ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/11/2018

Π. Σκουρλέτης: Μέτωπο για μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή

Π. Σκουρλέτης: Μέτωπο για μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή



Το Κίνημα Αλλαγής υιοθετεί μια πολιτική ανοιχτής επικοινωνίας με τη ΝΔ

Υπηρετούμε μια πολιτική σεβασμού του αυτοδιοικητικού χώρου αναγνωρίζοντας τη σχετική αυτονομία των αντιθέσεών του

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Η σημερινή άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού τροφοδοτήθηκε από τη συμπόρευση της σοσιαλδημοκρατίας με την ευρωπαϊκή Δεξιά, μια στρατηγική που πλέον αμφισβητείται, επισημαίνει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σχολιάζοντας τις πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη και προσθέτει ότι αναπτύσσεται ένας γόνιμος προβληματισμός για συνεργασία της σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης για την Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή. Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ωστόσο ότι δεν πιστεύει στη διάχυση της Αριστεράς, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός μετώπου για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού.

Αναφερόμενος στο μεταμνημονιακό διπολικό σκηνικό που διαμορφώνεται, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι πρόκειται να αναμετρηθούν δύο ανταγωνιστικές προγραμματικές προτάσεις και ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι μόνο να αλλάξει το κλίμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί και να εδραιωθεί ως κύρια ηγεμονική πολιτική δύναμη». Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητα για τη τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τη συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, καθώς και την προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση. Τέλος, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει συνδυασμούς οι οποίοι θα χαρακτηρίζονται από μια σαφή προγραμματική πρόταση, στο πλαίσιο της αντίληψης για ισχυρούς δήμους με ενισχυμένους πόρους και αρμοδιότητες, σε αντίθεση με τη θέση για πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

• Αρκούν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ που νομοθετούνται για να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση;

Να διευκρινίσουμε πως δεν πρόκειται μόνο για «εξαγγελίες ΔΕΘ», αλλά για συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ήδη υλοποιούνται. Η πλήρης εικόνα των πρώτων μεταμνημονιακών μέτρων θα έχει ολοκληρωθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2010, αν εξαιρέσουμε τα μέτρα που πήραμε για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και τους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας θα δει να βελτιώνεται η ζωή του. Πολύ περισσότερο η θετική δυναμική της οικονομίας θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες. Στην πράξη, έπειτα από χρόνια η χώρα μας θα επανακτήσει το δικαίωμα της να χαράσσει, στο πλαίσιο βέβαια της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δική της πολιτική. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι στην μετά τα Μνημόνια περίοδο θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολιτική δύναμη να παρουσιάσει την πρότασή της σχετικά με την προοπτική και το μέλλον της χώρας. Σε αυτό το νέο πεδίο αντιπαράθεσης θα αναμετρηθούν δυο ανταγωνιστικές προγραμματικές προτάσεις. Με δυο λόγια στο μεταμνημονιακό διπολικό σκηνικό που διαμορφώνεται υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι μόνο να αλλάξει το κλίμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί και να εδραιωθεί ως κύρια ηγεμονική πολιτική δύναμη.

• Η μάχη για τη μη περικοπή των συντάξεων κερδίζεται; Θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό μια θετική εξέλιξη;

Η μη περικοπή των συντάξεων είναι δεδομένη με ό,τι μπορεί να σημάνει κάτι τέτοιο στη γενικότερη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος. Ασφαλώς και είναι μια θετική εξέλιξη και δεν θα είναι η μόνη.

• Το Μνημόνιο τυπικά έληξε στις 21 Αυγούστου. Η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα;

Προσπάθησα πριν να σας επισημάνω τις νέες δυνατότητες που αντικειμενικά δημιουργούνται με το τέλος των προγραμμάτων. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν αρκεί αν δεν συνοδευτεί με ένα εμπνευσμένο και ρεαλιστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μην ξεχνάμε πως και δεσμεύσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και αρκετές ουρές αφήνουν πίσω τους τα Μνημόνια. Η έννοια της επιτυχίας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα πράγματα από την έξοδο από το πρόγραμμα, είναι δε και διαφορετικά προσεγγίσιμη και ερμηνεύσιμη από εμάς από ό,τι για τη ΝΔ. Έχει διαφορετικό περιεχόμενο για ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα από αυτό που έχει για ένα κόμμα της Αριστεράς. Εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

• Τι περιθώρια δημοσιονομικής ελευθερίας έχει η κυβέρνηση και τι πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να κατανοήσει και η κοινωνία ότι όντως το Μνημόνιο έληξε;

Η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια θέτει συγκεκριμένα όρια στις δυνατότητες άσκησης πολικής, για αυτό μιλάμε για ουρές των μνημονιακών πολιτικών. Ωστόσο η προοπτική μιας ισχυρής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προσπάθεια άσκησης μιας πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο μπορεί να βελτιώσει αισθητά τη ζωή των περισσοτέρων.

• Το πολιτικό πλαίσιο των επόμενων εκλογών ποιο είναι; Πρέπει να κυριαρχήσει η προγραμματική αντιπαράθεση ή υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει η συζήτηση για σκάνδαλα;

Αυτό που ονομάζουμε επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να χαρακτηρίσει και την πολιτική αντιπαράθεση. Κατά συνέπεια, το πραγματικό πεδίο της αντιπαράθεσης είναι το προγραμματικό. Δεν πιστεύω στην τεχνητή πόλωση που σε τελική ανάλυση αφήνει αδιάφορους τους πολίτες και απαξιώνει την πολιτική. Όσον αφορά τα σκάνδαλα, νομίζω πως πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της.

• Εξάντληση της τετραετίας ή τετραπλές εκλογές τον Μάιο;

Στόχος ήταν και παραμένει η εξάντληση της τετραετίας.

• Ο Αλέξης Τσίπρας από το συνέδριο του SPD πρότεινε μέτωπο συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία. Πόσο εφικτή είναι η συμπόρευση μαζί της και σε ποια βάση;

Ύστερα από δεκαετίες συμπόρευσης της σοσιαλδημοκρατίας με την ευρωπαϊκή Δεξιά, αμφισβητείται η στρατηγική της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Άλλωστε η σημερινή άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού τροφοδοτήθηκε από αυτές τις επιλογές. Φαίνεται λοιπόν πως αναπτύσσεται ένας γόνιμος προβληματισμός εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ανοίγει μια προοπτική συνεργασίας με την Αριστερά στη βάση μιας συγκεκριμένη πρότασης για μια Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή. Άλλωστε σήμερα έχουμε το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας Σοσιαλιστών - Αριστεράς στην Ισπανία και τη Πορτογαλία. Την ιδία στιγμή, η αριστερόστροφη πορεία του Κόμματος των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

• Από τη στιγμή που αυτή η ζύμωση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει σημείο επαφής;

Μα, το πρόβλημα με το Κίνημα Αλλαγής είναι πως αδυνατεί να παρακολουθήσει τη κινητικότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αντίθετα, υιοθετεί μια πολιτική ανοιχτής επικοινωνίας με τη ΝΔ ακυρώνοντας έτσι στη πράξη τη διακριτότητα του δικού τους χώρου. Ουσιαστικά εμμένει στις αναλύσεις που οδήγησαν στη σημερινή κρίση ταυτότητας του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

• Είστε έτοιμοι ως κόμμα να εγκαταλείψετε την Ευρωπαϊκή Αριστερά για τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές;

Σε καμία περίπτωση, εμείς ασκούμε την πολιτική μας παρέμβαση και καταθέτουμε τις προτάσεις από το έδαφος και στο όνομα της σύγχρονης Αριστεράς. Δεν πιστεύω στη διάχυση της Αριστεράς, αντίθετα θεωρώ καθοριστική τη συμβολή της στη διαμόρφωση ενός μετώπου για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και του νεοφασισμού που ταυτόχρονα θα προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης.

• Η Συνταγματική Αναθεώρηση τι σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Συνιστά μια συστηματική προσπάθεια προώθησης μια σειράς ώριμων μεταρρυθμίσεων που θέλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, να κατοχυρώσουν και να θωρακίσουν συνταγματικά αυτά που αποκαλούμε κοινωνικά αγαθά και να θέσουν σε μια νέα βάση το ζήτημα των διακριτών ρόλων Κράτους και Εκκλησίας. Η συζήτηση αυτή για να τελεσφορήσει προϋποθέτει ωριμότητα, όχι καιροσκοπικές τοποθετήσεις

• Σας ικανοποιεί η Συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας ή έπρεπε να γίνουν πιο γενναία βήματα; Για παράδειγμα, αλλαγή του άρθρου 3…

Η συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας όπως και η προωθούμενη συνταγματική μεταρρύθμιση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση που θέλω να πιστεύω πως ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσουν πολλά περισσότερα.

• Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι μόνο μια μάχη για τον καλύτερο διαχειριστή στους δήμους και στις περιφέρειες;

Και στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης αντιπαρατίθενται διαφορετικές προτάσεις και αντιλήψεις. Άρα η επιλογή των προσώπων πρέπει να συνδυάζεται με το τι πρόγραμμα καταθέτουν για τις τοπικές κοινωνίες. Εμείς για παράδειγμα υποστηρίζουμε την ανάγκη ισχυρών δήμων με ενισχυμένους πόρους και αρμοδιότητες. Δεν υιοθετούμε τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη συρρίκνωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της πλήρους ιδιωτικοποίησής της.

• Ο πήχης για τις περιφερειακές εκλογές που τίθεται για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο θεσμός της αιρετής περιφέρειας έχει έναν διαρκώς αυξανόμενο ρόλο τα τελευταία χρόνια. Μας ενδιαφέρει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μέσα από την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων του ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο δρόμος αυτός ήδη έχει ανοίξει με τη ψήφιση του «Κλεισθένη Ι» τον περασμένο Ιούλιο. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση συνδυασμών με μια τέτοια αντίληψη είναι ο πρώτος μας στόχος. Εκτιμώ πως ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης στο περιφερειακό επίπεδο θα αλλάξει προς όφελος εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν στη χειραφέτηση του θεσμού έναντι του κεντρικού κράτους.

• Χρίσματα θα δώσετε και που; Θα δεχόσασταν πιο προωθημένη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής σε τοπικό επίπεδο και στη στήριξη κοινών υποψηφίων, ανεξάρτητα από τις διαφορές σε επίπεδο κορυφής;

Οι συνδυασμοί που θα στηρίξουμε θα χαρακτηρίζονται από μια σαφή προγραμματική αυτοδιοικητική πρόταση. Δεν πιστεύουμε στην παλαιάς κοπής πρακτική των χρισμάτων και στις κεντρικές συμφωνίες κορυφής που ακυρώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Υπηρετούμε μια πολιτική σεβασμού του αυτοδιοικητικού χώρου αναγνωρίζοντας τη σχετική αυτονομία των αντιθέσεών του.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ