18/10/2023

Ν. Παππάς: Τυφλή εκδικητικότητα από τον Αγοραστό με πάγωμα των αντιπλημμυρικών στη Θεσσαλία - Ελλιπής η χρηματοδότηση υγείας, έρευνας, ψηφιοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2024 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Ως «παράδειγμα μαυρογιαλουρισμού και τυφλής εκδικητικότητας απέναντι στον λαό της Θεσσαλίας που έκανε άλλες επιλογές στις εκλογές» χαρακτήρισε ο Νίκος Παππάς την -σύμφωνα με δημοσιεύματα- προφορική εντολή του Κώστα Αγοραστού προς τους εργολάβους να σταματήσουν την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στην πολύπαθη περιοχή μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και γενικός εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι «ο κ. Αγοραστός είναι ενώπιον τεράστιων ευθυνών. Έχει παραδεχθεί ότι είχε αλληλογραφία με τον κ. Καραμανλή για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων από τον Νοέμβριο του 2021 και θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η επικοινωνία αυτή. Το δε σημερινό δημοσίευμα θα πρέπει να διαψευστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη άμεσα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι μπορεί να ζήσουμε τέτοιου τύπου εκτροχιασμό, ηθικό, ανθρώπινο, θεσμικό».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της Ν.Δ., ο ίδιος επανήλθε στο θέμα της πορείας εκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης, καλώντας και πάλι τον κ. Παπαθανάση να απαντήσει με ποιον τρόπο και με τι πόρους τελικά αντιμετωπίζονται οι μεγάλες κρίσεις της περιόδου. «Καταθέσαμε στα πρακτικά τους πίνακες κατανομής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης των χωρών της Ε.Ε., οι οποίοι αναδεικνύουν την κατάταξη της χώρας σε συγκεκριμένους τομείς. Υγεία, έρευνα και καινοτομία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δικαιοσύνη και κράτος δικαίου. Στον τομέα της Υγείας είμαστε 18οι στην Ε.Ε. στην κατάταξη των χωρών που διοχετεύουν πόρους για το σύστημα Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης με 4,8%. Στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας είμαστε 20οι με μόνο 4%. Για το κράτος δικαίου και την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης είμαστε 10οι με 0,4% και στις ψηφιακές δεξιότητες είμαστε 17οι με ποσοστό 2,4%», ανέφερε για να ρωτήσει στη συνέχεια: «Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση; Θεωρεί ότι αυτό το εργαλείο, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε πραγματικά να συμβάλει και στην ανάπτυξη και στην ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας, αξιοποιείται με τον βέλτιστο τρόπο;».

Σχολιάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, το οποίο σημείωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εισπράξει 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2024, κάλεσε τα στελέχη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, «είτε να το διαψεύσουν είτε να μας πείτε τι σκοπεύετε να πουλήσετε. Δύο είναι τα τινά. Ή τα έγραψαν από μόνοι τους ή με κάποιον μίλησαν. Να μας πείτε τι έχει συμβεί εδώ».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 «δεν δίνει λύση στην ακρίβεια, δεν παρέχει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, δεν περιλαμβάνει μέτρα ρύθμισης των υπερχρεώσεων που έχουμε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έτσι πολύ σύντομα θα κληθούμε, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, να αντιμετωπίσουμε κύμα κατασχέσεων και της πρώτης κατοικίας, διότι ο πτωχευτικός που φέρατε δεν προβλέπει καμία προστασία. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι επιλογές της θα βρουν απέναντι μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

► Επισυνάπτονται τα γραφήματα για την κατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης των χωρών της Ε.Ε. (τομείς: Υγείας, έρευνα και καινοτομία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δικαιοσύνη και κράτος δικαίου) – Πηγή: https://ec.europa.eu/economy_finance/recovery-and-resilience-scoreboard/thematic_analysis.html

Έρευνα - Ταμείο Ανάκαμψης
Ψηφιακές Δεξιότητες - Ταμείο Ανάκαμψης