ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/02/2023

Σ. Φάμελλος: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να είναι νικητής των εκλογών η κοινωνία

Σ. Φάμελλος: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να είναι νικητής των εκλογών η κοινωνία



Ο Σ.Φάμελλος, βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης- ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο «Ναυτεμπορική TV» 

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις στη συζήτηση στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή ώστε να καταλήξουμε σε μία στιβαρή νομοθετική ρύθμιση που δεν θα έχει ασάφειες και δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα στον Άρειο Πάγο. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε στην εν λόγω ψηφοφορία, αν και έχει αποφασίσει να απέχει από την ψήφιση νομοσχεδίων μέχρι τις εκλογές για να μη νομιμοποιεί το έργο της κυβέρνησης της δημοκρατικής εκτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε μάλιστα υποχώρηση από την αρχική του νομοθετική πρόταση προτείνοντας τη ρύθμιση Αλιβιζάτου-Κοντιάδη που συμπεριλαμβάνει την καταδίκη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τρομοκρατικές πράξεις στους όρους αποκλεισμού από ψηφοδέλτια. Δεν μάς δόθηκε όμως καμία εξήγηση γιατί η ΝΔ δεν συμπεριέλαβε τα ρατσιστικά εγκλήματα και τη νεοναζιστική οργάνωση στην πρόταση νομοθέτησης και άφησε τόση ασάφεια στον Άρειο Πάγο για τα εγκλήματα πολιτειακής απαξίας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ναυτεμπορική TV» και στη δημοσιογράφο, Νικόλ Λιβαδάρη.

Σημείωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εδώ και δύο χρόνια για να σταματήσει τη προπαγανδιστική δραστηριότητα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, Κασιδιάρη, από τη φυλακή. Είμαστε θετικοί βέβαια στη νομοθέτηση του αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια, έστω και τώρα, παρότι ο χρονισμός θα μπορούσε να συνδεθεί με τη διενέργεια των εθνικών εκλογών και εκλογικές σκοπιμότητες. Και τα δύο η ΝΔ έπρεπε να τα είχε νομοθετήσει νωρίτερα».

Στάθηκε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, στην ανείπωτη αυτή τραγωδία που σίγουρα αλλάζει, όπως σχολίασε, πολλά στο εσωτερικό της Τουρκίας τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. «Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε υποθετική συζήτηση για την αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών στην Τουρκία».

Έθιξε ακόμη το ζήτημα, την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για τη Συρία. «πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, επειδή ισχύουν κυρώσεις στην περιοχή που αναστέλλουν τη βοήθεια πολιτικής προστασίας αλλά προκύπτει ένα τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα. Η τραγωδία αυτή τονίζει επίσης την ανάγκη να αναβαθμιστεί η πολιτική προστασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό μάς δείχνει και η κλιματική κρίση και οι πυρκαγιές, κτλ. Οι πληγές των λαών αναδεικνύουν διαρκώς ότι χρειαζόμαστε συνεργασία και αλληλεγγύη για να τις «κλείνουμε» και όχι πολεμικούς εξοπλισμούς. Θα θέλαμε βέβαια η αμοιβαία επωφελής συνεργασία και η δημιουργία, ο πολιτισμός, η επιστήμη, να ενώνουν τους λαούς και όχι ο πόνος και οι καταστροφές».

Απαντώντας στο εάν βλέπει τον «κίνδυνο» από την Τουρκία ενόψει εκλογών είπε:

«Δεν βλέπω κίνδυνο γιατί δεν θέλω να υπάρχει κίνδυνος, τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και σίγουρα όχι εκλογικής. Καλό είναι να συμφωνήσουμε λοιπόν όλοι μας σε αυτό. Άλλο εντελώς πράγμα είναι βέβαια η πολιτική κάθε κόμματος στην εξωτερική πολιτική που θέλουμε να ακολουθεί η Ελλάδα, στην άμυνα, στους εξοπλισμούς κτλ. Εκεί έχουμε πολλές διαφορές. Αλλά θα είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιηθεί πιθανή τουρκική ένταση για κομματικά οφέλη στις εκλογές. Και το ξεκαθαρίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο εχθρός, αλλά και ο κακός σύμμαχος είναι απέναντι από το Αιγαίο και όχι εντός της χώρας μας».

Επειδή γίνεται προσπάθεια, εσχάτως από τον κ. Μητσοτάκη με την ιστορικά λανθασμένη αναφορά του στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) στη Βουλή, αλλά και από τα ακροδεξιά εξαπτέρυγα της ΝΔ, τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της ελληνικής ιστορίας και του αντιστασιακού αγώνα του ΕΑΜ και της Αριστεράς, ξεκαθάρισε ότι την Ελλάδα δεν την έβλαψαν ποτέ ούτε οι Αριστεροί, ούτε οι κομμουνιστές αλλά πολέμησαν αντιθέτως και θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα, τόσο στην κατοχή όσο και ενάντια στη χούντα. «Η εθνική αντίσταση είναι κάτι που πρέπει να μάς ενώνει».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε στη συνέχεια ότι ο περιορισμός και η φθορά της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας, η παράβαση συνταγματικών προβλέψεων για το απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς και η αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι δεν θα ελέγχεται από κανέναν είναι φαινόμενο που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. «Ο κος Μητσοτάκης, οφείλει να απαντήσει εάν δε γνώριζε ότι η, υπό την εποπτεία του, ΕΥΠ παρακολουθούσε για τόσο μεγάλο διάστημα μάλιστα τον Αρχηγό του στρατού - και άρα είναι ανεπαρκής- ή εάν το γνώριζε και η παρακολούθηση γινόταν με δική του απόφαση και άρα ο ίδιος ήταν το κέντρο των παρακολουθήσεων».

«Σε όλα αυτά θα δώσει απαντήσεις η δικαιοσύνη την οποία φυσικά και σεβόμαστε αλλά δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε ότι κάποιοι λειτουργοί της έχουν καθυστερήσει σημαντικά στη διερεύνηση των υποκλοπών, εδώ και οκτώ μήνες. Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης οφείλουν να δώσουν απαντήσεις και καθυστερούν προσβάλλοντας την αξιοπιστία της στην κοινωνία».

«Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο τη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας των πολιτών ακόμη και μεσαίων πλέον στρωμάτων», πρόσθεσε, «Κι εκεί θέλουμε δικαιοσύνη. Σήμερα η Ελλάδα βιώνει οικονομική, κοινωνική κρίση αλλά και κρίση των θεσμών με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ότι οι πολίτες έχουν άδεια ρεζερβουάρ και τα δύο διυλιστήρια 3 δισ. ευρώ άδικα υπερκέρδη φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη».

«Άρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή» κατέληξε ο Σ.Φάμελλος και στάθηκε αναλυτικά σε αυτό: «Για να έρθει αυτή η πολιτική αλλαγή με την απλή αναλογική χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας και άρα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται σε όλα τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα. Στόχος είναι ο σχηματισμός μίας συμμαχικής προοδευτικής κυβέρνησης για να γλιτώσει, όσο πιο γρήγορα, η Ελλάδα από τη Δεξιά και από τα τραγικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σκεφτεί την κοινωνική ανάγκη να συμβεί αυτό και να μην απορρίψει την πρόταση και φυσικά η κάλπη, η ίδια η κοινωνία, θα δώσει το μήνυμα και την εντολή για συνεργασίες».

«Αυτή την πρόταση κυβέρνησης νικητών έχει καταθέσει στη δημόσια σφαίρα ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη κάλπη και να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε δεύτερο γύρο. Ο κος Γεωργιάδης απείλησε μάλιστα ότι θα πάμε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δήλωση που είναι ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις εκλογές αφού, δεν την ενδιαφέρει να υπάρχει ασφάλεια και πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται όμως ότι ως πρώτο κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση ώστε να είναι ο τελικός νικητής η κοινωνία».

Σ.Φάμελλος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης: Δημοκρατική ανάγκη αλλά και όρος επιβίωσης κοινωνίας και οικονομίας η άμεση διενέργεια εκλογών

«Η κοινωνία έχει απορρίψει τις κυβερνητικές πολιτικές σε όλα τα πεδία, τόσο στην ακρίβεια όσο και στα θέματα δημοκρατίας, κάτι που αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δημοσκοπήσεων. Εμείς βλέπουμε την αλλαγή του κλίματος και την αποδόμηση Μητσοτάκη καθημερινά μέσα στην κοινωνία. Είδαμε και τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Κύπρο αλλά και τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 που αποδεικνύουν ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν πολύ συχνά έξω. Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι στην κοινωνία το κλίμα έχει αλλάξει και είναι ιδιαιτέρως αρνητικό απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό είναι βέβαιο. Η ΝΔ δεν είναι πρώτο κόμμα στην κοινωνία», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Βασίλη Κοντογουλίδη.

Πρόσθεσε πως: «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν γρήγορα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση. Τα βάρη από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια είναι πλέον δυσβάσταχτα. Ενώ οι αγρότες δεν μπορούν να οργώσουν και οι πολίτες να γεμίσουν να ρεζερβουάρ τους τα δύο διυλιστήρια της χώρας απολαμβάνουν τρία (3) δισ. ευρώ υπερκέρδη μόνο για το 2022, κάτι που αποτελεί αδικία και πρόκληση. Δεύτερον, γιατί βιώνουμε μία μεγάλη κρίση στη δημοκρατία μας εξαιτίας των εκτεταμένων υποκλοπών όπου, παρακολουθείτο ακόμη και ο αρχηγός του στρατού για μεγάλο διάστημα, είτε με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, είτε εξαιτίας της ανεπάρκειάς του. Και τα δύο είναι προβληματικά για τη δημοκρατία και τη χώρα».

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε τέλος ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα: «Η μη διενέργεια εκλογών άμεσα αλλά η χρονική τους παράταση οδηγεί σε ένα πολύμηνο προεκλογικό κλίμα που δεν βοηθά ούτε την κοινωνία ούτε την οικονομία. Αφενός, δεν πάει άλλο με τις κυβερνητικές πολιτικές και πρέπει να γίνουν εκλογές και αφετέρου, δε γίνεται να επικρατεί για τόσο μεγάλο διάστημα η ένταση και η τοξικότητα. Η ανασφάλεια που δημιουργεί η κυβέρνηση στους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο «επικάθεται» στα βάρη με τα οποία έχουν φορτωθεί τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Την ακρίβεια παντού, στο ρεύμα, στη βενζίνη, στα εφόδια, στις πρώτες ύλες. Αυτά από μία παράταξη που στα λόγια υποστηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα ενώ, βλέπουμε τελικά να γίνεται εκτεταμένη ζημιά στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες. Απαιτούμε λοιπόν να γίνουν όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν οι εκλογές. Είναι δημοκρατική ανάγκη αλλά και ανάγκη επιβίωσης για την κοινωνία και την οικονομία».

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ