ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/10/2023

Σ. Φάμελλος: Χωρίς στρατηγική τουρισμού η κυβέρνηση, παρά τα μεγάλα λόγια περί ναυαρχίδας της ανάπτυξης

Σ. Φάμελλος: Χωρίς στρατηγική τουρισμού η κυβέρνηση, παρά τα μεγάλα λόγια περί ναυαρχίδας της ανάπτυξης



Ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης»

 

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες Υπουργοί, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού σήμερα και οφείλουμε να μνημονεύσουμε για ακόμα μία φορά τα δύο χρόνια απουσίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, αλλά και να δώσουμε τα συλλυπητήρια σήμερα στην οικογένεια της Μαργαρίτας Γεραλή, της συντρόφισσάς μας και συζύγου του συναδέλφου μας και συντρόφου μας κ. Μανιού, που έφυγε, όπως και στην οικογένεια και τους συνεργάτες του δασκάλου αλλά και Ευρωβουλευτή, Πρύτανη και Καθηγητή, Γιώργου Γραμματικάκη.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οφείλω να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με το θέμα της ειρήνης και της ζωής στην περιοχή μας. Της ζωής που είναι το υπέρτατο αγαθό και συνδέεται προφανώς και με οτιδήποτε συζητάμε σήμερα.

Παρακολουθήσαμε όλοι με τρόμο, και ορθώς καταδικάσαμε, τις εγκληματικές επιθέσεις της Χαμάς που οδήγησαν σε χίλιους τετρακόσιους (1400) άμαχους νεκρούς. Οι τεράστιες ευθύνες της ισραηλινής ηγεσίας για το αδιέξοδο στο παλαιστινιακό, για την κατοχή, για την ένταση στο Τέμενος Άλ-Άκσα είναι αδιαμφισβήτητες, αλλά, όπως τονίζουμε σταθερά, τίποτα δεν δικαιολογεί την απώλεια της ζωής και επιθέσεις κατά αμάχων.

Είναι σαφές ότι η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της δεν μπορεί να ισοδυναμεί με «πράσινο» φως για την αντιμετώπισή της με ισραηλινές επιχειρήσεις που οδηγούν σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους, όπως αυτούς που είδαμε πρόσφατα και στην Μονή του Αγίου Πορφυρίου, για την προστασία του οποίου υπήρξε και διαβεβαίωση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη.

Αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας και του θανάτου πρέπει να σταματήσει, γιατί βυθίζει και τους Παλαιστίνιους, αλλά και τους Ισραηλινούς σε αδιέξοδα και σε ανασφάλεια. Απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις πρέπει να πούμε ότι η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να κάνει το παν για να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός, με απελευθέρωση των ομήρων και με αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και της επέκτασης της σύρραξης. Σε όλη την περιοχή υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη μόνο με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αποτελεί ένα στρατηγικό λάθος και μια ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που σωστά έχει η χώρα μας παραδοσιακά. Δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών να συναντούν και τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης και ο κ. Μητσοτάκης να μην επιδιώξει αυτή τη συνάντηση.

Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός, όχι να φοβάται να πει αυτή τη λέξη. Πρέπει να κάνει το παν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τη μόνη λύση, που είναι τα δύο κράτη να συμβιώνουν ειρηνικά με τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμά μας είτε για τη Μέση Ανατολή, είτε για την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είτε οπουδήποτε στη Μεσόγειο, κοντά ή μακριά στη χώρα μας, γιατί πρέπει να αποτελούμε πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας και όχι δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο.

Επέλεξα, κυρίες Υπουργοί, να τοποθετηθώ σε αυτό το νομοσχέδιο, γιατί, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η πολιτική στον τομέα του τουρισμού, χωρίς να υποτιμάμε άλλους τομείς της ανάπτυξης, αλλά και γιατί εκτιμούμε, κυρία Υπουργέ και κυρία Υφυπουργέ, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Πρώτη παρατήρηση. Δεν είναι δυνατόν να έχετε έναν τόσο σημαντικό τίτλο σε νομοσχέδιο το οποίο συζητείται σε πέντε μέρες, με διαδικασία fast track. Κάτι δεν πάει καλά ή ο τίτλος ή η διαδικασία.

Δεύτερον, ωραίος ο τίτλος. Μάς έχετε συνηθίσει στα ωραία λόγια για τη "ναυαρχίδα της ανάπτυξης" αλλά, όσο και αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε τίποτα ούτε για τη βιωσιμότητα ούτε για την ανάπτυξη του τουρισμού. Βλέπουμε ένα νομοσχέδιο -και οφείλω να το πω αυτό, κυρία Υπουργέ, μιας είναι και το πρώτο σας- μικρού αποτυπώματος, το οποίο τι κάνει πρακτικά; Αναιρεί λανθασμένες επιλογές δύο Υπουργών στην προηγούμενη κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δεν προτείνει στον κόσμο του τουρισμού ούτε σε εμάς κάτι για το πώς αναπτύσσεται ο τουρισμός ή για το πώς είναι βιώσιμος.

Έρχεστε να αναιρέσετε δύο πολυδιαφημισμένες επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναιρείτε και τον κ. Θεοχάρη και τον κ. Κικίλια. Η μία αφορά το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, τη γνωστή περιοχή της Ζακύνθου και η άλλη τις «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΕ», την εταιρεία που φτιάξατε. Είχαμε καταψηφίσει και τις δύο νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τώρα έρχεστε, κυρία Υπουργέ και λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο. Ναι, αλλά ο τουρισμός υπέστη πλήγμα και αυτές οι περιοχές και η αυτοδιοίκηση, και η Ζάκυνθος και τα ιαματικά λουτρά. Δηλαδή, έρχεστε να μας πείτε ότι το σημαντικό που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση δύο επιλογών που ψηφίσατε εσείς οι ίδιοι την προηγούμενη περίοδο. Τι είναι σημαντικό τελικά; Η προηγούμενη θητεία ή η τρέχουσα θητεία; Πρέπει να το απαντήσετε στον ελληνικό λαό. Γιατί δεν υπάρχει alter ego εδώ, εσείς είστε.

Πρέπει να μας πείτε, λοιπόν, τελικά τι γίνεται με αυτή την κυβέρνηση; Αν για την κυρία Κεφαλογιάννη η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του τουρισμού εξαντλείται στο «ψήφισε – ξεψήφισε» ρυθμίσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης, αυτό πρέπει να το πείτε στον ελληνικό τουρισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Περιμένετε να στηρίξουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν περιλαμβάνει τίποτα για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Πώς θα το στηρίξουμε; Μα είναι ένα κενό νομοσχέδιο. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα «παρών».

Τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή, σε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει στρατηγική; Θα σας πω κάποια παραδείγματα: δεν έχει για τη χωροταξία τίποτα, για το περιβάλλον τίποτα, για τους πόρους δηλαδή του τουρισμού, για την εργασία τίποτα, για το κόστος της επιχειρηματικότητας τίποτα, για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας τίποτα. Άρα για τι πράγμα πρέπει να μιλήσουμε; Ούτε καν για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση ασφάλειας που δημιουργήσατε και εσείς. Εξαιτίας δικών σας ελλειμμάτων ήταν τέτοιες οι επιπτώσεις της κρίσης ασφάλειας -πλημμύρες, πυρκαγιές.

Δεν έχετε να πείτε τίποτα για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το επισήμανε η Εισηγήτριά μας, η κυρία Βέττα αλλά, ο Υπουργός σας ο κύριος Αυγενακης, βρήκε πολύ εύκολα τον τρόπο να εκβιάσει πολίτες στη Θεσσαλία στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι η χρηματοδότηση συνδέεται με την εκλογή του Γιώργου Αγοραστού. Σε αυτά είστε καλοί. Στην ουσία, όμως, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας;

Λίγο πιο συγκεκριμένα. Στο άρθρο 12 καταργείται η εταιρεία «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ», μια εταιρεία που δεν έπρεπε να ιδρυθεί καν. Εμείς τότε, ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε πει ότι πρέπει να στηριχθεί η αυτοδιοίκηση επιστημονικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων τους. Και διαβάζω ότι ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, στην ακρόαση φορέων είπε ότι συγχαίρει το πολιτικό προσωπικό, την κυρία Κεφαλογιάννη, γιατί καταργεί κάτι που από την πρώτη στιγμή ήταν λάθος, δηλαδή τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτά ζούμε.

Ερχόμαστε στο άρθρο 11, για την κατάργηση της Επιτροπής του Ναυαγίου της Ζακύνθου. Θυμίζω, κατ’ αρχάς, ότι εδώ υπάρχει μια προιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Ο προηγούμενος Υπουργός σας, ο κ. Θεοχάρης, από το 2016 είχε τοποθετηθεί υπέρ αυτής της σκανδαλώδους διαδικασίας με την εταιρία ΠΙΜΑΝΑ Α.Ε. και την αμφισβητούμενη εξαγορά των περιοχών γύρω από το Ναυάγιο. Θυμάστε ότι είναι αυτή η τότε κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ εμπλεκόμενη σε αυτό το θέμα.

Από τον τότε, αν θυμάμαι, φερόμενο ως ιδιοκτήτη, τον κ. Γεώργιο Χάρο του Νικολάου, που υπέγραψε την παράνομη, όπως αποδείχθηκε τελικά, αγοραπωλησία, φτάνουμε στη «Ναυάγιο ΑΕ», η οποία εισάγεται και καταργείται αποντον κ Κικίλια σε μια νύχτα! Δεν την ιδρύετε και κάνετε στη θέση της την Επιτροπή Ναυαγίου του κ. Κικίλια. Θυμάμαι ότι στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς του κ. Κικίλια ξεκίνησε η ίδρυση της εταιρείας για την περιοχή του Ναυαγίου. Δεν τέθηκε σε διαδικασία διαβούλευσης, δεν μπήκε στη συζήτηση των φορέων -των Επιτροπών, δηλαδή- και μπήκε ως τροπολογία με τη μορφή της Επιτροπής το βράδυ που συζητείτο το νομοσχέδιο. Ένα πολύ ωραίο «bypass» προσπαθήσατε να κάνετε. Και όλο αυτό γιατί; Διότι παράλληλα ήταν στο δρόμο πολλές δικαστικές αποφάσεις. Από ό,τι βλέπω είναι τουλάχιστον πέντε δικαστικές αποφάσεις. Είναι η απόδειξη του παρανόμου χαρακτήρα της Σύμβασης, με τελευταίο το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών τον Σεπτέμβριο του 2022, που λέει ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης δεν ήταν ιδιοκτήτης.

Και ήρθατε τότε εσείς -με μια τροπολογία νυχτερινή - να δημιουργήσετε μια επιτροπή -επιτροπή εκτροπής- η οποία είχε δυνατότητα να μοιράζει αφειδώς λεφτά για μελέτες.

Και ένα ερώτημα θα σας θέσω, κυρία Υπουργέ: Προχωράτε στην κατάργηση της επιτροπής. Θέλω να ενημερώσετε την Ολομέλεια για το τι μελέτες έχει αναθέσει αυτή η επιτροπή. Πρέπει να υπάρξει μια διαφάνεια, εκτός αν δεν είστε οπαδοί και της διαφάνειας. Να μας το πείτε, γιατί η επιτροπή αυτή έχει τη δυνατότητα να κάνει διάφορες πράξεις διοίκησης και διαχείρισης και του αιγιαλού, αλλά και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όπως χρηματοδότηση μελετών.

Και βέβαια, πρέπει να πω ότι το λάθος πήγατε να το διορθώσετε και με μια τροπολογία στον 4954/2022. Ήρθατε ξανά στη Βουλή για το ίδιο θέμα της περιοχής του Ναυαγίου όσον αφορά στο περιεχόμενο των συμβάσεων. Αναρωτιέμαι: Κάνατε την επιτροπή για δύο χρόνια για να αναθέσετε κάποιες συμβάσεις και να την καταργήσετε; Αυτό είναι ακόμη πιο επιλήψιμο και πρέπει να το αποκαλύψετε εδώ, γιατί αποκαλύπτονται πράγματα, από ό,τι φαίνεται, από αυτή τη συζήτηση.

Θέλουμε, λοιπόν, να μας το πείτε. Εμείς μία σύμβαση της επιτροπής έχουμε βρει. Θέλουμε, λοιπόν, να μας πείτε αν έχετε βρει εσείς άλλη, αλλιώς θα κάνουμε εμείς κοινοβουλευτικό έλεγχο και με τον τομέα διαφάνειας θα προχωρήσουμε και σε άλλες αποκαλύψεις.

Έρχεστε, όμως και καταργείτε την επιτροπή, για την οποία ο Δήμαρχος Ζακύνθου είπε: Αυτή η επιτροπή δεν έπρεπε να συσταθεί εξαρχής. Οπωσδήποτε θα έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την κατάσταση, αλλά όχι αυτή η επιτροπή. Γι’ αυτό και διαλύθηκε ύστερα από οκτώ μήνες λειτουργίας και μάλιστα, άφησε το Ναυάγιο σε άθλια κατάσταση. Αυτή είναι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή είναι η αριστεία, για να τα ξεκαθαρίζουμε. Σκάνδαλο, παιχνίδια Υπουργών-Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, εναλλασσόμενες πολιτικές, κυλιόμενες πόρτες, συμβάσεις και κατάργηση τώρα της επιτροπής από την κ. Κεφαλογιάννη.

Εμείς θα ψηφίσουμε την κατάργηση, αλλά να μας πει η κ. Κεφαλογιάννη τι έγινε εδώ και δύο χρόνια και εσείς να μας πείτε, ως εισηγητής, που έχετε και δευτερολογία.

Κυρία Κεφαλογιάννη, αν το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει ένας Υπουργός, μια Υπουργός με ένα πολύ σοβαρό χαρτοφυλάκιο είναι η κατάργηση δύο πράξεων της κυβέρνησης στην οποία είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, τίθεται ένα σοβαρό θέμα πολιτικής δεοντολογίας. Ψηφίσατε και δώσατε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση το 2019, και σήμερα καταργείται δύο πράξεις δύο Υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρέπει κάποιος να μας πει κάτι για αυτό.

Και από την άλλη, δεν μπορεί να είναι το πρώτο νομοσχέδιο, η έναρξη της πολιτικής σας, η πολιτική πρεμιέρα στον τομέα αυτόν ένα νομοσχέδιο που έχει δώδεκα άρθρα, εκ των οποίων δύο-τρία είναι καταργήσεις προηγούμενων ρυθμίσεων και τα άλλα είναι αποσπασματικές ρυθμίσεις που δεν έχουν καμία στρατηγική και κανένα νόημα.

Μας είπατε ότι θα κάνετε στρατηγική για τον τουρισμό τον Νοέμβριο του 2023, έτσι δεν είναι; Μάλιστα. Δηλαδή, λέει τώρα η κ. Κεφαλογιάννη ότι τέσσερα χρόνια, μπορεί και τεσσεράμισι, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχε στρατηγική για τον τουρισμό. Διότι παραδέχεται η Υπουργός ότι θα φτιάξουν, άρα δεν έχουν. Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο; Δεν ξέρω αν δεν καταλαβαίνω καλά ελληνικά.

Δεύτερον, κάπου εκεί, στο τέλος του 2023 θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι λέγαμε, κύριε Παππά, η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας με τον κ. Μητσοτάκη; Και πάλι, οι μικρομεσαίοι θα είναι στην απ’ έξω. Κάποιοι μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν τα λεφτά.

Και θα μας φέρετε ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.

Επειδή ακούει και η νέα γενιά σήμερα τη συζήτηση αυτή, προσέξτε στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις που συμμετείχε η Νέα Δημοκρατία έκαναν δύο φορές ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Τη μία το 2008 και η άλλη, αν δεν κάνω λάθος, το 2014. Και οι δύο στο Συμβούλιο Επικρατείας απορρίφθηκαν. Άρα, δύο φορές το κόμμα σας πήγε να φτιάξει ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, δύο φορές αποτύχατε. Δεν μας νοιάζει που αποτύχατε. Μας νοιάζει που πήγε πίσω ο τουρισμός της χώρας και το περιβάλλον της χώρας.

Και παρότι ο Γιώργος Σταθάκης -ήμουν και εγώ τότε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- ανέθεσε το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, δεν έχετε κατορθώσει εδώ και πέντε χρόνια να το ολοκληρώσετε. Πού είναι η αριστεία; Και θα το φέρετε κάποια στιγμή;

Μέχρι τότε Φαρ Ουέστ! Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει, με τον κολλητό κομματάρχη. Αυτή είναι η Ελλάδα, ΕΡΕ του 1960; ΕΡΕ του 1960 πείτε το, αλλά αυτή είναι η κατάσταση.

Και όλα αυτά συνδέονται πάρα πολύ, για να μην πω για τα άλλα χωροταξικά, γιατί, κυρία Κεφαλογιάννη, δεν μπορεί να μη σας ενδιαφέρει, όταν και το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ καθυστερεί που συνδέεται με τον τουρισμό και το περιβάλλον της χώρας και τους πόρους. Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς πώς μιλάτε, με τον χώρο του τουρισμού με ειλικρίνεια με όλα αυτά που έχετε χρεωμένα.

Θα ακούσουμε να μας πείτε για τα έσοδα από τον τουρισμό, για την τουριστική κίνηση. Να τα συζητήσουμε και αυτά.

Εμείς όποτε θέλετε είμαστε στη διάθεσή σας να κάνουμε έναν διάλογο. Όμως, αν κάποιος κοιτάξει τα έσοδα από τον τουρισμό, θα δει ότι στο ισοζύγιο υπηρεσιών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι οι εισαγωγές. Άρα, αυξάνεται και μάλιστα, θα σας πω περίπου 5% το έλλειμμα στο ισοζύγιο αυτό. Όσο και αν έχουμε έσοδα από τον τουρισμό, έχουμε περισσότερα έξοδα στις εξαγωγές. Και αν κάποιος δει τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, θα δει ότι μπορεί το πλήθος να αυξήθηκε, αλλά κατά άτομο το έσοδο μειώθηκε στην Ελλάδα. Άρα, έχουμε τουρισμό που φέρνει λιγότερα ανά άτομο, ποσοτικά φορτίζει περισσότερο τη χώρα, αλλά έχουμε λιγότερα έσοδα και αυτό συνδέεται και με την πληθωριστική πίεση. Άρα και ο όγκος των πωλήσεων σε προϊόντα δευτερογενώς της χώρας μας είναι λιγότερος. Άρα, έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο οικονομικό επίπεδο του τουρισμού.

Να δούμε λίγο την εργασία. Ο κύριος εισηγητής, με τον οποίο έχω μια ειλικρινή κοινοβουλευτική συζήτηση, πράγματι, εδώ και πολλά χρόνια, είναι από ένα πανέμορφο νησί, τη Ρόδο, το οποίο δυστυχώς ήταν τραγικό αρνητικό παράδειγμα φέτος λόγω των πυρκαγιών και δεν θέλουμε να είναι ξανά ποτέ αρνητικό παράδειγμα.

Εκεί, λοιπόν, ο κύριος εισηγητής γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παρέχουν τις υπηρεσίες τους για το μεροκάματο με σκάφανδρο και με στολή βατραχανθρώπου για να μπορούν να προσφέρουν στους τουρίστες προϊόντα μέσα στη θάλασσα, με παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραβίαση των κανόνων αδειοδότησης.

Άρα, ούτε οι εργαζόμενοι έχουν ένα αντίστοιχο επίπεδο, αν θέλετε, απολαβών και εσόδων που να αντιστοιχεί σε μια θριαμβολογία για το ζήτημα του τουρισμού. Πολεοδομικές παραβάσεις, αυθαίρετα, όλα αυτά είναι στην ατζέντα του τουρισμού.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός που να συνδέει τον τουρισμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, παρότι στο σχέδιο ανάπτυξης του 2018, το growth strategy, που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε στρατηγική και για τον τουρισμό σε σύνδεση και με την κλιματική κρίση και με τους πόρους της χώρας. Είναι αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη από τους στόχους του ΟΗΕ.

Να τα πάρουμε με τη σειρά και με τίτλους, γιατί ξέρω ότι ο χρόνος είναι λίγος. Φέρουσα ικανότητα και φυσικό περιβάλλον, περιοχές NATURA 2000, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς μελέτες, χωρίς σχέδια διαχείρισης, υπερκορεσμός σε κάποιες περιοχές, νησιά τα οποία έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, αδυναμία των υποδομών της χώρας να ανταπεξέλθουν και ένα brand name που καταστρέφεται από την ασυδοσία των κολλητών. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Οι Υπουργοί θεωρούν αντίπαλο το περιβάλλον στην ανάπτυξη και ο κ. Γεωργιάδης νομοθέτησε διάταξη για να κόψει κομμάτια από τις περιοχές NATURA, για να αδειοδοτήσει επενδύσεις «ήπιες» -μέσα σε εισαγωγικά η λέξη- μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Άρα, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τον υπερτουρισμό το οποίο δεν λύνετε και δεν το αντιμετωπίζετε, ενώ και στο επίπεδο του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι το brand name της χώρας μας, έχουμε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το 2020 για την απουσία σχεδιασμού.

Άρα, ο πλούτος της χώρας μένει αφύλακτος και καταργήθηκαν και οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών.

Σκεφτείτε τώρα: Η Ελλάδα και ο τουρισμός της είναι ιστορία και περιβάλλον. Kαι όμως, οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι η αρχαιολογία και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες είναι βραχνάς, ενώ είναι το brand name μας, είναι ο πόρος που πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε και οικονομικά, αλλά και για την ίδια την αξία του, ως πόρο ζωής.

Δεύτερο ζήτημα: Μονομέρεια και υπερσυγκέντρωση τουρισμού. Έχουμε και χωρικά και τομεακά αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει διάχυση του τουριστικού προϊόντος, ούτε με τον θεματικό τουρισμό που ξεκινήσαμε εμείς, ούτε με τον ορεινό τουρισμό. Και σκεφτείτε ότι δεν έχουμε και τις υποδομές για να ενισχύσουμε τον πλουραλισμό του προϊόντος.

Βλέπω τον συνάδελφό μου, τον Βουλευτή Ροδόπης. Έχουμε σιδηροδρομική σύνδεση με τη Ροδόπη για να αξιοποιήσουμε τον τοπικό τουριστικό πόρο; Δεν έχουμε. Ούτε με τη Δράμα έχουμε, βεβαίως.

Άρα, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα υποδομών, γιατί o τουρισμός δεν αναπτύσσεται έτσι με ωραία λόγια. Και μας μιλάτε μετά για πράσινο τουρισμό. Ξέρετε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού περιμένουν τέσσερα χρόνια το «Εξοικονομώ» για τις τουριστικές εγκαταστάσεις και δεν έχουν ούτε «Εξοικονομώ» ούτε χρηματοδοτήσεις, αλλά σπατάλη ενέργειας;

Να πάμε λίγο, μιας και συνδέεται, στο θέμα του κόστους. Κυρία Υπουργέ, βλέπω ότι η ακρίβεια, και στα καύσιμα και στην ενέργεια, καίει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού, για τις οποίες δεν έχετε πει τίποτα.

Παράδειγμα: Το κόστος ενέργειας -βλέπω από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στοιχεία- αυξήθηκε 20,8%, το κόστος καυσίμων 17%, οι πρώτες ύλες 20%. Όλα αυτά έχουν επιβάρυνση στην επιχειρηματικότητα, μιας και θέλετε να μιλάμε για επιχειρηματικότητα, και βλέπω ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επενδύσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ κάποιες άλλες επιχειρήσεις βγάζουν δισεκατομμύρια. Ποιες; Τέσσερις εταιρείες ρεύματος και δύο διυλιστήρια, με τις δικές σας πλάτες. Όχι με την ανοχή ή την ανεπάρκεια, με την επιλογή σας.

Γιατί η Κυβέρνηση διά του μετοχικού κεφαλαίου, συμμετέχει στα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έγραψαν τρία δισεκατομμύρια κέρδη την προηγούμενη χρονιά. Πρώτον, τα υπερκέρδη ήταν επιλογή σας ως μέτοχοι, εις βάρος της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού, και δεύτερον, δεν ελέγξατε ως κράτος την αισχροκέρδεια στη διύλιση.

Άρα, εσείς αυτή τη στιγμή έχετε ένα μοντέλο χρηματοδότησης της αισχροκέρδειας και εις βάρος των επιχειρήσεων. Και με φόρους των επιχειρήσεων του τουρισμού χρηματοδοτείτε την αισχροκέρδεια. Σήμερα πάλι ανακοινώσατε επιδοτήσεις στο ρεύμα, από τα λεφτά των φορολογουμένων. Ποιος τα παίρνει; Τέσσερις εταιρείες ρεύματος και δεν έχετε βγάλει ακόμα την υπουργική απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ένα χρόνο το έχουν ψηφίσει και δεν έχουν ακόμα βγάλει την ΚΥΑ εφαρμογής. Δεν έχουν φορολογηθεί τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος

Να πάω στο άλλο θέμα που καίει την επιχειρηματικότητα που είναι η ρευστότητα και οι χρηματοδοτήσεις; Έξω το Ταμείο Ανάκαμψης, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σοβαρότατο θέμα στις τράπεζες και προσέξτε, βλέπουμε από τη μια μεριά το 86% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι σε μόλις τριάντα έξι ομίλους -μόλις τριάντα έξι όμιλοι έχουν πάρει το 86% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης- και από την άλλη μεριά βλέπουμε ένα τεράστιο, αν θέλετε, άνοιγμα - ψαλίδα- μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων, που φτάνει σε ποσοστά της τάξης του 5% και 6%.

Βλέπω στοιχεία πρώτου εξαμήνου του 2023. Βλέπω καθαρά έσοδα από τόκους 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε 4 τράπεζες λ. Τι άλλη απόδειξη θέλετε, δηλαδή, για το πώς στηρίζει η κυβέρνηση την επιχειρηματικότητα; Για να μην πω μετά για τα άλλα ουσιαστικά θέματα.

Χωροταξία και πολεοδομία. Ούτε ένα τοπικό πολεοδομικό σχέδιο δήμου δεν έχει ολοκληρωθεί. Ξεκίνησαν δυο τρία στην εκλογική περιφέρεια του κ. Ταγαρά. Δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα εδώ και τέσσερα χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ από τον Γιώργο Σταθάκη.

Θαλάσσια χωροταξία. Βάζετε ένα παρατηρητήριο, αν δεν κάνω λάθος, για τη Μεσόγειο. Κάπως έτσι το είδα στην Εισήγηση. Ναι αλλά τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για τη Μεσόγειο δεν την έχετε φέρει για έγκριση και έχετε τροποποιήσει τις διατάξεις για την προστασία της ζώνης αιγιαλού, ενώ δεν έχετε προχωρήσει στα παρατηρητήρια δόμησης και έχετε δώσει παρατάσεις σε αυθαίρετα στη ζώνη αιγιαλού. Για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε. Γιατί σε αυτή τη Βουλή είμαστε.

Τελευταίο θέμα, το θέμα της ασφάλειας. Πιστεύετε ότι αυτή η κρίση ασφάλειας που πολλαπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα, δεν πλήττει τον τουρισμό; Το ξέρετε ότι στην Ρόδο έχει πληγεί ο τουρισμός; Και γιατί είχαμε κρίση ασφάλειας στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες; Είχαμε κρίση ασφάλειας γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παρέλαβε εργαλεία πρόληψης και του πλημμυρικού κινδύνου και του κινδύνου των πυρκαγιών και δεν τα προχώρησε τέσσερα χρόνια.

Άρα, η κρίση ασφάλειας που πλήττει και την επιχειρηματικότητα και προφανώς, το περιβάλλον και το αίσθημα ασφάλειας, σχετίζεται και με τις καθυστερήσεις της δικής σας Κυβέρνησης. Γιατί στη Ρόδο που επισκέφθηκα εγώ τη Διεύθυνση Δασών, δεν υπάρχει αντιπυρική μελέτη. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το βοηθήσετε κι εσείς να λυθεί. Αλλά μη λέμε ότι δεν ξέρουμε πού είναι τα ελλείμματα και πού είναι τα προβλήματα.

Χρειάζεται, λοιπόν, να λύσουμε θέματα και ξαναφέρνω απλά ως επίλογο το θέμα της εργασίας στον τουρισμό. Σας ανέφερα το τραγικό παράδειγμα όσον αφορά τις αμοιβές, αλλά πρέπει να πω, κυρία Υπουργέ, ότι εμένα με ανησύχησε μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, που έχω εδώ στα χέρια μου, και που λέει ότι σας ζήτησαν ραντεβού και δεν δεχτήκατε.

Αυτό είναι ένα ζήτημα και θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Μάλιστα, η ίδια Ομοσπονδία, η ΠΟΕΕΤ, αναφέρεται και σε μια δήλωση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος παρότι Υπουργός Εργασίας, νομίζει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στον τουρισμό ξεκινάνε από 1.200 ευρώ, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Άρα, δεν έχετε και γνώση του τι ακριβώς γίνεται στον τομέα της εργασίας. Παρακαλώ πολύ, να γίνει αυτό το ραντεβού το συντομότερο και να προχωρήσει η συνομιλία της ηγεσίας του Υπουργείου με το χώρο των εργαζομένων.

Θα ήταν, λοιπόν, πιθανά μια ευκαιρία να συζητήσουμε για την ολοκληρωμένη στρατηγική. Στον τουρισμό δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όμως, στο νομοσχέδιο. Αντιθέτως, ακούμε κάποιες ανεξήγητες δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού ότι η κλιματική κρίση θα μας δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο. Δηλαδή, θα πάμε τώρα στο Πήλιο ή αλλού στη Θεσσαλία, και θα πάμε και στη Ρόδο ή στον Έβρο ή στην Εύβοια και θα πούμε στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι η κλιματική κρίση είναι ευκαιρία επιμήκυνσης του τουριστικού προϊόντος, ενώ δίπλα υπάρχει μια τραγική πληγή στο περιβάλλον και οι υποδομές είναι πλέον μερικές δεκαετίες πίσω εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής. Δυστυχώς, η κρίση ανασφάλειας, λόγω των ελλειμμάτων της Κυβέρνησης επεκτείνεται και στον τουρισμό.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, οφείλω να κλείσω με ένα μεγάλο θέμα συγγενές με το νομοσχέδιο, το οποίο μας αφορά όλους. Κοιτάξτε, το κράτος δικαίου, η διαφάνεια και οι κανόνες δημοκρατίας επηρεάζουν όλη την οικονομική δραστηριότητα και τη ζωή όλων μας και είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Δεν μπορώ, όμως, να μείνω εκτός μιας συζήτησης που αναπτύσσεται και την τελευταία εβδομάδα για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και την πρόσφατη ανακοίνωση από τον Άρειο Πάγο για την τροποποίηση της ανάθεσης της έρευνας για τις υποκλοπές.

Υπάρχει σοβαρό θέμα όσον αφορά στη διερεύνηση του σκανδάλου αυτού, αλλά και τον σεβασμό της Κυβέρνησης στις ανεξάρτητες αρχές. Γιατί αν δεν υπάρχει το κράτος δικαίου, ό,τι κι να συζητάμε για τουρισμό, για ποιότητα ζωής ή για ανάπτυξη στη χώρα μας, είναι κενό γράμμα.

Εδώ, λοιπόν, προκύπτει ότι υπάρχουν πρώτα απ’ όλα από τη μεριά της κυβέρνησης παρεμβάσεις όσον αφορά στη σύνθεση δύο ανεξάρτητων Αρχών. Τις έχουμε καταγγείλει. Υπάρχει αρνητική τοποθέτηση και κατακραυγή και από τον Πρόεδρο και από τους πρώην προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας που μιλάνε για παρέμβαση στη λειτουργία των Αρχών. Δεν είναι, όμως, μόνο η ΑΔΑΕ. Υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο προκύπτει από τη δημοσιότητα αυτών των ημερών. Υπάρχει και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία με πόρισμά της διαπίστωσε ότι έχουν αποσταλεί μηνύματα από το κακόβουλο λογισμικό predator σε ενενήντα δύο τηλέφωνα -μεταξύ των οποίων απ’ ότι φαίνεται περιλαμβάνονται και υψηλότατοι αξιωματούχοι της χώρας- και ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές για την παρέμβαση αυτή. Ας το πω έτσι, γιατί θέλω να είμαι τυπικός, να μην πω τίποτα παραπάνω, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τρεις αριθμοί, μεταξύ των οποίων νομίζω ότι είναι του κ. Ανδρουλάκη ο ένας, αλλά και δημοσιογράφου ο δεύτερος και της κυρίας Σίφορντ ο τρίτος, έχουν επιβεβαιωθεί, ότι ήταν και στο κακόβουλο λογισμικό και στις -επισυνδέσεις να το πω, αλλά παράνομες- υποκλοπές της ΕΥΠ.

Άρα, προκύπτει μια ανάγκη, την οποία οφείλω να τη διατυπώσω εδώ δημόσια, να ολοκληρωθεί γρήγορα η έρευνα και να απαντήσει η δικαστική αρχή για το τι γίνεται με την έρευνα των παράνομων συνδέσεων της ΕΥΠ, αλλά και των αριθμών που είχαν δεχθεί μηνύματα από το κακόβουλο λογισμικό. Το οποίο έφτασε η χώρα μάλιστα να εξάγει κιόλας σε άλλες χώρες. Με ευθύνη, μάλιστα, ενός γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμα περιμένουμε εκείνη την ΕΔΕ του κ. Σμυρλή.

Πρέπει, λοιπόν, κάποιος να απαντήσει τι γίνεται με τη διασταύρωση των στοιχείων των δύο ερευνών. Ήδη περιμένουμε δεκαέξι μήνες τα αποτελέσματα της έρευνας που ο κ. Ντογιάκος, σας θυμίζω, τότε είχε αναλάβει στον Άρειο Πάγο. Αν-θυμάστε, είχε πάει και ο Αλέξης Τσίπρας τότε για να ζητήσουμε επιτάχυνση και απόδοση δικαιοσύνης, γιατί μας ενδιαφέρει η ισχυρή δικαιοσύνη που αποδίδεται γρήγορα και δημιουργεί εμπιστοσύνη και στην κοινωνία. Βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τελειώσει τίποτα. Αλλά πλέον υπάρχει μια επείγουσα διαβίβαση της έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Χαρακτηρίστηκε από κάποια δημοσιεύματα ως" αναβάθμιση." Λέω χαρακτηρίστηκε και κρατάω και μία επιφύλαξη γιατί δημοσιεύματα, των τελευταίων ημερών και ένα χθεσινό δίνουν μια τελείως διαφορετική ανάγνωση.

Λέμε, λοιπόν, ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να γίνει που να συνδέει το αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς την ΑΔΑΕ να ελέγξει κατά πόσον τα ενενήντα δύο άτομα που είχαν στοχοποιηθεί από το predator υπήρχαν και στη λίστα των παράνομων επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Μας ανησυχεί να υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση των αλλαγών στις αρχές με αυτό το αίτημα απ’ ό,τι φαίνεται στα δημοσιεύματα, όπως και το ότι ο έλεγχος τώρα τροποποιείται και δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται.

Εμείς, λοιπόν, το λέμε ξεκάθαρα. Πρώτον, πρέπει ο έλεγχος και για τις δύο αυτές υποθέσεις να ολοκληρωθεί άμεσα. Η δικαιοσύνη πρέπει να δώσει απαντήσεις. Δεύτερον, ζητάμε και εμείς ενημέρωση και ζητώ και προτείνω και προς τα υπόλοιπα κόμματα, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και για κοινοβουλευτικό έλεγχο σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να εξαντλήσουμε -και εμείς θα το κάνουμε- όλα τα εργαλεία, σεβόμενοι τη δικαιοσύνη και σεβόμενοι την αναγκαιότητα της δικαιοσύνης στη χώρα μας, να έχουμε γρήγορες απαντήσεις και να μην υπάρχει καμία σκιά. Εμείς δεν εμπιστευόμαστε κανένα δημοσίευμα. Εμείς θέλουμε να εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί αυτό και να το αποδεικνύουμε. Οι δηλώσεις μόνο δεν φτάνουν.

Γιατί όταν η κ. Σοφί Ιν`τ Βελντ αναγράφει σε πρόσφατη ανάρτησή της ότι εάν τα ονόματα είναι κοινά στις δύο αυτές έρευνες, τότε ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης γίνεται αναμφισβήτητος, ανησυχούμε ότι γινόμαστε θέμα -και πάλι - στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εφόσον, λοιπόν, χρειάζονται όλα αυτά διερεύνηση, εγώ, κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω λέγοντας ότι ελπίζω, κυρία Υπουργέ, κάποια στιγμή να συζητήσουμε για τον τουρισμό και τη στρατηγική ανάπτυξής του, μιας και εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχετε στρατηγική. Καλό είναι ότι ξεψηφίζετε κάποια μεγάλα λάθη. Εμείς θα έχουμε να το λέμε ότι η Υπουργός Τουρισμού ήρθε σήμερα να αναιρέσει και τον κ. Κικίλια και τον κ. Θεοχάρη.

Για τα ζητήματα, όμως, της διαφάνειας, για τα ζητήματα της Δημοκρατίας θα είμαστε πάρα πολύ περισσότερο απαιτητικοί και σε πολύ γρηγορότερο χρόνο, γιατί ό,τι και αν σχεδιάζει η Κυβέρνηση, είτε για τις ανεξάρτητες αρχές είτε για το κράτος δικαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ και είναι εδώ για να διασφαλίσει ότι τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι.

Ευχαριστώ πολύ.

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ