24/11/2022

Π. Σκουρλέτης: Είστε η συνέχεια μιας παράταξης που ευθύνεται για την χρεωκοπία της χώρας, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς - βίντεο

Η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση του ν/σ για την ασφαλιστική, συνταξιοδοτική νομοθεσία και άλλα θέματα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία ζει κάτω από τη βαριά σκιά ενός μεγάλου σκανδάλου που πλήττει ευθέως τον πυρήνα της λειτουργίας της. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Στο μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, που έγινε γνωστό από τον προηγούμενο Αύγουστο και κάθε εβδομάδα που περνάει αντιλαμβανόμαστε ότι οι διαστάσεις του είναι ακόμα μεγαλύτερες, χωρίς να υπάρχει καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να δοθούν απαντήσεις. Η δε τοποθέτησή της να χυθεί άπλετο φως, περισσότερο μοιάζει με μια επιχείρηση συσκότισης.

Ένα από τα πρόσωπα τα οποία έχουν την τιμητική τους σε σχέση με αυτό το σκάνδαλο είναι ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος, απ’ ότι λένε τα στοιχεία ήταν ένα από εκείνα τα κυβερνητικά πρόσωπα που παρακολουθούσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εδώ τίθενται ερωτήματα. Υπάρχει η έννοια της πολιτικής αξιοπρέπειας; Απευθύνομαι στον κ. Χατζηδάκη και παρακαλώ εσείς, ως συνάδελφοί του στην κυβέρνηση, να του να τα μεταφέρετε για να τα σχολιάσει. Σκοπεύει να κάνει κάτι, θεωρεί φυσιολογικό να τον παρακολουθεί ο πρωθυπουργός; Η πολιτική του παρουσία και αξιοπρέπεια του επιτρέπει να λέει «δεν είναι αυτό που νομίζετε» και να παρακολουθούμε τις αμήχανες δημόσιες τοποθετήσεις του όταν αναφέρονται σ’ αυτόν; Θα κάνει κάτι; Και τι σκοπεύει να κάνει, γιατί δεν προσφεύγει στην Δικαιοσύνη;

Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση προσπάθησε καταρχάς να συγκαλύψει αυτή την υπόθεση. Προσπάθησε να αποσύρει, να προστατέψει, να μην αφήσει να καταθέσουν κρίσιμοι μάρτυρες μπροστά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή. Μας είπε ότι όλα αυτά είναι μια σκευωρία στημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έλα που ξαφνικά η «βεντάλια» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συνεχώς καταθέτουν καινούργια στοιχεία, είναι πολύ πλατιά. Δεν είναι το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ίδιας κατηγορίας Μέσα με το DOCUMENTO. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια νέα σκευωρία, όπως μας είπε. Τα ερωτήματα μεγαλώνουν και παραμένουν αναπάντητα. Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει γίνει συνώνυμο εκείνων των χωρών που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη δημοκρατία, δεν μας τιμά. Ήταν χαρακτηριστική η επίσκεψη εδώ της Επιτροπής PEGA, της εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και απευθύνομαι πρωτίστως στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Διότι δεν θεωρώ ότι όλοι είναι συνένοχοι σε αυτό που γίνεται, αλλά μπορεί να γίνουν με την στάση ανοχής τους. Αν δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις από τον πρωτεργάτη, τον ενορχηστρωτή, τον εμπνευστή αυτής της υπόθεσης, που είναι ο πρωθυπουργός, είναι μονόδρομος η παραίτησή του! Είναι πολύ σημαντικό αυτό το θέμα διότι, τελικά, πρόκειται για μια προσπάθεια ώστε κάτω από τον τίτλο αυτού που ονομάστηκε «Επιτελικό Κράτος» να συγκροτηθεί ένα συγκεντρωτικό καθεστώς αδιαφάνειας, που είχε να κάνει με την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, με την παρακολούθηση δημοσιογράφων και την ακύρωση, με αυτό τον τρόπο, της δουλειάς τους, δηλαδή της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική λειτουργία σε μια χώρα αν δεν μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους. Πολύ σωστά είπε ο συνάδελφός μας, ο κ. Τζαβάρας, σε μια πάρα πολύ καλή του συνέντευξη, σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ότι είναι παράλογο να ζητάμε από τους δημοσιογράφους να αποδείξουν την αλήθεια των στοιχείων που καταθέτουν και να μην είναι αυτό αντικείμενο της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο Εισαγγελέας, η Δικαιοσύνη, πρέπει να αποδείξει και να ενοποιήσει όλες αυτές τις υποθέσεις, να καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να μάθουμε την αλήθεια. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία.

Ποτέ, μετά το ’74, δεν ήμασταν αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Απόπειρες είχαν γίνει πολλές, αλλά εδώ η ευθύνη εκπορεύεται απ’ τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ποια πρόσωπα παρακολουθούντο; Πρωτίστως στελέχη της ίδιας της παράταξής του και άνθρωποι οι οποίοι χειρίζονταν μεγάλες οικονομικές υποθέσεις. Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους. Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, σκουπίδια… Άνθρωποι «κλειδιά» που είχαν να κάνουν με τη διαχείριση δισεκατομμυρίων. Αν αυτά θεωρείτε ότι δεν σας θίγουν κύριοι συνάδελφοι, τότε αναλαμβάνετε με τη στάση σας -αναφέρομαι στους συναδέλφους της ΝΔ- και την πολιτική ευθύνη της συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης. Γιατί κρύβεται ο πρωθυπουργός, για τέταρτη φορά, αφού κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας την Επίκαιρη Ερώτηση για να συζητηθούν αυτά τα θέματα; Γιατί φυγομαχεί;

Του αρέσει να προβαίνει σε αστεϊσμούς και σε χωρατά, όπως αυτά που είδαμε χτες, από την Αχαΐα. Πραγματικά είναι για γέλια να ακούς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για χαβιάρια και σαμπάνιες. Τον φαντάζομαι κάθε μεσημέρι στο κολατσιό του να ανοίγει την πετσέτα, να βγάζει το κρεμμύδι και την ντομάτα και να κάθεται μπροστά στις βιτρίνες του Κολωνακίου, όπου μένει, και να κοιτάει μέσα από τα παράθυρα τα χαβιάρια και τις σαμπάνιες, αυτός ο λαϊκός ηγέτης, ο βγαλμένος από τα σπλάχνα της λαϊκής τάξης στην Ελλάδα. Ας σοβαρευτούμε κι ας κοιτάξουμε τι γίνεται με την λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Κάτω από αυτή τη βαριά σκιά κατατίθεται σήμερα ένα νομοσχέδιο. Όμως, για να δούμε την μεγάλη εικόνα. Τι βιώνει σήμερα ο συνταξιούχος, αυτός που περιμένει τη σύνταξή του, αυτός που περιμένει το εφάπαξ, οι χιλιάδες που περιμένουν τα εκκρεμή εφάπαξ παρά τις υποσχέσεις σας, παρά την υποτιθέμενη προσπάθειά σας να βγαίνουν σε λίγες ώρες, παρά την προσπάθειά σας να καταλύσετε την ιεραρχία στο Δημόσιο και να εισάγετε ιδιώτες στον σκληρό πυρήνα της λειτουργίας του Δημοσίου, με τους διευθυντές του ΕΦΚΑ. Παρά την προσπάθειά σας να δημιουργήσετε μια τάξη, ένα στρώμα ημετέρων δικών σας στελεχών, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορέσετε να ελέγξετε τα πράγματα. Ποια είναι, λοιπόν, η εικόνα; Η εικόνα είναι τα αντικλεπτικά στα γάλατα και χθες μάθαμε ότι είναι και στις κονσέρβες. Είναι η εικόνα που θα σας στοιχειώνει μέχρι τις εκλογές, από το σπίτι της κ. Κολοβού, που μπήκαν μέσα πεντέμισι η ώρα το πρωί! Αλήθεια, εκεί στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς, κάνατε βάρδιες τα βράδια μην έρθουν και σας κατασχέσουν τα έπιπλα, με τα πάνω από 300 εκατομμύρια που χρωστάτε; Αυτά τα εκατομμύρια τα πήρε κάποιο funds; Τα πήρε; Ή αυτά δεν έχουν αξία; Ή ο κ. Πάτσης προσπάθησε να πάρει κι αυτά, τα δικά σας τα δάνεια, σε τιμή ευκαιρίας; Για κοιτάξτε μη την πατήσετε μ’ αυτό τον τρόπο.

Ποια είναι, λοιπόν, η εικόνα των ανθρώπων που συμπιέζονται καθημερινά, ενώ εσείς αντλείτε δισεκατομμύρια από το Προϋπολογισμό, από τα έσοδα της ακρίβειας που προέρχονται από τον ΦΠΑ, από το Ταμείο Μετάβασης, για να συντηρείτε την αισχροκέρδεια στον τομέα της ενέργειας και μ’ αυτό τον τρόπο κατορθώσατε να είμαστε η πιο ακριβή χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σχέση με την πρόσβαση των νοικοκυριών στο δημόσιο αγαθό της ενέργειας; Μ’ αυτό τον τρόπο έχετε σήμερα καταστήσει αυτούς που αμείβονται με τον μισθό των 750 ευρώ και κάτω να έχουν απολέσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Να είμαστε η χώρα με την ακριβότερη βενζίνη.

Κατά τη γνώμη σας, όλα αυτά συντείνουν στη διεύρυνση των ανισοτήτων; Συντείνουν στη δημιουργία νέων καταστάσεων φτώχειας, αυτών που αποτυπώνονται από την Eurostat και διευρύνονται μετά το 2019 στην Ελλάδα, ενώ είχαν ανακοπεί από το 2015 έως το 2019; Αλήθεια κύριοι, έχετε κάνει ποτέ τον απολογισμό, τον δικό σας απολογισμό, όταν το 2015 παραδώσατε μία χρεωκοπημένη χώρα, γιατί είχε αυξηθεί ο αριθμός των κόκκινων δανείων; Γιατί υπήρχε κόσμος ο οποίος κινδύνευε να χάσει την πρώτη του κατοικία; Έχετε ευθύνες γι’ αυτό; Έχετε δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό; Δεν έχετε προκύψει από παρθενογένεση. Είσαστε η συνέχεια μιας παράταξης που ευθύνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό για την οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία που γνώρισε ο τόπος από το 2010 και μετά. Γι’ αυτά εμφανίζεστε ως «μωρές παρθένες» και έχει το θράσος ο κ. Σκυλακάκης να λέει ψέματα. Να μιλάει για τον πλειστηριασμό που έγινε στην κ. Κολοβού, λέγοντας ότι έγινε το Μάρτιο του 2019, όταν έγινε το Μάρτιο του 2022. Όταν γνωρίζουν όλοι ότι αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την σκηνή, που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα, θα την βλέπαμε κατά δεκάδες φορές όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες και διατάξεις το αποφύγαμε. Με μία λυσσαλέα αντιπαράθεση με τους θεσμούς, όταν έβγαινε ο κ. Γεωργιάδης και έλεγε «μα οι πλειστηριασμοί βοηθούν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος». Δεν τα έχετε ακούσει αυτά; Λέτε ψέματα. Επειδή θεωρείτε ότι αλήθεια είναι αυτό το οποίο λέγανε τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που σας στήριζαν, θεωρείτε ότι αυτή είναι και η πραγματικότητα. Όχι, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα! Η πραγματικότητα είναι ότι ο νόμος «Κατσέλη», ο νόμος «Κατσέλη-Σταθάκη», όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες, προστάτεψαν την πρώτη κατοικία, ενώ εσείς την «απελευθερώσατε»: 42.000 πλειστηριασμοί για το τρέχον έτος, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους!

Αυτή είναι η ανάπτυξη που έχετε να επιδείξετε σήμερα. Μέσα στην ατυχία της χώρας, να είναι αντιμέτωπη με την κρίση της πανδημίας, εσείς εκμεταλλευτήκατε αυτό το γεγονός, με βάση την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, για να δώσετε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια. Αλλά που; Πώς το έχει καταλάβει ο κόσμος; Όχι για να μειωθούν οι ανισότητες, όχι για να σταθούν στα πόδια τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για να κάνετε μία νέου είδους, στις σημερινές συνθήκες, πελατειακή πολιτική. Γι’ αυτό έχουμε τα σκάνδαλα των απευθείας αναθέσεων. Γι’ αυτό έχουμε επιχειρήσεις οι οποίες ιδρύονται το μεσημέρι για να πάρουν στο «μιλητό» δουλειές το απόγευμα. Αυτή είναι σήμερα η εικόνα σας, η δημόσια εικόνα. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος. Μια ανάπτυξη η οποία στηρίχθηκε σε εξωγενείς παράγοντες, όπως αυτόν που σας ανέφερα πριν, η οποία παρουσιάζει υποτίθεται νέες επενδύσεις. Μόνο που αυτές οι νέες επενδύσεις έχουν να κάνουν με το ξεπούλημα στρατηγικών υποδομών της χώρας και ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον και δεν διευρύνουν την παραγωγική βάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία τροπολογία, που απ’ ότι έχω ακούσει έχει κατατεθεί και θα παρουσιαστεί στη σημερινή διαδικασία, η οποία αφορά την ΛΑΡΚΟ. Δεν φτάνει που την χρεοκοπήσατε την ΛΑΡΚΟ τόσα χρόνια. Οι διοικήσεις που είχατε βάλει, οι οποίες έκλειναν δεκαετή συμβόλαια όταν η τιμή ήταν χαμηλά και έχαναν το πλεονέκτημα της ανόδου της τιμής του νικελίου διεθνώς. Δεν φτάνει που έγιναν εγκλήματα! Ακόμη και τώρα, χωρίς να έχετε ένα ολιστικό σχέδιο, την «σαλαμοποιείτε». Κοροϊδεύατε και τους εργαζόμενους, ότι δεν θα απολύονταν και ήδη έχουν αρχίσει οι απολύσεις. Διότι δεν σας ενδιαφέρει αυτό. Θεωρείτε ότι όλα μπορούν αυτόματα να ρυθμιστούν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

Ετοιμάζεστε να κάνετε και ένα άλλο έγκλημα, με την Εθνική Τράπεζα. Όταν η παγκόσμια εμπειρία λέει ότι μία απελευθερωμένη αγορά στην οποία ενυπάρχει ένας ισχυρός παίκτης, ένας δημόσιος πυλώνας, -όπως η Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα, που το Δημόσιο έχει πάνω από 40%- μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και ρυθμιστικά. Δεν σας ενδιαφέρει αυτό. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο σαουδαραβικός Όμιλος που πάει να την αγοράσει; Ποια είναι η τεχνογνωσία του σε σχέση με αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο τραπεζικό σύστημα; Μόνο και μόνο επειδή έγινε ένα ραντεβού με το τον κ. Μητσοτάκη; Αυτά είναι τα «εγκλήματα» της πολιτικής σας και όσο και αν προσπαθείτε να τα συγκαλύψετε, αποκαλύπτονται καθημερινά.

Εμπαίζετε τον κόσμο όταν έχετε διαχειριστεί, λόγω της πανδημίας, δισεκατομμύρια με τον ποιο αδιαφανή τρόπο και μιλάτε για τα επιδόματα των 250 ευρώ. Όταν είχατε δεσμευτεί ότι την 13η σύνταξη, -η οποία δεν ήταν ένα έκτακτο μέτρο, δεν είναι σαν και αυτά τα οποία εκτάκτως εσείς δίνετε, ήταν μία μόνιμη, ψηφισμένη διαδικασία- θα την τηρούσατε και αντί γι’ αυτό την καταργήσατε. Για να στηρίξετε τι κ. Τσακλόγλου; Την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και του ΤΕΚΑ. Άλλο κοινωνικό κόστος αυτό! Τζογάρετε τα πάντα, το ίδιο πάτε να κάνετε τώρα με την περιουσία του Μετοχικού Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων. Με βάση όλα αυτά συγκροτείται η πολιτική σας. Όταν κοροϊδεύετε τον κόσμο σε σχέση με τα αναδρομικά και κάνετε τα πάντα για να μειώσετε το οφειλόμενο ποσό, των αντισυνταγματικών σας διατάξεων και ρυθμίσεων. Αυτή η εικόνα πλέον γίνεται ορατή στην κόσμο και δεν θα μπορέσει να σας σώσει καμία προσπάθεια, από οπουδήποτε, μήπως και μπορέσετε να τη φτιασιδώσετε.

Απευθυνόμενος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης: ο τόπος, η κοινωνία, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με μια βαθιά, δομική, πολλαπλή κρίση τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα. Κρίση διεύρυνσης των ανισοτήτων, κρίση κλιματική, κρίση υγειονομική, κρίση οικονομική. Νομίζω ότι οφείλουμε ο καθένας από τη δικιά του μεριά να καταθέσει τις προτάσεις του και μπροστά στον ελληνικό λαό, μπροστά στην ελληνική Βουλή, να αναζητήσουμε τον κοινό τόπο. Αυτό μπορεί να δώσει, όπως φαίνεται, μια νέα δυναμική. Μια νέα δυναμική η οποία έχει αρχίσει να δημιουργείται και αναπόδραστα, κύριοι της ΝΔ, θα οδηγήσει σε μια μεγάλη ήττα στα επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, καθώς και στην ανάδειξη μιας νέας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας στην κυβέρνηση.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI