Β. Κόκκαλης

Επίκαιρη ερώτηση Β. Κόκκαλη: «Κίνδυνος απώλειας αναπτυξιακών πόρων στη Θεσσαλία – Επείγουσα ανάγκη για παράταση της Δράσης Μ4.2.1 του ΠΑΑ 2014–2020»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Κίνδυνος απώλειας αναπτυξιακών πόρων στη Θεσσαλία – Επείγουσα ανάγκη για παράταση της Δράσης Μ4.2.1 του ΠΑΑ 2014–2020»

Η Δράση 4.2.1 του Υπομέτρου 4.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014–2020, με αντικείμενο τη «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ (γεωργικό προϊόν)», αποτελεί ένα από τα βασικά επενδυτικά εργαλεία για την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι επενδύσεις που υλοποιούνται, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, έχουν υψηλή αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική προστιθέμενη αξία, καθώς στηρίζουν τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, ενισχύουν τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, μία κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια με ισχυρή παράδοση και δραστηριότητα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η Δράση Μ 4.2.1 απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα για τη βιωσιμότητα και την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή έχει πληγεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια από σειρά φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα) με αποκορύφωμα τις καταστροφικές κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias”, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, εγκαταστάσεις μεταποιητικών μονάδων και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δημιουργώντας, εκ των πραγμάτων, ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Παράλληλα, οι τοπικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλούνται πλέον να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης αστάθειας και πίεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και αποκλεισμού από τραπεζικό δανεισμό, συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής και των πρώτων υλών αλλά και προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ βρίσκονται σε τελικό ή ενδιάμεσο στάδιο υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Η μη ολοκλήρωση των έργων θα οδηγήσει σε απώλεια επιλέξιμων δαπανών και, κατ’ επέκταση, σε οικονομική ζημία για τις επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία ενώ η απώλεια επενδυτικών πόρων και αναπτυξιακών ευκαιριών σε μία πληγείσα περιφέρεια, όπως η Θεσσαλία, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής. Δεδομένων των διαμορφούμενων συνθηκών, η χορήγηση παράτασης της προθεσμίας υλοποίησης όλων των έργων της Δράσης Μ4.2.1στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έως και τις 30 Ιουνίου 2026 αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωσή τους, με πλήρη αξιοποίηση των εγκεκριμένων πόρων και την επίτευξη του προβλεπόμενου αναπτυξιακού αποτυπώματος.

Επειδή η Θεσσαλία, ως πληγείσα και ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή, δεν αντέχει την απώλεια αυτών των ευκαιριών, ιδίως σε έναν τομέα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή,

Επειδή η πολιτεία οφείλει να υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από αλλεπάλληλες κρίσεις, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων,

Επειδή η ενίσχυση της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων αποτελεί βασικό άξονα κάθε στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Προτίθεσθε να χορηγήσετε παράταση τουλάχιστον έως τις 30/06/2026 για την ολοκλήρωση των επενδυτικών έργων της Δράσης Μ4.2.1 του ΠΑΑ 2014-2020 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωσή των εγκεκριμένων παρεμβάσεων, η αποτροπή απώλειας επιλέξιμων δαπανών και ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής του αγροδιατροφικού τομέα σε μια κατεξοχήν παραγωγική περιφέρεια της χώρας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κόκκαλης Βασίλειος

Scroll