ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/02/2022

Αλ. Τσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης

Αλ. Τσίπρας: Διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης



Συνέντευξη του Προέδρου του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Αταίριαστοι” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαμε από αρχή της εκπομπής μέρα των ερωτευμένων και λέμε ποιος είναι ο καλύτερος για τη μέρα των ερωτευμένων; Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Γεια σας κ. Τσίπρα. Καλημέρα σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα. Καλώς σας βρήκα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τόσο ερωτευμένος που είναι ο σταθμός μαζί μου, είπα και εγώ να ανταποκριθώ σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε και εσείς ερωτευμένος με το σταθμό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ερωτευμένος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από αυτό τον έρωτα ή το βήχα. Βρίσκεστε στο ΣΚΑΙ μετά από δυόμισι χρόνια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν ήσασταν στο ΣΚΑΙ εδώ και δυόμισι χρόνια; Στον πρώτο ενημερωτικό σταθμό της χώρας; Γιατί αυτή η επιλογή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν με προσκαλείτε έρχομαι. Με προσκαλέσατε, άργησα λίγο, η αλήθεια είναι ότι η πρόσκληση ήταν εδώ και αρκετούς μήνες, ανταποκρίθηκα. Δεν υπήρξε κάποια επιλογή να μην...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει και άλλες προσκλήσεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπήρξε κάποια επιλογή να μην έρθω. Μια πρόσκληση ακόμα είχα, αλλά ήταν σε μια περίοδο που είχα προγραμματίσει μια άλλη τηλεοπτική εμφάνιση, αλλά δεν υπήρξε κάποια επιλογή να μην έρθω.
Ξέρετε, εγώ θεωρώ ότι ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός έχει το δικαίωμα στην άποψη, ο δικός σας τηλεοπτικός σταθμός, γιατί δεν θέλω να κρύβω τα λόγια μου, θεωρώ ότι έχει έντονη άποψη. Είναι δικαίωμά του. Κατά την άποψή μου θα κέρδιζε περισσότερο και ο σταθμός εάν ήταν λιγότερο μεροληπτικός και περισσότερο ρεαλιστικός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ενοχλεί αυτό; Η άποψη του ΣΚΑΙ ενοχλεί;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά το πρόβλημα στη χώρα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχει άποψη και μάλιστα είναι και πολύ έντιμη στάση όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΚΑΙ, έχοντας ασκήσει κριτική στους πάντες. Και σε εσάς και σε άλλες κυβερνήσεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρόβλημα λοιπόν στη χώρα και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν είναι ο ΣΚΑΙ, που λέει ότι έχει άποψη και το ξέρει ο τηλεθεατής ότι έχει άποψη, είναι το γεγονός ότι σιγά σιγά σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική στάση. Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει άλλη άποψη. Άλλη φωνή. Αυτό είναι κατά την άποψή μου ένα πρόβλημα δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ισχύει και για το ΣΚΑΙ; Γιατί στο ΣΚΑΙ είστε εσείς, είναι τα στελέχη σας, είναι οι ανακοινώσεις σας, είναι οι βουλευτές σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω εάν καταλάβατε τι είπα. Είπα ότι ο ΣΚΑΙ έχει επιλέξει να λέει ότι έχω ταυτότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σταθερή.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι δικαίωμά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έντιμη στάση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι δικαίωμά του. Το πρόβλημα στη χώρα σήμερα είναι ότι διαμορφώνεται ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όπου σχεδόν όλοι, για να μην πω όλοι, σχεδόν όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, ταυτίζονται, πηγαίνουν πιο κοντά σε αυτή την ταυτότητα. Και υπάρχει κατά την άποψή μου ένα έλλειμμα πλουραλισμού. Δεν θα το χρεώσω όμως σε εσάς. Είναι συνολικότερο πρόβλημα και έχει να κάνει με...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού το χρεώνετε όμως, κ. Πρόεδρε; Πού το χρεώνετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια μεγάλη συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι κατά του Τσίπρα και κατά του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είναι κατά του Τσίπρα και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η μοναδική κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά που έχει θελήσει, έχει επιλέξει να διαμορφώσει ένα τοπίο ενημέρωσης αυστηρά μονοφωνικό.
Δείτε τι έγινε με τη λίστα Πέτσα που δεν αφορά σταθμούς, αφορά κυρίως sites και εφημερίδες που χωρίς κριτήρια δόθηκε δημόσιο χρήμα. Αυτό είναι πρωτοφανές, κατά την άποψή μου. Και είναι πρωτοφανές και στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μόνο στην Αυστρία έγινε κάτι τέτοιο με πολύ λιγότερα χρήματα και ο Καγκελάριος αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον αντίποδα, κύριε Πρόεδρε, τα στελέχη τα δικά σας έχουμε ακούσει δηλώσεις να στοχοποιούν ακόμα και δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ. Ονομαστικά. Να στοχοποιούν δημοσιογράφους. Έχουν στοχοποιηθεί δημοσιογράφοι, έχουν απειληθεί με μηνύσεις. Έχουν ακουστεί τα ονόματα στη Βουλή. Δεν το είχαμε ξαναζήσει αυτό το πράγμα. Αυτό είναι επιλογή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα νομίζω ότι είναι υπερβολικό να μιλάτε για στοχοποίηση, αλλά εν πάση περιπτώσει όταν ένας δημοσιογράφος ασκεί μια κριτική και αυτός πρέπει να έχει την ανοχή να ακούσει και κριτική δημόσια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κριτική, όχι στοχοποίηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι στοχοποίηση αυτό. Δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε, αλλά εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι η στοχοποίηση είναι μια υπερβολική έκφραση. Αντιπαράθεση απόψεων σίγουρα θα υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, εάν αυτό έχει συμβεί, να ξέρετε ότι δεν εκφράζει ούτε εμένα προσωπικά, ούτε την αντίληψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο της δημοσιογραφίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαιρόμαστε πολύ που μας το λέτε αυτό, κύριε Πρόεδρε. Και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια στιγμή ειδικά εδώ, γιατί δεν μπορούμε να απαντήσουμε για όλα τα μέσα ενημέρωσης, ούτε για την κυβέρνηση. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας, αλλά για το ΣΚΑΙ μπορούμε να σας πούμε ότι στα στελέχη σας είναι πάντα εδώ. Υπάρχει διάθεση κριτικής, το αντιλαμβάνεστε, αλλά από εκεί και πέρα να ανταλλάσσουμε απόψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό που λέτε τώρα είναι πολύ σημαντικό ότι δεν σας εκφράζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πρέπει να αποδραματοποιηθεί ότι το βασικό θέμα είναι η εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΣΚΑΙ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Την ημέρα των ερωτευμένων μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και την ημέρα των ερωτευμένων. Εδώ πρέπει να συζητάμε για τα θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάζετε μια τελεία εδώ, η αλήθεια είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να ξεκινήσουμε. Ελπίζουμε να ξεκινήσει μια καινούργια σχέση την ημέρα των ερωτευμένων.
Πάμε παρακάτω τώρα και να ξεκινήσουμε με το βασικό θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία, απασχολεί και εσάς ως κόμμα και το έχετε στην κορυφή της ατζέντας σας και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως αρχικά: η ακρίβεια είναι ακρίβεια Μητσοτάκη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο το οποίο στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης εγκαίρως να αντιληφθεί το μέγεθος αυτού του φαινομένου. Το υποτίμησε και ακολούθησε μια πολιτική η οποία αποδυνάμωσε το κράτος, την κρατική παρέμβαση, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς από το να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια ιδιαίτερη περίοδο.
Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας, το οποίο θα είχε διαστάσεις όχι προσωρινότητας, αλλά μονιμότητας, τσουνάμι όπως βλέπουμε, το οποίο πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε βαθμό που να υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα.
Για πολλά νοικοκυριά τα οποία βλέπουν την τρίτη εβδομάδα του μήνα να μην έχουν εισόδημα. Και για πολλούς επαγγελματίες, ιδιαίτερα μικρομεσαίους επαγγελματίες, αλλά και αγρότες κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν υπαρξιακό ζήτημα. Εγώ βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στην Αργολίδα. Η Αργολίδα, ξέρετε, δεν είναι μια περιοχή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει πάρα πολύ υψηλά ποσοστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα δούμε συγκεκριμένα, κύριε Πρόεδρε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά ο κόσμος εκεί έχει μια αγωνία και δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ, ούτε ΚΙΝΑΛ. Είναι κόσμος απλός, ο οποίος βλέπει λογαριασμούς 2.000 ευρώ, 1.800 ευρώ, 1.900 ευρώ, ενώ πλήρωναν 500 ευρώ. Και πώς θα ανταπεξέλθουν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή σας άκουσα και στη Βουλή πάρα πολύ προσεκτικά και ενόψει της συνέντευξης βεβαίως διάβασα και όλες τις παρεμβάσεις: τι δεν έκανε ο Μητσοτάκης και τι θα κάνατε εσείς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Να τα πιάσουμε από την αρχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στο τέλος βεβαίως, φαντάζομαι ότι είστε και προετοιμασμένος να μας απαντήσετε το κλασικό ερώτημα μετά τα μνημόνια, επειδή έχει καεί η γούνα μας: πού θα βρεθούν τα λεφτά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καίρια ερωτήματα και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κουβεντιάσουμε και να πιάσουμε από την αρχή τις θεσμικές παρεμβάσεις που δεν έγιναν πριν πάμε στα δημοσιονομικά.
Καταρχάς, εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θα κάναμε κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε αυτή την αντίληψη είτε έτσι είτε αλλιώς. Εμείς κυβερνήσαμε επί τεσσεράμισι χρόνια σε πολύ σκληρές συνθήκες. Επί τεσσεράμισι χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε 1 ευρώ το λογαριασμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά θα έκλεινε η ΔΕΗ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντιθέτως μειώσαμε το 2019 το ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή. Και με το που βγήκε η Ν.Δ. και ο κ. Χατζηδάκης εξομοίωσε αυτή τη μείωση στην ενέργεια στο ΦΠΑ κάνοντας αυξήσεις. Υπάρχει λοιπόν αυτός ο αντίλογος.
Πάμε να τα βάλουμε κάτω γιατί είναι ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα αυτό που κάνετε. Διότι έχει μια σημασία να δει κανείς αν θέλουμε τη ΔΕΗ με το Δ κεφάλαιο να σημαίνει δημόσιο. Αν θέλουμε δηλαδή να είναι ένας Οργανισμός κοινής ωφέλειας και όχι ένας οργανισμός ο οποίος λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανταγωνίζεται με τους ιδιώτες παρόχους στο ποιος θα ανεβάσει περισσότερο υψηλά την τιμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό που λέτε κύριε Πρόεδρε και είναι κρίσιμο, συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά επειδή έχετε ζητήσει εκλογές κι επειδή σε ένα χρόνο έτσι κι αλλιώς περίπου θα γίνουν εκλογές: η ΔΕΗ, αν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση της χώρας, θα κρατικοποιηθεί;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι θα πει θα κρατικοποιηθεί; Αυτή τη στιγμή έχει 54%. Είχε το 51%, εδόθη το 17%, προσέξτε, χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ. Έβαλε το ελληνικό δημόσιο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατομμύρια ευρώ και από τότε μέχρι σήμερα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις υπέρογκες αυξήσεις δίνει το ελληνικό δημόσιο επιδοτώντας. Επιδοτώντας όμως ξέρετε σε ένα καλάθι δίχως πάτο. Είναι σαν το ανέκδοτο με τη βάρκα που ανοίγουν οι τρύπες και προσπαθείς να τις κλείσεις.
Έχει δώσει η κυβέρνηση γύρω στο ένα δισεκατομμύριο σε επιδοτήσεις για το ρεύμα που δεν τις έχει καταλάβει ο κόσμος, διότι βλέπει ένα λογαριασμό που έχει αυξηθεί 800, 1.200, 1.500 ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα θα δίνατε δηλαδή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που προσπαθώ να σας εξηγήσω λοιπόν είναι ότι είναι λάθος ο τρόπος διαχείρισης. Δηλαδή είναι σαν να επιδοτείς τα καρτέλ, την αισχροκέρδεια και να αφήνεις τον μηχανισμό να λειτουργεί απρόσκοπτα και εσύ να προσπαθείς να μπαλώσεις τρύπες. Με αυτό τον μηχανισμό δεν αντιμετωπίζεις...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, είναι 400 εκατομμύρια...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα την κρατικοποιήσετε τη ΔΕΗ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΔΕΗ, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση, η ΔΕΗ θα ανακτήσει το «Δ» στη λειτουργία της. Με δυο λόγια, τι θέλω να πω; Ανεξαρτήτως το τι θα γίνει σε σχέση με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θα υπάρξει εντολή, όπως και στη Γαλλία έκανε ο Μακρόν, που έδωσε εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια.
Θα υπάρξει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Θα ενεργοποιηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι και να παρέμβουν στα καρτέλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα βεβαίως είναι πώς θα κατέβουν τα τιμολόγια, όχι να παγώσουν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ που φτάσαμε βεβαίως δεν  υπάρχει άλλη δυνατότητα, πέραν από το να υπάρξει και ισχυρή στήριξη επιδοματική. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την εξέλιξη εάν είχαν δρομολογηθεί από την αρχή άλλες πολιτικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην επιδοματική στήριξη που λέτε, η κυβέρνηση δίνει 400 εκατομμύρια το μήνα. Πόσα χρήματα θα δίνατε εσείς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιο λίγα δίνει. Δεν δίνει 400 το μήνα. Αλλά θέλω να σας πω το εξής: αν θεωρείτε ότι αυτά τα χρήματα είναι αρκετά, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στους ανθρώπους που παίρνουν τα τιμολόγια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει σχέση το τι θεωρώ εγώ. Εσείς αν θεωρείτε ότι είναι αρκετά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, δεν είναι αρκετά. Και εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Όταν εγώ πήγαινα τον Νοέμβρη και κατέθεσα -από το καλοκαίρι έχουμε καταθέσει επίκαιρες επερωτήσεις- για το ζήτημα της ακρίβειας που έρχεται και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει ακρίβεια.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγώ κατέθεσα μια δέσμη προτάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με 150 εκατομμύρια, τόσα έδωσε τότε, θα λυθεί το πρόβλημα. Δεν έβλεπαν οι άνθρωποι να έρχεται αυτό το οποίο έρχεται και αυτό, εάν θέλετε, είναι ένα σοβαρό δείγμα της αδυναμίας διαχειριστικής ανικανότητας, θα το πω εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα χρήματα θα δίνατε εσείς παραπάνω από τα 400 εκατομμύρια που δίνει η κυβέρνηση ως επιδοτήσεις; Και από πού θα τα βρίσκατε τα χρήματα αυτά, κύριε Πρόεδρε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος. Ελπίζω να σας έπεισα ότι το πιο σημαντικό είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις που δεν έκανε και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που ήταν τελείως άκαιρη, άστοχη και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που έχουμε σήμερα την ακριβότερη τιμή ρεύματος ή στις τρεις ακριβότερες στη χονδρική πώληση σε όλη την Ευρώπη, διότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Γιατί παντού υπάρχει ενεργειακή κρίση, αλλά εδώ είμαστε οι πιο ακριβοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά παντού υπάρχει ενεργειακή κρίση, σε όλο τον κόσμο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό για να συνεννοηθούμε. Η κλιματική αλλαγή φταίει που έχουμε πυρκαγιές και καταστροφές. Και πού είναι το επιτελικό κράτος; Ψάχνουμε να το βρούμε.
Η πανδημία είναι μια παγκόσμια απειλή αλλά εδώ έχουμε όμως 25.000 νεκρούς και έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού και στην ακρίβεια είμαστε από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη με το χαμηλότερο μισθό, αλλά δεν είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Ε, να μην έχουμε κυβερνήσεις τότε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, να τα αφήνουμε στον αυτόματο πιλότο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι οι τηλεθεατές μας θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, πού θα βρείτε τα λεφτά για να κάνετε αυτές τις παρεμβάσεις. Δεύτερον, διάβασα επίσης με πολύ μεγάλη προσοχή την τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και τη συζήτηση που γίνεται για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Εκεί, είναι μεγάλο το κόστος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μεγάλο το κόστος, σύμφωνοι. Πάμε λοιπόν να τα πάρουμε από την αρχή. Εμείς τι έχουμε καταθέσει ως πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από την πρώτη στιγμή: Μια δέσμη μέτρων που έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό, πέρα από τους ελέγχους, την άσκηση δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ, την ενεργοποίηση της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το χτύπημα των καρτέλ, τι λέμε: Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έχουν κάνει 18 ευρωπαϊκές χώρες. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Επιστροφή του Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Πόσες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει αυτές τις επιλογές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 18 δεν είπατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 18 σε ό,τι αφορά τον φόρο κατανάλωσης, τα έβγαλε προχθές αναλυτικά το ινστιτούτο Bruegel. Και, ταυτόχρονα, από το 2019 μέχρι σήμερα, πρέπει να σας πω ότι οι μόνες χώρες που δεν έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό ή τον έχουν αυξήσει κατά 2%, ένα ποσό αστείο, όπως γίνεται εδώ, είναι η Ελλάδα και η Εσθονία.
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Γιατί βλέπουμε όταν πάμε να γεμίσουμε βενζίνη στο ρεζερβουάρ στο βενζινάδικο να έχει 1,85 εδώ και στην Κύπρο να έχει 1,35; Γιατί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλότερη η βενζίνη ενώ την ίδια στιγμή ο κατώτατος μισθός ή ο μέσος μισθός είναι πολύ μεγαλύτερος; Εδώ λοιπόν έχει ευθύνες η κυβέρνηση ή δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει η βενζίνη 1,05 και θέλει να έχει 2 ευρώ, αυτό είναι το πρώτο και το δεύτερο είναι, σε όλα αυτά που αναφέρατε, τι μειώθηκε επί των δικών σας ημερών κ. Τσίπρα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία και αυτή η αντίληψη, είναι να αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη. Είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη, αλλά θα έλεγα ότι είναι και η αντίληψη Μητσοτάκη γενικά διότι αυτό το έργο το είδαμε και το 1990-1993.
Δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς αυτή, διότι ξέρετε, υπάρχει κι ένα κομμάτι μέσα στη Νέα Δημοκρατία που δεν ασπάζεται αυτές τις αντιλήψεις. Αλλά εγώ θεωρώ ότι ιδίως μετά την πανδημία, που μια σειρά από κοσμογονικές αλλαγές γίνονται παντού, που ακόμα και στις ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι χωρίς ισχυρή παρέμβαση του κράτους δεν μπορεί η οικονομία να προχωρήσει, τα trickle down economics ο ίδιος ο Μπάιντεν βγήκε και είπε ότι ήταν απολύτως αναποτελεσματικά.
Σήμερα λοιπόν, αυτές οι λογικές και αυτές οι πολιτικές είναι απολύτως λανθασμένες και επικίνδυνες να οδηγήσουν σε μια κατάσταση διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής. Άρα λοιπόν, η αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε πριν από ενάμιση μήνα, 1η Γενάρη και είναι ένα 2%, δεν μπορούσε να προβλέψει ο κ. Μητσοτάκης και μας έλεγε μέχρι και τον Δεκέμβρη ότι είναι μια ικανοποιητική αύξηση και μόλις την έκανε βγήκε και είπε «θα κάνουμε δεύτερη αύξηση τον Μάιο;». Γιατί δεν έκανε από την αρχή μια αύξηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνείτε με το να γίνει δεύτερη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να έχει διπλάσια αύξηση του μισθού από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας; Γιατί δεν το υλοποίησε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί η οικονομία δυο χρόνια δεν αναπτύχθηκε λόγω πανδημίας, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Φέτος υπάρχει ανάπτυξη. Δεν θέλει ο Μητσοτάκης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, εννοείτε; Τον κατηγορείτε ευθέως ότι δεν θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, δεν θέλει ένα μέρος, ένα lobby πολύ ισχυρό μέσα στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, όχι όλοι...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν, δηλαδή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι γενικά οι επιχειρηματίες, δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι. Υπάρχουν επιχειρηματίες, υπάρχει η υγιής επιχειρηματικότητα στη χώρα και υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι δίνουν πολύ καλούς μισθούς. Και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι στην αισχροκέρδεια και στη μείωση του εργασιακού κόστους. Και αυτοί που έχουν μεγάλες εταιρείες, πλατφόρμες με ένταση εργασίας, με εκατοντάδες εργαζομένους, που παίρνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό, ή είναι part time. Αυτοί δεν θέλουν, διότι αυτοί θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος, είναι προφανές.
Δεν θέλουν οι Τράπεζες που έχουν τόσους εργαζομένους, δεν θέλουν αυτές οι εταιρείες, οι ταχυμεταφορές...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς κύριε Πρόεδρε το έχετε χειριστεί το θέμα, πριν από δυόμισι χρόνια πρωθυπουργός ήσασταν, έχετε χειριστεί το θέμα του κατώτατου μισθού. Εσείς γιατί δεν το αυξήσατε; Παρά το γεγονός ότι ήταν προεκλογική σας δέσμευση τα 751 ευρώ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τι λέτε τώρα; Μισό λεπτάκι να πάρουμε τα πράγματα καθαρά στη σειρά, γιατί χάνουμε και επεισόδια. Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά όταν εκλεγήκαμε εμείς, παραλάβαμε Ταμεία άδεια, μηδέν, δεν είχαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Και κάναμε μια προσπάθεια πολύ σκληρή, κατά την άποψή μου, να βρούμε έναν συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκρουστήκαμε, βρήκαμε έναν συμβιβασμό μνημονιακό. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσουμε 11% τον κατώτατο μισθό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι 751 όμως. Το είχατε πει προεκλογικά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, είχαμε πει προεκλογικά, αλήθεια είναι αυτό που λέτε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιεστήκατε τότε από τους επιχειρηματίες να μην το αυξήσατε στα 751;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, πιεστήκαμε από την τρόικα, όχι από τους επιχειρηματίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως 751 δεν έγινε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιεστήκαμε από την τρόικα αλλά αυξήθηκε 11% ο κατώτατος μισθός και 24% για τον υποκατώτατο, για τους νέους που είχε καταργηθεί. Το θυμάστε αυτό; Ότι είχε βγάλει ο κ. Σαμαράς τότε για τους νέους μια ρατσιστική διάταξη, να είναι ακόμα πιο χαμηλός ο κατώτατος; Εμείς λοιπόν αυξήσαμε 11% και είχαμε πει προεκλογικά ότι θα πάμε 7,5% συν 7,5% το 2020-2021 αν επανεκλεγούμε. Και συμπαρασύραμε και τη Νέα Δημοκρατία σ’ αυτή τη δήλωση. Γιατί το είπε αυτό; για να αντιπαρατεθεί σε αυτό που λέγαμε εμείς. Και είπε η Νέα Δημοκρατία, διπλάσιο της ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα 800 ευρώ που λέτε εσείς, που είναι μια δέσμευσή σας αν εκλεγείτε κυβέρνηση και αυτό προτείνετε και στην κυβέρνηση τέλοσπάντων να κάνει, υπάρχει κάποια συζήτηση με τους εταίρους ή το λέτε αυθόρμητα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιοι είναι οι εταίροι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επιχειρήσεις, οι κοινωνικοί εταίροι, όλοι. Γιατί κι εγώ μπορώ να βγω να πω, να κάνω κόμμα και να λέω 1.000. Το αντέχει η οικονομία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 1.000 έκανε η Ισπανία χτες. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι μιλάμε διαρκώς με τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, με τους επιχειρηματίες, με την υγιή επιχειρηματικότητα, έχουμε ανοιχτό δίαυλο. Και πρέπει να σας πω, προς τιμήν τους οι περισσότεροι, δεν αρνούνται την αναγκαιότητα να ανέβει ο κατώτατος μισθός. Διότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στα επίπεδα, σήμερα που είμαστε στο 2022, χαμηλότερα από αυτά που ήμασταν το 2010, προ κρίσης. Διότι είχαμε μια πολύ μεγάλη κρίση, είχαμε τη μνημονιακή εποχή και ιδίως σήμερα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας, αυτά τα χρήματα δεν θα πήγαιναν σε αποταμιεύσεις, θα έπεφταν στην αγορά. Άρα θα κινείτο η ενεργός ζήτηση, η κατανάλωση, τα χρήματα αυτά θα κινούσαν την αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς τώρα είναι κι ένας φαύλος κύκλος, λένε πολλοί οικονομολόγοι, δηλαδή, λένε κάποιοι επιχειρηματίες, αν δοθούν περισσότερα χρήματα για τους μισθούς, θα πρέπει να ακριβύνουν τα προϊόντα. Κι όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα έχουν ακριβύνει έτσι κι αλλιώς τα προϊόντα. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, αυτό θέλω να σας πω. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το έχουν κάνει. Ο Σολτς στη Γερμανία βγήκε με προεκλογική δέσμευση 24 ευρώ το ωρομίσθιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ο Μητσοτάκης, που δεν είναι βέβαια και θέμα του πρωθυπουργού, ούτε δικό σας θέμα είναι, ήταν θέμα συζήτησης για τον κατώτατο μισθό...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει τώρα, η βούληση της κυβέρνησης είναι καθοριστική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Εάν η βούληση της κυβέρνησης είναι 800, εσείς θα το ψηφίσετε αυτό στη Βουλή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα δεν έρχεται στη Βουλή αυτό προς ψήφιση, υπάρχει μια διαδικασία...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το στηρίξετε πολιτικά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και θα το στηρίξουμε, αλίμονο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί δε στηρίξατε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι εννοείτε δεν στηρίξαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 13% μείωση του ΕΝΦΙΑ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ βγήκα και είπα ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση φορολογική είναι καλοδεχούμενη. Αυτό όμως που είπα και άσκησα κριτική, είναι ότι αυτά είναι πολύ λίγα και θα κατευθυνθούν σε πολύ λίγους, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που έχει σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό, που βλέπει λογαριασμούς...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απάντησε μέσω του Γιώργου Αυτιά ο πρωθυπουργός το Σάββατο και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, δεν χρειάζεται να τα αναφέρω τώρα ένα ένα γι` αυτό που λέμε λαϊκές συνοικίες, ότι πέφτει αρκετά ο ΕΝΦΙΑ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε γιατί γελάω; Γιατί έκανε τη σύγκριση με το 2018, ενώ το 2019 υπήρξε μείωση που έγινε πριν γίνουν εκλογές από τη δική μας κυβέρνηση, την οποία τροποποίησε φυσικά ο κ. Μητσοτάκης διότι ήθελε να κάνει, ενώ εμείς είχαμε μια προοδευτική μείωση που έδινε μεγαλύτερες μειώσεις για τα μικρότερα νοικοκυριά, έδωσε μια πιο οριζόντια μείωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εσείς μειώσατε περισσότερο τον ΕΝΦΙΑ απ’ ό,τι η σημερινή κυβέρνηση;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Εμείς δεν προλάβαμε, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε αμέσως, αμέσως νομοθετήσαμε, δεν το είδε στην τσέπη του ο μέσος νοικοκυραίος, οι λογαριασμοί δεν έρχονται το καλοκαίρι, θα είναι μετά τις εκλογές. Αλλά αυτό για το οποίο ασκήσαμε κριτική για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν ότι στην ουσία τα 350 εκατομμύρια ευρώ ταυτίζονται με τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος στην ουσία καταργείται -τόσο κοστίζει δημοσιονομικά- ο οποίος συμπληρωματικός φόρος αφορά περιουσίες πάνω από 250.000 ευρώ.
Άρα λοιπόν, η κριτική που ασκήσαμε είναι ότι αυτά τα 350 εκατομμύρια έπρεπε να πάνε στοχευμένα στα πιο χαμηλά νοικοκυριά, σ’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί που πληρώνουν περισσότερο, δεν πρέπει να ελαφρυνθούν κι αυτοί κάποια στιγμή; Είναι αυτό το κομμάτι που είπατε εσείς, ότι τους ματώσατε, τη μεσαία τάξη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έρθω και σ’ αυτό, όλα θα τ’ απαντήσω σήμερα, είμαι στη διάθεσή σας να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική κουβέντα. Σήμερα η ακρίβεια δεν μαστίζει το ίδιο αυτόν που έχει ένα εισόδημα μηνιαίο οικογενειακό 1.000, 1.500, 2.000 ευρώ, μ’ αυτόν που έχει ένα εισόδημα 10.000 ευρώ. Δεν είναι το ίδιο. Η αγοραστική του δύναμη μειώνεται πολλαπλάσια. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα εξεγείρονται, εξεγείρονται διότι είναι σε υπαρξιακό πρόβλημα.
Για κάποιους που έχουμε εισοδήματα -βάζω και τον εαυτό μου, παίρνω μια βουλευτική αποζημίωση, δεν είμαι στο ίδιο επίπεδο, βεβαίως εκνευρίζομαι όταν βλέπω να μειώνεται κατά 600, 800, 1.000 ευρώ το διαθέσιμο εισόδημα από την αύξηση του ρεύματος- αλλά αυτός ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την αδυναμία να μπορέσει να πληρώσει τα φροντιστήρια του παιδιού του, με την αδυναμία να μπορέσει να βγάλει τον μήνα, με την αδυναμία να μπορέσει να διατηρήσει το μαγαζί του ανοιχτό, δεν είναι το ίδιο με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι μπορεί να έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 500 ή 600 ευρώ λέτε ότι χάνετε από το εισόδημά σας και σας εκνευρίζει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το προσωποποιώ τώρα. Μιλάω γενικά, ότι άλλο είναι για κάποιους που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα, αυτό το κύμα της ακρίβειας δεν τους επηρεάζει το ίδιο μ’ αυτούς οι οποίοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό λέω. Προφανές είναι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζεστε ότι θα υπήρχαν άνθρωποι όταν εκνευρίζονταν, όταν εσείς ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή σας προχωρούσε σε αύξηση 19 φόρων και όταν την ίδια περίοδο τώρα, υπάρχουν αντίστοιχες, 10 και 20 νομίζω είναι, φοροαπαλλαγές; Είστε κατά των φοροαπαλλαγών; Αυτά τα οποία έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο από το Σεπτέμβριο. Τότε αυξάνονταν οι φόροι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εσείς πιστεύετε ότι εγώ ως πρωθυπουργός τότε, ή οποιοσδήποτε πρωθυπουργός εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο έχει στο μυαλό του είναι να βάλει φόρους στα μεσαία εισοδήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε όμως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια, έπρεπε να ρυθμίσουμε το χρέος. Είχαμε έναν εθνικό στόχο. Τώρα ποιος είναι ο εθνικός στόχος; Ήμασταν υποχρεωμένοι, μισό λεπτάκι γιατί τώρα εδώ θα ξεχάσουμε και τι συνέβη σ’ αυτή τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν τα ξεχνάμε, τα ζήσαμε, κύριε Τσίπρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα υπήρξε και πριν το 2015 ιστορία σ’ αυτή τη χώρα. Δεν υπήρξε ιστορία πριν το ’15; Από το 2010 ως το 2014 δεν συρρικνώθηκε 25% το ΑΕΠ της χώρας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη λιγότερη φορολογία από το ’15 μέχρι τώρα, την πληρώσαμε...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν λένε το ίδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα το ζήσαμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν το αρνούμαι, αλλά λέω ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με αυτό το οποίο ορίζεται ως μεσο ατομικό εισόδημα, δηλαδή αυτό που ονομάζεται μέσος μισθός, ας το πούμε έτσι, λένε ότι το 2010 ήταν 11.000 ευρώ εισόδημα ετήσιο, το 2014 έφτασε 7.500 ευρώ και το 2019 πήγε στα 8.800. Για δείτε λοιπόν, τετραπλάσιοι φόροι μπήκαν από το 2010 στο 2014. Εγώ δεν αρνούμαι όμως, και το έχω πει και δημόσια, το έχω πει και καθαρά, το πολιτικό κόστος που πληρώσαμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για την έξοδο από τα μνημόνια, για τη ρύθμιση του χρέους, ήταν το ότι επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα ένα κομμάτι του πληθυσμού, κυρίως αυτοί που ονομάστηκαν «μεσαία τάξη» κατά την άποψή μου ήταν μεσαία και ανώτερη, αλλά δεν έχει σημασία τώρα να μπλέξουμε με τις λέξεις. Και το πληρώσαμε αυτό.
Απ’ την άλλη όμως εμείς, την ίδια στιγμή που κάναμε αυτό, βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίζαμε το χρέος και στηρίζαμε τους αδύναμους. Εμείς δίναμε ένα δισεκατομμύρια σχεδόν, 800 εκατομμύρια κάθε Χριστούγεννα σε κοινωνικό μέρισμα και μας έλεγαν ότι είναι ψίχουλα. Και ήρθε η σημερινή κυβέρνηση και δίνει 200 εκατομμύρια και πανηγυρίζει. Εμείς είχαμε θεσμοθετήσει την επιπλέον σύνταξη κάθε άνοιξη, και έλεγαν τότε και μας έλεγαν την κριτική ότι είναι ψίχουλα αυτά και ήταν 1 δισεκατομμύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας θυμίσετε και πώς μαζεύτηκαν τα χρήματα αυτά. Με την υπερφορολόγηση, κύριε Τσίπρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν 1 δισεκατομμύριο κάθε χρόνο και το παίρνει ο κ. Μητσοτάκης αυτό το 1 δισεκατομμύριο και δεν θα το δώσει στους συνταξιούχους που το έχουν ανάγκη, το δίνει για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και θα έχουμε μια μαύρη τρύπα 1,5 δισ. κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία από την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης κι εσείς μου λέτε τώρα ότι δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε; Υπάρχουν; Έχει η ελληνική οικονομία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 5 δισεκατομμύρια έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Είναι δυνατόν τώρα να μας λέει ότι δεν έχει να δώσει για να επιδοτεί λογαριασμούς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, γιατί είναι τρομακτικό το νούμερο των 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω, σ’ αυτά τα 5 δισ., μπορείτε να μας πείτε πού πήγαν τα χρήματα; Με ονοματεπώνυμο και διευθύνσεις, όπως θυμάμαι ότι λέγατε ότι θα δοθούν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις; Και δεύτερον, μέσα σ’ αυτά τα 5 δισεκατομμύρια, υπολογίζετε και τα Rafale;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπολογίζετε τις αναθέσεις για τις μάσκες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι αναθέσεις για τις μάσκες είναι μέσα, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τα εμβόλια;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τα εμβόλια. Τα Rafale καταρχάς δεν είναι μέσα, αλλά μου δίνετε τώρα τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε γι` αυτό...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μάθουμε τι είναι τα 5 δισ., αυτά που λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν τα λέω εγώ, τα λέει η Στατιστική Υπηρεσία, τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι καταγεγραμμένα. Είναι το πρωτοφανές ρεκόρ που έχει η κυβέρνηση αυτή να έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ από το παρελθόν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, τους 18 μήνες της πανδημίας, αξιοποιώντας τη μη κανονικότητα της περιόδου της πανδημίας και την υπολειτουργία της Βουλής, προκειμένου να δίνονται χρήματα για έργα τα οποία άλλα ήταν χρήσιμα, άλλα κατά την άποψή μας δεν ήταν, σε εταιρείας που φτιάχτηκαν δυο μέρες πριν.
Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Και αναρωτιέμαι: έτσι θα διαχειριστούν το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 30 δισ. που έρχονται; Χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογοδοσία; Χωρίς σχέδιο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι θα πείτε εσείς ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και πού έγινε το λάθος.
Για να σπρώξουμε τη συζήτηση παρακάτω, έχει πολύ ενδιαφέρον αλλά πρέπει να πούμε κι άλλα θέματα, πάμε στα θέματα των εκλογών. Ζητάτε τώρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα μετ’ επιτάσεως, εκλογές. Επίσης έχουμε καταγράψει τη δήλωσή σας, πρόσφατη είναι, του καλοκαιριού, αν δεν κάνω λάθος, που λέτε: «Εγώ δεν είμαι τυχοδιώκτης να ζητώ εκλογές εν μέσω πανδημίας, με τόσους νεκρούς, δεν το κάνω αυτό το πράγμα». Τι άλλαξε και τώρα ζητήσατε εκλογές, ενώ έχουμε περισσότερους νεκρούς απ’ ό,τι λέτε εσείς, έχουμε περισσότερα κρούσματα και για τον λόγο αυτό αναβάλλετε και το συνέδριό σας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θυμάστε πότε ζήτησα εκλογές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Οκτώβριο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, ζήτησα εκλογές στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, ακριβώς λίγες μέρες μετά μία αποκάλυψη που για μένα ήταν σοκαριστική, της έρευνας Τσιόδρα – Λύτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις ΜΕΘ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε βγει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και είπε «είναι το ίδιο να είσαι μέσα, το ίδιο να είσαι έξω από τις ΜΕΘ». Και βγήκαν οι άνθρωποι αυτοί, διέρρευσε ότι είχαν κάνει έρευνα από τον προηγούμενο Μάη, που όχι μόνο φυσικά αποδείκνυε ότι έχεις 87% θνητότητα μεγαλύτερη αν είσαι εκτός ΜΕΘ, αλλά ότι είχαν επισημάνει στον κ. Μητσοτάκη ότι αν δεν ρίξει χρήματα προκειμένου να ενισχύσει το ΕΣΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τότε θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους, εκατόμβη νεκρών, οι οποίοι θα είναι άδικοι θάνατοι. Και πράγματι, με βάση τα στοιχεία τους έλεγαν ότι περίπου το 65% των θανάτων είναι στα σπίτια τους, είναι εκτός ΜΕΘ και οι άνθρωποι αυτοί ως επί το πλείστον, ή τουλάχιστον οι μισοί, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα γι` αυτό ζητήσατε εκλογές; Για υγειονομικούς λόγους;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε: εγώ, δυο χρόνια, ούτε εκλογές ζήτησα ούτε αντίρρηση έφερα, φέραμε, δεν θέλω να μιλάω στο α’ ενικό, ως κόμμα, ως ΣΥΡΙΖΑ, σε πολύ σκληρά μέτρα όπως αυτά του lock down, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της άρσης δικαιωμάτων συνταγματικών, στον εμβολιασμό, και ούτε ζητήσαμε εκλογές. Κοινές συσκέψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούσαμε και το αρνιόταν. Κοινό υπουργό Υγείας ζητούσαμε.
Αλλά όταν βλέπουμε ότι είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας και ότι έχουμε συνηθίσει την απώλεια και ότι κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή, για τον ίδιο λόγο που μέχρι τότε δεν ζητούσαμε, αποφασίσαμε να ζητήσουμε. Για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, για τον ίδιο λόγο δεν ζητούσατε και ζητάτε εκλογές.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή. Μα δεν καταλαβαίνετε ότι ήταν κομβική μεταστροφή αυτή; Ήταν το ίδιο η διαχείριση της πανδημίας το πρώτο διάστημα όπου έβγαινε ο κ. Μητσοτάκης και έλεγε «χάρις σ’ εμένα δεν έχουμε νεκρούς και είμαστε οι καλύτεροι στην Ευρώπη» και το ίδιο είναι αυτό που ζούμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχει αποτύχει η κυβέρνηση στην πανδημία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως έχει αποτύχει. Είναι διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης, κανονικός. Είτε κυριολεκτικά, γιατί είναι συμφορές αυτές που ζούμε, είτε και μεταφορικά. Διότι, με συγχωρείτε τώρα, ήρθε ως ο καλύτερος διαχειριστής, ο τεχνοκράτης που έχει γνώσεις κτλ. και απέδειξε ότι έχει πολύ μεγάλη αδυναμία να διαχειριστεί κρίσεις. Πολύ μεγάλη αδυναμία. Το επιτελικό κράτος έχει γίνει ανέκδοτο, στην πανδημία είναι οι χειρότεροι...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μέσα σ’ αυτή τη συμφορά εσείς ζητάτε εκλογές;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς θέλουμε να μπει φρένο σ’ αυτή τη συμφορά. Και στη μεγάλη που έρχεται, την οικονομική συμφορά. Άρα λοιπόν, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά πριν 6 μήνες λέγατε ότι «δεν είμαι τυχοδιώκτης να ζητώ εκλογές» ή τώρα «ζητώ εκλογές». Τι απ’ τα δύο να πιστέψουμε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ σας εξήγησα την αιτία της μεταστροφής στο ζήτημα των εκλογών. Αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να εγείρουν το ζήτημα της πανδημίας, καλό είναι να μη θυμούνται την πανδημία μονάχα όταν τους συμφέρει.
Διότι και πολιτική ασκεί η κυβέρνηση με ιδιαίτερο ιδεολογικό πρόσημο σε όλα τα ζητήματα εν μέσω πανδημίας. Κι επειδή αυτή η συζήτηση διεξάγεται όχι μόνο ανάμεσα στους δυο αλλά και με άλλα κόμματα να εγείρουν το ζήτημα της πανδημίας για να μη ζητήσουν εκλογές, να πω ότι σε όλη την Ευρώπη έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω πανδημίας, να πω ότι πριν από δυο μήνες στο ΚΙΝΑΛ διεξήχθησαν εκλογές με συμμετοχή μαζική πολιτών εν μέσω πανδημίας. Άρα, θέλω να πω ότι δεν μπορεί αυτό να είναι μια πρόφαση.
Εγώ θεωρώ ότι η χώρα σήμερα βρίσκεται σ’ ένα οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, ότι μπορεί να δημιουργηθεί κι ένα έντονο αντιπολιτικό κλίμα συνολικά...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αποστραφούν οι άνθρωποι την πολιτική λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να αποστραφούν την πολιτική αλλά να υπάρξει ενδεχομένως και η στροφή σε μορφώματα, όπως ζήσαμε την περίοδο της κρίσης με τη Χρυσή Αυγή, της άκρας Δεξιάς. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι πρέπει η οργή, την οποία τη βλέπετε, να εκφραστεί πολιτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι: Οι εκλογές θα γίνουν με τον νόμο που έχετε εσείς, την απλή αναλογική.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό δεν αλλάζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές, φαντάζομαι ποιος θα πάρει 48% με την απλή αναλογική... Πώς θα κυβερνηθεί η χώρα; Εσείς δηλαδή τι έχετε στο μυαλό σας; Θα ζητήσετε από κάποιον συνεργασία; Και από ποιον;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες πολύ πιο σημαντικές και ισχυρές απ’ ό,τι η Ελλάδα, χωρίς να υποτιμώ τον ρόλο και τη σημασία της χώρας μας, κυβερνώνται επί δεκαετίες με συστήματα απλής αναλογικής, με κυβερνήσεις συνεργασίας και με προγραμματικές συνεργασίες πάνω στο τραπέζι. Νομίζω λοιπόν ότι σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, ιδίως στις μέρες μας, όπου η βασική διαχωριστική γραμμή αν θέλετε, είναι ανάμεσα, έτσι τη βλέπουμε εμείς, σε μια πολιτική η οποία προτάσσει τις αγορές και την αυτορύθμισή τους και σε μια πολιτική που λέει «όχι, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανθρώπινο, κοινωνικό κράτος». Αυτή κατά την άποψή μου είναι η βασική διαχωριστική γραμμή.
Και αυτή η διαχωριστική γραμμή εκφράζεται παραδοσιακά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο, ανάμεσα στη Δεξιά και στις δυνάμεις τις προοδευτικές. Εγώ θεωρώ ότι όλοι όσοι αυτοαποκαλούνται ως προοδευτικές δυνάμεις και βρίσκονται στην ευρύτερη κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για να υπάρξει στήριξη της κοινωνίας, μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να διαμορφώσουμε μια πολιτική που θα δώσει ανάσα και προοπτική σε όσους σήμερα δοκιμάζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι πρόσκληση στον Ανδρουλάκη; Αν καταλαβαίνουμε καλά...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εκ των πραγμάτων η κάθε ηγεσία όλων των πολιτικών κομμάτων, διότι είτε θέλουμε είτε όχι απλή αναλογική είναι, θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα κυβερνηθεί η χώρα αύριο. Η λογική των ίσων αποστάσεων έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα όσο δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, όταν όμως φτάσει η ώρα της κρίσης και έρθει η ώρα της κάλπης, δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο λέει και η κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε. Είναι το μοναδικό θέμα που συμφωνείτε με τον κ. Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκυβερνά με τον Νίκο Ανδρουλάκη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κυβέρνηση υπερβάλλει όμως και θα σας πω γιατί υπερβάλλει: Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από μια πίεση που ασκεί προς το ΚΙΝΑΛ τούτη την ώρα να το εξαναγκάσει να στραφεί εναντίον της αντιπολίτευσης. Αλλά ξέρετε, για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, γιατί το ΚΙΝΑΛ είναι κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν κυβερνά αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, το να κρατά ίσες αποστάσεις απέναντι στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, αυτό βοηθά εξ αντικειμένου την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ, κύριε Πρόεδρε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, καθόλου. Εγώ το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή: για μας το μέτωπό μας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του. Εμείς δεν έχουμε άλλο αντίπαλο. Έχουμε διαφορές σημαντικές, με όλα τα κόμματα, και της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, και με το ΚΚΕ και με το ΜεΡΑ και με το ΚΙΝΑΛ έχουμε διαφορές σημαντικές, αλλά δεν τους θεωρούμε αντιπάλους μας. Αντίπαλός μας είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και θέλω να σας πω ότι ούτε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας θεωρούμε ως αντιπάλους μας. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε πολιτικά σε όλο τον ελληνικό λαό για την εναλλακτική προοπτική που μπορεί να έχει ο τόπος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να αλλάξουμε θέμα, κύριε Πρόεδρε. Σας διαβάζω επί λέξει πριν από 5 μέρες, διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής, τις δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Του αγαπημένου σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δικού σας απ’ ό,τι φαίνεται: «Επειδή την άλλη φορά πρέπει να είναι αλλιώς, πρέπει να αλλάξουμε σκοπό και από σιγανό και συρτό να είναι μαλεβιζιώτης ή πεντοζάλης. Τι σημαίνει πεντοζάλης στη Δικαιοσύνη; Πρώτον, δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών, γιατί πρέπει να ανανεωθεί το Σώμα. Και θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κι ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τα 58 έως 60 έτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατικοποίηση μιας τράπεζας, για να μην πούμε όλες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη ΔΕΗ συμφωνήσατε, από ό,τι κατάλαβα εγώ στην αρχή της κουβέντας μας με αυτό που λέει ο κ. Πολάκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το δεύτερο που θέλω να αναφέρω και να απαντήσετε, είναι οι δηλώσεις της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι κάναμε λάθος που γραμματείς και διευθυντές είχαν τα προσόντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντί για πρασινοφρουρούς θα έχουμε συριζοφρουρούς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στα δυο, κύριε Πρόεδρε, είναι προγραμματική σας θέση αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εάν συμφωνείτε, δηλαδή εάν σας εκφράζει, εάν εκφράζει τον Αλέξη Τσίπρα και το ύφος και οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα βάλατε όλα μαζί. Να προσπαθήσω να απαντήσω. Σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε προσυνεδριακή διαδικασία και σε ένα κόμμα ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, ακούγονται όλες οι απόψεις. Εγώ δεν θέλω να ξεφύγω του ερωτήματος, θέλω να απαντήσω επί της ουσίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν ακούγονται προ συνεδρίου αυτά, τα ακούμε χρόνια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να απαντήσω επί της ουσίας. Υπάρχει μια άποψη σε αρκετούς συντρόφους μου ότι για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κομματικό κράτος που κάνει “εποποιίες” είτε το 2007, είτε το 2022, πρέπει να στήσεις και εσύ αντίστοιχους μηχανισμούς.
Εγώ διαφωνώ κάθετα με αυτή την αντίληψη. Θεωρώ ότι αυτό είναι το γήπεδο της δεξιάς, θεωρώ ότι αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου, θεωρώ ότι ποτέ εμείς δεν θα καταφέρουμε να γίνουμε χειρότεροι σε ανταγωνισμό στο ποιος θα έχει πιο κομματικό κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι διεφθαρμένο το κράτος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και άρα εγώ θεωρώ ότι η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν μια προοπτική, να αλλάξουν πραγματικά τον τόπο, αν πάνε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, μεταρρυθμίσεις για αξιοπιστία, διαφάνεια, αξιοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αφού διαφωνείτε, κύριε Πρόεδρε, γιατί παραμένει ο Παύλος Πολάκης στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ; Αφού διαφωνείτε εσείς προσωπικά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω.
Προοδευτικές κυβερνήσεις έφτιαξαν τον ΑΣΕΠ, που ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση, τη Διαύγεια, προοδευτικές κυβερνήσεις. Μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που θα διαρρηγνύουν τον ομφάλιο λώρο, τον δεσμό του κράτους με το κόμμα θα πάμε μπροστά.
Και εδώ να σας εκφράσω και ένα παραπονάκι: είχατε δημιουργήσει τεράστια φασαρία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 2.000 μετακλητούς, 2.500, τώρα έχει φτάσει στους 3.300 η κυβέρνηση με 70% αυξήσεις μισθών σε κάποιους από αυτούς και δεν λέτε κουβέντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το κρατάμε το παράπονο αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και έχουμε golden boys που παίρνουν μισθούς στον ΕΦΚΑ, στη ΔΕΗ 8.000 ευρώ και λέμε ότι δεν έχουμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κρατάμε το παράπονο αλλά να πάμε λίγο στην ουσία. Το όνομα Πολάκης δεν το ακούτε από εμάς, το ακούτε κάθε φορά στη Βουλή, το γράφουν οι εφημερίδες, το λένε οι σύντροφοί σας. Ο κ. Κούλογλου είπε ότι με αυτά που λέει ο κ. Πολάκης θα βγούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ευρωβουλευτής σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να το ξεκαθαρίσω αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο είναι βαθιά δημοκρατικό και θα ακούγονται όλες οι απόψεις. Και αυτές που λένε ότι πρέπει να πάμε έτσι και αυτές που λένε ότι πρέπει να πάμε αλλιώς. Και αυτές που λένε ότι δεν χωράς εσύ μαζί μας και αυτές που λένε... Θα είναι όλες οι απόψεις και αυτό είναι το κόστος της δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δημοκρατική η άποψη για νέα σχολή Δικαστών, κύριε Πρόεδρε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΝΔ είναι χειροκροτητές και μόλις πέσει ο αρχηγός γίνονται οι χειροκροτητές αντίπαλοι. Δεν είμαστε τέτοιο κόμμα. Ανοιχτά μιλάμε. Μιλάμε ανοιχτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά μιλάμε για τη Δικαιοσύνη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ούτε κόμμα με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι το ΚΚΕ που πνίγει τις διαφωνίες στο εσωτερικό. Θα ακούγονται όλες οι απόψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κ. Κουρουμπλή τον διαγράψατε όμως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Κουρουμπλής διεγράφη διότι από το βήμα της Βουλής μίλησε για δολοφονίες. Απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και είπε ότι είναι δολοφόνοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέει ο κ. Πολάκης για τη δικαιοσύνη είναι δημοκρατικό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και του ζητήθηκε να υπάρξει, να πει βρε αδελφέ όλοι κάνουμε λάθη στην ένταση, βγαίνουμε στη Βουλή, μπορεί να πούμε μια κουβέντα και το αρνήθηκε και γι’ αυτό διεγράφηκε, διότι υπάρχουν κανόνες. Δεν διαγράφεσαι όμως ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ για την άποψή σου. Εάν έχεις άλλη άποψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τις ασπάζεστε τις δηλώσεις του κ. Πολάκη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, σας εξήγησα την άποψή μου, νομίζω, πολύ καθαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι είστε αντίθετος. Αλλά νομίζω ότι υπεκφεύγετε λίγο στην ερώτηση γιατί παραμένει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι σας εξήγησα την άποψή μου πολύ καθαρά, αλλά να σας πω κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί παραμένει ο κ. Πολάκης; Σας άρεσε η συμπεριφορά του για παράδειγμα προχθές στη Βουλή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με όμως τώρα, γιατί νομίζω ότι υπάρχει και μια υπερβολή, η οποία δεν μας τιμά ως πολιτικό σύστημα να ασχολούμαστε διαρκώς με έναν άνθρωπο, να τον στοχοποιούμε. Δεν είναι σωστό πράγμα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανείς δεν στοχοποιεί.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι εσείς. Αλίμονο. Μιλάω, κυρίως η ΝΔ το κάνει αυτό. Ο πολιτικός μας αντίπαλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Πολάκης δεν στοχοποιεί ανθρώπους;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έμαθα ότι ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης –εσείς μου το είπατε πριν– στη συνέντευξη που είχε στον κ. Αυτιά, να με ρωτήσετε για τον Πολάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ασπάζεστε. Εάν είστε το ίδιο με τον κ. Πολάκη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ τον προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη αντί να βάζει δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ να με ρωτάνε σε συνέντευξη, να έρθει εδώ σε εσάς!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όχι αυτά. Όχι αυτό. Όχι εμάς. Το είπε στον Γιώργο Αυτιά ότι εάν έχετε την ευκαιρία ρωτήστε τον.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είπα. Δεν είπα κάτι άλλο. Αυτό είπα. Ηρεμήστε. Είπα στον κ. Αυτιά να με ρωτήσει. Και τον προκαλώ, αντί να παίζουμε πινγκ πονγκ και να κάνουμε παράλληλη μέσω... Να έρθει εδώ. Εδώ να έρθει να κουβεντιάσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ σε εμάς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στον σταθμό σας. Δεν ξέρω, θα είστε εσείς, θα είναι ο κ. Αυτιάς που τον αγαπάει πολύ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά συγνώμη έχετε παράπονο και από τον Αυτιά τώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον Γιώργο έχετε κάνει δέκα συνεντεύξεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλίμονο. Είναι ο αγαπημένος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να μην αποφύγουμε δυο πράγματα, γιατί θέλω να απαντηθούν. Το ένα είναι επομένως ο Παύλος Πολάκης χαίρει της εμπιστοσύνης σας και θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις απόψεις παρά το γεγονός ότι διαφωνείτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Παύλος Πολάκης και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη διαδρομή τους, έχουν την ευθυκρισία τους, έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, δεν συμφωνώ πάντα με αυτά που λένε όλα τα στελέχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει εκλογικές διαδικασίες, εκφράζει την άποψή του συλλογικά και συγκροτημένα. Όλα τα λουλούδια ανθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε ο Πρόεδρος Μάο, δεν κόβουμε κανένα λουλούδι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Πρόεδρο Μάο έχετε...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ιστορική προσωπικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συριζοφρουρούς ετοιμάζετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, είναι δυνατόν με όλα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα, το κρίσιμο, το αντικείμενο της συζήτησης να είναι οι Συριζοφρουροί ρε παιδιά; Με συγχωρείτε δηλαδή. Όταν εδώ βρισκόμαστε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα είπαμε τα άλλα. 25 λεπτά μιλήσαμε για την ακρίβεια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν εδώ έχουμε εποποιία του κομματικού κράτους, όταν ακόμα και ο ΑΣΕΠ παρακάμπτεται, όταν έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία, στη συγκρότηση του ΑΣΕΠ δεν συμμετέχει η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν έχουμε λίστα Πέτσα με τόσα εκατομμύρια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν τα έχουμε όλα αυτά, εγώ είμαι ανοιχτός στην κριτική και θεωρώ ότι η κριτική είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις, αλλά θα μείνω και θα κλείσω με αυτό. Δεν θα παίξουμε στο ίδιο γήπεδο τον αντίπαλο, γιατί εκεί θα χάσουμε.
Εμείς θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, στο γήπεδο της άρσης των δεσμών του κράτους με το κόμμα, στο γήπεδο των μεταρρυθμίσεων των δημοκρατικών, της διαφάνειας και ας έχουμε κόστος από αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί περιμέναμε τη λέξη μεταρρυθμίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γιάννης έκανε, αλήθεια είναι, ένα μεγάλο αγώνα το Σαββατοκύριακο και κάθισε και μάζεψε όλα τα όχι σας. Γιατί αυτό χρειάζεται μια διαδικασία. Έχουμε τυπώσει μισό δέντρο με τα όχι. Και η αλήθεια είναι ότι σε κάποια πράγματα...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε τη δυνατότητα να έχω χρόνο να εξηγήσω όμως κάποια “όχι”;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, να μας εξηγήσετε γιατί είπατε όχι στο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα. Είναι δυνατόν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω. Για το ασφαλιστικό αντιλαμβανόμαστε ότι θα πείτε όχι. Είναι φυσιολογικό. Είστε αξιωματική αντιπολίτευση και λέτε δεν συμφωνώ με αυτό που κάνει ο Χατζηδάκης, λέω όχι. Για άλλα ορισμένα θέματα έχουμε απορίες η αλήθεια είναι. Είστε αντιπολίτευση και το ερώτημα είναι, είστε αντιπολίτευση του “όχι σε όλα”;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι βέβαια. Εγώ νομίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε αντιπολίτευση που να έχει καταθέσει τόσο συγκροτημένες προγραμματικές θέσεις δυόμισι χρόνια τώρα. Μέχρι και Προγραμματικό Συνέδριο κάναμε. Για τον κλιματικό νόμο, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το εναλλακτικό σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Αλλά, κοιτάξτε, υπάρχει και μια προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης να δημιουργείται ή κάποια πράγματα στα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε ψηφίσει να έρχονται με ένα άρθρο με διατάξεις οι οποίες είναι διατάξεις που δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να ψηφίσουμε και να μας εξαναγκάσουν να βγει το ότι λέμε όχι. Αλλά υπάρχουν και κάποια, θα μου επιτρέψετε να πω για παράδειγμα το θέμα του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη του παιδιατρικού, ή το θέμα με το Μάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε όχι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πω γι’ αυτά τα δύο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας για το νοσοκομείο. Γιατί είπατε όχι;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το νοσοκομείο καταρχάς δεν θα υπήρχε εάν ο αγαπημένος σας –να πούμε και τα θετικά τώρα- Παύλος Πολάκης δεν είχε καταθέσει, και το επιβεβαιώνει και ο κ. Δρακόπουλος αυτό, είχαν μια αγαστή συνεργασία. Η θέληση του Ιδρύματος ήταν να ανακαινίσει τον Ευαγγελισμό και ο Παύλος Πολάκης ήταν αυτός ο οποίος κατέθεσε μια συγκροτημένη πρόταση για νοσοκομείο παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη, για νοσοκομείο στην Κομοτηνή, που δεν είχε νοσοκομείο μια πόλη που είναι κοντά στα σύνορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς όμως θέλουμε τα νοσοκομεία μας να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Και νομίζω ότι σε αυτό δεν είχε και αντίρρηση όσο σχεδιάζαμε και συζητάγαμε ούτε το “Σταύρος Νιάρχος”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η ουσία κ. Πρόεδρε και όχι ότι η Βόρειος Ελλάδα θα αποκτήσει ένα ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με λίγο. Προφανώς, μα εμείς το σχεδιάσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η ουσία νομίζω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έρχεται το νομοσχέδιο στην κυβέρνηση και μιλάει για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Και τι είναι αυτό; Είναι η αντίληψη που έχει η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης μάλλον, για τα νοσοκομεία, τα δημόσια νοσοκομεία. Εν μέσω πανδημίας συγχωνεύσεις δημόσιου – ιδιωτικού και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Και ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, όπως στη Σαντορίνη που το εγκαινιάσαμε εμείς.
Εδώ υπάρχει σοβαρή πολιτική, ιδεολογική αντιπαράθεση. Μην την ευτελίζουμε την αντιπαράθεση ότι δεν θέλουμε τη δωρεά. Δεν θέλουμε νοσοκομεία να λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, γιατί αυτή είναι η αντίληψή μας για το ΕΣΥ.
Και λέω και για το Μάτι. Εγώ ήμουνα αυτός που συνεννοήθηκα με τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη δωρεά αυτή. Και τι συνεννοήθηκα; Να πιάσουν τόπο τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να φτιαχτεί ένα νοσοκομείο που δεν έχει η περιοχή, όλη η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, νοσοκομείο. Και αντί για να κάνουν νοσοκομείο, έρχονται και κάνουν αναψυκτήριο που θα λειτουργεί μετά τις 8 το βράδυ. Κλαμπ. Αυτό να ψηφίσουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πάντως που μου δώσατε τη δυνατότητα να τα απαντήσω αυτά, γιατί δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άλλα τόσα θα μπορούσαμε να θέσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ μεγάλη συζήτηση, θέλουμε 5 εκπομπές για να κουβεντιάσουμε όλα αυτά που έχουν γίνει και καταλαβαίνω ότι στο τέλος της εκπομπής πιθανότατα κανένας δεν θα είναι ευχαριστημένος, αλλά δεν μας απασχολεί.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζουμε θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο κομματικό για να κλείσουμε με αυτό. Αυτή είναι η τελευταία ερώτηση που έχει να κάνει με το κόμμα σας. Θέλετε να κάνετε ένα προεδρικό κόμμα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι βέβαια. Όραμά μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξέρετε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο είναι πρωτοπορία σε όλη την Ευρώπη, γιατί είναι το μόνο κόμμα από το χώρο της Αριστεράς που κυβέρνησε και είναι και το μόνο κόμμα από το συνολικότερο χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που έχει τόσο υψηλά ποσοστά και εμείς και το Πορτογαλικό. Άρα το όραμά μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και το πιο δημοκρατικό κόμμα της ευρύτερης Aριστεράς στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, με την πρότασή σας υπήρξαν διαφωνίες, όπως του κ. Σκουρλέτη που λέει ότι είναι κατ’ επίφαση δημοκρατική, αποπροσανατολίζει και μάλιστα σας ρωτάω γιατί έχετε καταργήσει τη λειτουργία αιρετών οργάνων. Αυτό δεν σημαίνει προεδρικό κόμμα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προεδρικό κόμμα σημαίνει αυτό το οποίο βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια από τα μεγαλύτερα κόμματα, να είναι ενός ανδρός αρχή, να ψηφίζεται μονάχα ο Πρόεδρος και να δίνει λογαριασμό μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Εγώ δεν πρότεινα αυτό. Εγώ αντιθέτως προτείνω η συλλογική ηγεσία του κόμματος να εκλέγεται από τα μέλη. Είναι μια μεταρρύθμιση καινοτόμα που βάζει με πιο ουσιαστικό τρόπο τον πολίτη στην πολιτική και ιδίως στα μέλη. Ξέρετε, είναι άλλο να κάθεσαι στο καφενείο να ψηφίζεις ένα άλλο κόμμα και να λες πάω να ψηφίσω τώρα να δω ποιος θα βγει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως το κάνετε γιατί το έκανε ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Μητσοτάκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπανε ότι ζηλέψατε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν κάναμε το ίδιο. Προσέξτε, έχει διαφορά αυτό. Αυτό σας εξηγούσα. Ότι είναι άλλο να έχεις μια ανοιχτή διαδικασία και να μην ψηφίζουν τα μέλη σου, αλλά οι λεγόμενοι φίλοι. Όποιος θέλει είναι φίλος. Εσύ ψηφίζεις ένα άλλο κόμμα και πας και ψηφίζεις αρχηγό στο διπλανό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τους θέλετε αυτούς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι δημοκρατία αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τους θέλετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τους θέλουμε στην κάλπη μας, αλλά δεν είναι δημοκρατία να ψηφίζει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά και μέλη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε. Δεν είναι δημοκρατία να ψηφίζει ψηφοφόρος της ΝΔ Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ και ο ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ πρόεδρο στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, έτσι έγινε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι γίνεται. Και να σας υπενθυμίσω ότι ακόμα και η ΝΔ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, δηλαδή πήγαν οι Νεοδημοκράτες και ψήφισαν κάποιον, λέτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προφανές αυτό και όταν είναι ανοιχτό δεν μπορείς να το εμποδίσεις. Αλλά να σας υπενθυμίσω ότι ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του, άλλαξε το καταστατικό στο κόμμα του και εφάρμοσε, θα εφαρμόζει από εδώ και στο εξής αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς. Δηλαδή τα μέλη να ψηφίζουν, όχι όποιος βλέπει φως να μπαίνει και να ψηφίζει. Και νομίζω ότι είναι σωστό αυτό.
Αλλά η μεγαλύτερη καινοτομία από όλες που κάνουμε είναι η δυνατότητα, η συλλογική ηγεσία να εκλέγεται από τα μέλη, όχι μόνο ο Πρόεδρος,  και η ψηφιακή λειτουργία του κόμματος. Έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή. Μπορείς πολύ εύκολα πια με τις νέες τεχνολογίες να δίνεις το λόγο στα μέλη του κόμματος στις κρίσιμες αποφάσεις, όχι κάθε 4 χρόνια.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι στο κρίσιμο ερώτημα για το εάν θα μπούμε σε κάποια κυβέρνηση, δεν θα αποφασίσει ο Πρόεδρος ή η Κεντρική Επιτροπή, αλλά η βάση, τα μέλη του κόμματος σε ψηφοφορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θα μπείτε σε κυβέρνηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει ψηφοφορία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, εάν στις επόμενες εκλογές τεθεί το θέμα συνεργασίας, θα αποφασίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αυτό σας λέω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας, τελευταίο ερώτημα. Εάν στις επόμενες εκλογές χάσετε θα φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα τις χάσουμε τις επόμενες εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, είναι η στάνταρ απάντηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα τις χάσουμε τις επόμενες εκλογές, αλλά θέλω να σας πω ότι τους Πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και τους ηγέτες και την παραμονή τους επίσης την επιλέγει ο λαός. Πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Οι εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα αποφασίζουν και πάλι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι για τη χρονομέτρηση του πράγματος, ο Μητσοτάκης ήταν στον Αυτιά 46 λεπτά, εσείς είστε 52 λεπτά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα δικαιούμουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Πρόεδρε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και χρόνια πολλά. Να πάρετε δώρο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, βεβαίως.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ