ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/12/2023

Στ. Κασσελάκης: Έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου από τις λαϊκές συνοικίες, από αγρότες, από ελεύθερους επαγγελματίες

Στ. Κασσελάκης: Έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου από τις λαϊκές συνοικίες, από αγρότες, από ελεύθερους επαγγελματίες



Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα δε γίνεται»

Σημεία συνέντευξης:

Έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου από τις λαϊκές συνοικίες, από αγρότες, από ελεύθερους επαγγελματίες που ξυπνάνε μια μέρα και βλέπουν να πέφτει πάνω τους ένα οριζόντιο μέτρο που αλλάζει τη ζωή της.

Και όχι μόνο αλλάζει τη ζωή τους, αλλά τους βάζει να είναι ενάντια στους εργαζόμενούς τους. Επειδή ο κατώτατος μισθός στην επιχείρηση καθορίζει τη φορολογική υποχρέωση που έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Αυτό λέγεται κοινωνικός αυτοματισμός. Είναι κλασική συνταγή. Αντί να λύσεις το πρόβλημα στη ρίζα του, βάζεις τη μία κοινωνική ομάδα να έχει αντιπαλότητα με την άλλη ομάδα.

Αυτές δεν είναι οι αξίες μας.

Θέλουμε να αλλάξουμε τον φορολογικό κώδικα. Να μην υπάρχουν κάθε τρεις μήνες αλλαγές με δυσάρεστες εκπλήξεις. Θέλουμε έναν απλό φορολογικό κώδικα με δύο συντελεστές βάσει κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Όσες έχουν κάτω από 220.000 ευρώ εισόδημα ετησίως πληρώνουν 17%, όσες έχουν παραπάνω πληρώνουν 24%.
Και βοηθάει τα οικονομικά του κράτους, και είναι κέρδος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για το ατομικό εισόδημα, πρέπει να τελειώνει αυτό το μπέρδεμα. Πρέπει να υπάρχει μία κλίμακα προοδευτική που να φορολογεί το εισόδημα που έχεις κάθε χρόνο. Έσοδα - έξοδα. Τέλος. Πληρώνεις αυτόν τον φόρο. Σταθερό φορολογικό σύστημα για 10 χρόνια.


Θυμάστε τι είπε ο κ. Μητσοτάκης σε έναν ηλικιωμένο; «Pass δεν πήρες;». Λες και είναι δικά του χρήματα και του κάνει δωρεά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ένα τζάκι πολιτικής οικογένειας. Έτσι μιλάει το τζάκι.
Και εγώ στο Κολλέγιο Αθηνών ήμουν πριν φύγω στο εξωτερικό. Δεν θυμάμαι να μας διδάσκουν τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω πού έμαθαν να σκέφτονται έτσι. Καλά θα κάνουν να σταματήσουν αυτήν την αλαζονεία του «41%» που τους έχει κάνει ανάλγητους.
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τα Τέμπη, τα οποία δεν είναι ατύχημα ούτε δυστύχημα, είναι ειδεχθές έγκλημα. Και τι λέει ο κ. Γεωργιάδης; «Δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος σήμερα». Δεν χωράνε εκ των υστέρων διευκρινίσεις σε αυτά. Η καρδιά σου φαίνεται όταν το λες. Η καρδιά σου δε θέλει διευκρίνιση.

 

 Θυμάστε τα air condition που δωρίσαμε για τα παιδιά στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καλλιθέας; Δείτε τι γίνανε…

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Kasselakis (@skasselakis)

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ήταν 8 Ιουλίου όταν τον φιλοξενήσαμε για πρώτη φορά μαζί με τον σύντροφό του, τον Τάιλερ. Πέντε μήνες μετά, πλέον ο Τάιλερ είναι σύζυγός του και εκείνος είναι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Αριστερά. Με πολλή χαρά καλωσορίζουμε ζωντανά στο πλατό του «Καλύτερα δε γίνεται» τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε. Χαίρομαι πολύ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σκέτο «Στέφανε», δεν χρειάζεται το «κ. Πρόεδρε».

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Το ξέρω, απλώς άλλαξαν τα πράγματα πια. Χαίρομαι πολύ που διατηρείς αυτή τη ζεστασιά του καλοκαιριού που σε πρωτογνώρισα...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά δεν αλλάζουν, αυτά είναι έμφυτα.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Το ξέρω, έχεις δίκιο, αλλά καμιά φορά, επειδή έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους, αλλάζουν οι άνθρωποι. Βλέπω ότι εσύ έχεις μείνει ο Στέφανος που γνώρισα στις 8 Ιουλίου.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι καλό, ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Για καλό το λέω. Καλώς μας ήρθες, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το είπα; Προοδευτική Αριστερά; Προοδευτική Συμμαχία, έκανα λάθος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και τα δυο σωστά είναι, μην ανησυχείς. Όλος ο κόσμος της Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου είναι ευπρόσδεκτος και έχει το σπίτι του στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το πρόσωπο που ίσως έχει συζητηθεί περισσότερο τους τελευταίους μήνες, από τη βόλτα στο γυμναστήριο, από τη βόλτα με τον σκύλο, από την πολιτική, έχει συζητηθεί για όλα και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και για το πώς κατάφερε, όπως λένε, να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα και να αναδειχθεί Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πραγματικά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ήρθα για διακοπές στην Ελλάδα. Ήμουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος δυο φορές και ήμουν και στην Εκλογική Επιτροπή που έφτιαξε ο Αλέξης στα ενδιάμεσα των δυο εκλογών και καλύψαμε και πολλά χιλιόμετρα μαζί. Δεν θα έλεγα ότι κάποιος το αποκαλεί αυτό «διακοπές».

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Αλλά από το καλοκαίρι, επειδή θυμάμαι πως είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση, ήσουν μαζί με τον Τάιλερ, μιλήσαμε για πολλά πράγματα, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η συζήτησή μας τότε και άρεσε και πάρα πολύ στον κόσμο, δεν είχες εκδηλώσει τότε κάποιες ιδιαίτερες πολιτικές φιλοδοξίες. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η δημοτικότητά σου χτύπησε κόκκινο, πραγματικά χτύπησε κόκκινο, ξαφνικά κάμερες σε ακολουθούσαν παντού, υποψηφιότητα, για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φωνές, ακόμα και ανάμεσα σε δημοσιογράφους, -δεν θα πούμε ονόματα- δημοσιογράφων που έλεγαν «δεν έχει πολλές πιθανότητες ο κ. Κασσελάκης να εκλεγεί», εγώ δεν θα κάνω τον προφήτη, ήμουν σίγουρη ότι θα εκλεγείς. Ίσως γιατί σε είχα γνωρίσει από κοντά, είχα δει αυτό το «αστεράκι», δεν ξέρω πώς να το πω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εντάξει, καλή η εκλογή αλλά τώρα πρέπει να μπορέσουμε να αναδείξουμε θέματα που απασχολούν τον κόσμο. Είναι πάρα πολλά τα θέματα, τα βλέπω όπου πάω. Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος. Και να ετοιμαστούμε για να ξανακυβερνήσουμε. Άρα λοιπόν, για μένα η εκλογή ήταν μια ευχάριστη στιγμή, σημαδιακή προφανώς, αλλά ανήκει στο παρελθόν. Πάμε μπροστά.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Παρ` όλα αυτά δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω, όπως καταλαβαίνεις, ότι παρέλαβες έναν ΣΥΡΙΖΑ με πολύ κόσμο και τώρα είσαι Πρόεδρος ενός ΣΥΡΙΖΑ με λιγότερο κόσμο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ισχύει.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Δεν ισχύει;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Εξήγησε μου το.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα μέλη του κόμματος έχουν αυξηθεί ραγδαία. Αλήθεια το λέω. Και αυτή τη στιγμή έχουμε πλημμυρίσει με νέα μέλη στις τοπικές οργανώσεις, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, μάλιστα, να συνεισφέρουμε ως συντονιστές, αναπληρωτές συντονιστές. Το κόμμα μας έχει μεγαλώσει και έχει μεγαλώσει ειδικά τον τελευταίο μήνα. Άρα αισθάνομαι πάρα πολύ αισιόδοξος για το πού θα πάμε από δω και πέρα και γι` αυτό τον λόγο πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις αποχωρήσεις, Στέφανε, επιμένεις για όσους έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αποστάτες, στον χαρακτηρισμό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δημήτρη, είναι στο παρελθόν αυτές οι αποχωρήσεις, ο καθένας θα κριθεί για τις αποφάσεις του. Είναι στο παρελθόν, εγώ κοιτάζω μπροστά και δεν πρόκειται να κοιτάξω στο πίσω τζάμι.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Αριστερά είναι υπολογίσιμη δύναμη, όμως; Γιατί οι πρώην σύντροφοι έχουν φτιάξει κόμμα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι στο παρελθόν...

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Αριστερά είναι στο παρόν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι, υπολογίσιμη δύναμη όμως;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι στην κρίση του καθενός.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Το σίγουρο πάντως είναι ότι η απάντηση του Στέφανου -και εκείνος θα μου πει αν κάνω λάθος ή αν έχω δίκιο- η απάντηση του Στέφανου σε όσους λένε ότι είναι ο άνθρωπος που διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι είναι ο άνθρωπος που εξυγιαίνει το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ. Είναι ο άνθρωπος που ήρθε να δώσει καινούργια πνοή.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ίσως η ανάγνωση που θες κι εσύ να κάνεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι καλή η καινούργια πνοή, αλλά πιστεύω ότι κάνουμε αυτή τη στιγμή μερικές τομές που θ’ αποδώσουν. Π.χ., η ψηφιοποίηση της παραγωγής πολιτικής μαζί με τα τμήματα και τα think tanks τα οποία φτιάχνουμε έτσι ώστε να αισθάνεται το κάθε μέλος ότι μπορεί να συμμετέχει στην παραγωγή πολιτικής, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Οι εκλογές από τη βάση για τα προκριματικά μας ψηφοδέλτια, για τις ευρωεκλογές, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, είναι άμεση δημοκρατία, είναι πράξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι θεωρία. Επίσης έχω πει και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα έχουμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ότι 5 από τα 15 άτομα του ψηφοδελτίου θα είναι από τη Νεολαία μας και θα τα επιλέξει η Νεολαία η ίδια.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Εγώ δεν θέλω να επιμείνω στην ερώτηση του Δημήτρη γιατί ήσουν πολύ σαφής όταν είπες ότι τα αφήνεις όλα αυτά στο παρελθόν. Θέλω μόνο να κάνω μια υπό-ερώτηση στην ερώτηση: αν πιστεύεις ότι τα άτομα που δεν ανήκουν πια στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ήταν και υπεύθυνα σ’ έναν βαθμό για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση, διότι αντικειμενικά δεν ήμουν εκεί για να ξέρω κιόλας, αλλά ο Αλέξης, να είστε όλοι σίγουροι ότι θα μπορούσε να έμενε Πρόεδρος του κόμματος, εάν το επιθυμούσε ο ίδιος. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και μάλιστα είχαμε συζητήσει πριν τις εκλογές του Ιουνίου για την ανανέωση που θα χρειαζόταν το κόμμα. Πήρε την απόφασή του, ήταν μια θαρραλέα απόφαση κατά τη γνώμη μου, επειδή ήξερε ότι πολύς κόσμος βασίζεται σ’ εκείνον, αλλά απ’ την άλλη σου λέει «χάσαμε ένα ποσοστό, 600.000 συμπολίτες μας που μας ψήφισαν το ’19 δεν μας ψήφισαν τώρα». Δείχνει ταπεινοφροσύνη το να πεις «μπας και φταίω εγώ, ας δώσω την ευκαιρία σε κάτι νέο να προκύψει». Άρα λοιπόν, σίγουρα ο Αλέξης δεν είχε κανένα σπρώξιμο από οποιοδήποτε άτομο, δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πόλεμο δέχτηκε όμως;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει μπροστά. Να ξέρετε ότι υπάρχουν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, υπάρχουν χαμόγελα στις νομαρχιακές μας Επιτροπές, ο κόσμος επιτέλους μιλά για πολιτική και αισθάνεται ότι δεν υπάρχει λογοκρισία, και πραγματικά το κλίμα είναι εξαιρετικό. Είναι ωραίο όταν κάποιον άλλον τον αποκαλούμε «σύντροφο», «συντρόφισσα». Αυτό δεν είναι μια λέξη την οποία απλά τη λες έτσι και δεν συνεπάγεται κάτι, είναι μια σημαντική λέξη. Και επιτέλους, πιστεύω ότι ο κόσμος την αισθάνεται αυτή τη λέξη βαθιά μέσα του. Και το βλέπεις στη διάδραση με τον κόσμο. Και το βλέπεις στο πάθος που έχουν για να μπορέσει, όπως μου είπε η γιαγιά στο Μεσολόγγι που συνάντησα πριν από μερικές μέρες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να «ισιάξουμε τον τόπο». Κάποιος να ισιάξει τον τόπο, αυτό μου είπε.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν θέματα επικαιρότητας τα οποία σίγουρα μπορείς να σχολιάσεις, είτε κοινωνικά είτε πολιτικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε μια συνέντευξη στο «Καλημέρα Ελλάδα», στον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σ’ αυτό το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τον γάμο και φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ της συμβίωσης αλλά κατά της τεκνοθεσίας. Και θα θέλαμε ένα σχόλιο πάνω σ’ αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η ισότητα είναι ισότητα. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας ως ένα αυτόνομο ον το οποίο πρέπει να το αγκαλιάσουμε, να γιορτάσουμε τη μοναδικότητά του. Και να μπορέσουμε όλοι μαζί να γίνουμε μια καλύτερη κοινωνία.

Άρα, προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος έχει τη δική του άποψη για το θέμα, αλλά όπως είχα πει και πριν από μήνες, εδώ πρόκειται για τις ζωές των ανθρώπων, πρόκειται για το πώς αντιμετωπίζουμε τον συμπολίτη μας. Και όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ισότιμοι μεταξύ τους και να έχουμε μια ισονομία και ισοπολιτεία στην κοινωνία μας.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Κι έπειτα, η δική μου απορία πάντα ήταν, και απευθύνομαι και στον Δημήτρη που έκανε την ερώτηση και στους τηλεθεατές, η Εκκλησία γιατί να έχει λόγο για ένα γάμο που είναι πολιτικός γάμος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μην ξεχνάς ότι ήμουν από τους πρώτους με τις προτάσεις που έθεσα το καλοκαίρι που επανέφερε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα δημοκρατίας για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Και θα ήθελα πραγματικά να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο και να δούμε και τι στάση θα κρατήσει η δήθεν εκσυγχρονιστική Νέα Δημοκρατία. Είμαι σίγουρος ότι κι εκεί πέρα θα βγουν τα μαχαίρια του ΛΑΟΣ και της ακροδεξιάς που έχουν στο κόμμα τους μέσα, όπως βλέπουμε τώρα και με τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Να δούμε: είναι υπέρ ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους ή θέλουν να υπάρχει ακόμα ένα καθεστώς το οποίο ανήκει σε προηγούμενο αιώνα και σίγουρα δεν ανήκει σε μια σύγχρονη Ευρώπη; Το λέω αυτό ως κάποιος που είναι θρησκευόμενος.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Το ξέρω, το γνωρίζω πολύ καλά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είμαι υπερήφανος για την πίστη μου. Είμαι πολύ υπερήφανος για τις χριστιανικές αξίες που προσπαθώ να υπηρετήσω, που κατά τη γνώμη μου είναι ανθρωπιστικές αξίες που ταιριάζουν με τις αξίες της Αριστεράς πλήρως.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά αυτό το νομοσχέδιο, υπήρχε η φημολογία ότι θα ερχόταν στη Βουλή, για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, πριν τα Χριστούγεννα. Φαίνεται ότι έχει μετατεθεί και κάποιοι λένε ότι μπορεί να γίνει ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για την τεκνοθεσία, ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει περίπτωση να το ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σου κάνω μια ερώτηση Δημήτρη: Υπάρχει πρόβλεψη για την τεκνοθεσία των ετερόφυλων ζευγαριών;

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σου απάντησα.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα ψηφίζετε μόνο αν υπάρχει πλήρης εξίσωση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όσον αφορά στο πότε θα το φέρει ο κ. Μητσοτάκης το νομοσχέδιο, πραγματικά αισθάνομαι ότι είναι ντροπή από έναν πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα έχει σπουδάσει και στο εξωτερικό και έχει πολλά ερείσματα από άλλες κοινωνίες, από άλλες χώρες, από ανθρώπους στην κοινωνία μας, να εκμεταλλεύεται αυτό το ζήτημα μικροπολιτικά. Γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος για ποιο λόγο δεν θέλει να το φέρει προς ψήφιση πριν τις ευρωεκλογές. Και κατά τη γνώμη μου δείχνει μια έλλειψη ενσυναίσθησης, η οποία ταιριάζει πλήρως με αυτό το οποίο είπε και στον Βύρωνα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, νομίζω, σ’ έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, που του λέει «pass δεν πήρες;». Λες και είναι δικά του χρήματα, λες και του κάνει δωρεά. Είναι η ίδια προσέγγιση, είναι, θα το πω ωμά, επίτρεψέ μου, ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ένα τζάκι. Ένα τζάκι πολιτικής οικογένειας. Έτσι μιλάει το τζάκι. Και το αποδεικνύει κάθε φορά.

Μακάρι, και το έχω πει και στη Μεγαλόπολη που είχα πάει σε μια λαϊκή, και την επόμενη μέρα εμφανίστηκε στο σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας μάλιστα, δήθεν από το πουθενά, λέω «ας πάμε όπου θέλει έξω στην κοινωνία, πάμε όποια μέρα θέλει, σε όποια κωμόπολη θέλει, χωρίς προειδοποίηση, ας πάμε να ακούσουμε τους πολίτες μαζί».

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, το ότι υπάρχουν διαφωνίες στη Νέα Δημοκρατία, θα μπορούσε να περάσει σε δεύτερη μοίρα γιατί και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Ο κ. Μεϊκόπουλος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την τεκνοθεσία. Και αναρωτιέμαι αν πρέπει να ασχολούμαστε με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κουβέντα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τώρα συζητάτε για τη Νέα Δημοκρατία που έχει τον πρώην πρωθυπουργό να κατηγορεί τον τωρινό πρωθυπουργό για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά, και τον κ. Γεωργιάδη να παριστάνει ότι στη μετανάστευση τώρα ξαφνικά είναι η ίδια θέση την οποία έλεγε πριν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των δικαιωμάτων και της ισότητας. Τελεία και παύλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την ισότητα στον γάμο, ξεκάθαρα.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Θέλω να σε ρωτήσω αν έχει διαφορά ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει ο κόσμος, ο απλός κόσμος που συναντάς στις βόλτες σου, γιατί έρχεσαι καθημερινά σ’ επαφή με τον κόσμο, το επιδιώκεις αυτό πάρα πολύ...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το βλέπεις, ε;

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Βέβαια το βλέπω. Το επιδιώκεις πάρα πολύ. Αν σε αντιμετωπίζει διαφορετικά ο κόσμος που συναντάς καθημερινά, στις βόλτες σου, πηγαίνοντας στην Αθήνα, σε γειτονιές, σε φτωχογειτονιές της Αθήνας, και εκτός Αττικής ακόμα, και διαφορετικά αν σε αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί, είτε ανήκουν σε κόμματα άλλα είτε ανήκουν σε κόμματα που κάποτε ήταν προσφιλή στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντιμετωπίζει διαφορετικά ο χώρος και διαφορετικά ο κόσμος, Στέφανε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά νομίζω δεν ενδιαφέρει τον κόσμο το πώς με αντιμετωπίζει ο χώρος. Μακάρι να ερχόταν ο χώρος στον κόσμο που πάω κι εγώ. Αυτό θα έλεγα για το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που κάνουμε ακτιβιστικά έξω στην κοινωνία. Το βλέπω κι από τους βουλευτές μας και από τα στελέχη μας, που πλέον όχι μόνο συμμετέχουν αλλά κι εκείνοι βλέπουν αυτό που κάνουμε και είναι πολύ αισιόδοξοι. Και θα σας έλεγα ότι έχουμε αυτή τη στιγμή την πίστη του κόσμου από τις λαϊκές συνοικίες, από πολύ κόσμο που είναι αγρότες, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, που ξυπνάνε μια μέρα και βλέπουν την κυβέρνηση να τους έχει πει ψέματα προεκλογικά και τώρα να πέφτει ένα οριζόντιο μέτρο που αλλάζει τη ζωή τους. Και όχι μόνο αλλάζει τη ζωή τους αλλά, μάλιστα, τους βάζει να είναι ενάντια στους εργαζόμενους τους, επειδή ο κατώτατος μισθός στην επιχείρηση καθορίζει τη φορολογική υποχρέωση που θα έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας μετά. Αυτό ξέρετε πώς λέγεται; Λέγεται κοινωνικός αυτοματισμός. Είναι κλασική συνταγή: αντί να λύσεις το πρόβλημα στη ρίζα του, βάζεις μια ομάδα να έχει αντιπαλότητα με την άλλη ομάδα. Ε, αυτές δεν είναι οι αξίες μας.

Οι αξίες μας είναι για δικαιοσύνη. Αλλά είμαστε διαφανείς: θέλουμε να κάνουμε, όπως και στο φορολογικό πλαίσιο, στον φορολογικό κώδικα που θέλουμε να αλλάξουμε. Και επιτέλους να μην υπάρχουν κάθε τρεις μήνες αλλαγές που βολεύουν τους πολιτικούς που κάνουν δήθεν χάρες στους επιχειρηματίες. Δηλαδή έναν απλό φορολογικό κώδικα προοδευτικό με δυο συντελεστές: 17% και 24% για τις επιχειρήσεις, βάσει κερδοφορίας. Όσες έχουν κάτω από 220.000 ευρώ εισόδημα ετησίως, πληρώνουν 17%, όσες παραπάνω, 24%. Αυτό παρεμπιπτόντως αφήνει και 100 εκατομμύρια περίπου παραπάνω στα Ταμεία του κράτους, βοηθά τα δημοσιονομικά μας. Και είναι και δίκαιο και είναι και για όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και βεβαίως για το ατομικό εισόδημα αυτό το μπέρδεμα που γίνεται αυτή τη στιγμή, να τελειώνει. Να υπάρχει μια κλίμακα πολύ προοδευτική, αυτό έχεις ως εισόδημα τον χρόνο, -βεβαίως για πολλούς είναι έσοδα-έξοδα- τέλος, πληρώνεις αυτό τον φόρο. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις, σταθερό για 10 χρόνια, απλό.

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να σε ρωτήσω, Στέφανε, γιατί εμφανίστηκες αισιόδοξος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Θα μεσολαβήσουν οι ευρωεκλογές, και έχεις πει «ο στόχος είναι να τις κερδίσουμε». Αν δεν τις κερδίσετε και πράγματι αποτυπωθεί και στις εκλογές αυτό που αποτυπώνεται τώρα δημοσκοπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 10% ή και σε μονοψήφιο ποσοστό, μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δημοσκοπικά αποτυπώνεται επίσης θλίψη, οργή, ανασφάλεια, αγανάκτηση, αυτό είναι το 41% που αποτυπώνεται δημοσκοπικά πρώτα απ’ όλα, να είμαστε ειλικρινείς με όλη την εικόνα. Επίσης εμείς βλέπουμε και δημοσκοπικά αλλά και εμπειρικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά να αλλάζουν υπέρ μας, ότι αποκτάμε από δω και πέρα μια δυναμική. Άρα είμαι σίγουρος ότι θα φανεί και αυτό δημοσκοπικά. Και μετά, να είστε σίγουροι ότι θα είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός και θα είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τελεία και παύλα.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Το ξεκαθαρίζει, είναι ξεκάθαρο. Αυτό που έχει αλλάξει περισσότερο στη ζωή σου τους τελευταίους αυτούς τέσσερις μήνες, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, αυτό που σου διατάραξε τις ισορροπίες σου στην καθημερινότητά σου, τι θα έλεγες ότι είναι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι λίγο αυτοαναφορική ερώτηση.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Δεν πειράζει, είσαι και άνθρωπος πέρα από Πρόεδρος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξέρεις κάτι, όμως; Αρχίζω και συνειδητοποιώ ότι έχω και μια θεσμική θέση στην οποία πρέπει να εκπροσωπώ τα συμφέροντα της κοινωνίας πάνω από τα δικά μου. Το λέω αυτό ειλικρινά, δηλαδή σκέφτομαι όλο και λιγότερο ως Στέφανος και πολύ περισσότερο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πρέπει να έχει κι εκείνος έναν προγραμματισμό ο οποίος υπηρετεί αυτό το λειτούργημα, το οποίο το κάνω κάθε μέρα. Δεν είναι μια δουλειά που την κάνεις για οκτώ ώρες και μετά την ξεχνάς. Άρα η ερώτηση, αναγκαστικά, αντιφάσκει το ένα με το άλλο, επειδή είναι ένα και το αυτό, αυτός είναι ο ρόλος μου, αυτός είμαι.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Επίσης, αξίζει να πούμε ότι για το περίφημο παρκούρ, για το οποίο ο Στέφανος άκουσε πολλά. Έδωσε μια απάντηση, νομίζω, αποστομωτική. Είπε ότι «εγώ με το παρκούρ αυτό κατάφερα και αγοράστηκαν τα κλιματιστικά για τα παιδιά αυτά». Βέβαια ακόμα περιμένουν τον ψυκτικό να τα εγκαταστήσει, αν δεν κάνω λάθος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ` αρχάς δεν είδα πού σταματάει το κάγκελο για να το βαφτίσουμε παρκούρ αυτό το πράγμα. Επίσης από τη δική μας κάμερα βγήκε το βίντεο και είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε τα θέματα των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Τα παιδιά με αναπηρίες δεν θέλουν ειδική μεταχείριση, λύπηση. Ξέρετε, είναι ισότιμοι, περήφανοι συμπολίτες μας. Και έτσι πρέπει να τα μεταχειριζόμαστε. Αυτό που χρειάζονται ως ισότιμοι πολίτες, ως ισότιμα παιδιά, είναι υποδομές. Χρειάζονται κτίρια στα οποία να υπάρχει θέρμανση. Λοιπόν, αυτά τα αιρ-κοντίσιον τα οποία δωρίσαμε στο ΕΕΕΚ Καλλιθέας, ακόμα κάτω είναι στοιβαγμένα, δεν τα έχουν βάλει γιατί περιμένουν από εργολάβους από το κράτος να τα βάλουν.

Κάναμε αυτή τη δωρεά, αναδείξαμε αυτό το θέμα, το έχουν εκτιμήσει πάρα πολύ οι γονείς και οι δάσκαλοι στο συγκεκριμένο σχολείο και σε όλη την Ειδική Αγωγή. Και η ερώτηση είναι: Πού είναι η κυβέρνηση; Τι έχει λύσει η κυβέρνηση εδώ πέρα;

Ήρθε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία παρεμπιπτόντως τώρα λέει ότι είναι και καλό τα παιδιά να περπατάνε 2 χιλιόμετρα μέσα στα χιόνια με μια τσάντα 5 κιλά, ή η κ. Κεραμέως, η οποία λέει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, εντάξει, ίσως υπονοεί ότι δεν έχουν καλές απολαβές αλλά παίρνουν καλή εμπειρία, λες και τρώνε εμπειρία στο βραδινό τραπέζι με τις οικογένειές τους -φάε εμπειρία να χορτάσεις- ο κ. Μητσοτάκης με το pass…

Να σας πω κάτι; Επειδή κι εγώ στο Κολλέγιο Αθηνών ήμουν πριν φύγω στο εξωτερικό, δεν θυμάμαι στο Κολλέγιο Αθηνών να σου διδάσκουν τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω πραγματικά πού βρίσκουν τον τρόπο να σκέφτονται έτσι. Λοιπόν, καλά θα κάνουν να σταματήσουν μ’ αυτή την αλαζονεία του 41%, που τους έχει κάνει ανάλγητους. Ή τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος λέει για τα Τέμπη -που τα Τέμπη δεν είναι ατύχημα, ούτε δυστύχημα, είναι έγκλημα, είναι ένα ειδεχθές έγκλημα τα Τέμπη- και ο κ. Γεωργιάδης τι λέει: «Α, δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος σήμερα γι` αυτό».

Δ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το διευκρίνισε...

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Το διόρθωσε μετά και ζήτησε και συγγνώμη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τι πάει να πει «το διευκρίνισε»; Να διευκρινίσω κι εγώ τότε χίλια πράγματα.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Η πολιτική πάντα θέλει διευκρινίσεις, Στέφανε, το ξέρεις πολύ καλά αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, αλλά η καρδιά σου φαίνεται όπως το λες, η καρδιά σου δεν θέλει διευκρίνιση. Η καρδιά σου, αν πιστεύεις στην ισότητα, δεν σκέφτεται “κ. Πρωθυπουργέ, να το φέρω στις ευρωεκλογές”, το κάνεις χθες. Κι άμα δε θέλει να το κάνει εκείνος, να το κάνουμε εμείς για ψήφιση, τώρα.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Τι να σου ευχηθούμε για την καινούργια χρονιά που ξεκινάει, πέρα από υγεία, που στην ευχόμαστε ολόψυχα όλοι; Υγεία και αντοχή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αντοχή έχω, ευχηθείτε αντοχή στους αντιπάλους μας.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Λοιπόν, δυο δώρα για τον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Το ένα είναι προσωπικό για σένα, είναι ένα βιβλίο που σου διαλέξαμε με πολλή αγάπη, το Leaders who changed History. Οι ηγέτες που άλλαξαν την Ιστορία, λοιπόν, για να το διαβάσεις με την ησυχία σου και πιστεύω ότι θα σου αρέσει και θα αντλήσεις έμπνευση. Και ένα ακόμα, πιο οικογενειακό, για να πίνετε τον καφέ σας, όποιος προλάβει απ’ όλους!

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Φανταστικό! Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σου σήμερα εδώ. Καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και πίστη στα όνειρά σου και σε όλα αυτά που κάνεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και αγάπη στον συνάνθρωπό μας. Ευχαριστώ πολύ.

 

Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ