Το δεύτερο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου θα είναι εντελώς διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα συνέδρια από την ίδρυση αριστερού κόμματος στην Ελλάδα (το 1918). Και αυτό γιατί θα κριθεί για πρώτη φορά στο συνέδριο όχι η θεωρία της Αριστεράς, αλλά η εφαρμογή της θεωρίας στις συγκεκριμένες πολεμικές συνθήκες, από την πράξη της ως κυβέρνησης, το διάστημα αυτό πού πέρασε. Έχουμε δηλαδή για πρώτη φορά το παράδειγμα θεωρίας / πράξης και το αποτέλεσμα πού παράγεται στη φάση όπου «αναγκαζόμαστε να ναυπηγούμε εν πλώ, σε συνθήκες τρικυμίας» (Γ. Δραγασακης).
Στο πρώτο, ιδρυτικό, συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (το 2013) οι συζητήσεις και οι σφοδρές συγκρούσεις είχαν ιδεολογική βάση και διαφορές προσανατολισμού, αλλά τελικά βρήκαν τη σύνθεσή τους στο τελικό κείμενο απόφασης πίσω από το οποίο στοιχήθηκαν όλοι. Το κόμμα, όμως, όπως φάνηκε στη συνέχεια, είχε δύο ηγεσίες Η πλειοψηφία στάθηκε στιβαρά πάνω στην απόφαση του πρώτου συνεδρίου να βγάλει τη χώρα από την κρίση, η μειοψηφία δεν άντεξε, τα βρόντηξε και έφυγε.
Έτσι είναι μεγάλη διαφορά ότι, σήμερα υπάρχει μία μόνο ηγεσία στο κόμμα και ότι τα προβλήματα δεν βρίσκονται στη σφαίρα της θεωρίας αλλά στη σφαίρα της καθημερινότητας. Σίγουρα θα στοιχηθούμε πάλι όλοι πίσω από το κείμενο της πολιτικής απόφασης του δευτέρου συνεδρίου. Το ζητούμενο είναι οι εργασίες του συνεδρίου να προσανατολιστούν έτσι ώστε να προκύψει τελικά ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης για την κοινωνική σωτηρία και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η ιστορία διδάσκει ότι, όταν ή πολιτική ασκείται βασισμένη στα πραγματικά δεδομένα και λαμβάνει υπόψη τον συσχετισμό των δυνάμεων, μακροχρόνια δικαιώνεται. Η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 21 μήνες μας έχει δώσει νομίζω τα δεδομένα για να προσεγγίσουμε καλύτερα από κάθε άλλη φορά το τι πρέπει να κάνουμε.
Τα μέτωπα είναι πολλά, ξεχωρίζω δύο.
Το πρώτο είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και το δεύτερο είναι η κοινωνική ανασυγκρότηση.
Προχωράμε με ενιαία ηγεσία, με την εμπειρία της διακυβέρνησης και της θεωρίας που κατέβηκε στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ γειώθηκε, για να ανεβάσει ψηλά τον λαό που τον εμπιστεύτηκε. Ας βγούμε από το συνέδριο με την αισιοδοξία της δράσης που θα καθοδηγεί η πολιτική απόφαση.
* Ο Γιώργος Γαλενιανός είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ηρακλείου