22/10/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Τον Μάρτιο η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7: Μέχρι τον Μάρτη υπάρχει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την έγκριση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού χωρίς περικοπή των συντάξεων, την ψήφιση των εξαγγελιών Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Έχουμε σημάδια ότι αυτή η αναγκαστική κυβερνητική συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ εμφανίζει προβλήματα και τριβές - Τυχόν διακοπή της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα, με ευθύνη Καμμένου, θα οδηγούσε το κόμμα των ΑΝΕΛ σε εξαΰλωση

Το θέμα παραίτησης Κοτζιά, μετά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου, έχει κλείσει

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 (Σ. Κοτρώτσο- Ε. Τριανταφύλλου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Μέχρι τον Μάρτη υπάρχει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την έγκριση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού χωρίς περικοπή των συντάξεων, την ψήφιση των εξαγγελιών Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι δρομολογημένη στην Ελλάδα για τον Μάρτιο και μέχρι τότε υπάρχει ένα βαρύ και θετικό για τους πολίτες κυβερνητικό πρόγραμμα: Μέτρα για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας,έγκριση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο χωρίς περικοπή των συντάξεων, ψήφιση ένα-ένα και έναρξη εφαρμογής από 1η Γενάρη του 2019 όλων των στοχευμένων εξαγγελιών Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου όλοι βλέπουμε ότι υπάρχει μια άνετη και καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, που μπορεί στην πορεία να διευρυνθεί κιόλας.
Πιστεύω ότι η χώρα, λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας και των αναταράξεων στη γειτονιά μας, σε Ιταλία και Τουρκία, χρειάζεται τη μέγιστη σταθερότητα και ηρεμία, καθώς αυτό είναι το καλύτερο για την οικονομία που έχει αρχίσει και ανακάμπτει. Επομένως, το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν να πάμε σε εκλογές στο τέλος της 4ετίας, προκειμένου να επουλώσουμε περισσότερες πληγές στα πρώτα μας μεταμνημονιακά βήματα.
Σε κάθε περίπτωση,είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάλπες νωρίτερα από τις προγραμματισμένες τον Μάιο, που αφορούν στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κατά τα άλλα, επειδή δεν μου αρέσει να στρουθοκαμηλίζω, έχουμε σημάδια ότι αυτή η αναγκαστική κυβερνητική συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ, μπαίνοντας στον τελευταίο χρόνο της 4ετούς κυβερνητικής θητείας, εμφανίζει προβλήματα και τριβές. Κι αυτό οξύνεται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, καθώς αυξάνονται οι αγωνίες και οι εκνευρισμοί. Κι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, δεν είναι κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί, αλλά συζητώντας τα για να βρεθεί λύση.
Εγώ κρατώ τη χθεσινή επαναβεβαίωση από τον Π. Καμμένο ότι προχωράει κανονικά μέχρι τον Μάρτη χωρίς τριβές για το θέμα των Πρεσπών κι ότι δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι του Μητσοτάκη, ρίχνοντας την κυβέρνηση. Κάνω και μια φιλική σύσταση: Ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμβουλος στην πολιτική.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών, και όσα είπε κατά την παραλαβή, είναι πολύ σαφές ως προς την αυστηρότητά του και ως προς τον Πάνο Καμμένο. Όλοι οι υπουργοί εκπροσωπούν τη χώρα με τη μία και μόνη γραμμή που υπάρχει στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, που συνίσταται στην στήριξή της.
Στις κομματικές του λειτουργίες έχει το δικαίωμα διαφορετικής άποψης. Αλλά επανάληψη του φάουλ που έγινε στις ΗΠΑ, όπου πήγε ως υπουργός Άμυνας κι όχι ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ, και είπε άλλα, παρότι γνώριζε τη διαφωνία και του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, δεν πρόκειται και δεν πρέπει να ξαναγίνει. Κι όποιος το ξανακάνει, τα βάζει πια με τον Τσίπρα.
Είναι γνωστό ότι με τις απόψεις και τους ισχυρισμούς που εξέφρασε ο κ. Καμμένος μέσω Twitterδιαφωνώ οριζοντίως και καθέτως κι εγώ, κι ο ΣΥΡΙΖΑ κι η συντριπτικότατη πλειοψηφία της κυβέρνησης.
Αλλά αυτή τη στιγμή, και το λέω μπας και το καταλάβει και η ΝΔ, η θεωρία «να πέσει χθες ο Τσίπρας κι ας γίνει ρημαδιό η χώρα» δεν υπηρετεί ούτε τα εθνικά συμφέροντα, ούτε την πατριωτική γραμμή.
Αν έχει μια ζημιά ο Π. Καμμένος από το Μακεδονικό, τυχόν διακοπή της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα, με ευθύνη και πρωτοβουλία Καμμένου, θα οδηγούσε το κόμμα των ΑΝΕΛ σε εξαΰλωση κυριολεκτικά. Κι επειδή Π. Καμμένος είναι ένας έμπειρος πολιτικός, νομίζω ότι το έχει υπόψιν του αυτό.

Προσυπογράφω τη δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το θέμα παραίτησης Κοτζιά, μετά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου, έχει κλείσει. Ο Ν. Κοτζιάς προσέφερε σημαντικό έργο και τον θεωρώ οργανικό στοιχείο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση και εφεδρεία για την ευρύτερη αριστερή και προοδευτική παράταξη.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω ότι οι πάντες δεν θα πρέπει να συντηρούν γύρω από αυτό το θέμα μια παράταση εκκρεμοτήτων και τριβών και οπωσδήποτε νομίζω ότι θα ήταν άστοχο να κάνω ερμηνείες. Στέκομαι σε όσα είπαν Τσίπρας και Κοτζιάς και όσοι περίμεναν σεισμούς, μάλλον τους στεναχώρησαν.
Όταν κανείς θυμώνει με κάτι, ενδεχομένως και δικαίως, καλό είναι στην πολιτική να μην παρασύρεται. Επειδή προσωπικά έχω κάνει αρκετά λάθη λόγω εκνευρισμού, και συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις χάνεις και το δίκιο σου, θεωρώ καλό πριν αντιδράσεις να κρατήσεις την αναπνοή σου και να μετρήσεις ως το δέκα.