ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/12/2018

Ρ. Σβίγκου: Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα δώσει μήνυμα δημοκρατίας μέσα από τη μαζική του συμμετοχή στη συγκέντρωση της Παρασκευής

Ρ. Σβίγκου: Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης θα δώσει μήνυμα δημοκρατίας μέσα από τη μαζική του συμμετοχή στη συγκέντρωση της Παρασκευής



Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου στον ρ/σ «93,4 στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τον Απόστολο Λυκεσά και την Ευγενία Χατζηγεωργίου

• Θέλω να πιστεύω ότι με τη στάση του το Ποτάμι θα δείξει ότι συνεχίζει στην ίδια γραμμή που από την αρχή χάραξε, μια γραμμή προοδευτική, η οποία δεν κοιτάζει τα βραχυπρόθεσμα μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά το εθνικό συμφέρον της χώρας.

• Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει τέλος στον αλυτρωτισμό, επιλύει ένα χρόνιο εθνικό πρόβλημα με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της, είναι αρκετά σαφή και ξεκάθαρα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ούτε στον κ. Ζάεφ και στους γείτονες, αλλά ούτε και στους αντιπάλους της συμφωνίας αυτής.

• Τα θετικά μέτρα που ψηφίζονται στη βουλή είναι για εμάς το αυτονόητο αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια και της δυνατότητας της χώρας πλέον να ασκεί την οικονομική της πολιτική.

• Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας θα δώσει ένα μήνυμα δημοκρατίας μέσα από τη μαζική του συμμετοχή στη συγκέντρωση της Παρασκευής.

• Συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων για μια Θεσσαλονίκη η οποία θα είναι κέντρο της οικονομίας και του εμπορίου των Βαλκανίων.


- Τι γίνεται τελικά με το Ποτάμι; Σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις που δόθηκαν από το Ποτάμι; Εντάξει, είχαν μια χιουμοριστική διάθεση, αλλά καλή είναι και αυτή, όπως παραδέχθηκε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πέρα από τα χιουμοριστικά, υπάρχει θέμα ή όχι; Γιατί αν υπάρχει θέμα, δηλαδή εδώ δεν είναι μόνο θέμα της θέσης που έχει το Ποτάμι γενικώς και αορίστως, αλλά όταν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή και με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα την ψηφίσει, χωρίς τις ψήφους των βουλευτών του Ποταμιού τα πράγματα θα είναι λίγο δύσκολα.

Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει στην ίδια γραμμή που από την πρώτη στιγμή είχε χαράξει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δηλαδή μια γραμμή προοδευτική, μια γραμμή η οποία δεν κοιτάζει τα βραχυπρόθεσμα μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά το εθνικό συμφέρον της χώρας. Το Ποτάμι κι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν υπερασπιστεί τη συμφωνία των Πρεσπών και μέσα στη Βουλή και εκτός Βουλής και από την πρώτη στιγμή είχαμε μιλήσει για μια στάση θαρραλέα την οποία είχε κρατήσει το Ποτάμι, αλλά και ταυτόχρονα εθνικά επιβεβλημένη.
Προχθές θέσαμε ερωτήματα. Θεωρώ ότι σήμερα αυτά πρέπει να απαντηθούν και να απαντηθούν με σαφήνεια, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών δίνει τέλος στον αλυτρωτισμό, είναι μια συμφωνία η οποία επιλύει ένα χρόνιο εθνικό πρόβλημα με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο κι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το αντιληφθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τώρα για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τη στάση του Ποταμιού, δεν είμαι εγώ η εκπρόσωπος του Ποταμιού.. Και σήμερα θα έχουμε δηλώσεις από την πλευρά αυτή. Επίσης καταλαβαίνω και την πίεση που ασκείται στο Ποτάμι από διάφορες πλευρές για να μην συνεχίσει στην ίδια στάση, στη στάση εννοώ στήριξης της συμφωνίας. Από κει και πέρα, θεωρώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, και η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι όσον αφορά την πολιτική σταθερότητα, δεν θεωρώ ότι αυτή θα διαταραχθεί σε καμία περίπτωση.

 

- Αν καταλαβαίνω πάντως, δεν είστε ικανοποιημένη από την τοποθέτησή του. Γιατί, για να το πω για τους ακροατές και τις ακροάτριες, υπήρξαν δύο δημοσιεύματα χθες, που ήταν και από διαφορετικές μάλιστα εφημερίδες, από τη REAL και τη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. Το ένα σενάριο ήθελε να υπάρχει συμφωνία του κ. Θεοδωράκη για ένα υπουργείο και μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Και το άλλο τον εμφάνιζε να έχει θορυβηθεί από την ρητορική Ζάεφ και να περιμένει την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. Ο κ. Θεοδωράκης με ανάρτησή του λέει ότι το ρεπορτάζ στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ έχει σοβαρά κενά, αστειεύεται, στο μυστικό παζάρι ζήτησα και μία μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και δυο τενεκέδες λάδι. Ουσιαστικά λέει δηλαδή ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Εσείς θεωρείτε αυτή την εξήγηση επαρκή ή νομίζετε ότι υπάρχουν σκιές ακόμη;

Εγώ δεν θα μιλήσω για παζαρέματα και για άλλα θέματα που είδαμε στα δημοσιεύματα, ούτε μπορώ να μιλήσω για επαρκείς ή ανεπαρκείς εξηγήσεις. Αυτό που θέλω να πιστεύω είναι ότι με τη στάση του το Ποτάμι θα δείξει ότι θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή που από την αρχή χάραξε, δηλαδή της τήρησης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό περιμένω, αυτή είναι η μόνη στάση η οποία και είναι συμβατή με την πορεία του Ποταμιού αλλά και είναι συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα κι αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει.


- Χθες είχαμε επίθεση και από το ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε χθες για τα 100 χρόνια του κόμματος στο Παλαί ντε Σπορ. Εκεί δήλωσε –σας μεταφέρω mot a mot- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως άλλος δραγουμάνος των ΗΠΑ και της PaxAmericana στα Βαλκάνια, έκλεισε μια επαίσχυντη συμφωνία με την πΓΔΜ, για να ανάψει το πράσινο φως στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, για να κοπεί η φόρα στα ρωσικά, κινεζικά και άλλα ξένα κεφάλαια στα Βαλκάνια, γιατί έτσι επιτάσσουν οι αμερικανο-νατοϊκοί. Αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ που νομίζω ότι έχει ανεβάσει στροφές, δηλαδή έχει βάλει και το επαίσχυντη….

Είναι θλιβερή η στάση του ΚΚΕ, είτε χρησιμοποιήσει τη λέξη επαίσχυντη, είτε όχι. Το ΚΚΕ ήταν από τα κόμματα, που μαζί με τον Συνασπισμό, πάντοτε στήριξαν την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση με τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας. Αυτό γίνεται τώρα. Το ότι προσπαθεί να βρει προσχήματα το για να στηρίξει αυτή τη νέα στάση του, η οποία, επαναλαμβάνω, δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή θέση του ΚΚΕ, καταλαβαίνουμε όλοι ότι τι προβλήματα δημιουργεί αυτό στο ίδιο το ΚΚΕ και στην ιστορία του. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα το ΝΑΤΟ, ενώ καταλαβαίνουμε ότι το εάν ή όχι θα μπει στο ΝΑΤΟ η χώρα αυτή εξαρτάται από τον ίδιο το λαό και από την ίδια την πολιτική του ηγεσία. και δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη συμφωνία ως ένα λόγο για να μην στηριχτεί αυτή η απόφαση, που στην τελική είναι απόφαση του ίδιου του λαού της γειτονικής χώρας. Δεν είναι δική μας απόφαση το αν θα μπει ή όχι. Αυτό που έκανε η χώρα μας τόσα χρόνια –και ορθώς έκανε- είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε λύση ως προς τη σύνθεση ονομασία, δεν άφηνε και τη χώρα αυτή να μπει στον νατοϊκό οργανισμό.
Αλλά το ΚΚΕ, εκτός από το ζήτημα του ΝΑΤΟ, θέτει και το ζήτημα της γλώσσας, το ζήτημα της εθνικότητας. Δηλαδή χρησιμοποιεί τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί και η Ν.Δ. Κι αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνο και λάθος.

 

- Υπάρχει και το θέμα που ήδη έχει δημιουργηθεί με τις απανωτές δηλώσεις του κ. Ζάεφ, οι δηλώσεις του για τη γλώσσα, για τη διδασκαλία της μακεδονικής στην Ελλάδα, σήκωσαν ακόμη αντιρρήσεις και από τον διεθνή παράγοντα. Μετά έγιναν κι άλλες δηλώσεις, τέθηκε ένα θέμα εάν τελικά μπαίνει ένα ζήτημα αλυτρωτισμού από την πλευρά των γειτόνων. Να σας ρωτήσω πώς έχετε δει εσείς όλη αυτή τη διαδικασία; Φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Πώς έχετε διαβάσει όλη αυτή την αλληλουχία γεγονότων;

Είναι προφανές ότι ο κ. Ζάεφ λειτουργεί στο πλαίσιο της δικής του χώρας και προσπαθεί και ο ίδιος να πείσει τους γείτονες. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έδειξε στον κ. Ζάεφ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Ζάεφ αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις αρχικές του δηλώσεις –κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν συζητάμε για το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των γειτόνων μας. Έτσι κι αλλιώς η συμφωνία των Πρεσπών, τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα της, είναι αρκετά σαφής και ξεκάθαρη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ούτε στον κ. Ζάεφ και στους γείτονες, αλλά ούτε και στους καθ’ ημάς αντιπάλους της συμφωνίας αυτής. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα τελειώσουν.
Σε κάθε περίπτωση αυτοί οι οποίοι αντιδρούν σήμερα στις δηλώσεις του Ζάεφ ήταν αυτοί οι οποίοι αντιδρούσαν και χθες και προχθές. Δεν είναι αυτό για το οποίο από την πλευρά της Ν.Δ. άλλαξε η στάση της. Οπότε θα περίμενα να είναι πιο ειλικρινείς ως προς αυτά τα οποία λένε και να μην κρύβονται πίσω από δηλώσεις του Ζάεφ οι οποίες και αποδοκιμάστηκαν από την πρώτη στιγμή αλλά και ανασκευάστηκαν από τον ίδιο.


- Σε επίπεδο οικονομίας μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ψηφιστούν και νέα θετικά μέτρα στη Βουλή. Από την πλευρά της η Ν.Δ. συνεχίζει να κάνει λόγο για παροχολογία. Διάβαζα δηλώσεις του τομεάρχη Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος έλεγε ότι η ακατάσχετη παροχολογία δεν δυσκολεύει τη Ν.Δ. στην πορεία προς τις εκλογές –αυτή ήταν η ερώτηση που του είχε τεθεί- αλλά υπονομεύει το μέλλον της χώρας..

Θα περίμενα από τη Ν.Δ. να κρατάει μια πιο ειλικρινή στάση. Και από την στιγμή που θεωρεί ότι είναι παροχολογία όλα αυτά τα θετικά μέτρα τα οποία ψηφίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να τα καταψηφίσει η ίδια, να εμφανιστεί επιτέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, να πει ότι αυτά τα μέτρα υπονομεύουν την εθνική οικονομία, όπως λένε διάφορα στελέχη του –μας διαβάσατε για τον τομεάρχη Οικονομίας- και με θάρρος να μιλήσει, να πει αυτά τα οποία πραγματικά εννοεί. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψηφίζει τα μέτρα αυτά, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Πρόκειται να ψηφιστούν κι άλλα θετικά μέτρα και για τη δίκαιη ανάπτυξη και για τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα αλλά και για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Και θεωρούμε ότι τα θετικά αυτά μέτρα είναι το αυτονόητο αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια και της δυνατότητας της χώρας πλέον να ασκεί την οικονομική της πολιτική, πάντα στο πλαίσιο των συμφωνημένων στόχων του 3,5%. Μιλάμε για μια διαφορετική εποχή για τη χώρα, όπου για τους πολίτες οι οποίοι υπέστησαν αδικίες τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες, όπως επίσης θα πρέπει να αποκατασταθεί η ανάπτυξη της χώρας μέσα από θετικές παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε.


- Η άνοδος του πρωθυπουργού την Παρασκευή τι ακριβώς νομίζετε ή θεωρείτε.. ή τι στοχεύετε.. Ποια είναι η στόχευση;

Δίνουμε μεγάλη σημασία σ’ αυτή την πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ…

 

- Είναι αυτή την Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στο Παλαί ντε Σπορ…

Θεωρούμε ότι θα έχει μεγάλη συμμετοχή ακριβώς επειδή ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας θέλει να δώσει ένα μήνυμα δημοκρατίας και συμμετοχής, ένα μήνυμα ότι η Θεσσαλονίκη έχει ανοιχτές κεραίες σε αυτά που συμβαίνουν, με αυτοπεποίθηση κοιτάζει το μέλλον και όχι με τη φοβικότητα στην οποία θέλουν να την καταδικάσουν. Οπότε λέμε όχι σε μια φοβική Μακεδονία, λέμε όχι στην ακροδεξιά που και με αντισυγκεντρώσεις προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα ενάντια στη συγκέντρωση. Θεωρούμε ότι χρειάζεται συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων για μια Θεσσαλονίκη η οποία θα είναι κέντρο της οικονομίας και του εμπορίου των Βαλκανίων. Και μέσα από τη μαζική συμμετοχή στην πολιτική συγκέντρωση της Παρασκευής, θα δοθεί ένα τέτοιο μήνυμα για την πόλη, που νομίζω ότι όλοι θέλουμε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.


- Αν δεν υπήρχε τίποτε άλλο τριγύρω, θα καταλάβαινε πολύ καλά τη συγκεκριμένη πολιτική κίνηση και το περιεχόμενό της και ως αντίδραση αν θέλετε και από την κυβέρνηση και από την πλευρά του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η αντιπολίτευση το διαβάζει και λέει, α, προεκλογική εκστρατεία είναι αυτή.. εκλογές σημαίνουν..

Νομίζω ότι συνεχώς βλέπουν εκλογές. Δεν είναι όμως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης οι εκλογές. Αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

 

- Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή Πρωτοχρονιά να έχουμε τίποτα;

Όχι, μπορείτε να κάνετε ήσυχα το ρεβεγιόν σας και θα τα πούμε από Γενάρη για να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα θετικά μέτρα τα οποία πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση θα τα χαρακτηρίζει ως προεκλογικά και ως παροχολογία.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ