Α. Παναγιωτόπουλος

Ερώτηση Α. Παναγιωτόπουλου: Εκτός λειτουργίας κρίσιμος ακτινολογικός εξοπλισμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών εξαιτίας πλημμύρας. Επαναλαμβανόμενα φαινόμενα εισροής υδάτων παρά τα έργα αναβάθμισης.

Αθήνα, 3 Απριλίου 2026

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Εκτός λειτουργίας κρίσιμος ακτινολογικός εξοπλισμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών εξαιτίας πλημμύρας. Επαναλαμβανόμενα φαινόμενα εισροής υδάτων παρά τα έργα αναβάθμισης»

Η πρόσφατη νέα πλημμύρα στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με εισροή λυμάτων στον χώρο λειτουργίας κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συνιστά ένα ακόμα ανησυχητικό επεισόδιο που αναδεικνύει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, η εισροή λυμάτων από την Παιδιατρική Κλινική οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του εξομοιωτή, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» επ’ αόριστον οι συνεδρίες ακτινοθεραπείας για νέους ασθενείς. Οι ασθενείς αυτοί εξαναγκάζονται είτε να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλα κέντρα είτε να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος, είτε να υποστούν επικίνδυνες καθυστερήσεις στη θεραπεία τους.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Έρχεται σε συνέχεια της πολύμηνης αδυναμίας λειτουργίας του γραμμικού επιταχυντή στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ο οποίος παρέμεινε εκτός λειτουργίας για περίπου έναν χρόνο μετά από πυρκαγιά, την τρίτη κατά σειρά στο ίδιο νοσοκομείο. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τα επικοινωνιακά «εγκαίνια», η πραγματικότητα αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική καθώς διαρκώς κρίσιμες δομές καταρρέουν, ο εξοπλισμός τίθεται εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς πληρώνουν το τίμημα.

Επιπλέον, μόλις πριν από ενάμιση μήνα, είχαν καταγραφεί σοβαρές φθορές σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, με πτώσεις ψευδοροφών, εισροές υδάτων και ταβάνια που έσταζαν, ακόμη και σε σημεία υψηλής διέλευσης όπως η κεντρική είσοδος, όπου τοποθετούνταν κουβάδες για τη συλλογή νερών. Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται παρά τα έργα «ενεργειακής αναβάθμισης» που παρουσιάζονται ως σημαντική βελτίωση των υποδομών, ωστόσο, η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το εύρος, την ποιότητα αλλά και τις πραγματικές προτεραιότητες αυτών των παρεμβάσεων.

Η εικόνα αυτή συνιστά ευθεία προσβολή της αξιοπρέπειας των ασθενών και ταυτόχρονα αποδεικνύει την αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής υγείας, η οποία έχει οδηγήσει το Ε.Σ.Υ σε πλήρη αποδιοργάνωση και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα γεγονός που αποδεικνύεται και από την συνεχή άνοδο των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Επειδή η αναστολή λειτουργίας του εξομοιωτή καθυστερεί την έναρξη θεραπειών για ογκολογικούς ασθενείς με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους,

Επειδή η εισροή λυμάτων σε χώρους παροχής υγειονομικών υπηρεσιών συνιστά απαράδεκτη κατάσταση,

Επειδή αντίστοιχα φαινόμενα (εισροές υδάτων, πτώσεις ψευδοροφών, φθορές) έχουν καταγραφεί πρόσφατα και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου,

Επειδή τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται παρά την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης», τα οποία δεν φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες συντήρησης και ασφάλειας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια είναι τα ακριβή αίτια της εισροής λυμάτων στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πλήρους αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του εξομοιωτή;
  3. Πόσοι ασθενείς έχουν επηρεαστεί και πώς διασφαλίζεται η άμεση συνέχιση των θεραπειών τους;
  4. Ποια τεχνικά προβλήματα υποδομών έχουν καταγραφεί συνολικά στο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα;
  5. Ποιο ήταν το ακριβές αντικείμενο των έργων ενεργειακής αναβάθμισης και ποιους χώρους αφορούσαν;
  6. Υπάρχει σχέδιο συνολικής και ουσιαστικής αποκατάστασης των υποδομών, πέραν των αποσπασματικών παρεμβάσεων;
  7. Σκοπεύει το Υπουργείο να ενισχύσει με το απαραίτητο προσωπικό την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Scroll