Β. Λάζου

Βασ. Λάζου: Επτά χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη και η χώρα στερείται ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας

Σημεία από τις τοποθετήσεις του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο MegaNews

Η Βασιλική Λάζου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετείχε σήμερα, Τετάρτη 12/8/2026, στην εκπομπή Morning point του MegaNews με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο και μεταξύ άλλων επισήμανε για τα ζητήματα της επικαιρότητας:

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της πολιτικής προστασίας

-Επτά χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη και η χώρα μας στερείται ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας.

– Αντί για τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση σβήνει εξοπλισμό και μέσα. Το πρόγραμμα Αιγίς, που τόσο διαφημίστηκε ως η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της πολιτικής προστασίας, κουρεύτηκε σκανδαλωδώς. Σημαντικό μέρος των εναέριων μέσων που προβλέπονταν από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρόκειται να παραδοθεί: Το Ταμείο Ανάκαμψης προέβλεπε ότι η χώρα μας θα προμηθευόταν 7 νέα αεροσκάφη καναντέρ, 11 αεροσκάφη air tractor, ελικόπτερα και ούτω καθεξής. Αυτό το οποίο θα γίνει τελικά είναι η παράδοση μόλις δυο ελικοπτέρων για ιατρική χρήση και δυο μεσαίων πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Ποιος αποφάσισε τη μείωση των προμηθειών; Ποια επιχειρησιακή αξιολόγηση δικαιολογεί αυτή τη συρρίκνωση; Πόσες επιχειρησιακές δυνατότητες αεροπυρόσβεσης χάθηκαν;

– Σημαντικά έργα, κρίσιμα για την πολιτική προστασία, επίσης απεντάχτηκαν, όπως το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κινδύνων, τα περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας. Ακόμα και το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων  που είναι ζωτικής σημασίας, καθώς σημαντικό ποσοστό των πυρκαγιών προκαλείται από βλάβες στα εναέρια δίκτυα ηλεκτροδότησης, καθυστέρησε και έμεινε χωρίς σαφή ημερομηνία ολοκλήρωσης.

– Επιπλέον, παρά τις κυβερνητικές φιέστες, για την παραλαβή νέων αεροσκαφών, τα αεροσκάφη Diamond παρέμειναν καθηλωμένα καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι χειριστές.

– Ο μεγάλος χαμένος από όλα αυτά είναι η πρόληψη. Καταλαβαίνουμε ότι η επένδυση μόνο σε επικοινωνιακή διαχείριση και στο 112 δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πολιτική προστασία.

Για την περικοπή των έργων στον Έβρο

– Υπήρχαν πολύ μεγάλες εξαγγελίες και υποσχέσεις για ένα πακέτο έργων στον Έβρο, που θα υπερέβαινε τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Υπήρχαν υποσχέσεις για 3 δισ. ευρώ μετά τη μεγάλη αυτή καταστροφή του Έβρου, ενός νομού που όπως όλοι ξέρουμε είναι ευαίσθητος και συνοριακός νομός και πρέπει να τύχει αυξημένης προστασίας.

– Δύο χρόνια μετά τη μεγάλη αυτή καταστροφή, καταλήγουμε στο ξέσπασμα του εντεταλμένου, ουσιαστικά, της κυβέρνησης, του κυρίου Μπένου, να μας λέει ότι τον κορόιδεψε η κυβέρνηση και εδώ μιλάμε για μία καθαρή ήττα. Δεν έχουν εγκριθεί χρηματοδοτικά εργαλεία, αντίθετα έχει παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα το οποίο κοστολογείται περίπου στα 300 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για επικοινωνιακή διαχείριση, για έναν τραγικό απολογισμό της επταετίας της κυβέρνησης του Μητσοτάκη 2019 –  2026. Σε αυτά τα χρόνια κάηκαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα. Καταγράφηκαν δύο από τις πιο καταστροφικές αντιπυρικές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Και όλα αυτά, ενώ η χώρα διαθέτει πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους τους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την πρόληψη.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πολιτική προστασία

– Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προτείνουμε ένα ολιστικό επιστημονικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Νέα μέσα, επαρκές προσωπικό, προληπτικές δράσεις. Η πρόληψη θα πρέπει να είναι το Α και το Ω. Και φυσικά να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι και να υπάρξει αυστηρή προστασία των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προλαμβάνουμε και να μην έχουμε κάθε καλοκαίρι αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε τις εκτάσεις μας και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

Scroll