19/10/2021

Ερώτηση Λάππα-Αραχωβίτη: Αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον Ιανό αγρότες και κτηνοτρόφους του Ν. Καρδίτσας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή υποδομών, επιχειρήσεων, κτηνοτρόφων και αγροτών από τον Μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟ», είναι περισσότερο από εμφανές ότι η κήρυξη σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» της περιοχής και των θετικών ευκαιριών που συνεπάγεται, δυστυχώς δεν αρκούσε από μόνη της για την επούλωση των «πληγών» που άφησε πίσω του.

Πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής πλημμυρίζει η πόλη της Καρδίτσας και ο αστικός της ιστός, με ολέθρια συνέπεια την ολοσχερή καταστροφή ολόκληρου του εμπορικού της κέντρου, δηλαδή εκατοντάδων επιχειρήσεων και εμπορικών καταστημάτων, αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ολοσχερούς απώλειας του εισοδήματός τους από την ολική καταστροφή της παραγωγής τους, ενώ δεν γλύτωσαν και υποδομές και υπηρεσίες του πολιτισμού. Πως όμως θα συνεχίσουν τα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Καρδίτσας αφενός να ξαναπατήσουν στα πόδια τους και αφετέρου να συνεχίσουν να «δουλεύουν» τα καταστήματα και τις καλλιέργειες και εγκαταστάσεις τους, εάν δεν «τρέξουν» ταχύτατα οι διαδικασίες αποζημίωσής τους, και μάλιστα προσπερνώντας φαινόμενα σκληρής γραφειοκρατίας και άτεγκτης τυπολατρίας;

Πάνω από ένας χρόνος πέρασε από το καταστροφικό και φονικό πέρασμα του Ιανού από το Νομό Καρδίτσας. Η αποκατάσταση των ζημιών δεν έχει πραγματοποιηθεί και ο δρόμος φαίνεται μακρύς. Οι διαδικασίες «εξπρές» που δήλωνε ο πρωθυπουργός για τις άμεσες αποζημιώσεις, αποζημιώσεις στο 100% της πραγματικής ζημιάς και την άμεση αποκατάσταση όλων, δεν πραγματοποιήθηκαν, αντ’ αυτού πορευόμαστε στον δεύτερο χειμώνα με πρόχειρες αποκαταστάσεις, με εκκρεμείς αποζημιώσεις και αμέτρητα άλυτα προβλήματα.

Οι εκτεταμένες ζημιές στον πρωτογενή τομέα από τα καιρικά φαινόμενα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία του νομού που επεκτείνεται σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η καταστροφή που προκλήθηκε από τον Ιανό είναι τεράστια, με περισσότερα από 13.000 αιγοπρόβατα να έχουν πνιγεί, 28.000 μελίσσια να έχουν χαθεί, περισσότερα από 300.000 στρέμματα να έχουν πλημμυρίσει και στις περισσότερες περιπτώσεις η ζημιά ανέρχεται στο 100%. Αποθηκευμένες ζωοτροφές χάθηκαν στις λάσπες, καταστράφηκαν τεράστιο μέρος μηχανολογικού εξοπλισμού, βοσκότοποι, υποδομές (σταβλικές εγκαταστάσεις). Η απώλεια της παραγωγής θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την επιβίωση αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων. Να μην ξεχνάμε πως τα τελευταία δύο χρόνια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Νομού Καρδίτσας και όχι μόνο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιπλέον απώλειες στο εισόδημά τους λόγω του Κορονοϊού, καθώς επίσης και των καιρικών φαινομένων Ιανός, Μήδεια, παγετοί, καύσωνες, έντονες χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι, που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή. Τα πλήγματα πολλά και αλλεπάλληλα. Τίθεται τεράστιο ζήτημα βιοπορισμού λόγω της μη δίκαιης κατανομής των αποζημιώσεων, του αυξημένου κόστους παραγωγής, τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές στα προϊόντα που διαθέτουν καθώς και την αυξημένη φορολογία στα πραγματικά πολύ μικρά εισοδήματα τους. Οι κτηνοτρόφοι σε όλη την επικράτεια αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και ζωοτροφές καθώς είναι αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κόστος παραγωγής, πόσο μάλλον στην περιοχή της Θεσσαλίας οι οποίοι έχασαν τα πάντα κάτω από τη λάσπη κυριολεκτικά και προσπαθούν παρά τις αντιξοότητες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού, προέκυψαν λανθασμένες εκτιμήσεις στα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν και οι αποζημιώσεις δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της καταστροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις η αποζημίωση ζωικού κεφαλαίου καλύπτει μόλις το 1/3 της απώλειας, σε κάποιους δε δόθηκε καν προκαταβολή, ενώ άλλοι στις ίδιες περιοχές με διαφορετικές ζημιές έλαβαν την ίδια προκαταβολή. Από τις 1.600 αιτήσεις για αποζημιώσεις αγροτικού εξοπλισμού και παγίου κεφαλαίου μόνο το 30% έχει αποζημιωθεί και μόλις στο 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, ενώ ταυτόχρονα 1.100 ενστάσεις μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξεταστεί, κάτι που προσθέτει αγωνία και απελπισία στους ενιστάμενους αγρότες.

Επειδή τα τελευταία 2 χρόνια με τις πολιτικές της Κυβέρνησης στον αγροτικό χώρο και τις επιπτώσεις της πανδημίας και των καιρικών φαινομένων έχει χαθεί πλήρως η ρευστότητα των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.

Επειδή συνεχώς αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσμενείς συνθήκες, που μειώνουν την παραγωγή τους ή στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ τη μηδενίζουν, υποβαθμίζουν την ποιότητα και έχουν σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους.
Επειδή παρά τη συρρίκνωση του εισοδήματος όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, λόγω και της πανδημίας, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και βρίσκονται σε μία συνεχή κατάσταση έλλειψης μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα.
Επειδή δεν καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις άμεσα και σε όλους και η ρευστότητα κρίνεται απαραίτητη για τη συνέχιση της παραγωγής, ιδίως μετά την ολοσχερή καταστροφή της φυτικής και ζωικής παραγωγής από τον ΙΑΝΟ.
Επειδή το σχέδιο αποζημιώσεων δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το μέγεθος της απώλειας εισοδήματος και ζημιάς των παραγωγών
Επειδή το τελικό ποσοστό αποζημίωσης που ανεξήγητα, αναιτιολόγητα και αυθαίρετα περιορίστηκε στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς, δεν καλύπτει την καταστροφή που υπέστησαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στις πρώτες ύλες (λιπάσματα, ζωοτροφές), στα εμπορεύματα (αποθέματα γεωργικής και κτηνοτροφικής και μελισσοκομικής παραγωγής), στα φορτηγά αυτοκίνητα, στα μέσα παραγωγής συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και στα αποθηκευμένα προϊόντα, και δεν το έχουν λάβει ακόμα μέχρι σήμερα.
Επειδή μεγάλος αριθμός αγροτών περιμένουν την εξέταση των ενστάσεων που υπέβαλαν σχετικά με τις αδικαιολόγητες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με τον ερχομό του δεύτερου χειμώνα μετά την επέλαση του Ιανού, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ώστε να θωρακιστούν οι ευάλωτες πληγείσες περιοχές από τα μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα;
2. Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εξολοκλήρου καταβολής αποζημίωσης σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς αν αναλογιστούμε ότι ήδη έχουν περάσει 13 μήνες από τον Ιανό με συνεχείς καταστροφές στις καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών;
3. Ποιοι οι λόγοι που εντέλει οι πληγέντες από τον ΙΑΝΟ παραγωγοί έλαβαν αποζημιώσεις που υπολείπονται κατά πολύ των αρχικών υποσχέσεων της Κυβέρνησης για 100% αποζημιώσεις των πραγματικών ζημιών; Με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους περιορίστηκε στο 55% της εκτιμηθείσας ζημίας;
4. Ποιος ο σχεδιασμός ώστε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να καλύπτονται οι ανάγκες αποζημίωσης των αγροτών για όλα τα έκτακτα φυσικά φαινόμενα με ορθές εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στο 100% της πραγματικής ζημιάς και χωρίς καθυστερήσεις;
5. Πότε θα εξεταστούν οι ενστάσεις που υπέβαλλαν οι παραγωγοί για τις λανθασμένες εκτιμήσεις των ζημιών;
6. Ποια άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων προτίθεται να λάβει για τη στήριξη του εισοδήματός τους ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Λάππας Σπυρίδων