Ένα συνέδριο πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψιν του τις επαναστάσεις που μεσολάβησαν από το προηγούμενο. Και σε έναν κόσμο που αλληθωρίζει προς την Ακροδεξιά, προς τον Ούγγρο Ορμπάν και τον Αμερικανό Τραμπ, οι επαναστάσεις αυτές ήταν συγκεκριμένες: των Podemos στην Ισπανία, του Κόρμπιν στη Μεγάλη Βρετανία και του Σάντερς στις ΗΠΑ. Μπορεί να μην κατάφεραν να πάρουν την εξουσία αλλά και οι τρεις πέτυχαν ριζικές ανατροπές. Άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα τους, κατάφεραν να ριζοσπαστικοποιήσουν και να φέρουν στην πολιτική εκατομμύρια πολίτες, ιδίως νέους. Και τα κατάφεραν χάρις στο κοινό όπλο που χρησιμοποίησαν: το Ίντερνετ και τα social media.
Χάρις στα νέα ψηφιακά μέσα και οι τρεις αυτές μικρές επαναστάσεις βρήκαν ένα αντίβαρο στην καταθλιπτική υπεροχή των αντιπάλων τους στα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Ασφαλώς η τηλεόραση εξακολουθεί να παραμένει το βασικό μέσο ενημέρωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά δεν είναι πλέον παντοδύναμη. Επομένως μια σύγχρονη επικοινωνιακή στρατηγική, στην Ελλάδα, την Ισπανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν μπορεί να εξαντλείται στις ρυθμίσεις και τις μάχες για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο σημαντικές και αν είναι αυτές. Η αναξιοπιστία των συμβατικών μέσων ενημέρωσης αλλά και των δημοσιογράφων κάνει τους Έλληνες να παρακολουθούν τα νέα μέσω των social media και των ενημερωτικών ιστοσελίδων σε μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την πρόσφατη (2016) έρευνα του Ινστιτούτου Reuters για την Ελλάδα (πίνακας).
Με βάση μια επίσης πρόσφατη έρευνα της Public Issue, το 32% του πληθυσμού στην Ελλάδα άνω των 18 ετών (σχεδόν ο 1 στους 3) έχει λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 2.851.000 άτομα. Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις, το 62% των κινητών τηλεφώνων είναι smartphone και το 45% χρησιμοποιεί mobile Internet.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου ηγέτη των Βρετανών Εργατικών ήταν ένα ψηφιακό μανιφέστο, για το οποίο τόνισε στη παρουσίασή του: «Η εκστρατεία μου είναι πρωτοπόρος στην αξιοποίηση των επιτευγμάτων της νέας τεχνολογίας για την οργάνωση πολιτικών εκστρατειών, όπως ποτέ στο παρελθόν… Η δημιουργικότητα της δικτυωμένης νέας γενιάς είναι πρωτοφανής. Έχουμε χιλιάδες νέους εθελοντές που συμμετέχουν σε αυτήν την ψηφιακή επανάσταση. Θα διοχετεύσουμε αυτή τη νέα ενέργεια και δημιουργικότητα στη εκστρατεία των Εργατικών για τις γενικές εκλογές, όποτε γίνουν, και είναι με αυτόν τον τρόπο που το Εργατικό Κόμμα θα επιστρέψει στην κυβέρνηση». Χάρη στην κινητοποίηση μέσω του Ίντερνετ, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος αυξήθηκαν κατά 60.000 μέσα σε μια εβδομάδα, γεγονός που χάρισε τη νίκη στον Κόρμπιν, όταν αμφισβητήθηκε από τους βαρόνους του Εργατικού Κόμματος. Το Ίντερνετ δίνει τα όπλα για τη δημιουργία σύγχρονων και ανοιχτών στη κοινωνία κομμάτων νέου τύπου εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών και των οπαδών του κόμματος στη λήψη των αποφάσεων και την εκλογή της ηγεσίας του.
Για την Αριστερά, η χρησιμοποίηση των νέων μέσων ενημέρωσης και των social media έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για δύο λόγους. Πρώτον, οι χρήστες στο Ίντερνετ και τα social media κινούνται βασικά σε προοδευτική κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue για την πολιτική ιδεολογία των χρηστών: το 36% τοποθετούνται στην Αριστερά, έναντι 22% στη Δεξιά. Δεύτερον, μια βασική αιτία γι` αυτό είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται περισσότερο από νέους. Οι νέοι 18-34 ετών εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό (81%), ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 35-54 ετών (47%), ενώ μικρότερη αντιπροσώπευση στα social media έχουν τα άτομα 55 ετών και άνω (17%). Είναι επομένως ζωτικής σημασίας η ευρύτερη χρησιμοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται να ανοιχτεί στην κοινωνία και ειδικότερα στους νέους, για να αντιστοιχίσει τη μικρή οργανωτική του δύναμη με την πολύ μεγαλύτερη εκλογική και πολιτική επιρροή που διαθέτει.
Το Ίντερνετ και οι εμπειρίες από τις τρεις προαναφερθείσες ψηφιακές επαναστάσεις προσφέρουν χρήσιμα διδάγματα για την ελληνική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, στην εκστρατεία για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, τα social media και το Ίντερνετ χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά, με δημιουργικότητα και φαντασία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκλογική νίκη του κόμματος. Όλη αυτή η τεχνογνωσία δεν πρέπει να πάει χαμένη και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ενόψει του συνεδρίου, για την προσέλκυση ευρύτερων ομάδων πολιτών στην προσυνεδριακή διαδικασία. Είναι γεγονός ότι το συνέδριο γίνεται σε σχεδόν έκτακτες συνθήκες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Δεξιάς να πετύχει, και μέσω των κατεστημένων ΜΜΕ, την «αριστερή παρένθεση». Αλλά αυτές οι έκτακτες καταστάσεις δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι η επόμενη επανάσταση θα είναι ψηφιακή.