17/10/2018

Κ. Σπαρτινός: Πρωτοβουλία που εμπεδώνει παραπέρα το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης, σταθερότητας και ασφάλειας

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής στην Κύρωση της σύμβασης παραχώρησης για το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου “ένας από τους σημαντικότερους Εμπορικούς-Μεταφορικούς κόμβους παγκοσμίως”.

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, εισηγητής στην “Κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ, αφενός, του Ελληνικού Δημοσίου και της ΓΑΙΑΟΣΕ και, αφετέρου, της εταιρείας «Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο» και των εταιρειών ΕΤΒΑ και ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ”, τοποθετήθηκε θετικά στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, της οποίας οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν η κύρωση θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Ο βουλευτής χαρακτήρισε τη κύρωση ως “μια ακόμα πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας που εμπεδώνει παραπέρα το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης, σταθερότητας και ασφάλειας μετά και την επιτυχημένη έξοδο από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων”. Η επένδυση αυτή, που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει σε βάθος δεκαετίας περίπου 3000-5000 νέες θέσεις εργασίας, προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τομέα των Συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα, καταστώντας την έναν από τους σημαντικότερους Εμπορικούς-Μεταφορικούς κόμβους παγκοσμίως.

Ο βουλευτής εκτίμησε ότι οι εμπορευματικές μεταφορές και η ανάπτυξη οργανωμένων εμπορευματικών κέντρων αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας, συμβάλλοντας σημαντικά στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους μεταφοράς, πράγμα που θεωρείται ουσιαστικός παράγοντας μείωσης της τελικής τιμής των προϊόντων. Ταυτόχρονα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η παρούσα σύμβαση συντελεί στην ισχυροποίηση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, παρέχοντάς της ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη τόσο του τομέα διαμετακόμισης εμπορευμάτων όσο και της λειτουργίας της ως εμπορευματικής πύλης για την μεταφορά εμπορευμάτων στη Κεντρική Ευρώπη αλλά και στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπενθύμισε δε τον στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου Διεθνούς Εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση των μεταφερόμενων εμπορευματικών φορτίων μέσω του σιδηροδρόμου καθώς και στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός, εκτίμησε ότι “η χώρα πλέον επανέρχεται, δυναμικά και με εξωστρέφεια, στο διεθνές προσκήνιο ως κόμβος εμπορίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε γεωπολιτικό επίπεδο”.