ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/10/2023

Στέλιος Κούλογλου: Οι κρίσιμες ώρες στη Γάζα - Οι κίνδυνοι από την εισβολή

Στέλιος Κούλογλου: Οι κρίσιμες ώρες στη Γάζα - Οι κίνδυνοι από την εισβολή



Το αν θα γίνει ή όχι η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή και οι κίνδυνοι που ενέχει αυτή είναι μεγάλοι, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής (Σ. Καραμπογιούκογλου), Kontra (Π. Χαρίτος), Ιωάννινα TV (Β. Ντόκας) και Action 24 (Ν. Υποφάντης, Ντ. Κουτροκόη), σημειώνοντας ότι «για αυτό και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προσπάθησε να πιέσει να μη γίνει».

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής εξήγησε πως «η κυβέρνηση του Ισραήλ, χωρίς να δώσει επίσημες εξηγήσεις, αναβάλει την εισβολή, που θα ρίξει λάδι στη φωτιά και θα επεκτείνει τη σύρραξη στην γύρω περιοχή. Μπορεί να έχουμε ακόμη και παρέμβαση του Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ. Την ίδια στιγμή, θα έχει μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες και θα προκαλέσει αντιδράσεις σε όλες τις αραβικές χώρες. Ήδη έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις, λόγω των βομβαρδισμών και της μεταχείρισης των αμάχων στη Γάζα. Το ζήτημα των ομήρων είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αν γίνει η επίθεση θα κινδυνεύσει άμεσα η ζωή τους. Μένει, λοιπόν, να δούμε αν το Ισραήλ θα προχωρήσει στην εισβολή ή θα παραμείνει να συναγωνίζεται με εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς».

Σε κάθε περίπτωση η επίθεση της Χαμάς απέδειξε ότι «όλη η στρατηγική του Ισραήλ είχε σαθρές βάσεις και έπεσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα», τόνισε ο Στ. Κούλογλου και ανέλυσε:

«Η ιδέα ότι έχουμε ένα καθεστώς πολύ βίαιου απαρτχάιντ, που καταπιέζει τους Παλαιστίνιους, παραβιάζει δικαιώματα και όλες τις διεθνείς συμφωνίες, αλλά έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ισραηλινών, κατέρρευσε. Αποδείχθηκε ότι δε μπορεί να υπάρξει ειρήνη, όσο υπάρχει η κατοχή. Οι άνθρωποι υπό κατοχή αντιδρούν. Μπορεί να μην αντιδρούν με τον πιο ειρηνικό τρόπο, αλλά όταν σπέρνεις κόλαση, ό,τι ήταν δηλαδή η Γάζα όλον αυτόν τον καιρό, τότε θερίζεις διαβόλους και όχι αγγελάκια που καλούν τα αδέλφια τους σε ειρήνη».

Μετά από αυτή την διαπίστωση, «πρέπει να μπουν οι Ισραηλινοί σε σκέψη να αλλάξουν τακτική, να αποδεχθούν τα δυο κράτη, και να δώσουν το περιθώριο στους Παλαιστίνιους να φτιάξουν το δικό τους κράτος, όπως προβλέπουν όλες οι διεθνείς συμφωνίες τις οποίες παραβιάζει συστηματικά το Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ, και φυσικά και της ΕΕ σε δεύτερη μοίρα», συμπλήρωσε.

Ωστόσο ο ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι δε βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο: «Είμαστε στη φάση της στατιστικής ρύθμισης: Για κάθε ένα Ισραηλινό που έχανε τη ζωή του, πεθαίναν 200 Παλαιστίνιοι. Αυτή ήταν η αναλογία στις προηγούμενες συρράξεις, που πήγε να ανατραπεί τελείως αυτή τη φορά. Μετά την πρώτη επίθεση της Χαμάς και της πρώτης αντεπίθεσης του Ισραήλ είχαμε τα ίδια θύματα. Αυτό ήταν απαράδεκτο για το Ισραήλ και βλέπουμε ότι προσπαθούν να φέρουν την πλάστιγγα εκεί που θέλουν, σκοτώνοντας Παλαιστίνιους, άσχετα αν τα θύματα είναι παιδιά ή αν συμφωνούν ή όχι με την Χαμάς».

Ο Στ. Κούλογλου υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «η Χαμάς ενισχύθηκε με τις πλάτες της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε δώσει το πράσινο φως να παίρνει άφθονη βοήθεια η Χαμάς στη Γάζα από το Κατάρ και τις άλλες χώρες που την υποστηρίζουν. Αυτό σκοπό είχε να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη. Είχε γίνει ο υπολογισμός ότι η Χαμάς θα επιτίθεται κατά καιρούς, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα αντεπιθέσεων στο Ισραήλ, άρα και νέων εξοπλισμών. Τώρα θα αποκατασταθεί η αριθμητική των θυμάτων και κάποια στιγμή, όταν θα υπάρξει ισχυρότερη διεθνής αντίδραση, θα πάμε σε μια εκεχειρία. Τότε τα φωτισμένα μυαλά αυτής της χώρας, που υπάρχουν, θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι με αυτή την πολιτική δε μπορούν να προχωρήσουν. Η στρατηγική του απαρτχάιντ έχει απολύτως καταρρεύσει».

Όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την σύγκρουση, ο ευρωβουλευτής σχολίασε ότι «δεν αναμένονται πολλά πράγματα. Θα υπάρξει καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, που φυσικά είναι υπαρκτές - αλλά δεν είναι οι μόνες. Θα υπάρξει μια υποβάθμιση των τρομοκρατικών -γιατί και αυτές τρόμο προκαλούν- επιθέσεων του Ισραήλ. Μετά τη μεγάλη τραγωδία στο νοσοκομείο, όπου πάνω από 500 άτομα φαίνεται να έχασαν τη ζωή τους, ίσως υπάρξει μεγαλύτερη πίεση για κριτική προς το Ισραήλ ή έστω εκκλήσεις για εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, όπου λείπουν τα πάντα, όχι μόνο νερό, αλλά όλα τα αναγκαία αγαθά, όπως φάρμακα».

Ωστόσο ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως «η ΕΕ, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει προσκολληθεί πλήρως στις ΗΠΑ και κάνει ότι λέει η Ουάσιγκτον. Έχει χάσει την ανεξάρτητη φωνή της στις διεθνείς υποθέσεις. Λειτουργεί σαν σκύλος του Παβλόφ. Αντιδρά σχεδόν αυθόρμητα, σε οτιδήποτε θεωρεί ότι θα πειράξει τις ΗΠΑ και υιοθετεί αμέσως μια στάση που συμπορεύεται μαζί τους. Αυτό έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ξεκίνησε ο νέος γύρος του πολέμου στη Γάζα, και ο αρμόδιος Επίτροπος, ένας ακροδεξιός Ούγγρος, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια αυτό αναιρέθηκε, αλλά η πρώτη αντίδραση ήταν να μιμηθεί τις ΗΠΑ, χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν. Από τη πλευρά της Αριστεράς, προτάσσουμε μια πιο αντικειμενική και αποστασιοποιημένη θέση, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να υπάρξει μια εκεχειρία ώστε να δοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια».

Σε κάθε περίπτωση, «όσον αφορά τον καταλογισμό των ευθυνών για τα θύματα αυτών των ημερών, αυτός είναι διπλός: και προς τη Χαμάς για τα εγκλήματα πολέμου εις βάρος του Ισραήλ αλλά και προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου που έκανε και συνεχίζει να κάνει στη Γάζα», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου.

Αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως «έχουν αποτύχει. Οι προβλέψεις λένε ότι παρά τις κυρώσεις η ρωσική οικονομία θα έχει ανάπτυξη 1,5% φέτος, που τώρα ενισχύεται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Επιβάλλουν κυρώσεις για να λένε ότι το κάνουν. Απαγορεύτηκαν να μπαίνουν στην ΕΕ αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες. Ένας Ρώσος μπορεί να έρθει αλλά με το λεωφορείο, όχι με το αυτοκίνητό του! Είναι αστείες αποφάσεις, αστείων ανθρώπων κατώτερων των περιστάσεων, που πάλι θα περιμένουν από τις ΗΠΑ να δώσουν γραμμή για το αν θα συνεχιστούν οι κυρώσεις ή όχι».

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής μίλησε για την ειρωνική μα και ιστορική σύμπτωση, που έλαβε χώρα την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς στην Ολομέλεια διεξήχθη συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων και για το εάν εφαρμόζονται οι συστάσεις της PEGA από τα κράτη-μέλη, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα έλαβε χώρα η βράβευση δημοσιογράφων με το δημοσιογραφικό βραβείο «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια», που δίνεται από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα καλύτερα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, στη μνήμη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου.

«Φέτος βραβεύτηκε μια ομάδα, μέλος της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, ένα από τα πρώτα θύματα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Τον παρακολουθούσαν για την έρευνά του για το προσφυγικό. Η ΕΥΠ είχε παραδεχθεί την παρακολούθηση. Η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί λόγους "εθνικής ασφαλείας". Η ομάδα έκανε μια πολύ επισταμένη έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, με αναπαραστάσεις, με συνεντεύξεις επιζώντων, με ειδικούς, και το συμπέρασμα ήταν ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σημαντικές ευθύνες», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, ο οποίος στις 8 Νοεμβρίου διοργανώνει εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου θα επιχειρηθεί μια «αυτοψία» του ναυαγίου της Πύλου.

«Θα μιλήσουν επιζώντες, συγγενείς και δικηγόροι των θυμάτων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση, ερευνητές και ιατροδικαστικοί αναλυτές για να μάθουμε τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ και ποιοι ευθύνονται για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με την βραβευμένη πια δημοσιογραφική έρευνα, θα μπορούσε η τραγωδία να είχε αποφευχθεί, αν το ελληνικό λιμενικό δεν προσπαθούσε να τους απομακρύνει με κάθε τρόπο. Αν ήταν ένα γιοτ πλουσίων θα είχε σωθεί. Ήταν όμως ένα ετοιμόρροπο σκάφος με 800 ανθρώπους πάνω».

«Όσον αφορά τη συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων αυτή καθ’αυτή, διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμόζονται οι συστάσεις από κάποια κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Μια από τις συστάσεις ήταν η ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών, που επιτηρούν την μυστικότητα των τηλεπικοινωνιών και την μη παρακολούθηση των πολιτών...

...Αντιθέτως στην Ελλάδα είχαμε συστηματική προσπάθεια μέσω του Κοινοβουλίου να ελεγχθεί η ΑΔΑΕ, που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη γιατί είχε κρατήσει στάση πραγματικής ανεξάρτητης αρχής κατά την περίοδο αποκάλυψης του σκανδάλου. Η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την Αρχή πηγαίνοντας ενάντια στις συστάσεις. Αυτό διαπιστώθηκε από την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατά τη συζήτηση στην οποία μίλησα και εγώ. Εξαίρεση αποτέλεσε Ελληνίδα ευρωβουλευτής της ΝΔ», δήλωσε ακόμη ο Στ. Κούλογλου και συνέχισε:

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται ζημιά στην εικόνα της χώρας μας, που έχει υποστεί πολλαπλά πλήγματα με τις φυσικές καταστροφές, με τις πυρκαγιές αλλά και με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με το οποίο έγινε φανερό σε όλους ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε το μισό του υπουργικό συμβούλιο, τον Ν. Ανδρουλάκη που ήταν ευρωβουλευτής πριν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τον Γ. Κύρτσο, που είναι ευρωβουλευτής. Αυτό έχει βλάψει την εικόνα της χώρας, και όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την αποκατάστασή της, γίνεται χειρότερη».

Τέλος, όσον αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς σε συσχετισμό με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως «πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, που έχει προσβάλλει και τη Γερμανία. Η ακροδεξιά σε ορισμένα κρατίδια της είναι πρώτη δύναμη ή πάει να γίνει πρώτη δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι θα εκλέξει και πολλούς ευρωβουλευτές με αποτέλεσμα ο συσχετισμός δυνάμεων να αλλάξει στο Ευρωκοινοβούλιο...

...Η ακροδεξιά ψηφίζει αντίθετα σε οποιοδήποτε προοδευτικό μέτρο για αλλαγή προς το καλύτερο: είτε μιλάμε για το περιβάλλον, όπου θεωρεί ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, είτε για μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα είναι πιο δύσκολη η δουλειά στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν οι προοδευτικές δυνάμεις προτάξουν μια νέα ιδέα για την Ευρώπη, που θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή, καθώς οι ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και θεωρούν ότι η ΕΕ δεν τους προστατεύει όσο θα έπρεπε απέναντι στην ακρίβεια, στην απώλεια των δικαιωμάτων τους, στα καθημερινά τους προβλήματα».

Ακούστε εδώ την συνέντευξη στην ΕΡΑ Κομοτηνής: https://on.soundcloud.com/8ffCP
Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Kontra: https://youtu.be/3u-4LH5zRas
Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Action 24: https://youtu.be/2Hh_ELftFSY

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ