ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/12/2018

Αλ. Φλαμπουράρης: Στόχος μας είναι η πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας - βίντεο

Αλ. Φλαμπουράρης: Στόχος μας είναι η πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας - βίντεο



Ομιλία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019

.

«Σήμερα η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τον πρώτο κρατικό Προϋπολογισμό μετά τη μεγάλη περιπέτεια των μνημονίων, που δεν μας ήρθε από τις Βρυξέλλες» τόνισε σήμερα από τη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτους 2019.

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει έναν πολιτικό λόγο που «ρέπει προς την ακροδεξιά ρητορική, την πατριδοκαπηλεία, την ανευθυνότητα και τα απροκάλυπτα ψέματα», και παραφράζει τη σημασία της έννοιας «Ταξική μεροληψία» την οποία περιέχει η Δίκαιη Ανάπτυξη προς όφελος όσων έχουν ανάγκη, και να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για «διχασμό».

Αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής επεσήμανε ότι «ενώ στην Ευρώπη επιδιώκεται οι προοδευτικές, σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις, να συσπειρωθούν και να αποτρέψουν το θανάσιμο κίνδυνο για τη Δημοκρατία, από την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού, εσείς στην Ελλάδα επιμένετε εμμονικά την "στρατηγική ήττα" του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και ότι με την προσκόλληση στη ΝΔ «απεμπολήσατε κάθε δεσμό με τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, κάθε ανάγκη κοινωνικού κράτους».

Τέλος, αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας όσων έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η πλήρης προστασία της και νομίζω ότι θα το πετύχουμε. Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα που θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες, με προσαρμογή των δόσεων στις πραγματικές αξίες και την παράλληλη συμμετοχή του κράτους, που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια και θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία».

Ολόκληρη η ομιλία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρακολουθώ τις τελευταίες ώρες μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων. Διαδικασία που, σε κάποιες στιγμές, δοκιμάζει την υπομονή μου.

Οι σύντροφοί μου, υπουργοί και βουλευτές, πασχίζουν να καταγράψουν την προσπάθειά μας για την αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής, για τη συγκράτηση του κοινωνικού ιστού, για την οδυνηρή στοχοπροσήλωση στην έξοδο από τα μνημόνια.

Γιατί μόνο έτσι η χώρα, μέσα από την επαναφορά στην κανονικότητα, θα ανακτήσει το δικαίωμά της στο αύριο.

Πρέπει να εξηγήσουν τι βρήκαμε, τι κάναμε και πού πάμε.

Ακόμη και να θυμίσουν τους υπαίτιους και τις ευθύνες τους - έχουμε, νομίζω, αυτό το δικαίωμα.

Αλλά, αν αυτό είναι το φυσιολογικό για την κυβέρνηση, τι είναι φυσιολογικό για την αντιπολίτευση;

Νομίζω ότι μια κριτική, ακόμη και σκληρή, για τα πεπραγμένα και τα εξαγγελλόμενα. Να γίνεται όμως στη βάση ιδεών, αξιών, προγραμμάτων και πραγματικών γεγονότων.

Τέτοιος διάλογος είναι στην ουσία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τον οποίον, όμως, δεν επιλέγουν να κάνουν οι μεγάλοι ένοχοι της χρεοκοπίας της χώρας: η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Στην άκρη μπαίνει, λοιπόν, η πολιτική ορθότητα και οι ρητορικές αβρότητες. Ο δε ελληνικός λαός καταλαβαίνει καλά από ποιους μπαίνει στην άκρη.

Κύριοι και κυρίες της ΝΔ,

παρουσιάζετε σήμερα ένα πρόσωπο σχεδόν απεχθές στην παράδοσής σας. Πολιτικός λόγος που κάποιες φορές ρέπει σε ακροδεξιά ρητορική, πατριδοκαπηλεία, κοτζαμπασισμό, ανευθυνότητα και απροκάλυπτα ψέματα.

Το πρόσωπο αυτό εκδηλώνεται ιστορικά κάθε φορά που αμφισβητείται η κυριαρχία η δική σας σ´ αυτή τη χώρα. Έχετε γαλουχηθεί με την ιδέα ότι η χώρα σας ανήκει: να την κυβερνήσετε, να την χρεοκοπήσετε, κάποτε να την προδώσετε και κάποιες φορές να την ευεργετήσετε. Αρκεί να σας ανήκει.

Ο πολιτικός σας πολιτισμός εξαφανίζεται τη στιγμή που χάνετε την εξουσία.

Αντιμάχεστε τυφλά κάθε ενέργεια και θέση που εκφράζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, χωρίς να ενδιαφέρεστε για τον αντίκτυπο των απόψεών σας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Στις επανειλημμένες προκλήσεις να καταθέσετε τις προτάσεις σας δεν το κάνετε και ο λόγος είναι σαφής. Θέλατε να έχετε τα χέρια ελεύθερα για να εφαρμόζεται ό,τι αρμόζει στη στιγμή.

Όταν κυβερνάτε η διπλή ονομασία των Σκοπίων είναι η μόνη λύση, όταν κυβερνούν άλλοι είναι προδοσία.

Όταν η χώρα μάχεται, εσείς είστε με τους απέναντι.

Όταν εμείς διαπραγματευόμαστε, μας λέτε ότι απομονώνουμε τη χώρα, την πληγώνουμε. Όταν πετυχαίνουμε είμαστε ευνοούμενοι των ισχυρών, τους δώσαμε 100 και μας έδωσαν ένα.

Όταν διορθώνουμε αδικίες παροχολογούμε, όταν παίρνουμε αυστηρά μέτρα εκτελούμε μνημόνια.

Όταν οι πρόσφυγες παλεύουν για τη ζωή τους, εσείς επικροτείτε μεθόδους "αποτροπής". Όταν οι συντάξεις κόβονται φταίει η κυβέρνηση, όταν δεν κόβονται μιλάτε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και άνομες συναλλαγές. Εξ ιδίων ίσως κρίνετε τα αλλότρια.... και ουκ έστιν αριθμός πολλών παραδειγμάτων της ευτελούς πολιτικής σας.

Και βεβαίως, όπως μας λέτε, εμείς τα κάνουμε όλα για την καρέκλα, ενώ εσείς, που ζητάτε εκλογές από την πρώτη ώρα, δικαίως την αποζητάτε, διότι είναι δική σας, σας ανήκει η χώρα!

Μιλάτε και μιλάμε για «Ταξική μεροληψία», την ανέφερε μάλιστα και ο κ. Κουμουτσάκος. Ή δεν γνωρίζετε τη σημασία της ή παραφράζετε για να μας κατηγορήσετε για «διχασμό».

Κυρίες και κύριοι η δίκαιη ανάπτυξη που αναδιανέμει τα εισοδήματα, η προσπάθεια κοινωνικών παροχών για τους αδυνάμους, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι αξιοπρεπείς μισθοί, η νομική βοήθεια στα χαμηλά εισοδήματα που προτείνεται και από τον κ. Σαρίδη εμπεριέχουν «ταξική μεροληψία».

Ας μιλήσουν λοιπόν καθαρά. Είναι αντίθετοι με αυτή την πολιτική και ας μην την ονομάζουν διχασμό.

Κι εσείς κύριοι και κυρίες του ΚΙΝΑΛ, όπως λέτε, ναι η εξουσία φθείρει και διαφθείρει αυτούς που μπορεί, κι εσείς έχετε πολλά παραδείγματα. Δυστυχώς ασπαστήκατε την απέχθεια της δεξιάς για ό,τι λαϊκό. Απεμπολήσατε κάθε δεσμό με τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, κάθε ανάγκη κοινωνικού κράτους. Αλλά πόση συνενοχή πια, που ούτε τα προσχήματα, έστω μιας έκπτωτης σοσιαλδημοκρατίας δεν κρατάτε;

Ενώ στην Ευρώπη ο κίνδυνος της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού είναι ορατός, επιδιώκεται οι προοδευτικές, σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις, να συσπειρωθούν και να αποτρέψουν αυτό το θανάσιμο για τη Δημοκρατία κίνδυνο, τον φασισμό και τον νεοναζισμό, εσείς στην Ελλάδα επιμένετε εμμονικά την "στρατηγική ήττα" του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σκεφτόσαστε μήπως αυτή η θέση οδηγεί ακραίους κύκλους να υιοθετούν ακόμα και το πιο αντιδραστικό σύνθημα που ακούστηκε πρόσφατα, ότι δεν αρκεί να εξαφανίσουμε μόνο πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να εξαφανίσουμε και τον ιδεολογικό του λόγο

Ξέρω, ότι ποντάρετε αμφότεροι στην κοντή μνήμη του Έλληνα, που έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί. Δεν μας μένει παρά να θυμίζουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια.

Αυτά μου τα λόγια κυρίες και κύριοι της ΝΔ, δεν τα απευθύνω σε σας, γιατί εσείς ποτέ δε ζήσατε με τον απλό λαό, με την νεολαία που σκέπτεται, προβληματίζεται και αναζητά, τους εργαζόμενους που το μεροκάματό τους ήταν σκληρό και πολλές φορές πικρό. Δεν υπήρξατε ποτέ άνεργοι είτε γιατί σας έδιωχναν, είτε γιατί δε βρίσκατε δουλειά, ούτε υπήρξατε συνταξιούχοι που δεν μπορούσατε να ζήσετε αξιοπρεπώς.

Θέλω να τα ακούσει ο ελληνικός λαός που στη συντριπτική του πλειοψηφία ανήκει σ’ αυτούς που ανέφερα και να θυμίσω αλήθειες, ποιος τον έφερε στο γκρεμό, πότε έχασε τη δουλειά του, ποιος πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις, ποιος έδιωξε τα παιδιά στο εξωτερικό. Γιατί πρέπει να το λέμε, ότι εσείς γκρεμίσατε, εμείς χτίζουμε και είναι γνωστό ότι το γκρέμισμα γίνεται σε μία ώρα ενώ το χτίσιμο διαρκεί ένα, δύο, τρία χρόνια

Αυτήν την τόσο απλή αλήθεια θέλετε να κουκουλώσετε με το εφεύρημα του "διχασμού".

Διχάζουμε όταν λέμε την πραγματικότητα. Ενώ εσείς είστε η επιτομή του ενωτικού λόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει έτσι κι αλλιώς και για το προπατορικό αμάρτημα. Χθες και για την επίθεση στον ΣΚΑΪ. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια εγκληματική πράξη εναντίον των εργαζομένων. Αλλά όπως γνωρίζετε, επειδή είμαι παθών, μου έχουν κάψει 2,5 φορές το σπίτι οι αντίστοιχοι ή οι ίδιοι, κι άλλες 10 φορές μου έχουν επιτεθεί, γνωρίζετε πολύ καλά ότι εγώ δεν το έκανα θέμα έτσι όπως έχετε κάνει εσείς το θέμα του ΣΚΑΪ. Θεωρώ δηλαδή ότι είμαστε δύο ξεχωριστοί κόσμοι,. Ο πολιτικός πολιτισμός από τη μια και η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης από την άλλη. Ο κόσμος θα κρίνει.

Ποτέ δεν σας ενδιέφερε ο διχασμός του λαού. Το αντίθετο, τον τρέφετε και σας τρέφει. Για κάποιους από εσάς άλλωστε υπήρξε εξαιρετικά κερδοφόρος και προσοδοφόρος.

Πάντως, όχι για την ελληνική Αριστερά, που τον πλήρωσε με το αίμα της

Αλλά

Που φέρνει σήμερα στη χώρα τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την μεγάλη περιπέτεια, τον πρώτο απ’ αυτούς που θα ακολουθήσουν την επόμενη τετραετία. Προϋπολογισμό που δεν ήρθε από τις Βρυξέλλες, αλλά στάλθηκε από την Αθήνα και γύρισε με ούτε ένα κόμμα διαφορά.

Γίνεται πια συνείδηση ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας έχουν μπει σε μια ρότα, είναι πλέον αξιόπιστα, αποπνέουν εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητούνται ούτε εντός, ούτε εκτός συνόρων. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς, ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς όπως διέτειναν οι κινδυνολόγοι της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης όλο τον προηγούμενο καιρό, και μάλιστα μια παρέμβαση δεν κάνει αναφορές σε περικοπές δαπανών και δεν προβλέπει καμία αύξηση φόρων. Αλλάξαμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο Προϋπολογισμός μεσοσταθμικά δίνει, δεν παίρνει. Γιατί σήμερα μπορούμε να δώσουμε.

Γι’ αυτό μειώνουμε σταδιακά τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων από 29% σε 25%, μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ ανακουφίζοντας τα χαμηλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα, πετύχαμε τη μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος για αγρότες, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, επιδοτούμε το 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών, μειώνουμε τη φορολογία διανεμόμενων κερδών, καταργούμε το μέτρο περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων και προσλαμβάνουμε 4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, προγραμματίζουμε 15.000 προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης την επόμενη τριετία, ενώ ενισχύουμε με προσωπικό και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Ο στόχος μας για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, ανεξάρτητα από τη μορφή της δανειοδότησης αλλά και της εγγύησης περιλαμβανομένης, μέχρι 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας κατά το χρόνο απόκτησης, και 350.000 ευρώ συνολική περιουσία και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ, είναι να προστατευθεί και νομίζω ότι θα το πετύχουμε.

Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα που θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες με προσαρμογή δόσεων στις πραγματικές αξίες και αποτελεσματικό, με συμμετοχή του κράτους, που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες από «κόκκινα δάνεια», που θα καθησυχάσει τους δανειολήπτες αφού θα τηρήσουν τη μειωμένη δόση και θα εξασφαλίσει έσοδα στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να παίξει τον πραγματικό του ρόλο, δηλαδή της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για την προσπάθεια που γίνεται από όλους μας και να κατανοήσω δυστυχώς την διαφορετική άποψη που μπορεί να υπάρχει, αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι να εκφράζεται με έναν ιδιαίτερο πολιτικό πολιτισμό διότι μόνο έτσι μπορεί η Δημοκρατία να κερδίσει. Ευχαριστώ!

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ