ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/10/2022

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ - Οι πολίτες αξίζουν καλύτερα

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ - Οι πολίτες αξίζουν καλύτερα



Ομιλίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό: Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες

Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας, κ. Μητσοτάκη, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε και εσείς καμία σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε, ο εγγυητής, δήθεν, της σταθερότητας. Διότι το μόνο που σταθερά συμβαίνει τα χρόνια που κυβερνάτε, είναι:
Η ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων να επιδεινώνεται.
Το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται.
Τα κέρδη μιας κρατικοδίαιτης ελίτ να εκτοξεύονται.
Το κράτος να αποψιλώνεται από την υποχρέωση του να προστατεύει και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή.
Και όλα αυτά που σταθερά συμβαίνουν δεν έχουν καμία σχέση με σταθερότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σχεδόν το 30% του συνολικού πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό το ποσοστό είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα από το Μάιο του 2021 έως το Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 62%.
23% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στις 23 Μαρτίου, στη Βουλή, είχατε πει κ. Μητσοτάκη, ότι τα υπερκέρδη –που στην αρχή αρνηθήκατε ακόμα και την ύπαρξή τους– θα τα φορολογήσετε με συντελεστή 90%.
Με βάση τη δική μας εκτίμηση θα έπρεπε να έχετε ήδη εισπράξει για έναν χρόνο 1,98 δισ. ευρώ. Με αυτήν της ΡΑΕ, για έξι μήνες 834 εκατομμύρια ευρώ. Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει. Οκτώ μήνες τώρα. Και ούτε θα πάρετε.

Φαίνεται ότι αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση, η μόνη σας έγνοια είναι να παρακολουθείτε τι λένε στα κινητά τους τηλέφωνα οι πολιτικοί σας αντίπαλοι.

Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. περισσότερα σε φόρους στο 8μηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 23% πάνω.

Έτσι βγαίνουν οι επιδοτήσεις. Ένας μηχανισμός πρωτοφανούς κυνισμού και εξαπάτησης που γονατίζει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι.
Βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.
Δε φταίει λοιπόν η διεθνής συγκυρία για τις αρνητικές μας πρωτιές.

Φταίει ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1: Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Γιατί είναι θατσερική η πολιτική που εφαρμόζετε σε συνθήκες κρίσης.

Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού.

Το καλάθι του νοικοκυριού είναι καλάθι του εμπαιγμού. Δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα «παγώσουν» οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία «οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές». Ύστερα από τέτοια έκρηξη αυξήσεων, ποια νέα αύξηση θα είναι «ανεκτή» για τους πολίτες που παίρνουν 600 και 700 ευρώ;
Φαίνεται, έχετε ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα και εντοπίζετε την ακρίβεια μόνο στα μακαρόνια νούμερο 6.

Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, το νούμερο της τιμής του ρεύματος, το νούμερο του πληθωρισμού, το νούμερο της αμοιβής του κ. Στάσση και των golden boys σας στις ΔΕΚΟ, το νούμερο των απευθείας αναθέσεων, που φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ.

Έχετε ξεχάσει όλα αυτά τα νούμερα που συνθέτουν το τοπίο της ακρίβειας, του κυνισμού και της διαφθοράς σας και κάνετε φτηνό παιχνίδι επικοινωνίας στα κανάλια με τα μακαρόνια νούμερο 6 και το μακρύκοκκο ρύζι.

Η χώρα όμως και η κοινωνία δε μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται.

Πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό.

Γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει.

Γιατί η ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος.

Η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία.

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα μου επιτρέψετε, πριν ξεκινήσω την παρέμβασή μου, να εκφράσω την βαθύτατη οδύνη, την δική μου και όλων των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τον άδικο χαμό ενός στενού μου συνεργάτη, αλλά και ενός σπουδαίου ανθρώπου, του Ολυμπιονίκη μας Αλέξανδρου Νικολαΐδη που έφυγε πολύ πρόωρα. Έφυγε πολύ πρόωρα, αλλά στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή κατάφερε πολλά. Θέλω να εκφράσω βαθύτατα τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους, στην οικογένειά του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα επέλεξα να φέρω στη Βουλή προς συζήτηση, πιστεύω το πιο επίκαιρο, το πιο φλέγον θέμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα εδώ και πολλούς μήνες: το θέμα της ακρίβειας που έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για να αποδείξω με στοιχεία και όχι με λόγια ότι δεν μπορείτε πια με την προπαγάνδα να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες, το γεγονός δηλαδή ότι ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας που ζούμε στη χώρα μας δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία και στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στις δικές σας κυβερνητικές επιλογές.

Ένα μεγάλο μέρος είναι αυτό που εμείς συνηθίζουμε, όσο κι αν σας στενοχωρεί, να ονομάζουμε «ακρίβεια Μητσοτάκη». Η ακρίβεια αυτή, κύριε Μητσοτάκη, έχει το όνομα σας όχι μόνο επειδή όλοι οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη, πράγμα παράλογο για μια χώρα με τόσο χαμηλή αγοραστική δύναμη για τους πολίτες της, μια μικρή χώρα.

Η ακρίβεια έχει το όνομά σας και για έναν ακόμα λόγο: γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε, να συναισθανθείτε τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της. Να κατανοήσετε και να νιώσετε τι μπορεί να σημαίνει, για παράδειγμα, μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ, τον κατώτατο μισθό, να χρειάζεται δύο κατώτατους μισθούς μηνιαίως για να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος. Τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δύο εργαζόμενους να μην μπορεί να βγάλει, όχι την τρίτη εβδομάδα του μήνα, όπως λέγαμε πριν από κάποιο καιρό, ούτε τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του μήνα με το εισόδημά της. Τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις, για να μπορεί να πάρει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ. Ή τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα που σκέφτεται ότι φέτος με το φυσικό αέριο στα ύψη δεν θα μπορεί να θερμάνει το σπίτι του ή για έναν αγρότη ή κτηνοτρόφο που ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του αγροτικού του, ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από εκατόν σαράντα κιλά γάλα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα και πολλοί από εσάς –ο πρωθυπουργός όχι, γιατί έχει άλλες παραστάσεις από την ζωή του- πολλοί από εσάς που ζείτε μέσα στην κοινωνία, το καταλαβαίνετε. Πολλοί το καταλαβαίνετε, όταν έρχεστε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και έρχεστε σε επαφή, γι’ αυτό και έχετε αυτή την αγωνία. Τη βλέπω και στα πρόσωπά σας, την εκφράσετε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι πάνω από εβδομήντα από εσάς δεν θα εκλεγείτε ξανά, έτσι είπε ο κ. Λοβέρδος. Πολλοί, λοιπόν, την κατανοούν αυτήν την πραγματικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν την κατανοεί, γι’ αυτό πιστεύω ότι διαπράττει ένα διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα, όπως την παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα που βιώνει μεγάλο, όλο και μεγαλύτερο, μέρος της κοινωνίας. Παρουσίασε μια ειδυλλιακή κατάσταση δήθεν επιτυχίας στη διαχείριση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, την ίδια ειδυλλιακή εικόνα που μας παρουσιάζατε και για την διαχείριση της πανδημίας, όταν ερχόσασταν εδώ στη Βουλή και παρουσιάζατε χάρτες. Πού είναι τώρα αυτοί οι χάρτες; Με ψέματα και με προπαγάνδα, που οι επίσημοι αριθμοί αλλά και οι επιστήμονες, οι επιστημονικές έρευνες, ήρθαν να διαψεύσουν με πάταγο. Διότι είμαστε, δυστυχώς, η χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, χειρότεροι από τη Βραζιλία του Μπολσονάρου. Κρατήστε τον χάρτη ή μάλλον για να μην σας κουράζω θα σας τα δώσω όλα μαζί, γιατί έχω να καταθέσω πολλούς χάρτες σήμερα.

Όμως, εσείς καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα κι από αυτό εδώ το Βήμα μας λέγατε ότι δεν έχει καμία διαφορά για κάποιον που νοσηλεύεται διασωληνωμένος έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με αυτόν που διασωληνώνεται εντός, για να έρθουν οι έρευνες και να αποδείξουν ότι σχεδόν όλοι χάθηκαν, 97%. Όμως, σχετικά και με αυτούς που διασωληνώθηκαν εντός ΜΕΘ, είχαμε κατά 50% μεγαλύτερη θνησιμότητα από ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος. Αυτά όμως λέγατε εδώ για την πανδημία. Τα ίδια μας λέτε τώρα και για την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ότι τα πάμε περίφημα.

Κύριε Μητσοτάκη θα σας στεναχωρήσω, αλλά η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε. Κι εσείς δεν έχετε καμία σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε, ο εγγυητής δήθεν της σταθερότητας. Διότι το μόνο που σταθερά συμβαίνει στη χώρα τα χρόνια που κυβερνάτε είναι η ζωή των πολιτών να επιδεινώνεται, το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται, τα κέρδη, βεβαίως, μιας ελίτ κρατικοδίαιτης να εκτοξεύονται, το κράτος να αποψιλώνεται από την υποχρέωσή του να προστατεύει και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή.

Κι όλα αυτά, που σταθερά συμβαίνουν, δεν έχουν καμία σχέση με τη σταθερότητα, με την έννοια της σταθερότητας. Γιατί σήμερα στη χώρα οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 3.100.000 συμπολίτες μας, σχεδόν το 30% του ελληνικού πληθυσμού ζει στο φάσμα της φτώχειας. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και το 2021 που κυβερνάτε, ενώ είχε μειωθεί σημαντικά από το 2016 ως το 2019.

Θέλετε να διαψεύσετε ακόμα και τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat; Ικανούς σας έχω να τους διαψεύσετε. Τζάμπα είναι.

Ξέρω, όμως, πάλι θα μας πει ο κ. Μητσοτάκης το γνωστό: «Δεν φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος». Παλιότερα για τους θανάτους, για την πανδημία: «Δεν φταίω εγώ, φταίνε αυτοί που διασπείρουν τον ιό». Πιο πριν για τις καταστροφικές πυρκαγιές: «Δεν φταίμε εμείς, φταίει ο καιρός». Για τις υποκλοπές δεν φταίει ο κ. Μητσοτάκης, φταίει ο ανιψιός του. Για όλα κάποιος άλλος φταίει σε αυτό τον τόπο που κυβερνά. Μόνο ο ίδιος δεν φταίει. Πάντοτε μία δικαιολογία.

Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιον μιας πολύ μεγάλης πρόκλησης για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών έδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά, για να περιορίσει όσο το δυνατόν τις συνέπειες. Οι ηγεσίες, προοδευτικές αλλά και συντηρητικές, έψαξαν για λύσεις στα δύσκολα, αψηφώντας ακόμα και ιδεολογίες -ας το πω έτσι.

Εσείς πάλι, κύριε Μητσοτάκη, δεν φυγομαχήσατε απλά, αλλά βρήκατε ευκαιρία, για να βαθύνετε ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σας επιλογή να εφαρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ιδιωτικοποίησε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κρατικοποιούν ενεργειακές υποδομές και να αφήσετε την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη, για να μην στεναχωρήσετε τους χορηγούς σας, θα πω εγώ.

Δεν φταίει, λοιπόν, η διεθνής συγκυρία για αυτές τις αρνητικές μας πρωτιές. Φταίει ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει Πρωθυπουργό «δύο σε ένα», που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ, γιατί είναι θατσερική αυτή η πολιτική που εφαρμόζετε σε συνθήκες κρίσης.

Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός από τον Μάη του 2021 στον Μάη του 2022 στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 62%, 23 μονάδες περισσότερο από ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος;

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η Ελλάδα -πάλι Eurostat- έχει την πιο ακριβή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το πρώτο εξάμηνο του 2022, τόσο για οικιακούς όσο και για εμπορικούς καταναλωτές;

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι οι Έλληνες χρειάζονται πια δύο κατώτατους μισθούς για να καλύψουν αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη μέσος όρος είναι κάτω από ένας. Εδώ δύο.

Η εξήγηση είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η έγνοια σας δεν είναι η σταθερότητα, η κοινωνική και οικονομική, αλλά η σταθερά υψηλή κερδοφορία των funds και των καρτέλ στην ενέργεια. Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτες της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας άγγελος της αισχροκέρδειας.

Εν μέσω της κρίσης, αντί να κρατικοποιήσετε δομές, χρήσατε τη ΔΕΗ από εγγυητή της κοινής ωφέλειας και της ενεργειακής ασφάλειας, σε πρωταγωνιστή και οδηγό της κούρσας της αισχροκέρδειας. Και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η χώρα της Ιβηρικής, διεκδίκησαν και πέτυχαν να αποσυνδεθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος από το κόστος φυσικού αερίου, εσείς δεν ήσασταν μάλλον εκεί, στο τραπέζι διαπραγμάτευσης.

Όπως επίσης, δεν ήσασταν ή δεν βλέπατε ή δεν παρακολουθούσατε τι κάνουν στη Γερμανία στη Γαλλία -ο φίλος σας ο Μακρόν. Φαίνεται αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση, η μόνη σας έγνοια ήταν να παρακολουθείτε τι λένε στα κινητά τους τηλέφωνα οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Και αντί να αντιγράψετε…

Σας στεναχωρεί αυτό. Τα έχετε κρύψει όλα, τα έχετε «κουκουλώσει». Νομίζατε ότι τελείωσε. Τα «κουκουλώσαμε» όλα, δεν φωνάξαμε και κανέναν μάρτυρα, απειλήσατε και με φυλάκιση όποιον μιλήσει. Ομερτά! Δεν είναι η χώρα της ομερτά η Ελλάδα. Έχουμε δημοκρατία. Μη στεναχωριέστε.

Μας λέγατε, επί μήνες, «δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στην Ελλάδα». Μας λέγατε επί μήνες, «η αγορά θα ρυθμιστεί από μόνη της» και ακόμη και όταν αναγκαστήκατε να καταργήσετε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το κάνατε προσχηματικά, για τα μάτια του κόσμου, αφού εντέλει πολλαπλασιάσατε, αντί να μειώσετε, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Το αυξήσατε έως και 57% τον μήνα Σεπτέμβριο. Και δεν τα λέω εγώ αυτά. Ούτε αυτά τα λέω εγώ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα λέει. Η επιστολή του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του κ. Δαγούμα προς τον υπουργό Ενέργειας, τον κ. Σκρέκα, τα λέει, που αποδεικνύει ότι η γενναιόδωρη επιδότηση των λογαριασμών από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, εντέλει, ευνοεί την ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία παραγωγών και προμηθευτών.

Και εξηγούμαι: Τον μήνα Σεπτέμβριο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα 416,87 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με 20 ευρώ κόστους εξισορρόπησης, η τελική τιμή ανήλθε στα 437 ευρώ. Με λειτουργικά κόστη εμπορίας κατά μέγιστο 25 ευρώ και ένα εύλογο κέρδος 5%, η τιμή φτάνει το πολύ στα 482 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ξέρετε τι τιμολόγησαν οι προμηθευτές; Τιμολόγησαν 767 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή υπερβάλλον κέρδος 285 ευρώ η μεγαβατώρα. Με την κατανάλωση των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών να εκτιμάται στα 1,7 εκατομμύρια μεγαβατώρες, ξέρετε πόσο ανήλθαν τα υπερκέρδη στη λιανική τον μήνα Σεπτέμβριο; Ανήλθαν σε 485 εκατομμύρια ευρώ, για ένα μήνα! 485 εκατομμύρια ευρώ! Τι καπέλο είναι αυτό, κύριε Μητσοτάκη; Ποιος το πληρώνει αυτό το καπέλο; Και επαναλαμβάνω -συμπεριλαμβανομένων μόνο των δύο ομάδων καταναλωτών- τίνος είναι αυτά τα χρήματα και πού πάνε αυτά τα χρήματα;

Ειλικρινά θα ήθελα σήμερα να δώσετε μια απάντηση. Σας θυμίζω, στις 23 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, εδώ στη Βουλή, σας είχα καταθέσει τότε ότι σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, μέχρι τότε, τα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών, τα «ουρανοκατέβατα» και τα υπερκέρδη -δική μας εκτίμηση- ήταν 1,4 δισεκατομμύρια. Απαντήσατε ότι «θα τα φορολογήσουμε με 90%». Τόσο μου είπατε. Τι ακριβώς έχετε κάνει, οκτώ μήνες, μετά; Πείτε μου. Πήρατε 1 ευρώ; Ένα ευρώ!

Εμείς υπολογίσαμε, εν συνεχεία, το συνολικό μέγεθος των υπερκερδών, για την περίοδο Ιούλης 2021-Ιούνης 2022, μέχρι να φέρετε τον νέο μηχανισμό, στα 2,2 δισεκατομμύρια.

Η ΡΑΕ έβγαλε μία εκτίμηση όχι για έναν χρόνο, αλλά για έξι μήνες, τους τρεις τελευταίους του 2021 και τους τρεις πρώτους του 2022 και προέβλεπε για αυτούς τους έξι μήνες -όχι και τον έναν χρόνο- 927 εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη, εδώ είναι η έκθεσή της. Τι φορολογήσατε από αυτά; Με 90%, όπως είχατε πει, με βάση τον δικό μας υπολογισμό θα έπρεπε να είχατε πάρει 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έστω με βάση τον υπολογισμό της ΡΑΕ για τους έξι μόνο μήνες 834 εκατομμύρια ευρώ. Έχετε πάρει 1 ευρώ; Έχετε πάρει 1 ευρώ; Πού είναι; Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει οκτώ μήνες και ούτε θα πάρετε, γιατί το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς που έχετε λεηλατήσει, όχι από τους λίγους που με τις πλάτες σας έχουν θησαυρίσει. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Είστε η κυβέρνηση των συμφερόντων, γι’ αυτό δεν πήρατε 1 ευρώ!

Και να το πω όσο πιο απλά γίνεται, για να το καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης: Ποιον επιδοτείτε; Δεν επιδοτείτε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση που πασχίζει να τα βγάλει πέρα με τεράστιες δυσκολίες. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και πώς; Βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη κάθε φορολογούμενου, διατηρώντας υψηλούς τους φόρους σε καύσιμα και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα βασικά προϊόντα. Λεηλατείτε κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη και μετά τους δίνετε μια επιδότηση πολύ μικρότερη από όσα τους έχετε πάρει, για να πληρώσουν τους λογαριασμούς -αν μπορούν- αλλά κυρίως με βασική έγνοια να μην χάσει ούτε 1 ευρώ το καρτέλ της ενέργειας.

Και ποια είναι η πιο τρανή απόδειξη για αυτό το αλισβερίσι; Τα φορολογικά έσοδα! Τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί 7 δισεκατομμύρια ευρώ στο οκτάμηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα από έμμεσους φόρους, από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, είναι πάνω 23%. Με εκτίμηση -στον δικό σας προϋπολογισμό, στο σχέδιο- για ανάπτυξη 5,3% και εκτίμηση για κατανάλωση 7,3% είναι προφανές ότι αυτή η εκρηκτική αύξηση στα έσοδα, το 23%, δεν προέρχεται ούτε από την ανάπτυξη ούτε από την κατανάλωση, αλλά από την ακρίβεια που σαρώνει εξαιτίας της επιλογής σας να μην μειώσετε ούτε 0,5% τους φόρους, τους έμμεσους φόρους, ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Έτσι βγαίνουν οι επιδοτήσεις. Ένας μηχανισμός πρωτοφανούς κυνισμού και εξαπάτησης που γονατίζει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι. Και έτσι εξηγούνται και τα στοιχεία της Eurostat που ανέφερα λίγο πιο πριν, αυτό που σας είπα ότι έχουμε την ακριβότερη τιμή ρεύματος. Στο οικιακό είχαμε αύξηση 139%, στο μη οικιακό 315% προ φόρων και επιδοτήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τα καρτέλ της ενέργειας εισπράττουν την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη μέσω λογαριασμών και επιδοτήσεων με τις δικές σας ευλογίες.

Όμως και μετά τις επιδοτήσεις δεν είναι τα πράγματα ευχάριστα, καθόλου ευχάριστα, θα έλεγα, για τα νοικοκυριά. Ούτε αυτό το λέω εγώ, το λέει η έκθεση για το 2022 των ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας. Τι λέει αυτή η έκθεση; Λέει ότι παρά τις επιδοτήσεις-μαμούθ, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο πραγματικό οικιακό κόστος ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό λέει.

Και φανταστείτε ότι αυτή η εικόνα που σας παρουσίασα τώρα αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια. Το ίδιο γίνεται και στα είδη βασικής κατανάλωσης, το ίδιο και στα καύσιμα. Ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχθηκε στο 12%, ο εναρμονισμένος στο 12,1%, είναι ο υψηλότερος από το 1993. Τα βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% ως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, το φυσικό αέριο 332%.

Όμως, θα μου πείτε ότι πήρατε σπουδαία μέτρα για τις αυξήσεις στα τρόφιμα με την περίφημη πρωτοβουλία του υπουργού σας της Αναπτύξεως και αναρωτιέμαι γιατί δεν βρίσκεται δίπλα σας σήμερα, μιας και συζητάμε για την ακρίβεια, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός της Αναπτύξεως. Κάποιο στασίδι θα έχει σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό ή θα πηγαίνει να αγοράζει ρακέτες. Δεν ξέρω, κάτι θα κάνει πάντως, έχει κάποια άλλη δουλειά.

Προσέξτε, λοιπόν: Το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού. Το καλάθι του νοικοκυριού, ε; Το καλάθι του νοικοκυριού. Ακούστε με προσοχή: Στην πράξη, από ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται για το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά για το καλάθι του εμπαιγμού. Προσέξτε την απάτη: Το καλάθι του νοικοκυριού δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα παγώσουν οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία οι τιμές θα είναι ανεκτές.

Και το ερώτημά μου, κύριε Μητσοτάκη, είναι το εξής: Ανεκτές για ποιους; Για ποιους ανεκτές; Για τους ανθρώπους που έχουν μια οικονομική επιφάνεια, που έχουν ενδεχομένως εισοδήματα από ακίνητα, για ανθρώπους τους οποίους -δεν ξέρω- δεν τους πειράζει και πάρα πολύ η ακρίβεια, τους ενοχλεί, αλλά δεν τους πειράζει; Για ποιους είναι ανεκτές; Ή θα είναι ανεκτές για αυτούς που μίλησα πιο πριν, τους ανθρώπους των 700 ευρώ; Εσείς ανήκετε σε μια οικογένεια που έχει την οικονομική δυνατότητα. Βλέπω ότι πολλοί από αυτήν την Αίθουσα, ενδεχομένως και εγώ μπορώ να πω ότι «ναι, μπορεί να είναι ανεκτές και για μένα». Για τους απλούς ανθρώπους θα είναι ανεκτές; Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα βασικά από το σούπερ μάρκετ θα είναι ανεκτές; Ύστερα από τέτοια έκρηξη αυξήσεων ποια νέα αύξηση θα είναι ανεκτή για τους πολίτες που παίρνουν 600 ευρώ και 700 ευρώ;

Και τι σημαίνει ότι η αύξηση θα είναι ανεκτή σε πενήντα προϊόντα; Σημαίνει ότι στα χιλιάδες άλλα προϊόντα η αύξηση δεν θα αντέχεται και δεν θα αντέχεται με κυβερνητική βούλα. Φαίνεται ότι έχετε ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα που μας βασανίζουν και εντοπίζετε την ακρίβεια μόνο στα μακαρόνια νούμερο 6. Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, το νούμερο της τιμής του ρεύματος, το νούμερο του πληθωρισμού, το νούμερο της αμοιβής του εκλεκτού σας του κ. Στάσση και των golden boys στις ΔΕΚΟ, το νούμερο των απευθείας αναθέσεων που είναι 7 δισεκατομμύρια ευρώ, έχετε ξεχάσει όλα αυτά τα νούμερα που συνθέτουν το τοπίο της ακρίβειας, του κυνισμού και της διαφθοράς σας. Και κάνετε φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι στα κανάλια με το μακρύκοκκο ρύζι και τα μακαρόνια νούμερο 6.

Και βέβαια κάνετε πως δεν βλέπετε και ένα άλλο νούμερο, το νούμερο της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, γιατί μέχρι τώρα μίλησα μόνο για το πετρέλαιο, μόνο για την ενέργεια. Συγγνώμη! Υπάρχει τρομακτική αισχροκέρδεια και στα πετρελαιοειδή. Έρευνες δείχνουν ότι στη χώρα μας οι πολίτες δαπανούν σε σχέση με το εισόδημά τους το μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καύσιμα, 13% του μέσου εισοδήματος.

Και σαν να μην φτάνει αυτό, λαμβάνετε και αποφάσεις που δημιουργούν ευτράπελα. Αποφασίσατε να πάρετε την επιδότηση από το ντίζελ, γιατί δεν βρίσκατε πόρους, μιας και δεν φορολογήσατε ούτε 1 ευρώ, για να επιδοτήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης και πήρατε την επιδότηση από το ντίζελ. Τι σημαίνει αυτό; Ενώ πέρυσι τέτοιον καιρό το ντίζελ κίνησης είχε 1,4 ευρώ και η αμόλυβδη 1,7 ευρώ, φέτος το ντίζελ είναι 2,1 ευρώ και η αμόλυβδη 2,030. Πρωτοφανές! Δεν ξέρω αν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη αυτό, να είναι το ντίζελ κίνησης… Γελάτε, ε; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ξέρετε τι αυξήσεις θα έρθουν από αυτό το επόμενο διάστημα; Διότι με το ντίζελ κίνησης κινείται ο επαγγελματίας που μεταφέρει προϊόντα. Ο επαγγελματίας που μεταφέρει προϊόντα δεν βάζει αμόλυβδη, βάζει ντίζελ κίνησης και εσείς πήρατε αυτή την απόφαση, γιατί δεν βρίσκατε, γιατί δεν φορολογήσατε ούτε 1 ευρώ, η οποία κάνει τελικά πιο συμφέρουσα τη μεταφορά με ΙΧ παρά με επαγγελματικό αυτοκίνητο. Δεν είναι ευτράπελο αυτό;

Η Κομισιόν σάς ζήτησε αρχές του Σεπτέμβρη επιβολή έκτακτου φόρου της τάξεως του 33% επί των υπερκερδών βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων. Μάλιστα. Θα πάρετε 1 ευρώ; Θα βάλετε; Σκοπεύετε; Ή θα είναι όπως αυτά που πήρατε από τους παραγωγούς ενέργειας, που όσο τα είδαμε εμείς τα είδατε και εσείς; Εκτιμώ ότι δεν θα το κάνετε. Δεν θα πάρετε ούτε 1 ευρώ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν είσαστε, όπως θέλετε να λέτε, εγγυητής σταθερότητας. Θέλετε να είσαστε εγγυητής σταθερότητας των κερδών, των υπερκερδών. Κάθε μέρα η οικονομία βυθίζεται, αλλά κάποιοι κερδίζουν. Έχετε δει τους ισολογισμούς των εταιρειών πετρελαιοειδών τον τελευταίο χρόνο; Έχετε δει πόσα είναι τα υπερκέρδη; Αν δεν τους έχετε δει, στη δευτερομιλία μου μπορώ να αναφερθώ.

Και αναρωτιέμαι: Θεωρείτε ότι είναι εικόνα δικαιοσύνης αυτή για την ελληνική κοινωνία που μας παρακολουθεί, κάποιοι να θησαυρίζουν και κάποιοι να μην έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του μήνα;

Και θέλω να κλείσω με δυο λόγια και σε αυτό που νομίζετε ότι είναι το δικό σας γήπεδο. Μέχρι τώρα μίλησα για την πραγματική οικονομία και την κοινωνική κρίση. Θέλω να μιλήσουμε για την οικονομία, γιατί τα πάτε περίφημα εκεί, για την οικονομία, τους οικονομικούς δείκτες. Τα πάτε περίφημα, λέτε, μάλιστα.

Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, αυτό το περιβόητο -πώς το λέγατε;- «Μητσοτάκης effect», η τρομακτική επίδρασή σας που με το πού εκλεγήκατε άνοιξαν οι πόρτες και έστρωσαν κόκκινα χαλιά οι αγορές, πού είναι τώρα αυτό το «Μητσοτάκης effect»; Τι απέγινε μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης; Μιλάω για την προπαγάνδα σας που έλεγε ότι ξαφνικά η Ελλάδα έγινε ένας από τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς όχι εξαιτίας του γεγονότος ότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ούτε εξαιτίας του γεγονότος ότι ρυθμίσαμε το χρέος, ούτε εξαιτίας του γεγονότος ότι αφήσαμε κοντά 40 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, που τώρα μας λέτε ότι και αυτό εσείς το κάνατε, ούτε γιατί εξαιτίας του γεγονότος ότι επανήλθαμε με αξιοπιστία μετά από πολλά χρόνια στις αγορές χρήματος. Όχι, αλίμονο, η παρουσία σας ήταν η αιτία!

Τώρα, όμως, το «Μητσοτάκης effect» δεν φαίνεται στα επιτόκια δανεισμού, καθώς το δεκαετές πού έχει σκαρφαλώσει, εσείς που τα παρακολουθείτε; Στο 4,7; Το μόνο «Μητσοτάκης effect» που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού είναι αυτό που αισθάνεται ο πολίτης στην τσέπη του, ο μέσος πολίτης. Αυτή είναι η μόνη επίδρασή σας. Η ακρίβεια και η φτώχεια, η φτωχοποίηση, να έχει φτάσει η Ελλάδα να έχει δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και την πέμπτη θέση από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Όσο για τον περιβόητο μεγάλο στόχο σας -δικά σας λεγόμενα, εγώ δεν είχα μιλήσει ποτέ για αυτό- εσείς το λέγατε ότι ο μεγάλος στόχος, ο νέος εθνικός στόχος είναι η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα. Ήταν η σημαία της οικονομικής πολιτικής. Τι έχει γίνει; Έχει γίνει σαν τον ορίζοντα που όσο προχωράμε τόσο απομακρύνεται. Προεκλογικά λέγατε ότι «σε δεκαοκτώ μήνες θα έχουμε την επενδυτική βαθμίδα». Όταν πέρασαν οι δεκαοκτώ μήνες, τέλος του 2020, μας είπατε «το πρώτο εξάμηνο του 2021». Όταν πέρασε το 2021, μας είπατε «μέσα στο 2022». Στα μέσα του 2022 μας είπατε «στους πρώτους μήνες του 2023». Τώρα που τελειώνει το 2022 και έρχεται το 2023, μας λέτε «όχι αρχές του 2023, μέσα στο 2023».

Μην με προκαλείτε! Θα σας φέρω μία-μία τις αποδελτιώσεις. Μην με προκαλείτε σήμερα! Μην με προκαλείτε!

Και δεν υπάρχει προφανώς ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να έχουμε επενδυτική βαθμίδα μέχρι τις εκλογές, το γνωρίζετε. Διαβάστε τις αγαπημένες σας εκθέσεις, κύριε Μητσοτάκη, των διεθνών οίκων, διαβάστε τες εκεί που εξηγούν τους λόγους γιατί δεν έκαναν τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και θα καταλάβετε το γιατί.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σας λέω, κύριε Μητσοτάκη, ότι όχι μόνο δεν είστε εγγυητής σταθερότητας, αλλά πλέον είστε ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάκαμψη, γιατί παραλάβατε μια οικονομία που είχε προοπτικές τέτοιες ώστε να μπορείτε εσείς προεκλογικά να τάζετε επενδυτική βαθμίδα σε ενάμιση χρόνο μάλιστα και τώρα πια δεν μπορείτε ούτε στις αγορές να βγείτε, γιατί θα αγοράσετε με πανάκριβο επιτόκιο. Και αν το καθυστερήσετε κι άλλο και μπει ο Νοέμβρης, θα πάει στο 5%. Και γι’ αυτό, να ξέρετε, δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που αν δεν είχε ρυθμίσει το χρέος και δεν είχε αφήσει το μαξιλάρι, θα ήμασταν ήδη από τις αρχές της πανδημίας σε κρίση χρέους.

Η δική σας ανεπάρκεια ευθύνεται, η δική σας καταστροφική οικονομική πολιτική, που το μόνο που κάνει είναι να δίνει πολλά σε λίγους και να ρημάζει, να λεηλατεί την κοινωνική βάση.

Για όλους αυτούς τους λόγους -και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- με την ερώτησή μου ειλικρινά δεν περιμένω να πάρω μία απάντηση στο γιατί τα κάνετε όλα αυτά, γιατί ανέχεστε την αισχροκέρδεια, γιατί καταστρέφετε την οικονομία, γιατί δεν μειώνετε τους έμμεσους φόρους. Δεν περιμένω την απάντηση, γιατί την απάντηση την ξέρω: γιατί είστε ακραία και αθεράπευτα νεοφιλελεύθερος και, άρα, καταστροφικός για μια οικονομία σε συνθήκες κρίσης, όπως η σημερινή, και γιατί είστε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των μεγάλων συμφερόντων.

Η χώρα όμως και η κοινωνία δεν μπορεί για πολύ ακόμα να βυθίζεται. Γι’ αυτό εμείς το λέμε καιρό τώρα, το λέμε με ακόμα πιο στεντόρεια φωνή σήμερα: Πρέπει να φύγετε το συντομότερο, γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει, γιατί η ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει επιτέλους να σταματήσει!

Και εν πάση περιπτώσει, αφού τόσο πολύ προσπαθείτε να μας πείσετε ότι προηγείστε με τόσο μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις και ότι έχετε σίγουρη την επανεκλογή σας, τι φοβάστε, κύριε Μητσοτάκη; Προκηρύξτε εκλογές, να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος! Προκηρύξτε εκλογές, να ανασάνει ο τόπος!

Η πολιτική αλλαγή και μία προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία. Για μια κυβέρνηση με έγνοια την κοινωνία και όχι τα συμφέροντα. Για να σταματήσει η αισχροκέρδεια, να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Για να επανέλθει η ΔΕΗ στον ιδρυτικό της σκοπό, στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Για να ξηλωθούν τα καρτέλ και να τιμωρηθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές. Για να πάψουν τα golden boys να παρασιτούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Για να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού! Προκηρύξτε, λοιπόν, εκλογές και μην σας νοιάζει, η δημοκρατία θα κερδίσει την αλαζονεία, η δικαιοσύνη θα νικήσει την ασυδοσία, η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά!

Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο αφήνει ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια αλλά προσπαθεί να παρουσιάσει μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα, σε σχέση με τα αποτελέσματα και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Για άλλη μια φορά η ομιλία του ήταν «δεν φταίω εγώ».

Έφταιγαν οι νέοι στην πανδημία που διέδιδαν τον ιό και είμαστε οι χειρότεροι σε όλο τον κόσμο, έφταιγε ο καιρός και ο καύσωνας για τις πυρκαγιές, ο ανιψιός του για τις υποκλοπές, τώρα φταίει ο Πούτιν για την ακρίβεια.

Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του 2021, το Νοέμβρη του 2021, τον Ιανουάριο του 2021, το Φλεβάρη του 2022. Υπήρχε ο Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη;

Πόσα ψέματα πια θα πείτε στον ελληνικό λαό για να δικαιολογήσετε τις δικές σας ευθύνες και τις δικές σας επιλογές;

Υπήρχε ο Πούτιν όταν προχωρούσατε -εν κρυπτώ- στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όταν αποφασίσατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, όταν στις 5 Αυγούστου του 2021 θεσμοθετήσατε την παράλογη και παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής, όταν τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ εμπορίας το 2021 ήταν δεκαπλάσια σε σχέση με το 2020;

Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας κ. Μητσοτάκη.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ μείωσε τον δανεισμό της κατά 1 δισ. ευρώ, αύξησε τις επενδύσεις της, κράτησε σταθερές τις τιμές στα τιμολόγια του ρεύματος και μάλιστα με σημαντικές εκπτώσεις -12% μεσοσταθμικά-, επένδυσε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, πως μπορεί να θεωρείται χρεοκοπημένη;

Σήμερα, οι φορολογούμενοι επιδοτούν τα κέρδη παραγωγών και παροχών, ένας ολόκληρος λαός χρηματοδοτεί τη βίλα του κ. Στάσση. Τουλάχιστον, στην αποπεράτωση να βάλει και μία τιμητική πλακέτα για τον κ. Μητσοτάκη ως «μέγα ευεργέτη» του οικοδομήματος.

Την τελευταία 20ετία στην Ευρώπη έχουν επανακρατικοποιηθεί 326 εταιρείες ενέργειας, 185 στην ύδρευση, 53 στις μεταφορές. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε μια λογική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Η χώρα διατρέχει περίοδο κατάρρευσης: Ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής, αξιακής. Οι πολίτες αξίζουν καλύτερα.

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα επί σαράντα πέντε λεπτά τον πρωθυπουργό για άλλη μια φορά να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα κατά την πρωτοομιλία μου, ότι δηλαδή διαπράττει αυτό το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά και να προσπαθεί να παρουσιάσει μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ για άλλη μια φορά όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη σαράντα πέντε λεπτά ήταν «Δεν φταίω εγώ» και ότι «σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και στην Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα» και ακόμη περισσότερο ότι «αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο κ. Πούτιν». Ο κ. Πούτιν ευθύνεται για την ακρίβεια στην Ελλάδα. Μάλιστα.

Αντιπαρέρχομαι τις προσπάθειες για άλλη μια φορά να δημιουργήσετε -θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα αυτά σε κάποια συζήτηση φαντάζομαι για την εξωτερική πολιτική- ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα.

Δεν είναι η ώρα να πούμε γι’ αυτά. Ούτε για τα όπλα που στέλνετε στην Ουκρανία κάνοντας τη χώρα μέρος της κρίσης ούτε για τις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις με τους γείτονές μας, την Τουρκία.

Όμως, έρχομαι στην ουσία του επιχειρήματός σας ότι ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια. Τι έλεγα στην πρωτομιλία μου; Έλεγα ότι έφταιγαν οι νέοι που διέδιδαν τον ιό και την πανδημία και είμαστε χειρότεροι σε όλον τον κόσμο, ότι έφταιγε ο καιρός και ο καύσωνας για τις πυρκαγιές, ο ανιψιός του για τις υποκλοπές. Τώρα φταίει ο Πούτιν για την ακρίβεια. Μάλιστα.

Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του 2021, τον Νοέμβρη του 2021, τον Γενάρη του 2021, τον Φλεβάρη του 2021!

Υπήρχε ο Πούτιν και ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε, κύριε Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα πια θα πείτε στον ελληνικό λαό για να δικαιολογήσετε τις δικές σας ευθύνες και τις δικές σας επιλογές;

Όταν προχωρούσατε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν κρυπτώ, γιατί δεν τη φανερώσατε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021, υπήρχε ο Πούτιν;

Όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, υπήρχε ο Πούτιν; Ο Πούτιν σας έφταιγε; Όταν στις 5 Αυγούστου 2021 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την παράνομη, την παράλογη, μετακυλίοντας όλο το κόστος στους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε;

Για τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας το 2021; Μιλάμε για δεκαπλάσια κέρδη το 2021από ό,τι το 2020. Ο Πούτιν ήταν;

Είναι φθηνή η δικαιολογία σας, κύριε Μητσοτάκη. Είναι πάρα πολύ φθηνή η δικαιολογία σας. Και είναι φθηνός και ο τρόπος που επιχειρείτε κάθε φορά –και το είπατε κιόλας- να μας φέρνετε κάποιους πίνακες που θέλουν να μας δείξουν ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας –φαντάζομαι ακούτε και εσείς ή οι βουλευτές σας τουλάχιστον, δεν ξέρω αν εσείς ακούτε επικοινωνώντας με τους πολίτες- δεν ισχύουν, διότι υπάρχουν κάποιοι πίνακες που λένε ότι πάμε καλά.

Στη Μαδρίτη λέτε ξανά και ξανά ότι πληρώνουν περισσότερα στο ρεύμα. Αλήθεια; Μάλιστα. Για δείτε, λοιπόν, εδώ ποια είναι σε όρους αγοραστικής δύναμης μια από τις ακριβότερες πόλεις –διότι μιλήσατε για πόλεις, πρωτεύουσες- στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αθήνα είναι ακριβότερη από είκοσι μία ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πολύ ακριβότερη και από τη Μαδρίτη, την οποία επικαλεστήκατε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και εδώ, στη Βουλή. Σας το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Ποια είναι, όμως, η διαφορά, για να μην μπερδεύουμε τους πολίτες με πίνακες και με χάρτες; Χάρτης ήταν αυτός που έδωσα, γι’ αυτό μίλησα για χάρτη. Έδειχνε σε ποιες τέσσερις χώρες αυξήθηκαν οι ανισότητες.

Για να μην μπερδεύουμε, λοιπόν, τους πολίτες –διότι είναι κακό πράγμα να προσπαθείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια, είναι ασύγκριτα- εμείς μιλάμε με όρους αγοραστικής δύναμης. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, μετά από μια πολυετή δραματική εμπειρία, αυτή των μνημονίων, έχει από τους χαμηλότερους μισθούς σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που σας είπα πριν, το κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι χαμηλότερο και από τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα έχει μισθούς οι οποίοι είναι ασύγκριτοι.

Όταν, λοιπόν, έχουμε απόλυτα μεγέθη και απόλυτα νούμερα, όταν συγκρίνεις την ακρίβεια στην Ελλάδα και στη Γαλλία, για παράδειγμα, όπου ο κατώτατος μισθός είναι πολλαπλάσιος από τον ελληνικό ή ακόμη και στην Ισπανία που είναι στα 1.050 ευρώ και όχι στα 700 ευρώ, τότε πώς ακριβώς μπορείς να βγάλεις τα ίδια συμπεράσματα; Ή μήπως δεν καταλαβαίνετε τι σας λέω; Φαντάζομαι ότι το καταλαβαίνετε και δεν χρειάζεται να είστε οικονομολόγος για να το κατανοήσετε αυτό. Σας έδωσα πιο πριν δύο πίνακες. Ο πρώτος πίνακας του Συνδέσμου των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας λέει ότι παρά τις επιδοτήσεις που είναι πράγματι πάρα πολύ υψηλές, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο πραγματικό οικιακό κόστος ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι συμπεριλαμβάνει και την αγοραστική δύναμη που είναι στο 0,83% από ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Αυτά, λοιπόν, κάνετε ότι δεν τα καταλαβαίνετε. Προφανώς και τα καταλαβαίνετε, όπως προφανώς και καταλάβατε τα στοιχεία της Eurostat τα οποία σας έδειξα που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ενεργειακό κόστος προ φόρων και επιδοτήσεων. Κι εσείς τι κάνατε; Μας λέγατε πόσα πολλά λεφτά δίνατε και φέρατε να δείξετε και τους λογαριασμούς πόσα πολλά λεφτά δίνετε στον καταναλωτή. Αμ, δεν τα δίνετε στον καταναλωτή! Τα δίνετε στα καρτέλ. Αυτοί οι οποίοι έπρεπε να χειροκροτούν ήταν οι ιδιοκτήτες των εταιρειών παραγωγών ενέργειας, ο κ. Στάσης μαζί με δύο χέρια, όχι οι bουλευτές σας και όχι οι καταναλωτές!

Μιας και μίλησα, όμως, για τον κ. Στάση: κοιτάξτε, κύριε Μητσοτάκη, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Μιας και αναφερθήκατε εκτενώς στο ζήτημα της ΔΕΗ, μου δώσατε την ευκαιρία να πω κι εγώ ορισμένα πράγματα. Αναδρομικά θα τα πάρω διότι το βασικό σας αφήγημα, το αφήγημα Χατζηδάκη για την εκποίηση κατ’ εργολαβία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ήταν ένα αφήγημα σπίλωσης και συκοφάντησης της δημόσιας επιχείρησης. Δεν είναι πρωτοφανές. Έγιναν σε κάθε παρόμοια μεγάλη αποκρατικοποίηση. Τα ίδια έκανε και με τον εθνικό αερομεταφορέα, τα ίδια και με τη ΔΕΗ.

Μας λέτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας. Και αναρωτιέμαι πώς μπορεί μια εταιρεία που τότε, σε συνθήκες πολύ δύσκολες, δημοσιονομικής ασφυξίας, μείωσε τον δανεισμό της κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αύξησε τις επενδύσεις της, κράτησε σταθερές –κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- τις τιμές στα τιμολόγια του ρεύματος και μάλιστα με σημαντικές εκπτώσεις. Και οι τιμές του ρεύματος όχι μόνο δεν αυξήθηκαν ούτε ένα ευρώ τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνάγαμε, αλλά μειώθηκαν μεσοσταθμικά 12%. Και η ενεργειακή φτώχεια υποχωρούσε την περίοδο που εμείς κυβερνάγαμε.

Μια τέτοια επιχείρηση, λοιπόν που, επαναλαμβάνω, μείωσε τον δανεισμό της, αύξησε τις επενδύσεις της, κράτησε σταθερά τα τιμολόγια, επένδυσε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες –κλάδο που παραλάβαμε σχεδόν κενό από την προηγούμενη κυβέρνηση- πώς μπορεί να θεωρείται χρεοκοπημένη; Πώς μπορεί να θεωρείται χρεοκοπημένη;

Ο κ. Χατζηδάκης, ο αρχιεργολάβος της εκποίησης της ΔΕΗ –κατ’ εντολή Μητσοτάκη βεβαίως- βγήκε το 2019, αμέσως μόλις βγήκε η έκθεση του ορκωτού λογιστή η οποία αφορούσε το πρώτο εξάμηνο των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ –το πρώτο εξάμηνο στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ- και μας είπε: «Από τις 7 Ιουλίου και μετά καταφέραμε να σώσουμε τη ΔΕΗ. Σήμερα η έκθεση του ορκωτού λογιστή αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε». Η έκθεση αφορούσε το πρώτο εξάμηνο! Κοιτάξτε υποκρισία!

Όμως, να μιλήσουμε και με αριθμούς. Μιλάτε διαρκώς για το χρηματιστήριο. Ο ισχυρισμός σας είναι ότι παραλάβατε μια ΔΕΗ χρεοκοπημένη και με πολύ χαμηλή αξία της μετοχής. Μάλιστα. Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μας λέγατε ότι μειώθηκε κατά 90% από το 2015 που την παραλάβαμε εμείς, το 2019 που σας την παραδώσαμε. Μάλιστα. Ψέμα! Στις 23-1-2015, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, στην οποία τότε ανήκε και ο ΑΔΜΗΕ –μην το ξεχνάμε- ήταν 1,3 δισεκατομμύρια και η τιμή της μετοχής 5,6 ευρώ. Την εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι μετοχές ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ αθροιστικά κυμαίνονταν στα 4,7 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία ήταν της τάξης του 1,1 δισεκατομμυρίου. Από 1,3 δισεκατομμύρια, στο 1,1 δισεκατομμύριο. Αυτό ήταν το 90%; Αυτή ήταν η διάλυση της ΔΕΗ και ότι η μετοχή πήγε από το 5,6 ευρώ στο 4,7 ευρώ; Αυτό είναι το 90%; Το ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση σας, όταν έχετε στόχο, όταν είστε στοχοπροσηλωμένοι να εκποιήσετε τον δημόσιο πλούτο!

Και για να δούμε τώρα το δικό σας μεγάλο οικονομικό θαύμα της ΔΕΗ, των golden boys, του κ. Στάση του εξαιρετικού που τα κάνει όλα πολύ ωραία! Για να δούμε τι κάνει. Πέραν του γεγονότος ότι προχωρήσατε σε μία αποκρατικοποίηση που μπροστά της η επιχείρηση εκποίησης του 17% της «μικρής ΔΕΗ» του κ. Σαμαρά μοιάζει με παιδική χαρά, με βόλτα στην εξοχή μοιάζει, διότι ο Σαμαράς τουλάχιστον θα έπαιρνε και κάποιο αντίτιμο γι’ αυτό το 17% δημόσιου πλούτου που ήθελε να πουλήσει και το οποίο εμείς ακυρώσαμε.

Εσείς τι κάνατε; Πήγατε σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -άκουσον άκουσον, πρώτη φορά αυτό!- και αναγκάσατε το ελληνικό δημόσιο να βάλει και 100 εκατομμύρια για να χάσει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενώ ερχόταν η κρίση και το ξέρατε ότι έρχεται η κρίση.

Μας είπατε ότι φτιάξατε μια εταιρεία η οποία θα «σκίζει», θα «φυσάει». Ωραία. Για να δούμε τα αποτελέσματα των golden boys σας, των φοβερών αυτών παιδιών, για να δούμε τι έχουν κάνει. Μιλάω για τα δημοσιευμένα, τις εξαμηνιαίες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις από 31-12-2021 μέχρι 30-6-2022. Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ των golden boys αυξήθηκε κατά 355 εκατομμύρια σε έξι μήνες, από 1,890 σε 2,245 δισεκατομμύρια.

Το ταμείο μειώθηκε κατά 635 εκατομμύρια, το σύνολο των δανείων 4,3 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 35% με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι καθαρές ταμειακές ροές παρουσιάζουν αρνητικό υπόλοιπο 1,3 δισεκατομμύρια και αν δεν είχατε πουλήσει τον ΑΔΜΗΕ για περίπου 1,3 δισεκατομμύρια, θα μιλάγαμε για εξαΰλωση περίπου του ταμείου της εταιρείας.

Πού πάνε όμως αυτά τα χρήματα και φεύγουν αφού πάει καλά η εταιρεία και αφού έχει πραγματικά υπερκέρδη που και εσείς τα παραδεχτήκατε; Τι ακριβώς γίνεται;

Κοιτάξτε, αυτό που γίνεται είναι ότι ακριβώς επειδή οι αριθμοί πηγαίνουν άσχημα, οι αγαπημένοι σας επενδυτές γκρινιάζουν και μέχρι να πάρουν το μάνατζμεντ -στόχος τους και στόχος σας, αλλά δεν θα τα καταφέρουν, δεν θα το αφήσουμε να συμβεί, το είπαμε και το ξαναλέμε- συνεχίζουν και ενισχύουν τη μετοχική τους θέση. Και εσείς τι κάνετε; Εσείς! Ο κ. Στάσης. Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Αυτό κάνετε. Προγράμματα διαρκή επαναγοράς ιδίων μετοχών. Διαρκή. Το τελευταίο είναι στις 20-9-2022 όπου πάρθηκε νέα απόφαση για πρόγραμμα επαναγοράς του 10% των μετοχών της εταιρείας, δηλαδή 36,344 εκατομμύρια και μάλιστα -άκουσον άκουσον!- μέχρι την τιμή των 17 ευρώ, δηλαδή στο ανώτατο εύρος, και το βάλατε αμέσως σε εφαρμογή. Μόνο τις τελευταίες είκοσι ημέρες έχετε αγοράσει μετοχές αξίας 5 εκατομμυρίων και περισσότερο. Δηλαδή κάθε εβδομάδα 2 εκατομμύρια τουλάχιστον βγαίνουν από το ταμείο της ΔΕΗ και αντί να πηγαίνουν για να στηρίξουν την κοινωνία και να παίξει η ΔΕΗ τον κοινωνικό της ρόλο, να πηγαίνουν δηλαδή στους πελάτες της που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, πού πηγαίνουν; Για επαναγορά μετοχών.

Ποιοι ωφελούνται από αυτό, κύριε Μητσοτάκη, που εσείς κάνετε καλύτερους υπολογισμούς από εμένα που είμαι μηχανικός και δεν τα ξέρω τα οικονομικά καλά και δεν ξέρω τι γίνεται με μια εταιρεία όταν έχει μικρούς ή περισσότερους φόρους και μεγάλη ανάπτυξη; Ποιος ωφελείται; Πείτε μου. Είστε οικονομολόγος. Οι φίλοι σας επενδυτές, όχι η ΔΕΗ, γιατί διατηρείτε έτσι υψηλά και εμποδίζεται τεχνηέντως την πτώση της μετοχής, χειραγωγώντας το χρηματιστήριο, γιατί είναι χειραγώγηση αυτό και έχει και ποινικές ευθύνες!

Και βέβαια για να έρχεστε εδώ σε αυτό το Βήμα και να υπερηφανεύεστε ότι παραλάβατε μια τιμή μετοχής χαμηλά και την πήγατε ψηλά. Φαίνεται, όμως, ότι ούτε στο γήπεδό σας, που είναι το χρηματιστήριο όπως λέτε, τα καταφέρνετε. Γι’ αυτό και με τεχνητούς τρόπους και με έμμεση χειραγώγηση κρατάτε την τιμή της μετοχής για να μην καταρρεύσει.

Να δούμε τώρα την υποκρισία σας. Τι έλεγε ο κ. Γεραπετρίτης και εσείς; Ότι η ΔΕΗ ήταν χρεοκοπημένη το 2019. Όταν όμως ο Στάσης πήγε για να προωθήσει στο Λονδίνο την πώληση του 17%, την έβρισκε σε εξαιρετική κατάσταση. Κερδοφόρα έλεγε ότι ήταν την περίοδο 2015-2019, με μείωση δανείων. Και στη συνέχεια έκλεισε τους λιγνίτες, αύξησε τον δανεισμό της, άρχισε να κερδοσκοπεί μαζί με τους ιδιώτες και η τιμή κατέρρευσε από τα 10 στα 5 ευρώ και είχε και αυτά τα αποτελέσματα που σας είπα: αύξηση χρεών, μείωση αποθεματικών.

Όμως, παρά το ότι η εταιρεία δεν φαίνεται να πηγαίνει και πολύ καλά, τα παχυλά μπόνους και η εκτόξευση των λογαριασμών πηγαίνουν χέρι χέρι. Όσο ζορίζεται η κοινωνία, τόσο τα στελέχη που βάλατε εκεί εσείς, τα golden boys, τρώνε με χρυσά κουτάλια. Να τα πούμε και αυτά σήμερα, λοιπόν. Μας ακούει ο ελληνικός λαός.

Το μαγαζί μετατράπηκε σε γαλάζιο μαγαζί αντί να είναι η εταιρεία η δημόσια που υπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον. Επτά ήταν οι θέσεις γενικών διευθυντών που υπήρχαν το 2019. Έγιναν δεκαπέντε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε μια επιχείρηση με εξήντα βοηθούς γενικούς διευθυντές και τους έκανε διακόσιους πενήντα.

Και ξέρετε πόσες είναι οι αποδοχές του σημερινού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου; Είναι 360.000 ευρώ. Για τις κανονικές αποδοχές μιλάμε, όχι για τα μπόνους. Θα πω μετά γι’ αυτά. Ένα χιλιάρικο λοιπόν την ημέρα. Πόσο έπαιρνε ο κ. Παναγιωτάκης; Έχουμε 269% αύξηση συνολικά στις αποδοχές των στελεχών. Αυτή είναι η εικόνα. Και έρχεστε να μιλήσετε για την κατάσταση που αφήσατε και φτιάξατε στη ΔΕΗ;

Μιας και αναφέρθηκα στις ημερήσιες αποδοχές των 1.000 ευρώ την ημέρα για τον εκλεκτό σας -τα ακούν αυτά και οι βουλευτές σας και λένε «εμείς κορόιδα είμαστε που ήρθαμε εδώ, ακούμε και την γκρίνια των πολιτών, αυτός παίρνει 360, εμείς παίρνουμε 50, 60 τον χρόνο-, δεν είναι το σημαντικότερο αυτό, κύριε Μητσοτάκη. Κάνατε έφοδο. Και στη ΔΕΗ κάνατε έφοδο και σε όλες τις άλλες ΔΕΚΟ κάνατε έφοδο και στον ΕΦΚΑ κάνατε έφοδο γιατί αυτή είναι η δήθεν νεοφιλελεύθερη αντίληψή σας για το κράτος.

Να θυμίσω κάτι. Μιλήσατε για τον Φωτόπουλο εδώ. Πότε γιγαντώθηκε το κόστος και βεβαίως και το προσωπικό; Κάνατε μέσα σε έναν χρόνο 15.000 προσλήψεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έκανε. Όποιος περνούσε από τα κομματικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας -όχι εσάς, του πατρός σας- διοριζόταν και στη ΔΕΗ. Και λέτε για εμάς τώρα, για κράτος το οποίο είναι κομματικό. Έχετε τα πρωτεία.

Αλλά για να δούμε τι ακριβώς γίνεται, πέραν των παχυλών μισθών. Ο κ. Στάσης μαζί με άλλα στελέχη της επιχείρησης λαμβάνουν και επιπρόσθετο μπόνους με δικές τους αποφάσεις, 1,856 χιλιάδες μετοχές της ΔΕΗ, συνολικής αξίας 16 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι προφανές ότι δεν του φτάνουν του ανθρώπου 360 χιλιάρικα το χρόνο! Άλλωστε φτιάχνει ένα φαραωνικό παλάτι εκεί στην Τζια. Όποιος έχει πάει για Σαββατοκύριακο το καλοκαίρι, το βλέπει, δεσπόζει από έξι μίλια μακριά.

Άρα, λοιπόν, τι γίνεται εδώ με τη ΔΕΗ; Οι φορολογούμενοι επιδοτούν τα κέρδη των παρόχων, ένας ολόκληρος λαός χρηματοδοτεί τη βίλα του κ. Στάση. Τουλάχιστον στην αποπεράτωσή του να βάλει και μια τιμητική πλακέτα για τον κ. Μητσοτάκη ως μέγα ευεργέτη του οικοδομήματος.

Α, είναι λαϊκισμός αυτό; Μάλιστα. Ε, είμαστε λαϊκιστές λοιπόν! Όταν βλέπουμε την κλεψιά, όταν βλέπουμε την αδικία, όταν βλέπουμε την απάτη ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να βγάλει την επόμενη μέρα, ε, ναι λοιπόν, είμαστε λαϊκιστές!

Είμαστε λαϊκιστές γιατί θέλουμε δικαιοσύνη! Είμαστε λαϊκιστές γιατί θέλουμε αυτή η χώρα να σταθεί στα πόδια της! Είμαστε λαϊκιστές γιατί θέλουμε να μπορεί ο μεροκαματιάρης, ο μισθωτός, ο άνεργος να σταθούν στα πόδια του! Ναι, λοιπόν. Ναι. Σας ευχαριστούμε που μας προσάπτετε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Πάμε λοιπόν τώρα και στα επόμενα. Εντάξει, εντάξει, όταν κάποια στιγμή θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της ΔΕΗ για χειραγώγηση του χρηματιστηρίου, θα τα δούμε όλα αυτά, αν είμαστε λαϊκιστές ή δεν είμαστε λαϊκιστές, διότι εκποιείτε δημόσιο πλούτο. Δεν παίζουμε εδώ. Πάμε παρακάτω.

Μας λέτε ότι χρηματοδοτείτε -και είναι αλήθεια- με πολλά εκατομμύρια δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Ορθώς. Το μέγεθος των επιδοτήσεων -αυτό σας λέμε και εμείς- είναι πάρα πολύ μεγάλο. Έχετε προβλέψει 9,5 δισεκατομμύρια το 2022. Μέχρι στιγμής λέτε έχετε δώσει περίπου 7 δισεκατομμύρια.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι από πού είναι αυτά τα λεφτά. Είναι τα φορολογημένα; Τα φορολογήσατε; Έτσι μας είπατε: «Τους πήραμε 2,7 δισεκατομμύρια». Πάλι ψέματα λέτε. Είναι τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων αυτά.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά. Από τα 7 δισεκατομμύρια που μέχρι σήμερα έχετε επιδοτήσει τους τρεις τελευταίους μήνες, τα 5,8 είναι από τον προϋπολογισμό, χρεώσεις που πληρώνουν οι πολίτες τα λεγόμενα ΥΚΩ, έσοδα από τους ρύπους και 2,2 δισεκατομμύρια από αυτό που ονομάζετε «πλαφόν» και ένας μηχανισμός μερικής επιστροφής των άδικων ουρανοκατέβατων κερδών των παραγωγών που θεσπίσατε από τον Ιούλιο του 2022.

Γιατί μερικής επιστροφής; Γιατί το πλαφόν σε κάθε τεχνολογική κατηγορία είναι πολύ υψηλότερα από το κόστος της παραγωγής, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν έτσι να έχουν πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους και σε ό,τι αφορά τα νερά, τη ΔΕΗ και σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ. Γιατί αντί να θεσμοθετήσετε, όπως σας είχαμε προτείνει, ένα κοστοστρεφές πλαφόν που να βασίζεται σε ένα εύλογο περιθώριο κέρδους πάνω από το κόστος παραγωγής, όποιο και αν είναι αυτό, το εκάστοτε κόστος παραγωγής -είναι κυμαινόμενο, διότι η τιμή του φυσικού αερίου μεγαλώνει, μικραίνει, συνήθως μεγαλώνει το τελευταίο διάστημα- αντί να πείτε λοιπόν ένα 5% εύλογο κέρδος, βάλατε αυθαίρετα ένα νούμερο, το οποίο το βάλατε τόσο ψηλά αυτό το ταβάνι που πράγματι αν δεν το είχαμε βάλει, θα είχαν πολλαπλάσια κέρδη -είναι αλήθεια-, αλλά ακόμα διατηρούν τεράστια κέρδη. Και πού μεταφέρατε την πιθανή χασούρα τους; Στη λιανική.

Δεν είπατε κουβέντα γι’ αυτό που σας είπα, κύριε Μητσοτάκη. 485 εκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβρη. Δεν είπατε κουβέντα. 485 εκατομμύρια σε έναν μήνα για τους παρόχους. Το καταλαβαίνετε αυτό; Διότι τιμολόγησαν 485 εκατομμύρια πάνω από αυτό που τους κόστισε και που αγόρασαν. Τι είναι αυτό το πράγμα; Μου λέτε ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και ότι κάνετε ό,τι μπορείτε;

Το πάρτι λοιπόν συνεχίζεται κανονικά και το πάρτι έχει στηθεί με τα χρήματα της φορολογικής αφαίμαξης. Ένα στοιχείο θα σας δώσω μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο. Για να καταλάβουμε, πάμε ανάποδα την εξίσωση. Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο το συνολικό κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος ήταν 1,67 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσο ήταν η επιδότηση, κύριοι συνάδελφοι; Εσείς το είπατε. Ήταν 1,9. Επιδότηση 1,9, κόστος στη χονδρεμπορική 1,67, δηλαδή μεγαλύτερη η επιδότηση από τη συνολική αξία της χονδρικής. Άρα, ακόμη και αν κανένας καταναλωτής δεν πλήρωνε δεκάρα τον Σεπτέμβρη, οι παραγωγοί θα κέρδιζαν 230 εκατομμύρια μόνο από τις επιδοτήσεις.

Την ίδια ώρα όμως οι καταναλωτές πληρώνουν και τον Σεπτέμβρη και όχι μόνο δεκάρα, πληρώνουν λογαριασμούς που μπορεί να είναι κατάτι μικρότεροι από αυτούς που πλήρωναν τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που πλήρωναν έναν χρόνο πριν. Αν αθροίσουμε λοιπόν αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές, τις επιδοτήσεις και αφαιρέσουμε το κόστος παραγωγής, βγάζουμε τα υπερκέρδη που ακόμα και σήμερα υπάρχουν, ζουν και βασιλεύουν και κερδίζουν κάποιοι λοιπόν λίγοι.

Και μη μας λέτε τώρα ότι φορολογήσατε. Έχετε βγάλει, μετά από πολλές αλχημείες και πιέσεις που ασκήσατε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να μειώσει όσο το δυνατόν τα υπερκέρδη, διότι σας ξέφυγε αυτό το 90% και δεν μπορούσατε να το μαζέψετε μετά -αυτή είναι η αλήθεια- μια υπουργική απόφαση και δεν έχετε πάρει δεκάρα, ένα σεντ.

Και βεβαίως εδώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε όχι μόνο στην -προσέξτε- ηλεκτροπαραγωγή καταθέσει τις εκτιμήσεις μας για 2,2 δισεκατομμύρια. Είπα και πιο πριν για τις πετρελαϊκές εταιρείες, τα διυλιστήρια ότι έχουν υπερκέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2022, 1,79 δισεκατομμύρια ευρώ οι ισολογισμοί τους. Τα είπατε, συμφωνείτε. Αλλά και η ΔΕΠΑ Εμπορίας 300 εκατομμύρια ευρώ. Θα τα καταθέσω για να μην μου λένε ότι μιλάω στον αέρα.

Και περιμένουμε να δούμε αν και αυτές οι υποσχέσεις για φορολόγηση υπερκερδών θα είναι φρούδες ελπίδες, θα είναι άνθρακες, όπως και οι μεγαλοστομίες σας για φορολογία 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών από την αρχή της κερδοσκοπικής διαδικασίας μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.

Μιλήσατε για τους ελέγχους, κύριε Μητσοτάκη, ότι κάνετε εξαιρετικούς και σημαντικούς ελέγχους και μάλιστα, συγκρίνατε με τους ελέγχους που κάναμε εμείς. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν αυτή η σύγκριση, με τη διαφορά ότι εμείς είχαμε 0,4% πληθωρισμό και εσείς έχετε 12,4%. Τι συγκρίνετε τώρα; Τι συγκρίνετε; Πάλι ανόμοια πράγματα συγκρίνετε.

Εγώ, έτσι για να καταλάβει ο κόσμος περί τίνος συζητάμε και γιατί φωνάζουμε, θα σας πω μόνο ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν -επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων- τον Σεπτέμβρη, που είναι από τους πιο σκληρούς πληθωριστικούς μήνες, είναι μόλις 94.500 ευρώ. Σας δίνω και τα πρόστιμα που έχουν καταβληθεί όλους τους προηγούμενους μήνες.

Άρα, τι ελέγχους κάνετε; Άρα, τα βρίσκετε όλα τέλεια. Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. Εντάξει, εγώ καταλαβαίνω ότι η μεγάλη αισχροκέρδεια είναι στην ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα, αλλά υπάρχει αισχροκέρδεια παντού. Παντού υπάρχει. Το βλέπουν οι πολίτες, το καταλαβαίνουν, το ζούνε.

Το ντίζελ τώρα. Μάλιστα. Εγώ να αποδεχθώ ότι εν τη ρύμη ανέφερα κάτι το οποίο δεν ισχύει. Όμως σε όλη την Ευρώπη το ντίζελ είναι υψηλό. Αλλά εσείς πήρατε μια απόφαση προχθές. Εσείς την πήρατε. Μέχρι πριν από μια βδομάδα το ντίζελ ήταν χαμηλότερο από την αμόλυβδη βενζίνη ή κάνω λάθος ή λέω ψέματα; Ήταν χαμηλότερο. Και το οικονομικό επιτελείο πήρε την απόφαση να πάρει την επιδότηση από το ντίζελ για να τη δώσετε, λέει, στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα. Έτσι δεν είναι; Και ρωτώ. Είναι δυνατόν σε τέτοια εποχή κρίσης να σκέφτεστε τα 39 εκατομμύρια ευρώ, «δεν έχουμε 39 εκατομμύρια ευρώ»; Εντάξει, πάρτε ένα δάνειο από τον Στάση και τα golden boys της ΔΕΗ. Θα τα βρείτε τα λεφτά. Μα, είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν;

Το πρώτο που θα πω είναι ότι εδώ έχουμε μια κατάσταση που σε όλη την Ευρώπη είναι τελείως διαφορετική από τον πυρήνα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Τι έχουμε σε όλη την Ευρώπη; Έχουμε ένα κύμα επανακρατικοποιήσεων. Επανακρατικοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη. Και τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Ο κ. Μητσοτάκης αυτό που κάνει είναι να επιμένει σε μια λογική ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Τους λόγους σας τους είπα.

Μην μας προκαλείτε όμως όταν λέτε ότι δίνετε 9,5 δισεκατομμύρια. Πέντε φορές η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι τα 9,5 δισεκατομμύρια. Όμως, θα ήθελα πραγματικά να δώσω αυτήν την εικόνα -και αυτός όντως είναι χάρτης, κύριοι συνάδελφοι- που δείχνει τον αριθμό των αποκρατικοποιήσεων ιδίως σε υποδομές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Λοιπόν αυτά έχουμε την τελευταία εικοσαετία και τώρα αυτά έχουν επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης είναι η πολιτική της προηγούμενης τετρακονταετίας. Θάτσερ!

Στην Ευρώπη λοιπόν τα τελευταία είκοσι χρόνια τριακόσιες είκοσι έξι εταιρείες στην ενέργεια έχουν επανακρατικοποθηθεί, εκατόν ογδόντα πέντε στην ύδρευση, πενήντα τρεις στις μεταφορές. Και πλέον τους τελευταίους μήνες στο έδαφος της ενεργειακής κρίσης η γερμανική κυβέρνηση κρατικοποιεί τη Uniper, το μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατικοποίηση στη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήδη στη Γαλλία θα εθνικοποιήσει η EDF, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ιταλία έχει μπει στη δημόσια συζήτηση η εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, σύμφωνα με το άρθρο 43 του εκεί Συντάγματος. Αυτή είναι η εικόνα στην Ευρώπη.

Κλείνω με δυο λόγια για το μείζον θέμα που έχει να κάνει με την επιμονή σας να μην μειώνετε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Κύριε Μητσοτάκη, έχετε δει πόσες είναι οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν προβεί σε μειώσεις; Είναι πολλαπλάσιες οι χώρες που έχουν προβεί σε μειώσεις σε σχέση με αυτές που δεν έχουν προβεί σε μειώσεις -γιατί υπάρχουν και τέτοιες. Ακόμα και η Κύπρος έχει μειώσει φόρους, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όχι όλους τους φόρους. Εσείς γιατί επιμένετε σε αυτό; Λέτε ότι το κόστος θα είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ και πού θα βρεθεί αυτό το κόστος, πρέπει να φορολογήσουμε. Εμείς σας είπαμε, ναι πρέπει να φορολογήσουμε. Μας ρωτάτε ποιον θα φορολογήσουμε. Σας λέμε ποιον θα φορολογήσουμε, αυτούς που έχουν αυτά τα υπερκέρδη, τα διαστημικά, τα αστρονομικά.

Αλλά τελειώνω με αυτό: Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για το πώς η οικονομία μπορεί να πάει μπροστά από αυτή που έχετε εσείς. Η δική μας αντίληψη βασίζεται στη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας, βασίζεται και σε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Μην συγκρίνετε με τις περιόδους των μνημονίων. Μην το κάνετε αυτό διαρκώς. Κάνετε ανόμοιες συγκρίσεις. Εμείς καταφέραμε μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα να τη βγάλουμε από μια τρομακτική κρίση. Δεν τη βάλαμε εμείς, εσείς τη βάλατε.

Αλλά το γήπεδο ήταν απολύτως ανηφορικό για μας και είχατε την τύχη να αναλάβετε πρωθυπουργός μόλις καταφέραμε το γήπεδο να είναι, όχι κατηφορικό να ομολογήσω, αλλά ήταν επίπεδο. Είχατε τη δυνατότητα να υπόσχεστε επενδυτική βαθμίδα. Κι επειδή με ρωτήσατε ποτέ τα είπα αυτά, εδώ είναι οι δηλώσεις σας. Θα τα καταθέσω όλα στα Πρακτικά.

17 Μαΐου 2019, Μητσοτάκης, «Για μένα αποτελεί δέσμευση εντός δεκαοκτώ μηνών η χώρα να επιστρέψει στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα», STAR, κ. Ζαχαρέα.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 7 Φεβρουαρίου 2020, στη Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, «η χώρα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021».

Συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Mark Bendeich στο πλαίσιο ψηφιακού συνεδρίου REUTERS, στη 1 Δεκεμβρίου 2020 «Το αργότερο έως τις αρχές του 2023» θα βγούμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Στις 29 Μαρτίου 2022, συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κ. Ν. Λυμπεράκη, «Από εκεί και πέρα η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος για το 2023 απολύτως εφικτός».

Ορισμένες μόνο από τις δηλώσεις της αναξιοπιστίας σας! Διότι εσείς βάλατε τον πήχη ψηλά και θα περάσετε από κάτω.

Κύριοι συνάδελφοι, απευθύνομαι όχι στον κ. Μητσοτάκη, του οποίου η αναξιοπιστία αναγνωρίζεται κυρίως από το γεγονός ότι δεν έχει κατανοήσει -κι αυτό είναι το πρόβλημα- το πόσο κακό έχει κάνει η διακυβέρνησή του στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνική συνοχή αλλά και στην οικονομία και στη δημοκρατία -και στη δημοκρατία. Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν να συνεχίζουμε να διατρέχουμε για πολύ αυτήν την περίοδο της κατάρρευσης, της ηθικής, της κοινωνικής, της οικονομικής, της αξιακής.

Η χώρα αξίζει καλύτερα. Οι εργαζόμενοι αξίζουν καλύτερα. Οι συνταξιούχοι -που είχατε το θράσος να φέρετε εδώ το θέμα των συνταξιούχων, που έχετε πάρει 5 δισεκατομμύρια από τους συνταξιούχους, 3 δισεκατομμύρια που κόψατε από τη δέκατη τρίτη σύνταξη και άλλα 2,4 τα αναδρομικά που δεν θα τα δώσετε, και περιφέρετε την αύξηση που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως δική σας αύξηση- οι συνταξιούχοι αξίζουν μια κυβέρνηση που θα τους λέει την αλήθεια και αξίζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων, των βιοτεχνών, αυτών που θα τους πάρετε τα σπίτια. Διότι ετοιμάζεστε να φέρετε τροπολογία, διότι γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποφάσισε να μην μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς οι servicers. Όλοι αυτοί λοιπόν οι πολίτες, μεσαία τάξη και χαμηλά εισοδήματα, αξίζουν μια καλύτερη Ελλάδα και θα την έχουν με μια προοδευτική κυβέρνηση!

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ