Τεράστια η πολιτική ευθύνη εκείνων που θα ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και θʼ ανοίξουν το δρόμο στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού και Εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του στην Επιτροπή Αναθεώρησης για το άρθρο 16 του Συντάγματος, επεσήμανε:

«Στην Επιτροπή έπρεπε να είναι παρόντες οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας για να διατυπώσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους. Είναι απαράδεκτο για μικρότερα ζητήματα η Βουλή  να έχει ακροάσεις εκπροσώπων των συλλογικών φορέων και σʼ αυτή την κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος να απουσιάζει η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έχουν κοινή πρόταση για τη συνταγματική δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ψευδώνυμα προβάλλεται από το ΠΑΣΟΚ και από την Ν.Δ. ο όρος «μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Η ευθύνη τους είναι τεράστια απέναντι στην κοινωνία και στο μέλλον της εκπαίδευσης. Η τροποποίηση του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ σε μια περίοδο που οι απειλές σε βάρος των ελευθεριών δεν προέρχονται από το διαρκώς αποδυναμωμένο κράτος, αλλά από ισχυρούς και ανέλεγκτους παράγοντες της αγοράς δεν θα επιφέρει απλώς μια συνταγματικά ανεπίτρεπτη απομείωση της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε εθνικό επίπεδο. Θα αποστερήσει τη λειτουργία πανεπιστημίων ικανών να συγκροτούν ένα πεδίο συλλογικής επιστημονικής και κοινωνικής διανόησης, ένα πεδίο δημόσιου χώρου.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έστω και μη κερδοσκοπικών, θα συνιστά άσκηση οικονομικής δραστηριότητας. Η οικονομική δραστηριότητα των μη κερδοσκοπικών ενώσεων – εταιριών θα είναι δυνατή. Άλλωστε τόσο το ελληνικό όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπουν τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών εταιριών με οικονομικό σκοπό. Στα πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικών εταιριών ο νομοθέτης θα  μπορεί να ορίζει ελάχιστες προϋποθέσεις για την επιλογή του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού. Δεν θα μπορεί να αποστερεί από τον επιχειρηματία να επιλέγει αυτός εκείνους που θέλει στη βάση των ελάχιστων νομοθετημένων προϋποθέσεων. Στα ιδιωτικά ΑΕΙ η ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτοδιοίκηση θα χειραγωγείται από τις απόψεις και την ιδεολογία – με την ευρύτητα του όρου – των ιδιωτών και η διδασκαλία όσο και έρευνα θα κηδεμονεύονται και θα καθοδηγούνται από τα συμφέροντα της αγοράς. Αυτό θα σημάνει υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στην λογική, άλλοτε εμφανή και άλλοτε κρυπτόμενη, του κέρδους.  

Είναι πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να επικαλούνται την σημερινή κατάσταση των ΑΕΙ, για την οποία αυτοί έχουν την κύρια ευθύνη, για να δικαιολογήσουν τη θέση τους για τα ιδιωτικά ή μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Το επιχείρημα ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αντιμετωπιστεί η λεγόμενη φοιτητική μετανάστευση είναι σαθρό. Η αντιμετώπισή της είναι δυνατή, όπως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ο ΣΥΝ, με την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και την εξασφάλιση μεγαλύτερης πρόσβασης των νέων στα ΑΕΙ.

Εκείνο που σήμερα προέχει είναι η στήριξη και η αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και της συνολικότερης εκπαίδευσης και όχι η ιδιωτικοποίησή της.

Απευθύνομαι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τους καλώ να μην ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, να μη δώσουν άνευ όρων εξουσιοδότηση στην κυβερνητική πλειοψηφία που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές και η οποία θα προσδιορίσει, όπως αυτή θα θέλει, στη νέα Βουλή, το περιεχόμενο του άρθρου 16 του Συντάγματος.»

Scroll