ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/06/2021

Θ. Φωτίου: Το εκλογικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση επαναφέρει το καθεστώς του πελατειακού κομματικού κράτους και καταργεί την κουλτούρα συναινέσεων που είναι εμπόδιο σε αυτόν τον φαύλο κύκλο

Θ. Φωτίου:  Το εκλογικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση επαναφέρει το καθεστώς του πελατειακού κομματικού κράτους και καταργεί την κουλτούρα συναινέσεων που είναι εμπόδιο σε αυτόν τον φαύλο κύκλο



Ομιλία Θ. Φωτίου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών


Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, η Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:
Το νομοσχέδιο, καρικατούρα εκλογικού νόμου μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπηρετεί με απροκάλυπτο τρόπο τα μικροκομματικά συμφέροντα της ΝΔ τορπιλίζοντας, και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, τις συναινέσεις που τις θεωρεί εμπόδιο στη διαχείριση της εξουσίας.

Ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση  είναι ευθεία προβολή του ισχύοντος εκλογικού νόμου των εθνικών εκλογών. Η ΝΔ, με το 39,85% των ψήφων, κατέχει σήμερα το 52,5% των βουλευτικών εδρών, δηλαδή 158. Αν είχε το 43% των ψήφων θα είχε 178-180, βουλευτές, δηλαδή το 60% των εδρών. Τόσο απλό, τόσο δοκιμασμένο μοντέλο, γιατί να μην επεκταθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Αυτό το εκλογικό μοντέλο, χωρίς συναινέσεις, το πληρώνουμε πολύ ακριβά τα δύο χρόνια που κυβερνά με τη μέθη της απόλυτης πλειοψηφίας στην Βουλή των Ελλήνων. Χωρίς συναίνεση διαχειρίστηκε το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας με αποτέλεσμα 12.000 νεκρούς σε 7 μήνες, το μεγαλύτερο άχρηστο lockdown της Ευρώπης και την 3η χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη. Χωρίς συναίνεση συγκρότησε την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης δεσμεύοντας το μέλλον του τόπου με προτάσεις από το παρελθόν που μας έριξαν στα βράχια. Χωρίς συναίνεση ψήφισε τον πτωχευτικό νόμο, φέρνει τον αντεργατικό νόμο-έκτρωμα,  δίνει έργα με απευθείας αναθέσεις σε «δικά της παιδιά». Χωρίς συναίνεση ψήφισε τη λίστα Πέτσα και αντιδημοκρατικούς και αντισυνταγματικούς νόμους σε όφελος μιας παρασιτικής Ελίτ, ξεπληρώνοντας γραμμάτια για την εκλογή της. Χωρίς συναίνεση σιτίζει το κομματικό επιτελικό κράτος της πιο αναχρονιστικής και επικίνδυνης κυβέρνησης της δεξιάς που γνώρισε ο τόπος.

Η κατάργηση των προϋποθέσεων για συναινέσεις σε Δήμους και Περιφέρειες έχει στόχο την αναπαραγωγή του ρουσφετιού και την επέκταση του κομματικού στρατού και σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι τα μεγάλα εθνικά κονδύλια, οι πόροι του ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κληθεί να διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα χρήματα αυτά και ο εκμαυλισμός των πολιτών μέσω αυτών είναι που ενδιαφέρουν τη ΝΔ. Το καθεστώς ενός πελατειακού κομματικού κράτους που διαχέεται από το κεντρικό κράτος στις τοπικές κοινωνίες είναι ο στόχος αυτού του εκλογικού νόμου. Και σε αυτή τη διαδικασία οι συναινέσεις είναι εμπόδιο.
Μεγάλο εμπόδιο όμως είναι και οι τοπικές κοινότητες που αποτυπώνουν τις μεγάλες ανισότητες που υφίστανται οι πολίτες, δημιουργώντας μεγάλες συναινέσεις τις οποίες υπαγορεύει η καθημερινότητά τους. Γι αυτό είναι επικίνδυνη η 3η κάλπη και καταργείται.

Καταλήγοντας την ομιλία της η βουλευτής επισήμανε: Ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση όμως ότι οι πολίτες σήμερα εγείρονται για τα συμφέροντα του δήμου τους, δημιουργούν συμμαχίες, όχι μόνο μέσα στον ίδιο δήμο, αλλά και σε όμορους δήμους, διαμορφώνουν «επικίνδυνες» για την κυβέρνηση  συναινέσεις και με δεξιούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Και αυτό επιχειρεί να αποτρέψει η ΝΔ.

Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εκπέμπει σαφές μήνυμα προς τους πολίτες ότι δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούνται με τα κοινά. Γιατί η κυβέρνηση φοβάται τους ενεργούς και συμμέτοχους πολίτες στους οποίους δεν περνούν οι λίστες Πέτσα. Αυτοί σήμερα εγείρονται και σύντομα θα ρίξουν την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η επίκληση της ακυβερνησίας που δήθεν έφερνε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προπαγανδιστικός φερετζές της κυβέρνησης.

Η κοινωνία γνωρίζει, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ωφελήθηκε από τον εκλογικό του νόμο, αντίθετα με τη ΝΔ. Ο μείζων στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δημιουργηθεί κουλτούρα συναίνεσης που να εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς συναίνεση. Αλλά θα γυρίσει ως πολιτικό μπούμεραγκ για την κυβέρνηση.


Ακολουθεί η ομιλία
Το παρόν νομοσχέδιο φέρνει μία καρικατούρα εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μοναδική σε ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό επίπεδο
Ένα υπερπλειοψηφικό σύστημα που εκλέγει Δήμαρχο και Περιφερειάρχη με το 43% των ψήφων και τους δίνει ως «λάφυρο» το 60% των εδρών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων που, επιπλέον, τα μειώνει σε αριθμό.
Πολλοί αναρωτήθηκαν πού βρήκατε τον μαγικό αριθμό 43 και γιατί το  αντιστοιχίσατε με το 60% των μειωμένων εδρών. Θα ισχυριστώ ότι είναι ευθεία προβολή του ισχύοντος εκλογικού νόμου των εθνικών εκλογών.
Δηλαδή, η ΝΔ, με το 39,85% των ψήφων, κατέχει σήμερα το 52,5% των βουλευτικών εδρών, δηλαδή 158. Αν είχατε το 43% των ψήφων θα είχατε 178-180, βουλευτές, δηλαδή το 60% των εδρών. Τόσο απλό, τόσο δοκιμασμένο μοντέλο, γιατί να μην το επεκτείνετε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Έχουν επισημανθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΙΝΑΛ τα παράλογα εκλογικά αποτελέσματα που θα εμφανιστούν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής στους διάφορους δήμους. Δεν σας ενδιαφέρουν.
Αυτό όμως το εκλογικό μοντέλο που δεν απαιτεί συναίνεση το πληρώνουμε ακριβά δυο χρόνια τώρα που κυβερνάτε με τη μέθη της «απόλυτης πλειοψηφίας» στη Βουλή των Ελλήνων.
Χωρίς συναίνεση διαχειριστήκατε το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας με αποτέλεσμα 12.000 νεκρούς σε 7 μήνες, με το μεγαλύτερο άχρηστο lockdown της Ευρώπης και την 3η χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη
Χωρίς συναίνεση, διάλογο και διαφάνεια συγκροτήσετε την πρόταση για τα 32 δις του ταμείου ανάκαμψης, δεσμεύοντας το μέλλον του τόπου με προτάσεις από το παρελθόν που μας έριξαν στα βράχια.
Χωρίς συναίνεση ψηφίσατε τον πτωχευτικό νόμο
Χωρίς συναίνεση φέρνετε τον αντεργατικό νόμο
Χωρίς συναίνεση ψηφίσατε τη λίστα Πέτσα,
Χωρίς συναίνεση κάνατε παράνομες αναθέσεις στα «δικά σας παιδιά»
Χωρίς συναίνεση ψηφίζετε νόμους αντιδημοκρατικούς και αντισυνταγματικούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας παρασιτικής Ελίτ στην οποία ξεπληρώνετε γραμμάτια για την εκλογή σας.
Χωρίς συναίνεση, σιτίζετε το κομματικό επιτελικό κράτος της πιο αναχρονιστικής επικίνδυνης κυβέρνησης της δεξιάς που γνώρισε ο τόπος
Τι να την κάνετε τη συναίνεση όταν έχετε και το μαχαίρι και το πεπόνι που σας έδωσε ο πλειοψηφικός εκλογικός νόμος; Γι αυτό με σιγουριά απορρίπτετε όλες τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης και μετά ολοφύρεστε με απύθμενη υποκρισία και θράσος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τις συναινέσεις.
Εσείς, τη συναίνεση τη θέλετε ως αποδοχή ειλημμένων αποφάσεων.
Σήμερα τορπιλίζετε τις συναινέσεις και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο διότι δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή του ρουσφετιού και την επέκταση του κομματικού στρατού και σε τοπικό επίπεδο. Για να επαναφέρετε το πρότυπό σας του κομματάρχη Δημάρχου που εξασφαλίζει τη συνεχή επανεκλογή του με διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε έργα που ανατίθενται σε ημετέρους ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρείες.
Το κοπιάρισμα του νομού των εθνικών εκλογών στην αυτοδιοίκηση επιβάλλει και τον αποκλεισμό όσων δεν πιάσουν το 3%.
Γνωρίζετε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι διαπραγματεύονται ευθέως, χωρίς κρατική διαμεσολάβηση, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και διαχειρίζονται τεράστιους πόρους όπως τους εθνικούς πόρους του προϋπολογισμού του Υπ. Εσωτερικών και τώρα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα χρήματα αυτά και ο εκμαυλισμός των πολιτών μέσω αυτών είναι που σας ενδιαφέρουν. Το καθεστώς ενός πελατειακού κομματικού κράτους που διαχέεται από το κεντρικό κράτος στις τοπικές κοινωνίες είναι ο στόχος αυτού του εκλογικού νόμου. Και σε αυτή τη διαδικασία οι συναινέσεις είναι εμπόδιο
Μεγάλο εμπόδιο όμως είναι και οι τοπικές κοινότητες που εκφράζουν τις διαφορετικές προτεραιότητες περιοχών μέσα στον ίδιο δήμο, που αποτυπώνουν τις μεγάλες ανισότητες που υφίστανται οι πολίτες, που διαμορφώνουν μεγάλες συναινέσεις που τις υπαγορεύει η καθημερινότητά τους. Είναι επικίνδυνη για σας αυτή η 3η κάλπη για αυτό την καταργείτε.
Η υποχρέωση ενός ψηφοδελτίου να καλύπτει το 80% των δημοτικών κοινοτήτων, η αύξηση του παράβολου και τα τεράστια ψηφοδέλτια - «σεντόνια» με αύξηση έως 150% των εξ αρχής υποψηφίων γίνονται για να επιδεικνύει την ισχύ του το κόμμα και να δημιουργεί κομματικούς στρατούς και πελατειακές σχέσεις.
Παράλληλα, αποκλείετε κάθε μικρότερη παράταξη να συμμετάσχει.
Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς τους πολίτες ότι δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούνται με τα κοινά και ότι η πολιτική δεν είναι δουλειά των πολιτών, αλλά των πολιτικών. Αυτός είναι και ο στόχος του νομοσχεδίου, η αποξένωση των πολιτών και η παραίτηση τους από τη διεκδίκηση μιας καλής ζωής στον τόπο τους.
Η επίκληση της ακυβερνησίας που δήθεν έφερνε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προπαγανδιστικός φερετζές σας.  Στην κυβερνησιμότητα δεν δώσατε καμία ευκαιρία να αποδειχθεί. Από την πρώτη μέρα που εκλεγήκατε ακυρώσετε στην πράξη το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Τις συναινέσεις  φοβάστε, τους ενεργούς και συμμέτοχους πολίτες φοβάστε. Σε αυτούς δεν περνούν οι λίστες Πέτσα
Αυτοί όμως οι πολίτες σήμερα εγείρονται, δημιουργούν συμμαχίες, όχι μόνο μέσα στον ίδιο δήμο, αλλά και σε όμορους δήμους. Δημιουργούν επικίνδυνες συναινέσεις και με δεξιούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.
Φοβάστε τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και τις συμμαχίες και συναινέσεις που αυτή η συμμετοχή δημιουργεί. Αυτοί όμως θα σας ρίξουν σύντομα.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ωφελήθηκε από τον εκλογικό του νόμο, σε αντίθεση με τη ΝΔ. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να σπάσει ο φαύλος κύκλος της πελατειοκρατίας και δημαρχοκρατίας, να δημιουργηθεί η κουλτούρα συναίνεσης που θα εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών
Θα ψηφίσετε και αυτόν το νόμο χωρίς συναίνεση. Να γνωρίζετε όμως ότι αυτό θα εξελιχθεί σε πολιτικό σας μπούμεραγκ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ