ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/07/2023

Σ. Φάμελλος: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει την προσωρινή στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες! Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0 του μέγα μεταρρυθμιστή κ.Μητσοτάκη;

Σ. Φάμελλος: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει την προσωρινή στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες! Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0 του μέγα μεταρρυθμιστή κ.Μητσοτάκη;



Ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΕΚΑΒ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρία και κύριε Υπουργέ,

η χώρα μας συγκλονίζεται από πολλαπλές πυρκαγιές που φτάνουν ακόμα και στα όρια πρωτευουσών νομών και σε βιομηχανικές ζώνες και δυστυχώς, με θύματα και στελέχη που επιχειρούν και πολίτες.

Επισκεφθήκαμε σήμερα το πρωί, μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το ενιαίο συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας. Συναντηθήκαμε με τον κύριο Υπουργό και τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας. Ο λόγος ήταν επειδή ανησυχούμε. Ανησυχούμε για τα συνεχόμενα μέτωπα, για τη μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς, για το αρνητικό ρεκόρ της χώρας μας για τη μεγαλύτερη έκταση καμένων εκτάσεων τα τελευταία δεκατρία χρόνια, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι σήμερα.

Θέσαμε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία οφείλω να τα αναφέρω και σε εσάς, ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας και τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουμε διαθέσιμα πριν την αντιπυρική περίοδο -ή που θα έπρεπε να είχαμε διαθέσιμα- τη στελέχωση και τη στήριξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλων των στελεχών Πολιτικής Προστασίας, τη διαθεσιμότητα μέσων και εξοπλισμού - αναφέρομαι και στα επίγεια και εναέρια μέσα - τους μηχανισμούς αλληλεγγύης για την υποστήριξη των πληττόμενων. Διότι, καλό είναι να λέμε για το πώς βοήθησαν οι πολίτες και οι επαγγελματίες στη Ρόδο, αλλά οφείλω να σας πω ότι, δυστυχώς, υπήρχε σοβαρό θέμα συντονισμού, στην ενημέρωση, στη δικτύωση και στην αξιοποίηση της βοήθειας και αυτό έπρεπε να είχε προβλεφθεί από πριν. Γιατί δεν στηρίζεται τελευταία στιγμή κάτι τέτοιο. Μιλήσαμε και για τα θέματα αποκαταστάσεων και του περιβάλλοντος και της περιουσίας και αποζημιώσεων που θέσαμε και στην Ανατολική Αττική.

Ξεκαθαρίζουμε ακόμη μία φορά με τον πιο θετικό τρόπο που μπορεί να υπάρξει: Απαιτείται συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και απαιτείται ο κ. Μητσοτάκης να δώσει μία απάντηση. Το είπαμε χτες, το ξαναείπαμε το βράδυ στη δευτερολογία, το είπε και η κ. Κωνσταντοπούλου σε ένα βαθμό. Θα απαντήσει η κυβέρνηση; Θεωρεί ότι όλα πάνε καλά; Δεν υπάρχει ένα έκτακτο γεγονός που φαίνεται ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε είτε γιατί είναι μεγάλο το μέγεθος, είτε γιατί δεν το προβλέψαμε, είτε γιατί δεν έχουμε επάρκεια;

Δεν βλέπετε ότι η κοινωνία αγωνιά; Δεν πρέπει η Βουλή να τιμήσει την αγωνία της; Να φανεί αντάξια σε αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία; Τι πρέπει να κάνει; Να πάνε διακοπές οι βουλευτές; Όχι, εμείς θεωρούμε ότι το πολιτικό δυναμικό υπηρετεί την κοινωνία και ότι η Βουλή πρέπει να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επιδείξει την απαραίτητη δημοκρατική συναίσθηση και ανταπόκριση και ο Πρωθυπουργός. Εκτός αν θέλει, όπως χθες, να φύγει γρήγορα για να μην μιλήσουμε.

Πάντως, πλήττεται ο φυσικός μας πλούτος, πλήττεται το οικονομικό προϊόν, δηλαδή, ο τουρισμός. Πρέπει να συζητήσουμε και τι θα γίνει την επόμενη μέρα στη Ρόδο και οπουδήποτε αλλού και η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις.

Τώρα, υπάρχει ένα ζήτημα που έχει προκύψει σήμερα και θα θέλαμε μια απάντηση για το εάν πράγματι η κυβέρνηση αρνήθηκε την προσφορά τεχνικής βοήθειας από την τσέχικη πυροσβεστική υπηρεσία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όμως, μάθαμε και είδαμε με τα μάτια μας, στελέχη, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι σήμερα το πρωί τρία πυροσβεστικά, μαζί με δυνάμεις των ΜΑΤ χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει έξωση σε μια μονογονεϊκή οικογένεια στα Πατήσια, για ένα χρέος που απ’ ότι μαθαίνουμε ήταν 800 ευρώ σε κοινόχρηστα. Και μάλιστα, υπήρξε -ας το πω εγώ- έντονη παρέμβαση με χημικά, με βία για να μην μπορέσουν να προσεγγίσουν το σπίτι πολίτες αλληλέγγυοι. Ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος ήταν εκεί, ο κ. Ηλιόπουλος και μπορεί να το επιβεβαιώσει. Αλλά είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται σε έναν βουλευτή να πάει σε μία κατοικία υπό έξωση μαζί με αιρετούς δημοτικούς συμβούλους;

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απαράδεκτο να χάνει κάποιος το σπίτι του, να πετιέται στον δρόμο ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο μικρό χρέος, το οποίο μπορεί μάλιστα, από ό,τι άκουσα εκδηλώθηκε η διάθεση να διακανονιστεί.

Είναι ο ορισμός της βαρβαρότητας και πρέπει να σταματήσει. Και μπορεί να μην το θέλετε, αλλά η βαρβαρότητα έναντι της κοινωνίας που πλήττεται συνδέεται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνδέεται με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει απαντήσετε. Εμείς θέλουμε να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα.

Οφείλω επίσης, να αναφερθώ στις σημερινές αποκαλύψεις του «Inside Story» για το σκάνδαλο των υποκλοπών που αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το «Inside Story» στα δεκάδες πρόσωπα που έλαβαν μολυσμένα sms την περίοδο 2020-2021 περιλαμβάνονται οι κκ Δένδιας, Γεραπετρίτης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Χρυσοχοΐδης, Πλεύρης, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Πατέλης, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Πατούλης, και πολλά άλλα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις.

Αναρωτιέμαι, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, μήπως πρέπει να ελέγξουμε και όλα τα κινητά των Βουλευτών διότι, υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας της δημοκρατίας και της εκπροσώπησης.

Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύεται και αποδεικνύεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με επίσημα έγγραφα, πόσοι έχουν λάβει sms κακόβουλου λογισμικού. Προκύπτει ότι στη χώρα μας, κύριε Πρόεδρε, πως έχουμε ένα κρίσιμο πρόβλημα δημοκρατίας. Θα μείνουμε αμέτοχοι;

Και έχουμε και ένα κρίσιμο θέμα καθυστέρησης απαντήσεων και από τη δικαιοσύνη και μια κυβέρνηση που κρύβεται. Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται για το θέμα αυτό. Εμείς το ξεκαθαρίζουμε. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να συνεχίσει να κρύβεται. Δεν μπορεί να κρύβονται οι Υπουργοί. Αν έχουν πάρει τέτοιες επιστολές πρέπει να το αποκαλύψουν και να πάνε στη δικαιοσύνη, γιατί αλλιώς είναι συνένοχοι στην επιχείρηση συγκάλυψης. Υπάρχει και επιχείρηση συγκάλυψης και είναι και συνένοχοι οι Υπουργοί αν δεν προβούν σε αυτές τις ενέργειες. Οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα και τη Βουλή και τη δικαιοσύνη. Και η ελληνική δικαιοσύνη, που προφανώς θέλουμε να κάνει τη δουλειά της και να είναι ισχυρή και να μην επηρεάζεται από κανέναν, πρέπει να κάνει γρήγορα τη δουλειά της. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία γιατί, η ελληνική κοινωνία ανησυχεί. Πρέπει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που έχει λάβει από την αρχή, να ζητήσει από την ΕΥΠ νέα στοιχεία. Διότι υπάρχει και ένα ερώτημα, αν τα ίδια πρόσωπα υπάρχει περίπτωση να παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ; Δεν πρέπει να ζητήσει κάποιος από την ΕΥΠ να μάς απαντήσει; Δεν πρέπει η δικαιοσύνη δηλαδή να κάνει τη δουλειά της; Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη.

Πάντως, οφείλω να ξεκαθαρίσω, από τη μεριά μας ζητάμε να πέσει άπλετο φως. Η Ελλάδα όμως βρίσκεται πλέον στο κέντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, που μάς απομακρύνει από το κράτος δικαίου, από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από τις αρχές της δημοκρατίας. Το ξαναφέρνουμε με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Μην κάνετε πως δεν ακούτε. Οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε απέναντι στις προκλήσεις και πιθανούς κινδύνους που δημιουργούνται σήμερα για το ύψιστο αγαθό που έχουμε μετά την ελευθερία που είναι η δημοκρατία.

Ας περάσουμε στο θέμα του νομοσχεδίου. Τι έχουμε να συζητήσουμε σήμερα; Έχουμε το εξής παράδοξο: την κυβέρνηση να αντιπολιτεύεται τον εαυτό της. Δηλαδή έρχεται η κυβέρνηση και μάς λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της και πρέπει να κάνουμε γρήγορα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να αποκαταστήσουμε τα κενά. Ξεχνάτε ότι ήσασταν εσείς κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία; Δηλαδή κακώς χειροκροτούσατε τον Πρωθυπουργό τέσσερα χρόνια; Γιατί οι περισσότεροι και οι περισσότερες ήσασταν βουλευτές. Τον χειροκροτούσατε δηλαδή γιατί έκανε καλά το έργο του και αμέσως μετά την εκλογή του, που φαίνεται ότι τελικά έγινε με παραπληροφόρηση των πολιτών, έρχεστε να πείτε ότι δεν γινόταν καλά; Αν δεν είχαμε καμένες εκτάσεις -θα χρησιμοποιούσα ένα λογοπαίγνιο για την καμένη γη, αλλά ντρέπομαι-, εσείς δεν ξέρω. Είναι δυνατόν να έρχεται η κυβέρνηση και να εκδίδει δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να αποδείξει τις ανεπάρκειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019-2023; Για να στελεχώσει, λέει, άμεσα και με διαδικασίες fast track την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το ΕΚΑΒ.

Ξέρετε η βολική δικαιολογία ότι φταίει για όλα ο ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε. Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Ας λύνατε ό,τι προβλήματα υπήρχαν. Δεν δικαιούστε πλέον να χρησιμοποιείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως δικαιολογία. Δεν υπάρχει μπαμπούλας πια. Για τις δικές σας ανεπάρκειες κρίνεστε και δεν έχετε δικαίωμα αυτήν τη στιγμή να παρεμβαίνετε σε οποιονδήποτε λόγο, ιδιαίτερα όταν μιλάει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θα μάθετε να ακούτε και θα αντέχετε και την κριτική.

Δεν την αντέχετε, γιατί δεν έχετε έργο να επιδείξετε. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε για το πώς θα ζει καλύτερα και η ελληνική κοινωνία. Θέλετε να ακούσετε;

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση μπορούσε, εξαιτίας και της δυσμενούς κατάστασης του Covid-19, να αξιοποιήσει μια αρνητική συγκυρία για να αξιοποιήσει πόρους και διαχειριστικά εργαλεία, δεν το έκανε στη δημόσιας υγείας. Εμείς έχουμε καταθέσει την κριτική μας από τις προγραμματικές δηλώσεις. Είπαμε δηλαδή ότι έρχεστε με ένα ανεπαρκές και πρόχειρο μέτρο να απαντήσετε στο ότι θρηνούμε θύματα δυστυχώς και λόγω της ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ, γιατί είχαμε και τραγικές ειδήσεις για διακομιδή βαριά ασθενών πάνω σε αγροτικά αυτοκίνητα. Και για ποιο λόγο κάνατε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Γιατί θέλατε να καλύψετε ότι έναντι της ελληνικής κοινωνίας είστε ακάλυπτοι. Αυτό θέλετε να κάνετε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να το παραδεχτείτε για να λύσουμε το πρόβλημα.

Προβλέπει λοιπόν, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ότι θα στελεχωθεί προσωρινά το ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες. Μάλιστα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό τις μέρες που περνάμε; Αντιλαμβάνεστε δηλαδή, τι θα δημιουργήσει αυτό τις ημέρες που η Ελλάδα ζει μία από τις μεγαλύτερες απειλές στο φυσικό περιβάλλον, στην περιουσία και στην ανθρώπινη ζωή, με τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών; Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάτε για δάνεια προσωπικού της Πυροσβεστικής προς το ΕΚΑΒ, σήμερα που δεν φτάνουν οι πυροσβέστες, σήμερα που δεν φτάνουν οι δυνάμεις, εξαιτίας και του κλιματικού πιθανά φαινομένου αλλά όχι μόνο αυτού, αλλά εξαιτίας και των ελλειμμάτων της πολιτείας; Διαχρονικών ή όχι, θα το συζητήσουμε.

Αυτή είναι η Ελλάδα του μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη; Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0; Να παίρνουμε δανεικούς πυροσβέστες στρατιώτες και άλλα στελέχη, να τα βάλουμε στο ΕΚΑΒ το οποίο δεν έχει διασώστες και οδηγούς; Αυτό είναι εκσυγχρονισμός; Επειδή θεωρητικά έχετε και έναν εκσυγχρονιστή τώρα με δάνειο και αυτόν στη θέση του Υπουργού; Δεν ξέρω τι δάνειο είναι. Πρέπει κάποια στιγμή να ζητήσετε τα επιτόκια, αλλά είναι δάνειο.

Έχουμε λοιπόν, εκτός από τη δάνεια εργασία, τη δάνεια απασχόληση των στελεχών αυτών, και παρατάσεις απασχόλησης και επίσης έχουμε και ένα άρθρο για δυνατότητα σύμβασης συμβάσεων προμήθειας για τα μονοκλωνικά χωρίς διαδικασίες ή με κατά παρέκκλιση διαδικασίες, δηλαδή με κίνδυνο διαφθοράς. Δεν φτάνει ότι δεν στελεχώνει η κυβέρνηση, δεν φτάνει ότι έρχεται με πρόχειρο τρόπο να καλύψει ό,τι μπορεί όταν εκτίθεται έναντι της κοινωνίας, αλλά και δυνατότητα για παραθυράκια διαφθοράς. Αυτό ακριβώς είναι η Νέα Δημοκρατία που σήμερα. Ποιος είναι ο εκσυγχρονισμός; Ελλάδα 2.0; Δυστυχώς είναι 0.2. Δηλαδή χάνουμε και καλύπτουμε ατέλειες και αδυναμίες με κατά παρέκκλιση διαδικασίες και κίνδυνο διαφθοράς και με δάνειο στο επίπεδο του προσωπικού. Αυτό κάνουμε. Γιατί δεν είναι επίλυση τώρα ενός εκσυγχρονιστή το να παρατείνουμε πέραν του 67ου έτους την απασχόληση για τρίτη συνεχόμενη φορά. Δεν είναι.

Και ενώ την ίδια περίοδο προσπαθούμε να κρατήσουμε το σύστημα όρθιο, ενώ δεν κάνουμε τίποτα για τη μονιμοποίηση των επικουρικών, δεν κάνουμε τίποτα για την τακτοποίηση των συμβασιούχων. Τι κάνουμε μόνο; Χειροκροτήματα. Αυτό κάνατε. Μόνο χειροκροτήματα. Για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, γι’ αυτούς που έδωσαν τη μάχη και δίνουν τη μάχη. Δεν πρέπει να έρθουμε τώρα να αποκαταστήσουμε και να ανταποδώσουμε, εκ μέρους της κοινωνίας, όλους αυτούς που έδωσαν τη μάχη, που τους αποκαλούσαμε ήρωες; Γιατί έδωσαν τη μάχη ηρωικά πράγματι και έναντι αυτών που δίνουν τη μάχη, που έδωσαν ψυχή και σώμα για να σηκώσουν το βάρος όλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Στη δεύτερη ΠΝΠ όμως αυτή που αφορά το ΕΚΑΒ νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο ότι όλοι οι φορείς αντέδρασαν. Τούς ακούσαμε να καταθέτουν σοβαρές ενστάσεις γιατί χαρακτήρισαν τη ρύθμιση αυτή και επικίνδυνη. Δεν είναι μόνο υποκριτική και πρόχειρη, αλλά είναι και επικίνδυνη. Δηλαδή έρχεστε τώρα με όρους επικοινωνίας να καλύψετε το έλλειμμα του ΕΚΑΒ, ενώ ο κόσμος βλέπει ότι σύρεστε επειδή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης με αυτήν τη ρύθμιση δείχνουν να αγνοούν τι είναι το ΕΚΑΒ. Μιλάμε για τον κύριο φορέα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Είναι ένας κρίσιμος φορέας για την παροχή ειδικευμένης και επείγουσας φροντίδας από το σημείο του περιστατικού μέχρι τη διακομιδή στη μονάδα.

Η απόφαση, αντί να προχωρήσετε σε προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ, να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις με αυτά τα μεικτά πληρώματα, -με τη συμμετοχή δηλαδή πληρωμάτων από την Πυροσβεστική και από τις Ένοπλες Δυνάμεις με κριτήριο την άδεια οδήγησης και βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών- θέτει σε κίνδυνο και την υγεία και τη ζωή.

Ταυτόχρονα, εκτός από το ότι είναι ο ορισμός της προχειρότητας και της ανευθυνότητας, δείχνει και την έλλειψη ενός ελάχιστου σχεδιασμού για τη λειτουργία του εγχειρήματος. Δημιουργεί και ερωτήματα για τη βιωσιμότητά του, δηλαδή πού πάει αυτό το πράγμα; Πόσο θα αντέξει; Έχει κοντά ποδάρια. Αποδομείται, επίσης, και η σημασία της εκπαίδευσης. Αποδομείται η σημασία της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Δηλαδή, για ποιον λόγο έχουμε την εκπαίδευση, τις σχολές, τα ΙΕΚ, τις άδειες άσκησης επαγγέλματος, εφόσον μπορούν όλα να λυθούν με μια τέτοια πρόχειρη λύση;

Υπάρχει υποστελέχωση, υπάρχει απαξίωση, υπάρχει υποβάθμιση στην παροχή φροντίδας υγείας και οδηγείτε με αυτόν τον τρόπο στην ιδιωτικοποίηση της υγείας. Τι λέτε πρακτικά με έμμεσο τρόπο; Δεν προσλαμβάνουμε, υποβαθμίζουμε, για να έχουμε μετά δικαιολογία να ιδιωτικοποιήσουμε τη δημόσια υγεία και κατόπιν να λέτε τι κακό που είναι το δημόσιο.

Είναι γεγονός ότι έχετε ταμπού με το δημόσιο. Θέλετε να υποβαθμίζετε τη δημόσιο για να έχουμε μόνο κρατικοδίαιτες αναθέσεις, αλλά όχι πραγματικό ιδιωτικό τομέα ο οποίος να ανταγωνίζεται και στο εξωτερικό, ώστε να μένουν τα παιδιά μας στη χώρα.

Απορούμε με το σκεπτικό που οδήγησε να προκρίνετε αυτή τη λύση διάθεσης προσωπικού, ενώ είμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και ενώ η χώρα καταστρέφεται από τις πυρκαγιές.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης, αλλά και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που εκπαιδεύεται έξι ώρες να μπορεί να αποδώσει ένα τόσο σημαντικό έργο.

Και πρέπει να σας πω ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Πυροσβεστών είναι ανήσυχο. Λένε: Καλούμαστε εμείς να αναλάβουμε και πειθαρχική ευθύνη η οποία μπορεί να έχει ποινικό ή αστικό χαρακτήρα; Όμως, είναι δυνατόν να αναλάβουν τέτοια ευθύνη; Αισθάνονται εκτεθειμένοι. Φυσικά, δεν το επιλύετε αυτό το ζήτημα. Είναι μια πρόχειρη και επικίνδυνη επιλογή και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των υγειονομικών μονάδων, ειδικότερα, όταν μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει ολοκληρώσει τετραετία, δεν μιλάμε για μια κυβέρνηση του ενός μήνα.

Το ξαναλέμε, η επιλογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποδεικνύει περίτρανα και την ανεπάρκεια αλλά και τα ελλείμματα της προηγούμενης τετραετίας. Δεν είστε ανεπαρκείς μόνο σήμερα. Κλείσατε μία τετραετία ανεπάρκειας στα θέματα υγείας. Αυτό φαίνεται απολογιστικά σήμερα.

Πρέπει να σας πω ότι, παρ’ όλη τη δυσκολία της μνημονιακής περιόδου, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μάς αφήσατε μια πατρίδα σε χρεοκοπία, -και δεν πρέπει να ξεχάσετε ποτέ ότι αυτή την πατρίδα την έβγαλε από τη χρεωκοπία ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη δουλειά και την υπομονή όλων των πολιτών- στη δύσκολη περίοδο του μνημονίου, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε το ΕΚΑΒ.

Κάναμε τριακόσιες δώδεκα (312) προσλήψεις μόνιμων. Κάναμε εκατόν πενήντα (150) προσλήψεις επικουρικών. Κάναμε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, που είχε και αναδρομικό χαρακτήρα, με 13 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Τότε προχώρησαν και ξεμπλόκαραν και οι προμήθειες των ασθενοφόρων. Τριακόσια τριάντα (330) ασθενοφόρα και από το Ίδρυμα Νιάρχος και από παλαιότερες διαδικασίες, απεγκλωβίστηκαν, ολοκληρώθηκε η προμήθειά τους και τώρα μαθαίνουμε ότι έχουν προβλήματα συντήρησης. Δηλαδή, ακόμη και σε κάτι που λύθηκε στα μνημονιακά χρόνια εσείς δημιουργήσατε προβλήματα.

Λείπουν σήμερα επτακόσιοι (700) διασώστες. Υπήρχαν συνταξιοδοτήσεις τετρακοσίων πενήντα (450) διασωστών που δεν αναπληρώθηκαν. Δεν υπήρχε ανανέωση του στόλου. Οι χρόνοι απόκρισης του ΕΚΑΒ έχουν αυξηθεί δραματικά. Υπάρχουν περιοχές που έχουν έλλειψη σήμερα σε πληρώματα και σε ασθενοφόρα. Ακόμα και στην Αττική η δύναμη των ημερήσιων διαθεσίμων ασθενοφόρων είναι μικρότερη από κάθε άλλη περίοδο.

Αν κάποιος, λοιπόν, θέλει να κάνει έναν απολογισμό αυτής της συζήτησης για τα θέματα της υγείας, θα μπορούσε να πει το εξής και θα χρησιμοποιήσω ένα σχόλιο που ακούστηκε στις Επιτροπές: Ποιος είναι ο τίτλος αυτού του νομοσχεδίου; Κάνε ό,τι μπορείς για να μην κάνεις προσλήψεις στην υγεία. Κάνει ό,τι μπορείς κυριολεκτικά: Μπλοκάκια, επικουρικοί, ανανεώσεις και παρατάσεις συμβάσεων, απασχόληση από την Πυροσβεστική ή από τον Στρατό. Κάνε ό,τι μπορείς για να μην κάνεις προσλήψεις.

Και κυριολεκτικά ο κ. Μητσοτάκης, σε μια κρίσιμη στιγμή, κάνει ό,τι μπορεί για να μην κάνει προσλήψεις στην υγεία. Αυτός είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου ή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Και έτσι τι κάνετε πρακτικά; Κλείνετε το μάτι στους ιδιώτες. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα επικρατεί η δυστοπία. Οι πολίτες το ξέρουν. Έχουμε ακόμα και ακραίες περιπτώσεις με ράντζα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Είναι μια πραγματικότητα. Και, ξέρετε, όταν αγωνιά ο πολίτης, γιατί μάς μεταφέρεται από παντού, κάνει ό,τι μπορεί για να έχει πρόσβαση στην υγεία. Και έτσι τον στέλνετε στην ιδιωτική νοσηλεία. Αυτό γίνεται. Αφήνετε χώρο για τους ιδιώτες, ενώ είχατε την ευκαιρία των 60 δισ. ευρώ και την προτροπή της Ευρώπης να αξιοποιηθούν όλα αυτά κατά προτεραιότητα για την υγεία. Γιατί περάσαμε τη μεγάλη επικίνδυνη περίοδο του COVID. Το γνωρίζετε.

Διαψεύδετε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στην υγεία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν είναι αλήθεια, όπως λέει η ΕΛΣΤΑΤ, ότι την προηγούμενη χρονιά το 67% των πολιτών που θέλησε να κάνει ιατρική εξέταση ή θεραπεία δεν το έκανε γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα; Λέει ψέματα η ΕΛΣΤΑΤ; Δεν είναι αλήθεια ότι στην οδοντιατρική φροντίδα φτάνουμε στο 77% των πολιτών που δεν μπορούν να καλυφθούν γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα;

Ας το πούμε απλά. Σήμερα οι πολίτες δεν έχουν όλοι και όλες πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παρότι τις χρειάζονται. Και για αυτό αγωνιούν. Εμείς έχουμε διαφορετικές αρχές. Εμείς πιστεύουμε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ισότιμα. Είναι δικαίωμά τους και είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Υποσχόταν ασφάλεια στην κοινωνία προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Μα, αν δεν υπάρχει υγεία, πώς μπορεί να υπάρχει ασφάλεια στην κοινωνία; Η Πολιτεία οφείλει να το υλοποιήσει αυτό. Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αντικαταστήσει την ευθύνη της Πολιτείας. Και εσείς θέλετε να μειώνεται συνέχεια η Πολιτεία και να αυξάνεται ο ιδιωτικός τομέας.

Εμείς προτείνουμε αποκατάσταση αλλά και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ένα νέο χάρτη υγείας, πιθανά και με νέες δομές, αλλά και με συνέργειες. Δεν θέλουμε πάντως κανένας πολίτης να μείνει χωρίς αυτό που λέμε φροντίδα, υγεία και πρόνοια.

Θέλουμε εγγυημένη κάλυψη με σύγχρονους τρόπους όλων των αναγκών υγείας και φυσικά και στην περιφέρεια. Γιατί θυμάμαι ότι στην περιοχή μου διακόπηκε ο διαγωνισμόυ για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη. Αυτά ζήσαμε. Για να μην σάς θυμίσω ότι την περίοδο του COVID έκλειναν τα περιφερειακά ιατρεία και μειωνόταν η λειτουργία των κέντρων υγείας. Γιατί, αντί να κάνετε προσλήψεις, μεταφέρατε υγειονομικό προσωπικό και γιατρούς στα νοσοκομεία και τότε είχαμε και το μεγάλο πρόβλημα να πηγαίνουν οι ευπαθείς ομάδες και πιθανά κάποιοι ηλικιωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία, ενώ δεν είχαν αποκεντρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ήταν επιλογή.

Εμείς λοιπόν λέμε: Δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) προσλήψεις για άμεση στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αξίζουν και το χρειάζονται οι πολίτες και οι εργαζόμενοι. Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών. Συζητούσαμε χθες για ένα νομοσχέδιο για την αμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι δυνατόν να υπάρχει αμοιβή πρωτοδιοριζόμενου γιατρού στα 950 ευρώ; Έτσι θα κρατήσουμε τους επιστήμονες στην Ελλάδα; Εμείς λέμε 2.000 ευρώ καθαρά η αμοιβή του γιατρού για να έχουμε στελέχωση, για να μείνουν τα νέα μυαλά στην Ελλάδα, για να γυρίσουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα. Δυστυχώς, ακούω συνέχεια ειδήσεις από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες χώρες για επιστήμονες υγείας, δικά μας παιδιά, από τα δημόσια πανεπιστήμια και τις ιατρικές σχολές που φεύγουν. Δεν θέλουμε να γυρίσουν;

Εμείς λοιπόν θέλουμε να μειωθούν οι ανισότητες, γιατί υπάρχουν ανισότητες στο επίπεδο της υγείας, και να υπάρχει και το υγειονομικό ισοδύναμο για την περιφέρεια, για τις απομακρυσμένες περιοχές, για τα νησιά. Να μην ανησυχούμε λοιπόν γιατί ακούμε μόνο ειδήσεις για αποτυχημένους διαγωνισμούς ή για κλείσιμο μονάδων υγείας και να αυξηθούν οι δαπάνες στο 7,5% όπως είναι στην Ευρώπη.

Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς έχει δώσει άσχημα δείγματα γραφής. Είχε τη δυνατότητα και δεν το έκανε. Αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό. Δεν είναι μια αδύναμη δημοσιονομικά περίοδος που δεν υπάρχουν πόρους. Υπάρχουν πόροι και η προτροπή της Ευρώπης. Υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, τους οποίους όμως δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να κανεί ισχυρότερη την Πολιτεία. Δεν ήταν άλλο κόμμα μέχρι χθες στην κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ήταν. Γι’ αυτό πρέπει να απολογηθείτε. Δικά σας ελλείμματα έρχεται σήμερα να καλύψει αυτή η πρόχειρη νομοθέτηση. Εσείς αμφισβητήσατε την πρόσβαση στις δημόσιες υποδομές υγείας. Εσείς αμφισβητήσατε την επάρκεια του ΕΚΑΒ. Δεν αποκαταστήσατε ελλείμματα; Γιατί δεν το κάνατε αφού υπήρχαν οι πόροι;

Θέλω, όμως, να πω και δυο λόγια για τις διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών. Είμαστε κάποιοι και κάποιες εδώ στην Αίθουσα που έχουμε αγαπήσει την αυτοδιοίκηση και την έχουμε υπηρετήσει. Αλλάζετε τον ν. 4804/21 κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Υπάρχουν διατάξεις που βελτιώνουν πιθανά κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις και μπορεί να τις στηρίξουμε. Όμως, δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν αφορά τον πυρήνα της αυτοδιοίκησης, τη φιλοσοφία της αυτοδιοίκησης δεν την αλλάζετε.

Ποια είναι η αγωνία σήμερα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα; Ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να την κάνει το μακρύ, αλλά φτωχό χέρι του κράτους. Δηλαδή, να λειτουργεί ως ένας κρατικός μηχανισμός, να μεταφέρει κρατικές πολιτικές, να είναι αδύναμη, να είναι φτωχή, να μην έχει στελέχη, να μην έχει αρμοδιότητες. Αυτό κάνετε. Και αυτό δεν το αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν βελτιώνει κάτι, πέραν του ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται πολύ κοντά στις εκλογές. Απορώ τι έκαναν οι άριστοι τόσον καιρό στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, έρχεται τώρα η νέα Υπουργός Εσωτερικών να πει ότι οι προηγούμενοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ωραία.

Να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τι αυτοδιοίκηση θέλουμε; Εμείς θέλουμε μια αυτοδιοίκηση, η οποία να σημαίνει αυτό ακριβώς που λέει ο όρος: λαϊκή συμμετοχή. Όχι ετεροδιοίκηση, αυτοδιοίκηση. Θέτω ένα ερώτημα. Είναι δυνατόν σε μια κοινότητα των δέκα χιλιάδων (10.000) πολιτών το κοινοτικό συμβούλιο που εκλέγεται να μην έχει καμία αρμοδιότητα, να μην έχει καθόλου πόρους; Αυτό το αφήνετε έτσι. Αφήνετε, δηλαδή, αυτή την τρομερή δυσλειτουργία. Πώς θα πείσουμε νέους και νέες να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση; Δεν θέλετε να ασχολούνται οι πολίτες με τα αυτοδιοικητικά, με τις τοπικές υποθέσεις; Θέλετε να ακυρώσουμε και αυτό το κύτταρο της δημοκρατίας που είναι -αν θέλετε- και μια κληρονομιά; Για τη χώρα μας, με την ιστορία της είναι μία κληρονομιά η δημοκρατία. Είναι δυνατόν να μην έχουν καθόλου αρμοδιότητες οι κοινότητες; Είναι δυνατόν να αμφισβητούνται με ιδιωτικοποίηση κρίσιμοι τομείς της αυτοδιοίκησης, όπως είναι η ύδρευση ή όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που το κάνετε παντού σε όλη την Ελλάδα;

Γιατί τώρα υλοποιούνται ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων και αλλάζετε ακόμα και τις μονάδες κυκλικής οικονομίας που είχαμε εμείς σχεδιάσει, με βάση στρατηγική της Ευρώπης. Θέλετε να σας πω πού βρίσκεται η ανακύκλωση; Πού βρίσκεται η πρόληψη για τα πλαστικά μιας χρήσης; Κατεβαίνετε βήματα προς τα πίσω στον μαυροπίνακα της Ευρώπης.

Τελικά, τι αυτοδιοίκηση θέλετε; Εγώ μπορώ να σας το πω με ένα τίτλο. Πολλοί μοιραζόμαστε σε αυτήν την Αίθουσα αγωνίες για την αυτοδιοίκηση. Θέλετε μια αυτοδιοίκηση και το λέμε ρητά η οποία θα κάνει μόνο αναπαραγωγή των συστημάτων εξουσίας. Δηλαδή, εκτός από τη φτώχεια και τις ανισότητες έχετε και έναν φόβο -ας το πούμε έτσι- ως εργαλείο άσκησης πολιτικής που δημιουργείτε με το ρουσφέτι. Δηλαδή, αν δεν είσαι κολλητός μου, δεν θα έχεις ρουσφέτι. Αυτό φοβίζει την κοινωνία, είναι μια πραγματικότητα και ταυτόχρονα την αναπαραγωγή του συστήματος εξουσίας από όλες τις δομές και από την αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, να είναι η αυτοδιοίκηση ένας χώρος που επωάζει «γαλάζια παιδιά» και επωάζει και ρουσφέτια. Μαθαίνουμε τον πολίτη, από τον κάδο που πρέπει να αδειάσει μπροστά στο σπίτι του, μέχρι το παιδί στον παιδικό σταθμό, να το λύνει με ρουσφέτι. Και ταυτόχρονα να έχει τους κολλητούς του, δηλαδή μια οικογενειοκρατία με την καρέκλα ισχυρή, με πάρα πολλές θητείες, να αναπαράγεται ένα σύστημα εξουσίας με «γαλάζια παιδιά», τα οποία φιλοξενούνται σε δημοτικές αρχές. Πολλών χρωμάτων οι δημοτικές αρχές, τα «γαλάζια παιδιά» είναι πάντα μέσα και κάτω από «πράσινες» κάποιες φορές. Αλλά, υπάρχει αυτή η πραγματικότητα και έτσι αναπαράγεται ένα σύστημα εξουσίας. Έτσι την θέλετε την αυτοδιοίκηση.

Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε να έχουμε δημάρχους μειοψηφίας. Γιατί σας φοβίζει ο δήμαρχος να βγαίνει με 51%; Να μην εκπροσωπεί τουλάχιστον ο δήμαρχος την κοινωνία; Να βγαίνει με 43%; Και θέλετε ακόμα κι αυτό το ελάχιστο νόημα της δημοκρατίας το 51% να το κόψετε; Εμείς θέλουμε κίνητρο για να συμμετέχουν οι πολίτες στην αυτοδιοίκηση, να μην είναι αριστεροί, να μην είναι προοδευτικοί, να είναι δημοκράτες, να μπαίνουν όμως στην αυτοδιοίκηση. Γιατί να μην συμμετέχουν και να έχουμε εκεί κατεστημένα συστήματα εξουσίας; Να είναι η αυτοδιοίκηση ένας χώρος δημιουργίας, ένας χώρος συλλογικότητας με το διάλογο που πρέπει να γίνεται στην κοινωνία, το λέει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Μόνο έτσι λύνονται τα προβλήματα. Το μοντέλο της ατζέντας του εικοστού πρώτου αιώνα. Ούτε αυτά θέλετε να τα ακούσετε. Ούτε την επιστήμη ακούτε ούτε τους διεθνείς φορείς.

Θέλουμε, λοιπόν, να υπάρχει δυνατότητα στις κοινότητες να έχουν αρμοδιότητες, να έχουν πόρους, να έχουν αυτονομία στα κοινοτικά ψηφοδέλτια, να μπορούν να εκλέγουν τις δικές τους τοπικές αρχές και όχι να βγαίνει η αρχή της κοινότητας με βάση μόνο τον δήμαρχο. Να μην έχει βούληση, δηλαδή μία κοινότητα δέκα χιλιάδων κατοίκων; Υπάρχουν παραδείγματα που ο δήμαρχος θα επιλέγει την κοινοτική αρχή και αυτή δεν θα έχει και αρμοδιότητες. Άρα, δεν θα συμμετέχει κανείς μετά. Ποιος θα βοηθάει, δηλαδή, ειλικρινά την τοπική κοινωνία; Είναι τόσο απλό. Δεν θα υπάρχει κίνητρο.

Και έχουμε βέβαια και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Φέρατε μία νυχτερινή τροπολογία για το Μάτι. Είναι προκλητικό πλέον αυτό το παιχνίδι. Θέλω να είμαι πάρα πολύ συνεπής, γιατί είναι μια τραγική στιγμή της ελληνικής ιστορίας το Μάτι. Ζήσαμε μια τραγωδία όλοι εκεί. Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός με την ορολογία. Δεν θέλω να ενοχλούμε, με πολιτική εκμετάλλευση, τον πόνο των ανθρώπων για όλο αυτό που ζήσαμε, γιατί το κάνουν άλλες πολιτικές δυνάμεις και κοιτάω ξεκάθαρα προς το μέρος σας.

Υποσχεθήκατε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα ολοκληρωθεί το πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι και φέρνετε για τέταρτη φορά τροπολογία που παρατείνει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Δεν μιλάω για την πολιτική εκμετάλλευση τη στιγμή της τραγωδίας. Μιλάω για την μετέπειτα εκμετάλλευση της αγωνίας των πολιτών. Υποσχεθήκατε, λοιπόν, ότι θα ολοκληρώσετε το πολεοδομικό σχέδιο. Και τώρα φέρνετε τροπολογία, αν δεν κάνω λάθος, για το πυρόπληκτο Μάτι παράταση για την 31η Μαΐου του ’24; Και τροπολογία;

Εκμεταλλευτήκατε την αγωνία, τον πόνο εκείνων των ημερών. Η τέταρτη παράταση όμως, δείχνει ότι το μόνο που σάς ενδιαφέρει τελικά είναι η επικοινωνία και η εκμετάλλευση, αλλά όχι ουσία. Έστω με όλα αυτά που έγιναν, δεν μπορείτε τουλάχιστον να ολοκληρώσετε το πολεοδομικό σχέδιο; Ήταν προκλητικό ξέρετε τα στελέχη που έλεγαν ότι εμείς μπορούσαμε γρήγορα να εκκενώσουμε μια περιοχή, μακάρι να το έκαναν όλοι, να μην μπορούν να ολοκληρώσουν ένα πολεοδομικό σχέδιο τέσσερα χρόνια μετά και να δίνουν μια νέα παράταση.

Η ελαστικοποίηση κάθε έννοιας καταληκτικής ημερομηνίας εκθέτει την πολιτεία. Υπήρχε καταληκτική ημερομηνία που άλλαξε τέσσερις φορές. Έχουμε όλους τους νόμους που την αλλάξατε. Και αυτό, δεν εκθέτει μόνο την πολιτεία και την κυβέρνηση, εκθέτει και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Πρέπει να το πούμε και αυτό. Ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας δεν έπρεπε να γίνει μελετητής. Δεν είναι δουλειά του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας να γίνει μελετητής, γιατί τη μελέτη δεν την έκανε η πολιτεία, την έχει αναθέσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο και το Τεχνικό Επιμελητήριο κάνει τους διαγωνισμούς. Το Τεχνικό Επιμελητήριο πρέπει να ελέγχει την πολιτεία και όχι να γίνεται το μακρύ χέρι της πολιτείας και να κάνει τους διαγωνισμούς.

Γιατί δεν έχει επάρκεια η πολιτεία να κάνει τους διαγωνισμούς; Είναι ένα ερώτημα. Γιατί δεν έχει επάρκεια η αυτοδιοίκηση με τη στήριξη πολιτείας; Γιατί; Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει και την πολιτεία και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Άρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι σε όλα αυτά που συζητάμε υπάρχουν δύο διαφορετικά σχέδια. Από τη μια μεριά έχουμε ένα πολιτικό σχέδιο δήθεν μεταρρυθμιστικό, το οποίο υποβαθμίζει τις δυνατότητες της πολιτείας και στο θέμα της υγείας και στο θέμα της πολιτικής προστασίας και στο θέμα της αυτοδιοίκησης. Άρα, έχουμε ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο συνδεδεμένο με τον θατσερισμό, θα σας έλεγα σε ένα βαθμό, το οποίο οδηγεί σε πολύ μεγάλη αποτυχία. Και από την άλλη έχουμε μία πρόταση, από τη δική μας μεριά, η οποία λέει ότι θα πρέπει να έχουμε μία ισχυρή πολιτεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοιωνίας.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά, όμως, της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη για να κλείσουμε με ένα συμπέρασμα; Λέει, πρώτον, ατομικισμός για να λύσεις το πρόβλημα σου, ρουσφέτι, αλλά και ατομική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Ο πολίτης έχει ατομική ευθύνη για το θέμα της πανδημίας. Ο πολίτης έχει ατομική ευθύνη στην ενεργειακή κρίση. Σε λίγο θα έχει ατομική ευθύνη και στη φυσική καταστροφή, γιατί του λέτε πήγαινε να κάνεις ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να λύσεις τα προβλήματα του σπιτιού σου έναντι φυσικών καταστροφών. Και η πολιτεία πού είναι;

Θυμάστε τότε τον κύριο Πέτσα που μάς έλεγε ότι είναι πεταμένα λεφτά να κάνουμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Αυτή είναι η άποψή σας για την ευθύνη της πολιτείας στην υγεία. Για όλες τις καταστροφές λέτε ότι η κρίση ήρθε απέξω. Η ενεργειακή κρίση ήρθε από το εξωτερικό. Για το κλίμα έρχεται απέξω. Για την πανδημία έρχεται απέξω. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη ως πολιτεία; Εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη ως πολιτεία; Είναι δυνατόν όπου δεν μπορείτε να λύσετε κάτι να λέτε ότι φταίνε οι άλλοι;

Τώρα τελευταία στις πυρκαγιές είπαν ότι φταίει η αυτοδιοίκηση. Αν είναι δυνατόν! Και αν φταίει, γιατί δεν την ελέγχετε; Που δεν έχει βέβαια την ευθύνη ούτε τον προϋπολογισμό για να λύσει τα προβλήματα αυτά. Παντού βρίσκετε μια δικαιολογία για να καλύψετε τις δικές της ευθύνες. Πουθενά δεν ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης, τον κρύβετε. Και όπου δεν μπορεί να κρυφτεί, φεύγει γρήγορα από την Αίθουσα της Βουλής.

Η ουσία είναι ότι θέλετε να αποδυναμώσετε το κράτος. Αυτό κάνατε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό προσπαθείτε να κάνετε δυστυχώς και στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Ακούσαμε τον κ. Σκυλακάκη να λέει ότι πρέπει η διαχείριση των δασών να δοθεί σε ιδιώτες.

Το δικό μας πολιτικό σχέδιο είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Στηρίζεται στις κοινωνικές δυνάμεις, στη συλλογικότητα, στην αυτοδιοίκηση, στην επιστήμη. Αντιλαμβάνεται το ρόλο μιας ισχυρής πολιτείας που προφανώς δεν θα έχει πυροσβέστες και στρατιώτες ασθενοφόρα. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε.

Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να διεκδικεί θέση στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Αν πάτε και πείτε σε Ευρωπαίους συναδέλφους κάτι τέτοιο, θα γελάνε με την Ελλάδα. Εμείς δεν θέλουμε να γελάει κανείς με την πατρίδα μας. Θέλουμε σε κρίσεις, όπως είναι η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση, που ζούμε δυστυχώς όλο και συχνότερα, η Ελλάδα να είναι μπροστά, να έχει να προτείνει λύσεις. Να μην περιμένουμε λοιπόν άλλες φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που ζούμε. Να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, εμείς ξαναφέρνουμε την πρόταση μας στο προσκήνιο.

Για όλες αυτές τις προκλήσεις που έρχονται για να μην ερχόμαστε εκ των υστέρων να θρηνούμε και να μην μιλάμε για τραγικές στιγμές, αλλά και για να είμαστε πρωτοπορία, πρέπει να γίνει γρήγορα μία συζήτηση στη Βουλή για την ανθεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Όσο καθυστερείτε η ανθεκτικότητα υποβαθμίζεται και καθυστερούμε να ανταποκριθούμε σε μια μεγάλη πρόκληση. Εμείς σε αυτή την πρόκληση μπορούμε να ανταποκριθούμε. Και στην πρόταση και στην πρόκληση. Η κυβέρνηση μπορεί ή θα φεύγει γρήγορα ο κ. Μητσοτάκης; Είναι ένα ερώτημα. Θα το απαντήσει μάλλον η ιστορία των επόμενων ημερών.

Ευχαριστώ πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ