Αθήνα, 20 Μαρτίου 2026
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: «Πού πάνε τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης; Σε δεύτερη μοίρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις».
Ο «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματικής Κατάρτισης» (Ε.Λ.Ε.Κ.) συστάθηκε δυνάμει της παραγράφου 5 του άρθρου 15 του Ν. 4921/2022. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο, αποτελεί ένα νομικό πρόσωπο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της εκάστοτε ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τους κοινωνικούς εταίρους που συμβάλλονται σε αυτήν.
Οι πόροι του λογαριασμού αποδίδονται από τον e-ΕΦΚΑ και έχουν, μερικώς, τον σκοπό της κάλυψης της απώλειας εσόδων, από τη μείωση που υφίστανται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται, από το σύνολο των ετησίων πόρων του λογαριασμού, και μετά την αφαίρεση ποσού για τα λειτουργικά έξοδα του Νομικού προσώπου, ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) διατίθεται για την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων σχετικών με την επαγγελματική κατάρτιση (μέσω του ΛΑΕΚ, Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση), καθώς και για κάθε άλλη πρωτοβουλία ή ενέργεια που εξυπηρετεί την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Ενώ, το υπόλοιπο ποσό διατίθεται, σύμφωνα με τον Νόμο, για την εν γένει κάλυψη υποδομών, ινστιτούτων ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων, τα οποία έχουν ιδρυθεί ή ιδρύονται με τη συμμετοχή της Γ.Σ.Ε.Ε., του Σ.Ε.Β., της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ε.Σ.Ε.Ε., του Σ.Ε.Τ.Ε. και του Σ.Β.Β.Ε, αλλά και για την κάλυψη λειτουργικών και άλλων δαπανών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.).
Από τα παραπάνω συνάγεται πως ο πόρος αποδίδεται τόσο στο σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσο και στη Γ.Σ.Ε.Ε. Ενώ άξιο αναφοράς είναι πως η ΔΥΠΑ- υπηρεσία που μέχρι πριν λίγο καιρό απέδιδε τον εν λόγω πόρο και την οποία διαδέχτηκε ο Ε.Λ.Ε.Κ. τον Απρίλιο του 2025- απέδιδε τα ποσά τακτικά και εκπρόθεσμα, όχι μόνο στην Γ.Σ.Ε.Ε αλλά και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Παρόλα αυτά, καταγγελίες αναφέρουν πως καταχρηστικά, από την ίδρυση του ΕΛΕΚ και μετά, οι πόροι αυτοί διατίθενται για τις λειτουργικές και λοιπές δαπάνες μόνο των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Γ.Σ.Ε.Ε. και του εκπαιδευτικού κέντρου της. Κατά συνέπεια, από τον Απρίλιο του 2025 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μη ενταγμένες στη Γ.Σ.Ε.Ε., στερούνται την παραπάνω στήριξη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική δυσχέρεια και συγκεκριμένα αδυναμία καταβολής μισθοδοσίας σε υπαλλήλους καθώς και πληρωμής λογαριασμών και παγίων εξόδων.
Επειδή ο αποκλεισμός ορισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον πόρο συνεπάγεται στέρηση πολύτιμων πόρων, τόσο για τη λειτουργία, όσο και την ίδια τη ύπαρξή τους,
Επειδή χιλιάδες μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, που δεν ανήκουν στη ΓΣΕΕ, αλλά πληρώνουν κανονικά τον κοινωνικό πόρο μέσω των εισφορών τους, αποκλείονται από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση επειδή και μόνο ανήκουν στην περιγραφόμενη κατηγορία συνδικαλιστικών οργανώσεων,
Επειδή θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πως συνδικαλιστικές οργανώσεις που μέχρι το 2025 χρηματοδοτούνταν κανονικά από τη ΔΥΠΑ, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με καθυστέρηση χρηματοδότησης ή και διακοπή αυτής,
Επειδή τα όσα καταγγέλλονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δείχνουν ότι παραβιάζεται η πρόβλεψη του ιδρυτικού Νόμου του ΕΛΕΚ,
Επειδή εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την διακριτική αυτή διάθεση των χρημάτων σε οργανώσεις που συνδέονται μόνο με την ΓΣΕΕ,
Επειδή απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα μιας μεγάλης μερίδας άλλων οργανώσεων και επί της ουσίας προσβάλλεται το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, σε περίπτωση που λόγω μη διάθεσης των πόρων, αυτές παγώσουν τις δράσεις τους,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γαβρήλος Γιώργος
Καλαματιανός Διονύσης
Βέττα Καλιόπη
Δούρου Ρένα
Ζαμπάρας Μίλτος
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Θεόφιλος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γιώργος
Τσαπανίδου Πόπη
Ψυχογιός Γιώργος