ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/02/2019

Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία

Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία



Απάντηση Κομισιόν σε Δημ. Παπαδημούλη: Παράδειγμα συμφιλίωσης και ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας η Συμφωνία των Πρεσπών - Προωθεί ακόμη περισσότερο την πολιτική και οικονομική συνεργασία

Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει μελέτη για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού

Οι ελληνικές περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την πΓΔΜ, αυτές θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα τρέχοντα και τα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), για επενδύσεις σε υποδομές, επιχειρηματικότητα στις περιφέρειες, και ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας

Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία

 

“Παράδειγμα συμφιλίωσης και ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας”, που “προωθεί ακόμη περισσότερο την πολιτική και οικονομική συνεργασία” χαρακτήρισε η Κομισιόν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην απάντηση που έδωσε δια του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, ύστερα από σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Η ερώτηση που κατατέθηκε το φθινόπωρο του 2018 αφορούσε στην ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, σε συνέχεια της -επικείμενης τότε- επικύρωσης της συμφωνίας για την ονομασία.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτούσε την Κομισιόν “με ποιον τρόπο εκτιμά πως θα επηρεάσει η Συμφωνία των Πρεσπών τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις επενδύσεις και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ”, και ο Επίτροπος Χαν απαντά: “Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει μελέτη για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού. Οι χώρες έχουν δεσμευθεί να αναπτύξουν από κοινού στρατηγικό σχέδιο με στόχο την υλοποίηση ενός σημείου διέλευσης των συνόρων πλησίον των λιμνών των Πρεσπών, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας και από ελληνικό περιφερειακό πρόγραμμα”.

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα εργαλεία και τους μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορεί η Επιτροπή να συμβάλει στις επενδύσεις στην περιοχή, ο Επίτροπος Χαν τονίζει ότι “ο Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) είναι το κύριο μέσο της ΕΕ για την προώθηση των επενδύσεων στις «χώρες της διεύρυνσης»”, και σημειώνει ότι η γείτονα χώρα “θα εξακολουθήσει να επωφελείται από τον ΜΠΒ ΙΙΙ”.

Ακόμη αναφέρει: “Άλλα προγράμματα, όπως ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», αποσκοπούν στη βελτίωση της διασυνοριακής συνδεσιμότητας και στην τόνωση των επενδύσεων. Η πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» περιλαμβάνει επέκταση του οδικού και σιδηροδρομικού διαδρόμου του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών μέχρι τα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους Ευζώνους και την Ειδομένη”.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση την απάντηση “η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει επωφεληθεί από επιχορηγήσεις της ΕΕ μέσω του πλαισίου επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια και της μόχλευσης σημαντικών δανείων από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”, ενώ “η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συμβάλλει στην προώθηση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ”.

Όσο για τους τομείς του περιβάλλοντος, των μεταφορών και της ενέργειας επισημαίνεται στην απάντηση της Κομισιόν ότι “τα προγράμματα Interreg στηρίζουν τη διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων”.

Ειδικά για τις ελληνικές περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που συνορεύουν με Βόρεια Μακεδονία, αυτές “θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα τρέχοντα και τα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων και άλλων θεματικών προγραμμάτων των ΕΔΕΤ, τα οποία στηρίζουν επενδύσεις σε υποδομές και προωθούν την επιχειρηματικότητα στις περιφέρειες, συν τοις άλλοις με σκοπό την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας”.

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για τις επενδύσεις στην περιοχή στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 ο Επίτροπος Χαν σημειώνει: “Ο σχεδιασμός των μέσων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-20271, καθώς και τα σχετικά ποσά, βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο”. “Διεξάγονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στη «στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους» (EUSAIR), γεγονός το οποίο θα της επιτρέψει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες όσον αφορά τις θεματικές προτεραιότητες της EUSAIR2”, συμπληρώνει.

 

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Επενδύσεις στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών
Μιλώντας στο Reuters στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Pierre Heilbronn προανήγγειλε αύξηση των επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα μετά την οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών1. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ενδεχόμενα διασυνοριακά έργα στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, που θα μπορούσαν να τονώσουν τις οικονομίες των δύο χωρών. Επίσης, η EBRD σκοπεύει να επενδύσει 900 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρό της.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Με ποιον τρόπο εκτιμά πως θα επηρεάσει η Συμφωνία των Πρεσπών τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις επενδύσεις και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ;
2. Μέσω ποιων εργαλείων και μηχανισμών μπορεί η Επιτροπή να συμβάλει στις επενδύσεις στην περιοχή;
3. Τι επενδυτικά προγράμματα και κονδύλια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση εκ μέρους της ΕΕ μέχρι το 2020, αλλά και στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027;


Απάντηση του κ. Hahn
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(8.2.2019)

Η συμφωνία για την ονομασία2 αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης και ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ παράλληλα προωθεί ακόμη περισσότερο την πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Ο Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ)3 είναι το κύριο μέσο της ΕΕ για την προώθηση των επενδύσεων στις «χώρες της διεύρυνσης»4. Επιπλέον, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει επωφεληθεί από επιχορηγήσεις της ΕΕ μέσω του πλαισίου επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια5 και της μόχλευσης σημαντικών δανείων από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η χώρα θα εξακολουθήσει να επωφελείται από τον ΜΠΒ ΙΙΙ.

Άλλα προγράμματα, όπως ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», αποσκοπούν στη βελτίωση της διασυνοριακής συνδεσιμότητας και στην τόνωση των επενδύσεων. Η πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη»6 περιλαμβάνει επέκταση του οδικού και σιδηροδρομικού διαδρόμου του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών μέχρι τα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους Ευζώνους και την Ειδομένη.

Η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)7 συμβάλλει στην προώθηση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.

Τα προγράμματα Interreg στηρίζουν τη διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος, των μεταφορών ή της ενέργειας. Η στήριξη στην περιοχή διοχετεύεται μέσω του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας (ΔΣΣ) του ΜΠΒ του Interreg «Ελλάδα — πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και του διακρατικού «προγράμματος Interreg Βαλκανικής Μεσογείου».

Οι ελληνικές περιφέρειες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα τρέχοντα και τα μελλοντικά Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων και άλλων θεματικών προγραμμάτων των ΕΔΕΤ, τα οποία στηρίζουν επενδύσεις σε υποδομές και προωθούν την επιχειρηματικότητα στις περιφέρειες, συν τοις άλλοις με σκοπό την ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας.

Ο σχεδιασμός των μέσων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-20278, καθώς και τα σχετικά ποσά, βρίσκονται επί του παρόντος υπό συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Διεξάγονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στη «στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους» (EUSAIR), γεγονός το οποίο θα της επιτρέψει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις γειτονικές χώρες όσον αφορά τις θεματικές προτεραιότητες της EUSAIR9.

Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει μελέτη για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού. Οι χώρες έχουν δεσμευθεί να αναπτύξουν από κοινού στρατηγικό σχέδιο με στόχο την υλοποίηση ενός σημείου διέλευσης των συνόρων πλησίον των λιμνών των Πρεσπών, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας του ΜΠΒ και από ελληνικό περιφερειακό πρόγραμμα.

 

1 https://www.reuters.com/article/us-macedonia-greece-ebrd/ebrd-to-invest-more-in-macedonia-greece-after-name-issue-solved-idUSKCN1LQ2CH

2 Τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών, που περιγράφεται στις αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την περάτωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών.

3 ΕΕ L 77 της 15.3.2014, σ. 11.

4 Οι υφιστάμενες χώρες δικαιούχοι είναι οι εξής: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Κοσσυφοπέδιο*, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία.

5 www.wbif.eu

6 Πρόταση Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη σύσταση της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 και (ΕΕ) αριθ. 283/2014 (COM (2018) 438 final).

7 ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 33–49.

8 https://ec.europa.eu/commission/publications/factsheets-long-term-budget-proposals_en

9 Βιώσιμος τουρισμός, περιβαλλοντική ποιότητα, γαλάζια ανάπτυξη, καθώς και δίκτυα μεταφορών και ενέργειας

*Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ