22/03/2023

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (στoυς δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Ά. Παυλόπουλο)

Για τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον Στ. θεοδωράκη
Σε σχέση με τη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη θα ήθελα καταρχήν να σχολιάσω την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού -που μόνο ως χιούμορ μπορούμε να εκλάβουμε- στην ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη περί κομματικών κριτηρίων στο διορισμό των διοικητών των νοσοκομείων. Το σημειώνω αυτό έχοντας υπόψη μία σειρά από περιπτώσεις, όπως τον ογδοντάχρονο διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με αντάλλαγμα 1500 ψήφους, καθώς και την ιδιοκτήτρια λουκουματζίδικου, τον προπονητή ποδοσφαίρου, τον γυμναστή κ.λ.π.

Για τις δημοσκοπήσεις
Το χαρακτηριστικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης. Όλοι οι πολιτικοί σχολιαστές μιλάνε για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ειδικά μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών – που μας επηρεάζει και θα μας επηρεάζει για πολύ καιρό-.
Αυτό που βλέπουμε, επίσης, στις δημοσκοπήσεις είναι αύξηση των αναποφάσιστων. Είναι φυσικό για έναν ψηφοφόρο που απογοητεύεται από την Νέα Δημοκρατία να περνάει, για ένα διάστημα, από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Στις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα κριθούν μόνο από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και όλα όσα αποκαλύφθηκαν μετά από αυτό, αλλά και από το γεγονός ότι το 2019 εκλέχθηκε υποσχόμενος σταθερότητα, ασφάλεια και «επιτελικό κράτος». Βλέπουμε ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Για το μετεκλογικό σχηματισμό κυβέρνησης

Το σύστημα της απλής αναλογικής απαιτεί συνεργασίες. Αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Είναι προφανές ότι με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, όπως και με τη ΝΔ, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι προεκλογικά, ιδιαίτερα τα κόμματα με μικρότερη εκλογική δύναμη, έχουν ως βασικό στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Είναι εύλογο, λοιπόν, να λειτουργούν με μία «απολυτότητα». Θεωρώ ότι μετά τις εκλογές θα διαμορφωθούν οι συνθήκες συνεργασιών, με βάση το αποτέλεσμα που θα δώσει η κάλπη, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και ισοτιμίας. Όλα τα προοδευτικά, δημοκρατικά κόμματα εντός κοινοβουλίου θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η αυτοδυναμία του Κ. Μητσοτάκη είναι όνειρο απατηλό, και για την πρώτη, τη δεύτερη και την όποια Κυριακή.