07/12/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Τοποθετήθηκαν προκάτ αίθουσες νηπιαγωγείων χωρίς τη συμμετοχή της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ σε προαύλιο χώρο δημοτικών με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Σερρών

Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
• Υποδομών και Μεταφορών
• Παιδείας και Θρησκευμάτων
• Εσωτερικών

Θέμα: Τοποθετήθηκαν προκάτ αίθουσες νηπιαγωγείων χωρίς τη συμμετοχή της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ σε προαύλιο χώρο δημοτικών με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Σερρών
Επανερχόμαστε στο ζήτημα της τοποθέτησης προκάτ αιθουσών στον προαύλιο χώρο δημοτικών σχολείων (Αρ. Πρωτ. 1192/15.11.2021), καθώς όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ) που μας κοινοποιήθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της ΚΤΥΠ ΑΕ στην όλη διαδικασία και κατά συνέπεια δεν δίδεται απάντηση για το αν και κατά πόσο πληρούνται οι προδιαγραφές σχολικών κτιρίων με την εν λόγω τοποθέτηση, τόσο για τη λειτουργία νηπιαγωγείου όσο και για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων που επηρρεάζονται.
Η «ΚΤΥΠ ΑΕ» ξεκαθαρίζει στην απάντησή της ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο ζήτημα της τοποθέτησης των προκάτ αιθουσών νηπιαγωγείων στο προαύλιο δημοτικών σχολείων στο Δήμο Σερρών καθώς ουδέποτε της ζητήθηκε και προφανώς δεν έχει καν γνώση της συγκεκριμένης τοποθέτησης ούτε έχει γνωμοδοτήσει σχετικά. Από την απάντηση λοιπόν της ΚΤΥΠ ΑΕ, προκύπτουν νέα ερωτήματα για το κατά πόσο πληρούνται όχι απλώς οι προδιαγραφές για τα δημοτικά σχολεία των οποίων ο προαύλιος χώρος μειώθηκε από την τοποθέτηση των νέων αιθουσών αλλά και κατά πόσο τα προκάτ κτίσματα που τοποθετήθηκαν με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας, καταλληλότητας για την φιλοξενία νηπίων και βέβαια τις προδιαγραφές που ισχύουν για τη λειτουργία νηπιαγωγείου.
Παράλληλα, πάντα με αφορμή την απάντηση της ΚΤΥΠ ΑΕ, νέα ερωτήματα προκύπτουν για το πόσο προσωρινή είναι η εγκατάσταση και ποια είναι η μόνιμη λύση που θα επιδιωχθεί με συμμετοχή της ΚΤΥΠ ΑΕ.
Ερωτήματα επίσης προκύπτουν στο περιεχόμενο των «καίριων παρεμβάσεων» του Υπουργού Υποδομών στη δρομολόγηση της συγκεκριμένης «προσωρινής λύσης» δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου που προΐσταται δεν έχουν καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ΚΤΥΠ ΑΕ ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζονται «προσωπικές παρεμβάσεις» του Υπουργού Υποδομών για τον εξοπλισμό των σχολικών κτιρίων αφού η εταιρία ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις ανάγκες του συνόλου των σχολικών μονάδων σε όλη την Επικράτεια, χωρίς να απαιτούνται προφανώς «καίριες παρεμβάσεις» και μικροπολιτικές πρακτικές.
ΕΠΕΙΔΗ η εγκατάσταση προκάτ αιθουσών σε προαύλιο χώρο δημοτικών σχολείων χωρίς την ανάμειξη της ΚΤΥΠ ΑΕ ελλοχεύει τον κίνδυνο να μην τηρούνται οι προδιαγραφές σχολικών κτιρίων
ΕΠΕΙΔΗ οι Δήμοι μπορούν να καλύπτουν μόνο προσωρινά ανάγκες που προκύπτουν χωρίς την συμμετοχή της ΚΤΥΠ ΑΕ στις διαδικασίες
ΕΠΕΙΔΗ δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με το αν οι αίθουσες που τοποθετήθηκαν πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, καταλληλότητας για τη φιλοξενία νηπίων και αν η χωροθέτηση του νηπιαγωγείου είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς σχολικών κτιρίων
ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη νέα σχολική χρονιά το νέο νηπιαγωγείο θα ενταχθεί στη γεωγραφική κατανομή των νηπίων
ΕΠΕΙΔΗ παραμένει ασαφές εάν τελικά έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες άδειες εγκατάστασης προκάτ αιθουσών στο συγκεκριμένο χώρο
ΕΠΕΙΔΗ παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για το αν δικαιολογείται τελικά το συνολικό κόστος της προσωρινής αυτής λύσης
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Τηρούνται ή όχι οι προδιαγραφές λειτουργίας σχολικών κτιρίων στα δημοτικά σχολεία όπου τοποθετήθηκαν οι προκάτ αίθουσες νηπιαγωγείου;
2. Οι προκάτ οικίσκοι που τοποθετήθηκαν είναι κατάλληλοι για τη φιλοξενία νηπίων, τη λειτουργία νηπιαγωγείου και πληρούν εξ ολοκλήρου τις προδιαγραφές που προβλέπουν οι κανονισμοί για την ασφάλεια και την υγιεινή των νηπίων δεδομένου μάλιστα ότι διαθέτουν δικές τους τουαλέτες και δεν χρειάζονται σύνδεση με αποχέτευση;
3. Η όλη χωροθέτηση των νηπιαγωγείων περιλαμβανομένου και του προαύλιου χώρου που διαθέτουν είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς λειτουργίας σχολικών κτιρίων;
4. Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη «μόνιμη» λύση στο πρόβλημα της στέγασης σχολικών κτιρίων στο Δήμο Σερρών και σε τι συνίσταται η μόνιμη λύση στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι η παρούσα διευθέτηση χαρακτηρίζεται προσωρινή;
5. Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μόνιμης λύσης και αποκατάστασης στη συνέχεια των δημοτικών σχολείων που επιλέχθηκαν να φιλοξενήσουν στο προαύλιο τους προσωρινά τα προαναφερόμενα νηπιαγωγεία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αβραμάκης Ελευθέριος