18/10/2023

Ο Γιώργος Ψυχογιός στην εκδήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη για το ρατσιστικό κίνητρο στα περιστατικά αυθαιρεσίας

Ο βουλευτής Κορινθίας και αν. τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, παρευρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη με θέμα "Περιστατικά αυθαιρεσίας και ρατσιστικό κίνητρο".

Στην εκδήλωση που χαιρέτησαν ο Θεόδωρος Μαντάς, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και ο Ανδρέας Ποττάκης, παρουσιάστηκε η έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για το 2022 και αναδεικνύονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, ιδιαίτερα π​ρος άτομα νεαρής ηλικίας, γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ, αλλοδαπούς, Ρομά.

Το έγκριτο και πολυδιάστατο πάνελ που απαρτιζόταν από τις Βίκυ Βασιλαντωνοπούλου και Μαρία Μαυρογένη από τον ΣτΠ, την Elise Lassus, υπεύθυνη προγράμματος του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), τον Κυριάκο Καμπάνη, Αστυνομικός Υποδιευθυντής και τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, Πρόεδρο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος, Γιάννης Σουλιώτης, αναφέρθηκε σε όλες τις διαστάσεις που λαμβάνονται περιστατικά αυθαιρεσίας των κρατικών αρχών, το νομοθετικό πλαίσιο, την διοικητική διαδικασία, τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να σταματήσουν τέτοιες πρακτικές, να προστατεύεται πραγματικά το δικαίωμα στην ασφάλεια των πολιτών, χωρίς όμως καμία έκπτωση στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, που νομοθετήθηκε το 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίζοντας τη χώρα με τις πάγιες συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι εξαιρετικά κρίσιμος και έχει σαφώς αναβαθμίσει το επίπεδο του ελέγχου και της λογοδοσίας που απαιτείται σε τέτοιες υποθέσεις. Σίγουρα χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα για να εκπληρώσει ακόμα πιο αποτελεσματικά το ρόλο του.

Όμως, εμείς είμαστε εδώ για να τονίζουμε ότι σε αυτά τα ζητήματα είναι πάντα καθοριστική και η πολιτική διάσταση. Η επιλογή δηλαδή μιας πολιτικής που την ενδιαφέρει το δικαίωμα στην ασφάλεια των πολιτών, αλλά με κανόνες και αυστηρές δικλείδες για τα όργανα της τάξης κι όχι με «λυμένα χέρια» που οδηγεί τελικά στη γενικευμένη ανασφάλεια. Μιας πολιτικής που θεωρεί ότι η προστασία και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι πυλώνας κοινωνικής συνοχής ή είναι «πολυτέλεια» για λίγους. Μιας πολιτικής που λαμβάνει σοβαρά υπόψη και θεωρεί δύναμη και «όπλο» της χώρας το διεθνές δίκαιο και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς ή μιας πολιτικής που λέει ότι «εδώ είμαστε Ελλάδα και δεν μας δεσμεύουν αυτά». Μιας πολιτικής, τελικά, που μειώνει τις ανισότητες, κοινωνικές, οικονομικές, θεσμικές και χτυπάει τον ρατσισμό σε όλες τις πτυχές του ή μιας πολιτικής που ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους και επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό», σημείωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Ψυχογιός.