24/07/2023

Ρ. Χρηστίδου: Μην εκλαμβάνετε την εκλογική νίκη ως παντοδυναμία - Δάνειο λαού είναι

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας Ραλ. Χρηστίδου παίρνοντας το λόγο στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο αναφορικά με  τη ψήφο των αποδήμων αναφέρθηκε αρχικά στις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίουν τη χώρα τονίζοντας ότι:

·         Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με 3.600 οργανικά κενά στην πυροσβεστική

·         Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά μοιράζει υποσχέσεις για επενδύσεις στις υποδομές και στα αεροσκάφη, επενδύσεις που έπρεπε να είχαν γίνει έγκαιρα

·         Για να πάψει η επαναλαμβανόμενη καταστροφή χρειάζεται χρηματοδότηση αλλά και ανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων, χρειάζονται πολιτικές πρόληψης και πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική κρίση, χρειάζεται υιοθέτηση ενός άλλου μοντέλου πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, σε αντίθεση με το υπερσυγκεντρωτικό και άτεχνο που ψηφίσατε προσχηματικά, χρειάζεται δηλαδή πολιτική βούληση

Ως προς τη ψήφο της ομογένειας η Ραλλία Χρηστίδου υπογράμμισε ότι:

·         Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  ξεκάθαρα υπέρ των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της καθολικότητας της ψήφου υπολογίζοντας τους Έλληνες εκτός επικράτειας ως Έλληνες πολίτες.

·         Η πλειοψηφία των αποδήμων, αν όχι όλοι, αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα ζητώντας ένα καλύτερο αύριο, εξαιτίας των πολιτικών των προηγούμενων  κυβερνήσεων, που τους στερούσαν ένα καλύτερο μέλλον. Δεν έφυγαν επειδή αδιαφορούσαν για την Ελλάδα αλλά γιατί η Ελλάδα τους έδιωχνε.

·         Ο ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε τροπολογία που πραγματικά κατοχυρώνει την εκπροσώπηση των αποδήμων, παρόμοια με όσα  εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Η ίδια πρόταση είχε κατατεθεί και από τον νυν Υπουργό Εξωτερικό κ. Γεραπετρίτη το 2017

·         Ο ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε και δεύτερη τροπολογία που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου στους εποχικά εργαζόμενους που αδυνατούν να πάνε στον τόπο εγγραφής τους σε εκλογικούς καταλόγους

·         Η Ν.Δ απέρριψε και τις δύο τροπολογίες αλλά και τις προτάσεις άλλων φορέων, όπως πχ. από το Συνήγορο του Πολίτη

Η Ραλλία Χρηστίδου ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας:

«Όχι μόνο δεν φοβόμαστε τους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας, όπως ακούσαμε από κυβερνητικά χείλη αλλά τους αγκαλιάζουμε και τους θέλουμε κοινωνούς στην προσπάθεια για μια καλύτερη πατρίδα. Για αυτόν  ακριβώς το λόγο δεν ενδείκνυνται οι προσπάθειες εργαλειοποίησης της ψήφου των αποδήμων με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, που υπονομεύει εξ αρχής κάθε σκέψη συναίνεσης. Μην εκλαμβάνετε την  εκλογική νίκη ως παντοδυναμία. Δάνειο λαού είναι. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει και η κοινωνία δεν θα ανεχθεί κανέναν και τίποτα να την τραβάει στο παρελθόν.»

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI