ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/12/2018

Κ. Παπανάτσιου: Διαθέτουμε τον δημοσιονομικό χώρο για τα κομμάτια της κοινωνίας που έχουν περισσότερο ανάγκη - βίντεο

Κ. Παπανάτσιου: Διαθέτουμε τον δημοσιονομικό χώρο για τα κομμάτια της κοινωνίας που έχουν περισσότερο ανάγκη - βίντεο



.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε αυτές τις μέρες στη Βουλή το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα λιτότητας. Είναι μια εξέλιξη που έχει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ένας διαφορετικός προϋπολογισμός. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2010, όταν η χώρα μπήκε στα προγράμματα που ένας προϋπολογισμός περιλαμβάνει επεκτατικά μέτρα 910 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, για την ανακούφιση του κόσμου από βάρη που φορτώθηκε στην περίοδο των μνημονίων.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες-μέλη συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι μέτρα που δεν επιβλήθηκαν από κάπου. Τα αποφάσισε η Κυβέρνησή μας, με γνώμονα να επιστρέψει ένα κομμάτι της υπεραπόδοσης της οικονομίας πίσω στον λαό. Αυτό είναι το διαφορετικό στον φετινό προϋπολογισμό. Γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της λιτότητας.
Παρά τα όσα λέει η Νέα Δημοκρατία και όσοι ποντάρουν στο αφήγημα της καταστροφής, η ελληνική οικονομία δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης. Φέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που καταφέρνουμε να έχουμε θετικό προϋπολογισμό, να έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Με βάση το υπερπλεόνασμα που πετύχαμε και φέτος, μπορέσαμε να δώσουμε πάλι το κοινωνικό μέρισμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Υπάρχουν, βέβαια και άλλα σημαντικά στοιχεία που δείχνουν τη βελτίωση του κλίματος. Πρώτα από όλα, είναι η μείωση της ανεργίας. Η ανεργία μειώνεται σταθερά. Τον Αύγουστο του 2018, η ανεργία ανήλθε σε 18,9% έναντι 20,8% τον Αύγουστο του 2017. Ας μη θυμίσουμε, βέβαια, πόσο είχε πάει η ανεργία επί Νέας Δημοκρατίας. Το 2013 είχε φτάσει το 27,6%. Επίσης, με στοιχεία από το «ΕΡΓΑΝΗ», το πρώτο δεκάμηνο του 2018 έχουμε εκατόν εξήντα οκτώ χιλιάδες διακόσιες ογδόντα δύο νέες θέσεις εργασίας. Είναι η καλύτερη επίδοση που καταγράφεται στη χώρα από το 2001, δηλαδή από όταν ξεκίνησαν να υπάρχουν τα στοιχεία.
Ας δούμε τώρα την ανάπτυξη. Το 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κλείσει σε επίπεδα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα, στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι στόχου 2%.
Επίσης, φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Επιπλέον, με στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το 2017, οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών ήταν περίπου δεκαοκτώ χιλιάδες περισσότερες από αυτές που διέκοψαν. Το 2018, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν είκοσι έξι χιλιάδες πεντακόσιες εξήντα οκτώ παραπάνω από αυτές που έκλεισαν. Η βελτίωση αυτού του ισοζυγίου για δεύτερη χρονιά δείχνει σαφώς ότι βρισκόμαστε σε αναπτυξιακή τροχιά. Δεν φτιάχνουμε βέβαια κανένα success story, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη. Σίγουρα, όμως, η πραγματικότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας που καταγράφεται καθημερινά δεν έχει καμία σχέση με το δικό σας αφήγημα της μιζέριας και της καταστροφής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ό,τι αφορά τη φορολογική πολιτική μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια κάναμε αρκετά βήματα μπροστά εντός ενός Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και έχοντας κληρονομήσει πολλές αδικίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και ένα κατεδαφισμένο ΑΕΠ. Καταφέραμε να μεταστρέψουμε το μείγμα της πολιτικής, ώστε τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν πιο δίκαια. Με τις παρεμβάσεις που κάναμε στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα το 80% με 85% των επαγγελματιών πληρώνει λιγότερους φόρους και εισφορές από ό,τι στο προηγούμενο καθεστώς. Η μεσαία τάξη, άραγε, δεν είναι μέσα σε αυτό το 80%; Απορούμε.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σαφής αύξηση στα φορολογικά έσοδα, την οποία η Αντιπολίτευση επιμένει να χρεώνει πάντα στην υπερφορολόγηση. Το αφήγημα αυτό το στηρίζει με επιλεκτική παρουσίαση της πραγματικότητας. Βλέπω, για παράδειγμα, με ενδιαφέρον ότι το ΠΑΣΟΚ, νυν Κίνημα Αλλαγής, μας κάνει κριτική ότι αυξήσαμε τον ΦΠΑ κατά μία μονάδα. Να θυμηθούμε λίγο τι είχε γίνει επί των δικών τους ημερών: Τον Μάρτιο του 2010 ο ΦΠΑ ήταν στο 19%. Τον Ιούλιο του 2010 ο ΦΠΑ έφτασε στο 23%, αυξήθηκε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε μια μόνο χρονιά.
Ακούμε επίσης, συνεχώς για νέους φόρους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον ξεχνούν οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης ότι τους πιο σκληρούς φόρους τους επέβαλαν αυτοί στην περίοδο που κυβερνούσαν. Πότε επιβλήθηκε ο φόρος επιτηδεύματος; Το 2011. Πότε επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης; Το 2011. Και ο βαρύτερος φόρος όλων ο ΕΝΦΙΑ -ένας από τους πιο άδικους φόρους της μνημονιακής περιόδου- πότε επιβλήθηκε; Το 2013. Το ξεχνάτε αυτό. Ο ΕΝΦΙΑ ήταν ίσως το μεγαλύτερο δώρο που κάνατε στους δανειστές, γιατί με την εισπραξιμότητά του δέσμευσε την Κυβέρνηση μας. Επομένως, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, λίγη αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε.
Ας δούμε λιγάκι και τα νούμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, γιατί πολλά έχουν ακουστεί για τους μικροοφειλέτες, που υποτίθεται ότι πολλαπλασιάσαμε. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα στοιχεία των συμπολιτών μας που οφείλουν έως 3.000 ευρώ. Τρία εκατομμύρια τριακόσιες ογδόντα έξι χιλιάδες εκατόν σαράντα πέντε μικροοφειλέτες με συνολικό αριθμό οφειλών 1.650.000.000, υπήρχαν, γνωρίζετε πότε; Στις 31.12.2014, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ. Επί των ημερών σας υπήρχαν αυτά. Υπήρχαν τρία εκατομμύρια τριακόσιοι εβδομήντα επτά τετρακόσιοι πενήντα τρεις μικροοφειλέτες με σύνολο οφειλών 1.626.000.000 στις 31.10.2018. Πού είναι η εκτόξευση για την οποία μιλάτε; Προφανώς και δεν πανηγυρίζουμε για την εικόνα αυτή. Μειωμένα είναι, λίγο μειωμένα. Γνωρίζουμε την κατάσταση και αντί να προβαίνουμε σε ανυπόστατες κατηγορίες, προχωράμε, επεξεργαζόμαστε μέτρα για την ανακούφιση των συμπολιτών μας. Άμεσα θα δείτε και περισσότερα.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων που σημειώθηκαν επί δικής μας διακυβέρνησης, συνδέεται άμεσα με θετικά αποτελέσματα που πετύχαμε από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Κεντρικός παράγοντας σε αυτό είναι η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, η οποία προσέγγισε τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάτι που συνέβη επί δικής μας διακυβέρνησης.
Με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αξία των συναλλαγών με κάρτες ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε από το 5% το 2015 στο 12,1% το 2017, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης που διαμορφώθηκε πέρυσι στο 14,8%. Αυτό δεν θα γινόταν βέβαια αυτόματα. Χρειάστηκε να ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε οι πολίτες να παρακινηθούν να χρησιμοποιούν περισσότερο το πλαστικό χρήμα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Το επόμενο διάστημα έρχεται η επέκταση αυτών των δράσεων. Μιλάμε με στοιχεία. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες οργανισμών, ανάμεσα στους οποίους το ΙΟΒΕ, το 2017 τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,2% ή 780 εκατομμύρια, εξαιτίας μεταξύ άλλων παραγόντων της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων, αλλά και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Η μελέτη αυτή με το πιο συντηρητικό σενάριο αναφέρει ότι η ποσοτικοποιημένη επίδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στα έσοδα του ΦΠΑ είναι σημαντική και υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτόματα πιο συντηρητικό σενάριο, γιατί ένα βασικό σενάριο της μελέτης του ΙΟΒΕ λέει ότι το 50% της συνολικής αύξησης εσόδων από το ΦΠΑ το 2017, 400 εκατομμύρια περίπου, προέρχεται από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Παρατηρούμε ότι αυτή η θετική απόδοση των εσόδων συνεχίζεται και το 2018. Ακόμη σημαντική ως προς την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων ήταν και η εφαρμογή της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων VDI. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 που ίσχυσε το συγκεκριμένο μέτρο, υπεβλήθησαν πάνω από μισό εκατομμύριο δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων και καταλογίστηκαν πάνω από 795 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι το 2017 το 40,3% των δηλωθέντων ποσών προέρχεται από το εισόδημα που απέφερε το 59,5% των συνολικών φόρων και προστίμων.
Σήμερα, που έχουμε βγει από τα προγράμματα και μπορούμε να διαθέσουμε τον δημοσιονομικό μας χώρο, σύμφωνα με το δικό μας πολιτικό σχέδιο, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις, για να αφαιρέσουμε από τους πολίτες βάρη που φορτώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Και εδώ έγκειται η διαφορά μας. Εμείς σήμερα αξιοποιούμε το νέο πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η χώρα και διαθέτουμε τον δημοσιονομικό χώρο για τα κομμάτια της κοινωνίας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Στοχευμένα μειώνουμε φόρους, διορθώνουμε αδικίες, αλλά χτίζουμε παράλληλα και ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Βάζουμε τα θεμέλια για τη δίκαιη ανάπτυξη. Το ακριβώς αντίθετο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που κουβαλά τη φιλοσοφία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ένα σοκ μείωσης φόρων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου αυτό να αυξήσει, όπως λέει, την απασχόληση. Και αυτό σε συνδυασμό με την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και το άνοιγμα του ασφαλιστικού στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Η κλασική νεοφιλελεύθερη συνταγή που όχι μόνο δεν οδήγησε σε αύξηση της απασχόλησης ποτέ και πουθενά, αλλά δεν οδήγησε και σε πραγματική ανάπτυξη. Εκτός κι αν εννοούμε ανάπτυξη το όφελος των λίγων και εκλεκτών, μιας συγκεκριμένης ολιγαρχίας που τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην καταλήστευση του δημοσίου πλούτου.
Αυτό είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και όσο περισσότερο το ξεδιπλώνει ο κ. Μητσοτάκης τόσο γίνεται πιο σαφές. Όπως πριν λίγο καιρό που είπε «ότι οι νέοι στη χώρα μας επιλέγουν…-ναι, καλά ακούσατε- «…να δουλεύουν χωρίς ασφάλιση».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2019 που έρχεται σε λίγες μέρες μπορεί να γίνει πράξη με το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο. Είναι η μετάβαση από την εποχή της λιτότητας στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Μετά την κατάργηση του μέτρου για τις συντάξεις και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα στρέφουμε το βλέμμα μας στη νέα γενιά, για να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους που είναι το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας. Η νέα γενιά, λοιπόν, είναι το στοίχημα για τη νέα χρονιά.
Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ