07/08/2022

Ν. Φίλης: Οι υποκλοπές είναι το Watergate του Μητσοτάκη - Δημοκρατική διέξοδος η άμεση προσφυγή στις κάλπες

Συνέντευξη του  τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην Κυριακάτικη Kontranews και στον Χρήστο Κυμπιζή

Οι συνθήκες βοηθούν στην αποκόλληση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ από μια αντίληψη στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ξεμπερδέψει θυσιάζοντας τον αγαπημένο του ανιψιό και εξ απορρήτων συνεργάτη του, καθώς και τον προσωπικό του πράκτορα που έβαλε να διοικεί την ΕΥΠ» τονίζει εμφατικά στην Κυριακάτικη Kontranews ο Νίκος Φίλης και προτείνει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές «ως πρώτη κίνηση Δημοκρατικής Άμυνας και εγρήγορσης, απέναντι στον τεράστιο κίνδυνο για τη Δημοκρατία που αντιπροσωπεύει το καθεστώς Μητσοτάκη».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι όσο πιο γρήγορα στηθούν κάλπες, τόσο το καλύτερο για τον λαό, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον κορωνοϊό και την ακρίβεια και απαντά στο τι πρέπει να αλλάξει μια προοδευτική κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Η κυβέρνηση πέρασε πολύ δύσκολο Ιούλιο... Και μπαίνει στον Αύγουστο με το βαρύ πλήγμα της παραίτησης Δημητριάδη αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ για τις υποκλοπές. Θα αντέξει να συνεχίσει ή θα οδηγηθεί νωρίτερα σε εκλογές;

Οι παραιτήσεις του "σκοτεινού αρχιερέα" του Μαξίμου του κ. Δημητριάδη αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ για τις υποκλοπές, προοιωνίζονται καταιγιστικές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ξεμπερδέψει θυσιάζοντας τον αγαπημένο του ανιψιό και εξ απορρήτων συνεργάτη του, καθώς και τον προσωπικό του πράκτορα που έβαλε να διοικεί την ΕΥΠ. Ειδικά αν ευσταθεί ότι κατόπιν αιτήματος ξένης δύναμης (ποιας;) παρακολουθούσαν μέχρι και τον (υποψήφιο τότε) Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Ανδρουλάκη. Στην περίπτωση αυτή δεν είναι δυνατό να σταθούν στην κυβέρνηση ούτε για μια ώρα. Αφού, η έννοια της Εθνικής Ασφάλειας, γίνεται παίγνιο για βρώμικες δουλειές και παρακρατική δράση του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Η υπόθεση ακουμπάει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτός διόρισε τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κοντολέοντα. Σε αυτόν, υπό την ιδιότητα του πολιτικού προϊστάμενου της ΕΥΠ, έδιναν καθημερινή αναφορά για την θεσμικά αποτρόπαιη δράση τους, οι δύο παραιτηθέντες. Πέρα από τις υποκλοπές, υπάρχουν παλιότερες υποθέσεις με πιθανή εμπλοκή του κ. Δημητριάδη σε βίαια περιστατικά που θυμίζουν «δουλειές της νύχτας», που θα εξεταστούν όταν σπάσει όλο το απόστημα.

Ήδη κινείται η Δικαιοσύνη και η αρμόδια Αρχή, η ΑΔΑΕ, ενώ στην Ευρώπη διογκώνεται ο προβληματισμός για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Η εκδίκαση της προσφυγής Κουκάκη στο Ευρωδικαστήριο, αναμένεται να αποτελέσει νέο κόλαφο για την κυβέρνηση. Τίποτα, συνεπώς, δεν αποκλείει η παραίτηση του ανιψιού να συμπαρασύρει στην πτώση και τον θείο.

Καλούμε τη Δικαιοσύνη, τα πολιτικά κόμματα, τον Τύπο, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να υψώσουν τείχος προστασίας για την ερευνητική δημοσιογραφία και τους άξιους δημοσιογράφους που την ασκούν. Να μην πειραχτεί ούτε μια τρίχα της κεφαλής τους από την εκδικητικότητα του καθεστώτος Μητσοτάκη, που ήδη εκδηλώνεται με αγωγές και κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να φτάσει.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Μπορεί να αποδειχθεί το Watergate του κ. Μητσοτάκη.

Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη εκ των πραγμάτων διαμορφώνει νέες δυνατότητες στη συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων και βοηθά στην αποκόλληση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από μια αντίληψη στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ.

Για τον λαό, όσο πιο γρήγορα οδηγηθούμε στις κάλπες, τόσο καλύτερα. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως δημοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, απαλλαγή από τη διαπλοκή και τα καρτέλ. Και βέβαια άμεση συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, ως πρώτη κίνηση Δημοκρατικής Άμυνας και εγρήγορσης, απέναντι στον τεράστιο κίνδυνο για τη Δημοκρατία που αντιπροσωπεύει το καθεστώς Μητσοτάκη.

Αυτοί είναι. Η παλιά καλή Δεξιά, παράταξη συνώνυμη με τις πιο ανώμαλες και σκοτεινές εποχές. Με μεθόδους παρακράτους.

Από τους κοριούς στα ΚΑΦΑΟ επί πατρός Μητσοτάκη, στο Predator επί υιού.

Πέρα από τις υποκλοπές, που αλλού εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κριτική του στην κυβέρνηση;

Η κοινωνία βράζει. Φτάσαμε να κάνουμε αρνητικά ρεκόρ στους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό. Έχουμε χάσει πάνω από 31.000 συμπολίτες μας και δυστυχώς συνεχίζουμε. Πενήντα πέντε θάνατοι την ημέρα χωρίς πίεση (υποτίθεται) σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Ποιος άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο; Πέφτει κάθε μέρα ένα πούλμαν με ανθρώπινες ψυχές στον γκρεμό και η κυβέρνηση έχει το θράσος μιλάει για «ήπια νόσηση».

Έπειτα, η επιδημία ακρίβειας. Η μισή μόνο οφείλεται στον πόλεμο. Η άλλη μισή είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Ακρίβεια των καρτέλ και των συμφερόντων που υπηρετεί η κυβέρνησή του. Γι` αυτό η Ελλάδα έχει 30% και 40% παραπάνω πληθωρισμό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με δύο και τρεις φορές χαμηλότερους μισθούς. Γι’ αυτό οι πολίτες χαρακτηρίζουν «απάτη pass» τα χρήματα που τους επιστρέφουν με το σταγονόμετρο από τα πολλά που τους κλέβουν καθημερινά.

Κάνατε λόγο για «40.000 μαθητές που έγιναν θυσία στον νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο….» Για ποιον λόγο;

Φέτος και πέρσι η κυβέρνηση έκλεισε το δρόμο προς το δημόσιο πανεπιστήμιο σε 40.000 αποφοίτους λυκείου. Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Υπάρχουν δύο κύριες πτυχές σε αυτό το ζήτημα, που πρέπει να γίνουν κατανοητές καθώς η κυβερνητική προπαγάνδα οργιάζει.

Πρώτον, η οικονομία έχει ανάγκη από στελέχη και εργαζόμενους με υψηλά προσόντα. Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με το 1970. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζητά υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Για αυτό έχει ανεβάσει το στόχο των πτυχιούχων πανεπιστημίου στο σύνολο του πληθυσμού στο 45-50%. Μια μόνο χώρα οπισθοδρομεί και αποκλίνει, η Ελλάδα. Με ευθύνη της ΝΔ.

Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν επέβαλε καμία βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά κολέγια. Επιχειρεί παρόλα αυτά, να καταστήσει τον τίτλο τους ισότιμο με των δημόσιων πανεπιστημίων. Πρόκειται για ξεδιάντροπη προσφορά πελατείας στους ιδιοκτήτες τους, φίλους της ΝΔ.

Τι θα αλλάξει στην Παιδεία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν γίνει κυβέρνηση; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του;

Nα ξαναπιάσει το νήμα των μεταρρυθμίσεων εκεί που το έκοψε η ΝΔ. Κύριος στόχος η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό προϋποθέτει να φυσήξει ξανά άνεμος Δημοκρατίας και Ελευθερίας με κατάργηση όλων των αυταρχικών νόμων της ΝΔ.

Να υπάρξει γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση της υποστελέχωσης. Να βάλει τις σύγχρονες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, ως συμπληρωματικό στοιχείο της διά ζώσης διδασκαλίας. Να καταργήσει την ΕΒΕ και την Τράπεζα Θεμάτων και να προχωρήσει αποφασιστικά στην ελεύθερη εισαγωγή σε μια σειρά πανεπιστημιακά τμήματα, με το Απολυτήριο ενός ανανεωμένου και μορφωτικά αυτόνομου Λυκείου.

Να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα σχολικής στέγης και υποδομών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών και των νέων εκπαιδευτικών που βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς ανατιμήσεις στα ενοίκια. Να επιστρέψει ξανά ο Τομέας της Έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας και τέλος να προχωρήσει ο εμβληματικός διαχωρισμός Παιδείας - Θρησκευμάτων, με τη μετακίνηση της Γ.Γ. Θρησκευμάτων σε άλλο υπουργείο.

Την εβδομάδα που πέρασε γίναμε μάρτυρες και άλλων γυναικοκτονιών… Τι πρέπει να γίνει τελικά;

Υπάρχει μια πρωτοφανής ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στις γυναικοκτονίες, αυτό το ακραίο και αποτρόπαιο δείγμα πατριαρχικής αντίληψης. Αλλά και στις επιθέσεις που αποσκοπούν στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών… Ένα νέο αίσθημα δικαιοσύνης ξεπηδάει από παντού, ειδικά από τη νέα γενιά και τις γυναίκες. Λάθος της Προέδρου της Δημοκρατίας να επικρίνει αυτές τις υγιείς κοινωνικές αντιδράσεις ως «λαϊκισμό».

Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι αγώνες είναι στην καρδιά της Αριστεράς. Καθήκον μας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναδείξουμε τις ανισότητες, την καταπίεση, τις κρίσεις, τους πολέμους που δημιουργεί ο καπιταλισμός και να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο στη μεγάλη πολιτική αλλαγή που οι πρόσφατες εξελίξεις με τις υποκλοπές την φέρνουν πιο κοντά.