέας Δημοκρατίας όμως. Ανακοίνωσαν πρόσφατα τις αμοιβές των διοικητών των νοσοκομείων, με αυξήσεις έως 45%. Προσέξτε. Νομιμοποίησαν το ρουσφέτι με νόμο για το πώς επιλέγονται οι διοικητές και στη συνέχεια έρχονται και δίνουν μπόνους, ενώ η κ. Κεραμέως που είχε το νόμο, την ευθύνη του νόμου γι’ αυτές τις επιλεκτικές προσλήψεις, η ίδια πρόσφατα στη τηλεόραση είπε ότι οι χαμηλές αμοιβές των γιατρών αντισταθμίζονται, λέει, από την εμπειρία που κερδίζουν.

Κυρία Κεραμέως, γιατί δεν πληρώνετε, αλήθεια, με εμπειρία τους διοικητές των νοσοκομείων που θα επιλέξετε;

Σε αυτούς γιατί δίνετε αύξηση 45%; Οι γιατροί δεν αξίζουν που δίνουν τη μάχη και του covid και της υγείας και της κοινωνίας;

Πράγματι, μοναδική εμπειρία να ζεις σε μια Ελλάδα, η οποία θα σε πληρώνει με εμπειρία για τον αγώνα που δίνεις και να σε διώχνει πρακτικά εκτός Ελλάδος, ενώ η χώρα σου, οι άνθρωποί σου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν ανάγκη τις γνώσεις σου που σου έδωσε στη μεγάλη του πλειοψηφία το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Εμείς το έχουμε πει πολύ συχνά από αυτό το Βήμα. Το μόνο σχέδιο που προχωράει με συνέπεια η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτό το εκτεταμένο σχέδιο αδικίας, δηλαδή η αναδιανομή περιουσιών, εισοδήματος και αξιών στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή λίγοι γίνονται πλουσιότεροι, ενώ όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας θίγονται, είναι «στην απέξω», είναι οι λεγόμενοι μη προνομιούχοι γιατί δεν έχουν κολλητό στο σύστημα εξουσίας. Και όλα αυτά καλύπτονται με ένα σχέδιο προπαγάνδας, χειραγώγησης, φίμωσης μέσων ενημέρωσης και απειλών κατά μέσων ενημέρωσης, αλλά και αδιαφάνειας και υποβάθμισης των θεσμών.

Και θέλω να μείνω λίγο σε αυτό. Υποβαθμίστηκε η νομοθέτηση το τελευταίο διάστημα. Περνάνε νομοσχέδια fast track, δεν προλαβαίνουμε καν να τα συζητήσουμε. Υπήρξε επίθεση της Κυβέρνησης κατά των ανεξάρτητων αρχών. Υπάρχει μια υποβάθμιση του κράτους δικαίου και δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει υποβάθμιση της δημοκρατίας, που πλέον γινόμαστε το «μαύρο πρόβατο» και στην Ευρώπη.

Και γνωρίζετε καλά ότι αυτό είναι ένα σχέδιο για να εξυπηρετήσετε το στόχο της αναδιανομής. Γιατί ένα εκτεταμένο σχέδιο κλοπής, όσον αφορά τις περιουσίες και το εισόδημα, δεν θα μπορούσε να περάσει αν δεν μειώνατε κάθε αντίσταση, αν δεν θίγατε την ίδια την πολιτική σαν αξία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τα όνειρα, τις αξίες προόδου στην κοινωνία μας. Και αυτό έχετε κάνει. Γι’ αυτό απαξιώνετε την πολιτική, γιατί εσείς επιβιώνετε με το ρουσφέτι, αλλά η Ελλάδα πηγαίνει όλο και προς τα πίσω.

Όμως, πρέπει να επιστρέψω στα θέματα του προϋπολογισμού γιατί εκτιμούμε ότι η ακατάσχετη θριαμβολογία κρύβει και άλλο έναν κίνδυνο. Όταν η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι από τη δική της πολιτική τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ξεχνάει ότι η δική της πολιτική ήταν υπεύθυνη για τη χρεοκοπία των μνημονίων και ξεχνάει ότι η Ελλάδα ζορίστηκε για να μπει στον ενάρετο κύκλο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να βγούμε από τα μνημόνια, κάναμε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που δεν κάνουν σήμερα και όλοι μας πιεστήκαμε. Τα ξεχνάει όλα αυτά, υποτιμά τον αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και ξαναγυρίζει στο ίδιο μοντέλο της χρεοκοπίας.

Γιατί η αλλαγή, καταρχήν, να πούμε του μακροοικονομικού μοντέλου έγινε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο καθαρός διάδρομος πληρωμής χρέους, τα χαμηλά επιτόκια. Τα πετύχαμε εμείς με τη διαπραγμάτευση και με τη στήριξη όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Γι’ αυτό και είναι χαμηλό το κόστος κρατικού δανεισμού. Κρύβετε όμως το πόσο μας κόστισε τότε η χρεοκοπία γιατί θέλετε να επαναλάβετε τις ίδιες πολιτικές. Έχετε κομματικό συμφέρον και αυτό κάνει κακό και στα δημοσιονομικά.

Όμως, ο κ. Χατζηδάκης έχει κι ένα άλλο πρόβλημα. Για να μπορέσει να υποστηρίξει το σενάριο του, κρύβει και ορισμένα δομικά προβλήματα της οικονομίας. Παράδειγμα, λέει ότι ζούμε μια μαγική εικόνα, αυτό το «Ελλάδα 2.0». Μάλιστα. Όμως, το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους είναι πολύ χαμηλότερο από το ΑΕΠ του 2009. Βλέπουμε εδώ πέρα με τιμές 2015 έχουμε μια απώλεια 40 δισεκατομμυρίων.

Δεύτερον, το πραγματικό εργατικό δυναμικό στη χώρα είναι μικρότερο. Πέρα από τους μακροχρόνια ανέργους και τον αριθμό των ανέργων, έχουμε και λιγότερο παραγωγικό δυναμικό.

Θα μας πει ο κ. Χατζηδάκης –το λέει συχνά, αλλά το λέω εκ των προτέρων για να μη βιαστεί- «τώρα εξάγουμε». Ναι, υπάρχει μια πολύ μικρή αύξηση των εξαγωγών, αλλά δεν μας λέει ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν 17%. Άρα το βασικό πρόβλημα που μεγαλώνει είναι το έλλειμμα συναλλαγών. Γι’ αυτό δεν απαντάνε. Εμείς θέλουμε μια απάντηση, έστω τώρα.

Λέει βέβαια, από την άλλη μεριά, ότι έχουμε επενδύσεις. Ναι, αλλά εμείς βλέπουμε από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι την τετραετία του κ. Μητσοτάκη οι επενδύσεις όλο και περισσότερο προσανατολίζονταν –και μάλιστα τώρα τελευταία- σε εξαγορές κόκκινων δανείων, σε επενδύσεις «real estate». Όμως δεν πάνε καλά οι παραγωγικές επενδύσεις, το πραγματικό προϊόν, η καινοτομία, η μεταποίηση, ο αγροτοδιατροφικός τομέας. Ξέρετε αυτά δεν πάνε καλά ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Άρα υπάρχει ένα σοβαρό δομικό πρόβλημα, το οποίο ενισχύει αυτή η –επιτρέψτε μου να πω- αεριτζίδικη πολιτική, όσον αφορά το θέμα των επενδύσεων. Και έτσι, κρίσιμοι παραγωγικοί τομείς έχουν πτώση στο ρυθμό των επενδύσεων. Ακόμα και το Ταμείο Ανάκαμψης που θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη ευκαιρία, δυστυχώς, με εσάς γίνεται μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου η πραγματική απορρόφηση είναι στο 8% και –ξέρετε- έπρεπε να είχαμε ήδη πιάσει πολύ ψηλά ποσοστά στην απορρόφηση.

Οι λιμνάζοντες πόροι βλέπω ότι είναι γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι πάρα πολύ μεγάλα τα νούμερα. Και προσέξτε: Το 86% του συνολικού ποσού των δανείων αντιστοιχεί μόνο σε τριάντα έξι ομίλους.

Να μία άλλη πλευρά αυτής της αναδιανομής, αυτής της άδικης οικονομικής πολιτικής, που σημαίνει τι; Ότι η μικρομεσαία επιχείρηση πρακτικά, κύριε Μητσοτάκη, είναι εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό είναι δική σας επιλογή.

Και βέβαια, θα μας πουν «ως τελευταία γραμμή άμυνας για τον τουρισμό». Εδώ οφείλουμε -και επιστημονικά να σας πω την αλήθεια- να χτυπήσουμε ένα καμπανάκι. Είναι δυνατόν να αμφισβητείται το δυναμικό της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη και να χαίρεστε; Το παράδειγμα της Μυκόνου με τις στρατηγικές επενδύσεις που, όμως, δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που λέμε «φέρουσα ικανότητα» γιατί δεν υπάρχει και χωρικός σχεδιασμός, είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ότι ιδιαίτερα σε μία περίοδο κλιματικής, δηλαδή και περιβαλλοντικής, κρίσης οι διαδικασίες που επιλέγει η Κυβέρνηση μπορεί να εξυπηρετούν συμφέροντα, αλλά δεν εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα τη χώρα ούτε το εισόδημα και την απασχόληση.

Και βέβαια, δεν μπορώ να ακούω τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι η κλιματική κρίση διευρύνει τον τουριστικό τομέα και τη χρονική περίοδο. Νομίζω ότι μετά από αυτό που έγινε –ας πούμε- στο Πήλιο και στον Έβρο πρέπει να το ξανασκεφτεί, για να μπορέσει να μην λέει τέτοια θέματα -ας το πούμε έτσι- πρόχειρα και επιφανειακά.

Όμως, οι πρόσφατες κρίσεις ανέδειξαν και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, το πρόβλημα της ανθεκτικότητας. Στην πανδημία η χώρα μας, δυστυχώς, ήταν σε μία από τις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, 40% περισσότερους νεκρούς από την Πορτογαλία. Και αντί να χρησιμοποιούμε τους πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλήξαμε στη δεύτερη τετραετία του κ. Μητσοτάκη να ψάχνουμε πυροσβέστες για να οδηγήσουν τα ασθενοφόρα. Και ήταν η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δυστυχώς, τραγικό ξεκίνημα να της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παρά τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, θέλω να σας δώσω δύο, τρία νούμερα, για να καταλάβετε πού βρισκόμαστε στην υγεία. Οι δαπάνες για την υγεία κατ’ αρχήν απέχουν ως ποσοστό του ΑΕΠ από την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Άρα, η χώρα μας αποκλίνει, 1,5% νομίζω ότι είναι η διαφορά των συντελεστών, του μέσου ευρωπαϊκού και των ελληνικων δαπανών υγείας. Όμως, ένας στους τέσσερις Έλληνες πολίτες δεν είχαν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το 2022 λόγω κόστους. Ένας στους τέσσερις! Ξέρετε ποιο ήταν το νούμερο αυτό την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντός μνημονίου; Ήταν 10,4%, δηλαδή το 10,4%, το οποίο μας προβλημάτιζε εκείνη την περίοδο, τώρα έχει γίνει 25%. Αυτή είναι η αδυναμία εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών. Και αν το συγκρίνετε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή τον πληθυσμό που δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις για οικονομικούς λόγους, έχουμε τετραπλάσιο ποσοστό από ό,τι έχει η Ευρώπη με τα στοιχεία της EUROSTAT.

Και στην παιδεία τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Στην παιδεία ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, η απόκλιση των δαπανών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι πάλι 2%, σε όρους ΑΕΠ, γιατί μιλάμε πάντα για την Ευρώπη, εμείς θέλουμε να είμαστε Ευρώπη. Το κακό είναι ότι αυτές οι πολιτικές αποκλίνουν συνέχεια, δεν συγκλίνουν με την Ευρώπη. Μας απομακρύνει η πολιτική του κ. Μητσοτάκη από την Ευρώπη, όσα ωραία λόγια και να λέει, γιατί ξέρουμε πολύ καλά και εμείς τα νούμερα. Δεν είστε τόσο άριστοι σε αυτό, μάλλον μαγειρεύετε τα νούμερα.

Και σκεφτείτε το εξής: Δεν είναι όλο και πιο δύσκολο για μια οικογένεια να καλύψει τις ιδιωτικές δαπάνες στην παιδεία, για να σπουδάσει ένα παιδί; Άρα και στην υγεία και στην παιδεία το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών αυξάνεται συνέχεια. Η Ελλάδα είναι πρώτη σχεδόν στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Πρακτικά αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν μπορούν σε βασικές κοινωνικές ανάγκες, όπως η παιδεία και η υγεία, να εξυπηρετηθούν οι Έλληνες πολίτες.

Αναρωτιέμαι για το εξής, κύριε Μητσοτάκη και θέλω μία απάντηση μετά, θα έχετε το χρόνο: Πόσο ευχαριστημένος αισθάνεστε να είστε τεσσεράμισι χρόνια Πρωθυπουργός μίας χώρας, που εξαιτίας των δικών σας πολιτικών οι πολίτες αποκλείονται από την πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία λόγω εισοδήματος; Αυτό πραγματικά είναι ένα ερώτημα που θέλω να μου το απαντήσετε και προσωπικά. Και μάλιστα, με τα σχέδια που μαθαίνουμε ότι έρχονται στην αρχή του νέου έτους θα αυξηθεί με βάση δικές σας πρωτοβουλίες το ιδιωτικό τμήμα παιδείας και υγείας, άρα θα μειωθεί έτι περαιτέρω η πρόσβαση, άρα θα έχουμε περισσότερες ταξικές διακρίσεις και ανισότητες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της δεξιάς πολιτικής διαχρονικά, το έχει ζήσει η Ελλάδα.

Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι έχουμε και νέα προβλήματα, δεν έχουμε μόνο τα προβλήματα της κλασικής δεξιάς πολιτικής. Έχουμε και την ανεπάρκεια σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι το κλίμα και η ενέργεια. Ο κ. Σκυλακάκης το παραδέχτηκε πρόσφατα, αλλά το ξέρουμε και από τα νούμερα. Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να είχε προετοιμαστεί γιατί υπήρχαν τα εργαλεία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως και οι φυσικές καταστροφές άφησαν και αυτές δημοσιονομικό αποτύπωμα δισεκατομμυρίων. Άρα, η πολιτική σας και η ανεπάρκειά σας και τα μεγάλα λόγια αφήνουν επιπλέον κόστος στην Ελλάδα. Δηλαδή έχουμε μία δεξιά ταξική μεροληπτική πολιτική που αφήνει απέξω πολλούς από τα αγαθά της προόδου και έχουμε και μεγάλες ζημίες δισεκατομμυρίων που τις πληρώνουμε πάλι όλοι μαζί.

Και προσέξτε, αντί η Κυβέρνηση σε αυτό το μεγάλο ερώτημα του κλίματος να στηριχθεί στην επιστήμη, στο τελευταίο νομοσχέδιο εκδικήθηκε τους επιστήμονες γιατί είπαν πότε θα βρέξει στη Θεσσαλία και πόσο θα βρέξει. Έρχεται, δηλαδή, να εκδικηθεί και να επιτεθεί στην επιστήμη τώρα πια ο κ. Μητσοτάκης, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέγαμε «Ευρώπη, διαφωτισμός και πρόοδος».

Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα στην πολιτική είναι θέματα επιλογών. Η Κυβέρνηση επέλεξε τον συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο και όχι άλλο. Η Κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει την κοινωνία απροστάτευτη στην ακρίβεια. Η Κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει τα υπερκέρδη και όχι να φορολογήσει. Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην μειώσει τους έμμεσους φόρους. Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει ουσιαστικά τους μισθούς και τις συντάξεις. Γιατί τώρα μην μου πείτε ότι είναι ενίσχυση τα 70 ευρώ μεικτά που πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως επίδομα, κάτι σαν το «Food Pass», ή το 3% αύξηση στις συντάξεις που ήταν και νομοθετημένο από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλα αυτά έχουν εξανεμιστεί -και το ξέρετε- από τον πληθωρισμό.

Κοιτάξτε, τα νούμερα, κύριε Μητσοτάκη, σας διαψεύδουν. Επειδή ξέρω ότι θα έχετε τον χρόνο όσο μιλάει ο κ. Χατζηδάκης να μελετήσετε λίγο ξανά την ομιλία σας, θα σας καταθέσουμε ορισμένα έγγραφα για να μας απαντήσετε.

Πρώτο θέμα: Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έκανε ρεκόρ εικοσιεπταετίας στους φόρους. Το ποσοστό των φόρων ως 29% του ΑΕΠ είναι high score. Να μας απαντήσετε, είναι ή όχι; Και είναι ένας συγκεκριμένος δείκτης με συγκεκριμένο παρονομαστή.

Δεύτερον, από τους φόρους το έμμεσο τμήμα τους, οι έμμεσοι φόροι, που είναι και οι πιο άδικοι, είναι 65%, ναι ή όχι; Να μας απαντήσετε, γιατί αυτό είναι καταγεγραμμένο χρηματοοικονομικά. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια –από το 2021 έως το 2023- κατά 40%, 7 δισεκατομμύρια ευρώ, ναι ή όχι; Νούμερα είναι αυτά.

Επίσης, οι Έλληνες μαζί με τους Βούλγαρους είναι οι φτωχότεροι της Ευρώπης. Καταθέτω το σχετικό δημοσίευμα με στοιχεία της EUROSTAT. Θέλουμε μία απάντηση.

Μάλιστα, εδώ λέει ότι στην ατομική κατανάλωση, κύριε Μητσοτάκη, η Ελλάδα κατατάχθηκε πέρυσι στην εικοστή πέμπτη θέση πανευρωπαϊκά, αλλά τα επίπεδα της κατανάλωσης αυτής αυξήθηκαν σε δεκαοχτώ χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία -69% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύγκριση με 60% το 2020- αλλά η Ελλάδα είναι θλιβερή εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζοντας στασιμότητα στο επίπεδο κατανάλωσης. Το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν είναι απλά τόσο χαμηλά τα θέματα στις αμοιβές και στο διαθέσιμο εισόδημα. Δυστυχώς, οι Έλληνες είναι πρωταθλητές σε ώρες εργασίας, σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, άρα και περισσότερο εργάζονται και λιγότερο αμείβονται. Και αυτό θεωρώ ότι είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Από ό,τι βλέπω, της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ είναι το δημοσίευμα, το καταθέτω και αυτό, κύριε Πρόεδρε, στα Πρακτικά για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση.

Πρακτικά, λοιπόν, το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται και όπως βλέπετε, μειώνονται και οι καταθέσεις γιατί κάπως πρέπει να τα βγάλουν πέρα οι Έλληνες πολίτες.

Όμως, η ακρίβεια σαρώνει. Βλέπουμε ότι όσον αφορά τα καταναλωτικά προϊόντα -και καταθέτω πάλι από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευμα- η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές σε γάλα, τυριά, αυγά, ελαιόλαδο και επίσης -σημειώστε το- στις τηλεπικοινωνίες. Μάλιστα, στις τηλεπικοινωνίες είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, στο 53,5%. Αυτή είναι η ψηφιακή Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, για να ξέρετε πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στα ψηφιακά προϊόντα.

Όμως, ο πραγματικός μισθός επί της ουσίας έχει μειωθεί περίπου 8%. Δηλαδή, αν πάρουμε ένα πραγματικό καλάθι προϊόντων και βάλουμε τις δυνατότητες των αγορών με τον πραγματικό μισθό, η μείωση είναι 8%. Αν πάμε στα τρόφιμα, είναι ακόμη μεγαλύτερη η μείωση. Και το καταθέτω και αυτό, κύριε Πρόεδρε.

Παραμένουμε, λοιπόν, πρώτοι στον πληθωρισμό τροφίμων και το 2023 -γιατί ήμασταν και το 2022- είμαστε πρώτοι στα έξοδα στέγασης, 40% του εισοδήματος πρέπει να καταβάλουμε, αλλά προσέξτε κάτι καινούργιο που ανακαλύψαμε: Θυμάστε εκείνο το πρόγραμμα, το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», που το διαφήμιζαν; Βρήκαμε, λοιπόν, ότι και για τους νέους που θα τους στήριζε το πρόγραμμα στο πρόβλημα της στέγης όσον αφορά τα κονδύλια –λέει- στο «Εξοικονομώ Ανακαινίζω» υποβλήθηκαν αιτήσεις μόνο 88 εκατομμυρίων ευρώ με 300 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό. Άρα, έχουμε και υποαπορρόφηση σε κρίσιμα προγράμματα και καινοτομίας και στεγαστικής πολιτικής. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

Άρα, πού βρισκόμαστε; Πρώτοι σε τιμές καυσίμων, πρώτοι όσον αφορά στη χονδρεμπορική ρεύματος. Και προσέξτε, στο κόστος που πληρώθηκε στην προμήθεια ρεύματος ήμασταν πρώτοι και στο μη οικιακό ρεύμα το 2022 -άρα δημιουργεί πρόβλημα αυτό και στην ελληνική παραγωγή- και τώρα, αν δείτε τα νούμερα, είμαστε τέταρτοι στην Ευρώπη στο κόστος χονδρεμπορικής. Και έχουμε τα νέα πολύχρωμα τιμολόγια, τους πειραματισμούς του κ. Σκυλακάκη που προφανώς ούτε ο ίδιος δεν ξέρει πώς να διαλέξει και τι να διαλέξει. Όμως, προσέξτε: Στα τιμολόγια αυτά μονά ζυγά είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής. Ό,τι και να διαλέξεις θα πληρώσεις το κόστος χονδρεμπορικής που δεν εισάγεται όριο κέρδους. Άρα, όσοι παράγουν θα έχουν τα υπερκέρδη και ο καταναλωτής μονά ζυγά, είτε θα το πληρώνει εκ των υστέρων, δηλαδή με απολογισμό και ρήτρα, είτε εκ των προτέρων, με ρήτρα ενσωματωμένη μέσα στο τιμολόγιο.

Αυτό είναι το τι ζούμε.

Και για να μην λέμε λόγια μόνο εμείς με πολιτικές εκτιμήσεις, χρησιμοποιώ στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία μας λέει ότι η ασφυξία της κοινωνίας και της οικονομίας προκύπτει και από τα ληξιπρόθεσμα της ΑΑΔΕ που έχουμε αυξήσεις μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουλίου του 2020 4,3 δισεκατομμύρια για φυσικά πρόσωπα και 2,5 για νομικά. Άρα, οι Έλληνες πλέον χρωστάνε περισσότερα την περίοδο που ήταν διακυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης.

Βέβαια αυτοί που περνάνε καλά είναι συγκεκριμένοι: δυο διυλιστήρια με 3 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη το 2022. Δεν φορολογήθηκαν επαρκώς τα υπερκέρδη, που ήταν 2,6 δισ. και έδωσαν μόνο τα 650 και με έκπτωση φόρου, αλλά προσέξτε, το 2023 υπάρχουν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη και δεν πέρασαν νομοθετική ρύθμιση για να φορολογηθούν. Αυτά τα αφήνουν να περάσουν έτσι.

Το ίδιο γίνεται στις τράπεζες. Κλείνουν υποκαταστήματα στην περιφέρεια και δεν εξυπηρετούνται πολίτες, αλλά έχουμε υπερκέρδη και το 2022, 3,5 δισ. και άλλα τόσα το 2023 και εκεί δεν ακουμπάει, βέβαια, κανένας. Αλλά έχουμε την υψηλότερη διαφορά επιτοκίων. Πολύ λιγότερα στις καταθέσεις, πολύ υψηλότερα στις επιχορηγήσεις. Πώς θα ανασάνουν μετά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά; Έχουμε και το κόστος δισεκατομμυρίων από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που περιμένουμε μια απάντηση. Θα έρθετε εδώ στη Βουλή να το συζητήσουμε;

Ρευστότητα, βέβαια, δεν υπάρχει στην επιχειρηματικότητα.

Το ίδιο ισχύει στις εταιρείες ρεύματος με 2,2 δισεκατομμύρια στην ηλεκτροπαραγωγή τα υπερκέρδη, 1 δισεκατομμύριο στην προμήθεια, και ούτε 1 ευρώ στην προμήθεια ακόμα δεν έχει φορολογηθεί, αλλά στους servicers δίνουμε και ακατάσχετο, δίνουμε και παράταση στις αδειοδοτήσεις, όλα τους τα δίνουμε.

Μαθαίνουμε για τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους servicers χωρίς επενδύσεις, μόνο με προμήθειες.

Και το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Ότι από αυτά τα κέρδη που ανέφερα δεν φτάνει τίποτα στους εργαζόμενους και γι’ αυτό είσαστε υπεύθυνοι όλοι σας. Γιατί σωρευτικά βλέπουμε στοιχεία του ΟΟΣΑ ότι ενώ αυξάνονται τα επιχειρηματικά κέρδη, είναι πολύ, πολύ μικρότερο το κόστος εργασίας. Άρα, δεν φτάνει στους εργαζόμενους όλο αυτό το οποίο παρουσιάζετε ως ευημερία. Φτάνει, βέβαια, στους διοικητές των νοσοκομείων μάλλον, γιατί αυτοί θα πάρουν μια πολύ γενναία αύξηση. Το επέλεξε η κυρία Κεραμέως, τι να πεις!

Ταυτόχρονα από ό,τι βλέπουμε από τα στοιχεία και το καταθέτω και αυτό, ρεκόρ δεκαπενταετίας στις εισηγμένες επιχειρήσεις, στα μερίσματα, αλλά, προσέξτε, άνω του 80% των μερισμάτων αφορά μόλις σε εφτά επιχειρήσεις. Αυτό είναι αναδιανομή, αυτό είναι αδικία. Είναι αδικία και για όλες τις επιχειρήσεις. Και μάλιστα υπάρχουν χώρες, να το πούμε αυτό, που επέβαλαν έκτακτη εισφορά, νομίζω η Σλοβενία, και προχώρησε σε μέτρα και πολλές άλλες.

Αλλά επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να εντοπίσω και μια ακόμα αδικία που έχει βγει λίγο από τα ραντάρ της δημοσιότητας. Σε μια περίοδο που οφείλουμε να έχουμε σχέδιο, να ενεργοποιούμε πόρους και δεν αναφέρομαι μόνο στους οικονομικούς, αλλά να έχουμε, δηλαδή, αποκέντρωση, περιφερειακή ανάπτυξη, σχεδιασμό οικονομίας, η Νέα Δημοκρατία κάνει ό,τι μπορεί για να μην έχουμε ισχυρή αυτοδιοίκηση. Και ξέρετε αυτό θίγει τον δημοκρατικό προγραμματισμό, αλλά και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή, πάει πίσω, πάει κόντρα σε αυτό που λέει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης από τη μία μεριά καθυστερεί όλα τα εργαλεία του σχεδιασμού, τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική κρίση, τα πολεοδομικά χωροταξικά σχέδια, τα οποία έχουν παγώσει τέσσερα χρόνια τώρα, αλλά ταυτόχρονα δεν δίνει στους δήμους ούτε τα λεφτά που ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» προέβλεπε να πάρει η αυτοδιοίκηση από το ποσοστό του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Άρα δυναμιτίζει και τα κύτταρα της αυτοδιοίκησης και της ανάπτυξης που έχουμε στον τόπο μας.

Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δεν είναι μονόδρομος. Δηλαδή απέναντι στους υψηλούς έμμεσους φόρους, έχουμε τη δυνατότητα της δίκαιης φορολόγησης των υπερκερδών και της μείωσης των έμμεσων φόρων. Απέναντι στις υψηλές τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα, έχουμε τη δυνατότητα της ρύθμισης, δηλαδή της οριοθέτησης του κέρδους ή του περιθωρίου διύλισης.

Όπου εδώ ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και ως μέτοχος τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, δεν μειώνει ούτε την αισχροκέρδεια του φορέα, της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων, ούτε ρυθμίζει ως πολιτεία αυτά που πρέπει. Άρα ο Πρωθυπουργός είναι διπλά υπεύθυνος για την αισχροκέρδεια και για τον μη έλεγχο της ακρίβειας.

Απέναντι στην ασυδοσία της αγοράς, υπάρχει τρόπος. Πρώτον, στηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάνει τρία χρόνια να βγάλει την ανακοίνωση για τις τράπεζες, δύο για το ρεύμα, δύο για τα διυλιστήρια. Περιμένουμε ακόμα. Στηρίζουμε το καταναλωτικό κίνημα. Παρεμβαίνουμε με ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους στα βασικά αγαθά. Αντιμετωπίζουμε τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και το έλλειμμα συναλλαγών, αναπτύσσοντας και στηρίζοντας την ελληνική οικονομία. Αντιμετωπίζουμε τις αβεβαιότητες στην υγεία ή σε άλλους τομείς με μια ισχυρή πολιτεία που δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του, που χρηματοδοτεί την πρόληψη.

Γιατί, αν το έκανε αυτό η Κυβέρνησή σας, αν το κάνατε, κύριε Μητσοτάκη, τότε το κόστος και στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες θα ήταν μικρότερο. Γι’ αυτό λέω ότι έχετε εσείς την ευθύνη.

Μια πολιτεία αντιμετωπίζει και πρέπει να αντιμετωπίζει το brain drain, το δημογραφικό πρόβλημα, στηρίζοντας την έρευνα και όχι πολεμώντας την, στηρίζοντας την καινοτομία, αυξάνοντας τους μισθούς των νέων επιστημόνων και δημιουργώντας μια πραγματική πολιτική για τη στέγη, την οποία εσείς δεν έχετε.

Και ξέρετε, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στερείτε από τα νέα παιδιά την προοπτική, τη δυνατότητα να προκόψουν με τις δυνάμεις τους, χωρίς κομματικές πλάτες και ρουσφέτι. Έτσι καταστρέφετε τα όνειρα και υποθηκεύετε τη νέα γενιά.

Εμείς, ο Γενικός μας Εισηγητής ο Νίκος Παππάς, αλλά και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, καταθέσαμε ένα πλεόνασμα προτάσεων για το εισόδημα. Είπαμε 900 ευρώ κατώτατο μισθό, τιμαριθμική αναπροσαρμογή, συλλογικές συμβάσεις, 10% αύξηση στο δημόσιο, δέκατη τρίτη σύνταξη, αύξηση στους συνταξιούχους ανεξαρτήτου προσωπικής διαφοράς, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Τα έχουμε πει όλα αυτά.

Και στο φορολογικό είπαμε: αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που υπήρχε και το πήρατε πίσω ουσιαστικά, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αλλά και επιχειρήσεων -για να βοηθηθούν οι μικρότερες- και όχι στήριξη των υπερκέρδη και της αισχροκέρδειας, προφανώς όχι στήριξη των servicers και των υπερκερδών τους, αλλά ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, διαγραφή της βασικής οφειλής, εκατόν είκοσι δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου και προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης και ένας ενεργός ρόλος στην αναπτυξιακή τράπεζα.

Τα έχουμε ξαναπεί. Σε όλα τα τελευταία νομοσχέδια. Πάνω από όλα, όμως, εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση για ένα άλλο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο. Και οφείλω να πω ότι παρά τα μεγάλα λόγια του κυρίου Πρωθυπουργού δεν βλέπουμε πουθενά στον Προϋπολογισμό την αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο. Δηλαδή αντί να έχουμε χωροταξικό σχεδιασμό, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεν έχει προεδρικά διατάγματα για τις περιοχές NATURA 2000. Αντί να έχουμε κυκλική οικονομία χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, έχουμε σκάνδαλα στην ανακύκλωση και έχουμε υποχώρηση σε όλα αυτά τα εργαλεία.

Και το λέω, κύριε Μητσοτάκη, γιατί ο κ. Χατζηδάκης, όλα αυτά τα νομοθέτησε και τίποτε δεν προχωράει. Και θέλω μια απάντηση, γιατί και στην ηλεκτροκίνηση κάνατε φιέστες και πάλι δεν προχωράει.

Άρα, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και θέλω να μας απαντήσετε γιατί με την δική σας πολιτική δεν προχωράνε.

Τα ξέρετε, κύριε Χατζηδάκη. Μήπως δεν ξέρετε και για το σκάνδαλο της ανακύκλωσης; Για ποιον λόγο μας έστειλε επιστολή η Κομισιόν και η Επίτροπος και μας είπε ότι παίζονται πάνω από 150 εκατομμύρια με κολλητούς και ιδιαίτερα γραφεία στην ανακύκλωση;

Θέλουμε μια απάντηση, κύριε Πρωθυπουργέ. Δεν σας ενδιαφέρει η ανακύκλωση; Εμάς μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει και γιατί μας ενδιαφέρει το μέλλον της Ελλάδας και το περιβάλλον και η εικόνα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μήπως έχουνε κάνει κάτι για την πράσινη ενέργεια; Προσέξτε, έχουμε σκάνδαλα στο ΔΕΔΔΗΕ, γιατί δεν συνδέονται μικρά έργα, αλλά οι ενεργειακές κοινότητες είναι έξω από τις συνδέσεις στο δίκτυο και μάλιστα μετά από μια ρουσφετολογική επιλογή του κ. Σκρέκα, δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για να συνδεθεί η Πράσινη Ενέργεια στο δίκτυο. Και μετά μιλάμε για Πράσινη Μετάβαση! Για «πράσσειν άλογα» μάλλον μιλάνε στην κυβέρνηση και μας κοροϊδεύουν! Αυτό ακριβώς κάνουν. Και έχουν φτάσει σε το καταθέτω , επειδή δεν έχουν προχωρήσει τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, που είναι το μέλλον της χώρας, να πετιέται Πράσινη Ενέργεια στη θάλασσα. Αυτή είναι μία πραγματικότητα.

Και ξέρετε, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι λιγνιτικές περιοχές είναι στην απέξω –φτώχεια, ανεργία και μια βίαιη μετάβαση- κι ενώ πρόσφατα στην παγκόσμια διάσκεψη COP 28, παρά τους πανηγυρισμούς, δεν τόλμησε η διεθνής κοινότητα να μιλήσει για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Για μια ασαφή μετάβαση μίλησε μόνο. Κι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη δεσμεύεται στο φυσικό αέριο.

Σε αυτές τις συνθήκες οφείλουμε να διατυπώσουμε και την αντίθεσή μας με την πολιτική στο επίπεδο της Ευρώπης.

Σε μια εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων –Ουκρανία, Γάζα, πανδημία- χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτεία, με σχέδιο αναπτυξιακό, αλλά και κοινωνικό, αλλιώς κινδυνεύουμε με ανισότητες και ήττα της κοινωνίας.

Εδώ δεν χωράνε απαντήσεις με τη λογική του ισχυρού και της ατομικής λύσης. Εδώ χρειαζόμαστε απαντήσεις από τον προοδευτικό άξονα της πολιτικής, που πάντα βγάζει το φίδι από την τρύπα.

Και οφείλω να είμαι ειλικρινής και προς την προοδευτική αντιπολίτευση.

Χρειαζόμαστε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η αριστερή αυθεντία, ούτε ο αριστερός σκαντζόχοιρος που δεν θέλει συζητήσεις και συνεργασίες. Και υποτιμά –θεωρώ- την Αριστερά, την παραδοσιακή Αριστερά, ιστορικά και πολιτισμικά, η πολιτική της ατάκας, της εξυπνάδας και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί.

Ρίχνουν νερό στον μύλο του κ. Μητσοτάκη όλα αυτά, γιατί δεν αναγνωρίζουν -και αναφέρομαι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις- τη δυνατότητα συμμαχιών, να μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή, το εισόδημα, την εργασία, την υγεία και την παιδεία και πάνω απ’ όλα τη δημοκρατία.

Γιατί δεν υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της πολιτείας αν δεν καταθέτουμε και δεν διαμορφώνουμε μία πρόταση πολιτικής προοπτικής και προοδευτικής πολιτικής.

Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι επίσης η διεκδίκηση του ποιος θα είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ούτε επίσης μπορούμε να κρύβουμε πίσω από κατηγορίες περί τοξικότητας, τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας, τις ευθύνες για προβλήματα διαφθοράς, τις ευθύνες για τον παραγοντισμό και την καριέρα στην πολιτική. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις.

Γιατί ο βολικός δικομματισμός του παρελθόντος απαξίωσε την πολιτική. Για όλα αυτά πρέπει να δοθούν απαντήσεις και πρέπει να το ξεκαθαρίσω, και από τη μεριά μας.

Οι απαντήσεις χρειάζονται ένα προγραμματικό, μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, που να δίνει κυβερνητική λύση και να μπορεί να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας απέναντι σε όλο αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων του κ. Μητσοτάκη.

Βέβαια, οφείλω να πω ότι χρειαζόμαστε και μια άλλη Ευρώπη και μπροστά στις ευρωεκλογές νομίζω πρέπει να το πούμε. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς θα προχωρήσει μια Ευρώπη που δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο για την εξωτερική της πολιτική ακόμα και στα σύνορά της, δηλαδή να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στα θέματα της ειρήνης για την Ουκρανία, αλλά και για τη Γάζα όπου έχουμε χιλιάδες νεκρούς αμάχους. Μια Ευρώπη που δεν μπορεί να υποστηρίξει μια δίκαιη συμφωνία μετανάστευσης και ασύλου, με πλαίσιο προστασίας των συνόρων, με βάση το διεθνές δίκαιο και να μην έχουμε ξανά μια νέα Πύλο ή μια νέα Λαμπεντούζα. Μια Ευρώπη που δεν μπορεί να υποστηρίξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και είδαμε πως ξεπάγωσαν τα 10 δισεκατομμύρια στον κ. Όρμπαν. Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να δώσετε μια απάντηση σε αυτά. Ήσασταν εκεί.

Δεν μπορεί η Ευρώπη ούτε καν να βρει λύση στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και στην αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας, για να μην ξαναγυρίσουμε στη λιτότητα, γιατί είναι εγκλωβισμένη στα συμφέροντα κάποιων ολιγοπωλίων που δεν έχουν πατρίδα.

Σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε σύγχρονες και προοδευτικές απαντήσεις. Κι εμείς στην Ευρωβουλή έχουμε κάνει την υπέρβαση της συμμαχίας των προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων για να υπάρχει προοπτική σε μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Αυτό θα είναι το επίδικο και στις επόμενες ευρωεκλογές.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην σχολιάσουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι η εσωτερική και εξωτερική πολιτική την τελευταία περίοδο είναι όμηρος των εσωκομματικών παιχνιδιών της Νέας Δημοκρατίας. Ποιος, δηλαδή, άνοιξε τον δρόμο για να επιτίθεται σήμερα ο κ. Σαμαράς; Θέλω να το σκεφτείτε λίγο. Ποιος καθιέρωσε, δηλαδή, στη δημόσια σφαίρα έναν λόγο που να λέει ότι η κριτική στα ελληνοτουρκικά, η κριτική στα εξοπλιστικά ή η υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εθνική εξαίρεση; Ποιος αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις που θυμίζουν Ερντογάν;

Ο κ. Μητσοτάκης τα έλεγε όλα αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός ο οποίος ευθύνεται και για το διχαστικό και πατριδοκάπηλο λόγο που εκπέμπει σήμερα ο κ. Σαμαράς, γιατί έστρωσε τον δρόμο. Δεν μπορείτε να το κρύψετε αυτό και πρέπει να απολογηθείτε στην ελληνική κοινωνία.

Εγώ, λοιπόν, θέλω να το πω ξεκάθαρα και θέλουμε να το πούμε ξεκάθαρα. Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της δικής σας πολιτικής, να καθυστερούν τα τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία που συνδέονται με την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και με τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Ποιο κύρος θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν περνάει τις τρεις συμφωνίες, όταν μιλάει για ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων στην Ευρώπη; Με ποιο κύρος, κύριε Πρωθυπουργέ, μιλάτε για όλα αυτά, όταν δεν έχετε τη δύναμη να φέρετε αυτές τις συμφωνίες εδώ στη Βουλή για να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της χώρας;

Ταυτόχρονα, οφείλω να πω ξεκάθαρα -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- ότι είναι απαράδεκτο να μπαίνουν από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας ενστάσεις για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου ή η πρόσφατη διαφωνία του κ. Σαμαρά στην τροπολογία για τους μετανάστες, που παρότι είναι ελλιπής, αποδεικνύει ακόμη ένα από τα λάθη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που έκανε στην αρχή της θητείας της υποκλινόμενη σε αυτά τα διχαστικά μηνύματα και κελεύσματα.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καταψηφίζει έναν ακόμα άδικο προϋπολογισμό, με οφέλη για λίγους και ψίχουλα επιβίωσης για τους πολλούς, αλλά κυρίως έναν προϋπολογισμό που αντί να μειώνει τις ανισότητες, τις διευρύνει και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και αντί για έναν δήθεν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, το μόνο που κάνει είναι να κάνει ρουσφέτια και να ξεπουλάει.

Βέβαια, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από τον Προϋπολογισμό του 2024 θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Παρά τις σοβαρές μας ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική, γιατί θέλω να το ξεκαθαρίσω.

Η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα και είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας και η επαρκής άμυνα. Είναι αυτονόητο πως στηρίζουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μέσα σε μνημόνια και σε χρεοκοπία που εσείς δημιουργήσατε, ξεκίνησε το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16, κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες και το πρόγραμμα παραλαβής των Υποβρυχίων 214.

Ξεκαθαρίζουμε, όμως, ότι ο προγραμματισμός των αμυντικών δαπανών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το σχεδιασμό των επιτελείων κι εσείς δεν το ακολουθείτε τώρα τελευταία συνέχεια. Και η προμήθεια εξοπλισμού και η υποστήριξη πρέπει να στηρίζεται σε διαφανείς συμβάσεις, γιατί κι εδώ υπάρχουν θέματα, και όλα τα προγράμματα να ενισχύουν την εγχώρια ελληνική αμυντική βιομηχανία. Δεν έχετε λάβει μέριμνα τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής εγχώριας βιομηχανίας. Μην υποτιμάτε το ισχυρότερο όπλο των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι το προσωπικό, ένστολο και πολιτικό, γιατί και αυτό το έχετε προδώσει κατ’ επανάληψη κι έχετε εκτεθεί.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η εθνική ασφάλεια δεν συνάδει με ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Αρχηγών των Όπλων, του υπεύθυνου των εξοπλισμών και του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Γιατί δεν τα ξεχνάμε αυτά.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε μνημονιακά απόνερα. Ξαναφέρνει τον κοινωνικό αυτοματισμό όπως έκανε στα μνημόνια και ήδη δημιουργεί, αν θέλετε, ξανά τις ίδιες, δυστυχώς, προϋποθέσεις χρεοκοπίας.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να πούμε το εξής. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Δικαιούμαστε μια πολιτεία με σχέδιο, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, όλης της κοινωνίας και όχι των ημετέρων και των κολλητών. Αυτό μπορεί να το υποστηρίξει μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση, με στόχο την πραγματική μείωση των ανισοτήτων, με περισσότερη δικαιοσύνη. Αυτός ο στόχος, όμως, απαιτεί πολιτική αλλαγή στη χώρα μας. Κι εμείς γι’ αυτή την πολιτική εργαζόμαστε.

Επιτρέψτε μου να ευχηθούμε σε όλες και όλους καλές γιορτές, γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε και τις ευχές, όπως δεν μπορείτε να σταματήσετε και τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ