ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/10/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Η πιο πατριωτική στάση είναι να μειωθεί η φτώχεια, η ανεργία και να πάνε οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος φυλακή

Δημ. Παπαδημούλης: Η πιο πατριωτική στάση είναι να μειωθεί η φτώχεια, η ανεργία και να πάνε οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος φυλακή



Συνέντευξη Δ. Παπαδημούλη στο Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel: Η πιο πατριωτική στάση για τη χώρα είναι να μειωθεί η φτώχεια, η ανεργία και να πάνε οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος φυλακή - Όλα τα άλλα είναι πατριδοκαπηλία

Έχει αυξηθεί διεθνώς τo κύρος του Τσίπρα και της κυβέρνησης, η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, αλλά και η διάθεση ισχυρών παραγόντων να βάλουν στο ραντάρ τους για επενδύσεις την Ελλάδα

Θα καταφέρουμε να καταθέσουμε και να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν θα έχει περικοπή των συντάξεων


Σε συνέντευξή του στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel (Γ. Μελιγγώνη), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:
Θεωρείτε ότι και οι δύο πλευρές, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, κινούνται προς την αποκλιμάκωση της κυβερνητικής έντασης;

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ο πρώτος που έχει την ευθύνη να εμπεδώσει και να ενισχύσει το αίσθημα αυτό είναι η κυβέρνηση της χώρας. Σ’ αυτό χρειάζεται μέτρο, ψυχραιμία και θεσμική ευθύνη. Υπάρχει μια συμφωνία Τσίπρα- Καμμένου, την οποία επιβεβαιώνουν οι πάντες και η συμφωνία αυτή λέει ότι θα ξανασχοληθούν με την Συμφωνία των Πρεσπών τον Μάρτιο. Περιμένω να την τηρήσει και ο υπουργός Άμυνας.
Είναι θεμιτό ο Π. Καμμένος να έχει διαφορετική άποψη, ως επικεφαλής του ενός από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν, αλλά η κυβέρνηση έχει θέση και αυτή είναι η προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Καμμένος στις ΗΠΑ δεν πήγε εκπροσωπώντας τους ΑΝΕΛ, αλλά την κυβέρνηση. Επομένως, είτε ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ανήκει στους ΑΝΕΛ, είτε δεν ανήκει σε κανένα από αυτά τα δύο κόμματα, αλλά μετέχει στην κυβέρνηση, εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς επαφές και εκεί οφείλει να εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης.
Από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Καμμένου διακρίνω δύο πράγματα: Ότι έκανε ένα βήμα πίσω, καθώς παραδέχτηκε ότι εξέφρασε την προσωπική του γνώμη, αλλά κι έναν εκνευρισμό.
Κρατώ το θετικό βήμα πίσω και συνιστώ ψυχραιμία. Κατά τα άλλα, αυτό το χρονικό διάστημα -λίγες μέρες αφότου «κλείδωσε» και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα και περιμένοντας να αρχίσει να προχωράει η Συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια- εμείς έχουμε κάθε λόγο να αναδεικνύουμε ότι ως Ελλάδα είμαστε ένας παράγοντας σταθερότητας που ασκεί εξωτερική πολιτική και δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε άξονες με τους μεν εναντίον των δε. Αυτά τα χρόνια ο Τσίπρας υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία μια πάγια εθνική πολιτική, την οποία είχαν ξεκινήσει και ο Α. Παπανδρέου και παλιότερα ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αν και ήταν συντηρητικός πολιτικός έφτασε να βγάλει για κάποιο διάστημα την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.
Αυτό το λέω γιατί ζούμε σε μια περιοχή μεγάλων αναταράξεων, βλέπουμε τι γίνεται με την οικονομία στην Ιταλία και την Τουρκία και η Ελλάδα έχει χίλια συμφέροντα να αναδειχθεί ως ένας παράγων σταθερότητας, ως μια χώρα κατάλληλη για επενδύσεις και επίσης ως μια δύναμη που ανήκει στην Ευρώπη, αλλά ανοίγει δρόμους και θέλει καλές σχέσεις και με τους Ρώσους και με τους Αμερικάνους και με τους Κινέζους. Αυτό που διαφαίνεται ότι πλέον μπαίνει σε μια θετική τροχιά, δεν έχει συμφέρον να το διαταράξει ούτε ο Π. Καμμένος.

Θεωρείτε ότι αυτή η κατάσταση, με εκνευρισμό, διαφοροποιήσεις και εσωστρέφεια, μπορεί να κρατήσει για 5-6 μήνες;

Φυσικά όχι. Αυτή η εικόνα δεν είναι καλή και πρέπει όλοι να συμβάλλουν ώστε να φτιάξει. Και νομίζω ότι το τιτίβισμα του Καμμένου κατά του Προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, ήταν άδικο για τον Πρόεδρο, που είναι πάντα μια φωνή μετριοπάθειας, που δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά όταν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά αντίθετα έχει κατακτήσει με τον τρόπο που λειτουργεί να συμβάλλει και στην εκτόνωση κρίσεων και στη δημιουργία συναινέσεων.

Έχετε την αίσθηση ότι μπορεί να τελειώσει η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα χωρίς εκλογές;

Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και αδύνατο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η ευκαιρία εξομάλυνσης, σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να χαθεί, γιατί πραγματικά καλύτερη λύση για την Ελλάδα δεν υπάρχει.
Για να υπάρξει καλύτερη λύση, όπως υπόσχεται η ΝΔ, πρέπει να υπάρχουν και κάποιοι διεθνώς που να στηρίζουν τη θέση της ΝΔ. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα στην Ευρώπη, ούτε ένα κόμμα στον πλανήτη που να στηρίζει τις θέσεις της ΝΔ στο Μακεδονικό. Και τις θέσεις του VMRO τις στηρίζει μόνο η Ρωσία με τον τρόπο της και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Όρμπαν, ο οποίος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος για μας. Επομένως, εναλλακτική δεν υπάρχει. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία θα είναι ζημιά για την Ελλάδα, για τη FYROM για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη, αλλά και για την σταθερότητα και την ειρήνη.
Θα θέλαμε στα βόρεια σύνορά μας μια Μεγάλη Αλβανία; Γιατί αν κλείσει η πόρτα της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας της FYROM με την Ελλάδα, τότε μπορεί η αλβανική μειονότητα σ’ αυτή τη χώρα να θελήσει να τραβήξει το δικό της δρόμο. Νομίζω ότι το σενάριο της Μ. Αλβανίας προκαλεί αναταράξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας παίκτης λαβωμένος στη γειτονιά μας, που δεν θέλει την Συμφωνία των Πρεσπών και που παίζει το παιχνίδι της μουσουλμανικής επιρροής είναι και ο Ερντογάν.
Με αφορμή την τόλμη και την αποφασιστικότητα του Τσίπρα και του Ζάεφ να ανοίξουν αυτό τον δρόμο της Συμφωνίας και του προωθητικού συμβιβασμού, θέλω να πω ότι διεθνώς έχει αυξηθεί τo κύρος του Τσίπρα και της κυβέρνησης, η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, αλλά και η διάθεση ισχυρών παραγόντων να βάλουν στο ραντάρ τους για επενδύσεις την Ελλάδα, γιατί κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μια χώρα που αύριο μπορεί να έχει αναταραχή.
Αν κάποιος θα είναι κερδισμένος, αν προχωρήσει η Συμφωνία, θα είναι η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας και η Θεσσαλονίκη. Γιατί η Ελλάδα είναι μακράν η πλουσιότερη χώρα στα Βαλκάνια, ακόμα και με όσα έχουμε περάσει τελευταία και γιατί η Θεσσαλονίκη είναι η οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων. Αυτό το «φρούτο» η Θεσσαλονίκη να έχει γυρισμένη την πλάτη της προς τον βορρά, είναι καρπός του Ψυχρού Πολέμου και ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και τριάντα χρόνια περίπου.

Αυτά που λέει τώρα τελευταία ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Σαμαράς σας φαίνονται κεντροδεξιά;

Είναι μια άθλια πατριδοκαπηλία και ένα χυδαίο ψέμα το να τολμάει κανείς, και μάλιστα ένας πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, να λέει ότι δώσαμε τη Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις, γιατί η αλήθεια είναι ότι και στο θέμα των συντάξεων πάμε καλά σύμφωνα με τα σημάδια που έχουμε και από την Ευρώπη και από το Μπαλί και θα καταφέρουμε να καταθέσουμε και να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν θα έχει περικοπή των συντάξεων.
Είναι κακό για την πατρίδα να βγαίνουν κάποιοι και να αμφισβητούν τον πατριωτισμό των άλλων. Σαν σήμερα συμπληρώνονται 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ΝΑΖΙ. Αυτοί που βάλανε πλάτη τότε για να απελευθερωθεί η Αθήνα από τους ΝΑΖΙ δεν ήταν οι δωσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες και οι πολιτικοί τους απόγονοι που τώρα βρίσκονται στην Χ.Α και σε άλλες ακροδεξιές ομάδες, ήταν το μεγάλο δημοκρατικό παλλαϊκό κίνημα που λεγόταν ΕΑΜ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Μην κάνουμε καλλιστεία πατριωτισμού.
Για τον κ. Σαμαρά θέλω να πω ότι θέλει να λειτουργεί ως άτυπος αρχηγός της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης για λόγους ψηφοθηρικούς και δημαγωγικούς, και γιατί φοβάται την ακροδεξιά του πτέρυγα των Βορίδη, Γεωργιάδη κ.λπ., πέταξε στα σκουπίδια την πάγια πολιτική του πατέρα του, της αδερφής του, του Κ. Καραμανλή και υιοθέτησε την πολιτική Σαμαρά, του ανθρώπου που «έριξε» τον πατέρα του. Ο Σαμαράς κάνει τον «κεχαγιά» στο κεφάλι του Μητσοτάκη, αλλά θέλω να του θυμίσω ότι επί των ημερών του η ΝΔ σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις της. Αυτά θα τα ξεμπερδέψουν μεταξύ τους, δικός τους λογαριασμός, αλλά δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ από κανέναν. Έχουμε του κόσμου τα θέματα να αντιπαρατεθούμε, ας κοιτάξουμε μπροστά.
Σήμερα, η πιο πατριωτική στάση για τη χώρα είναι να υπάρξουν δουλειές, να μειωθεί η φτώχεια, να μειωθεί η ανεργία, να πάνε οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος φυλακή, να κοιτάξουμε πώς θα κλείσουν πιο γρήγορα οι πληγές των μνημονίων. Αυτή είναι η πατριωτική θέση, όλα τα άλλα είναι πατριδοκαπηλία.

Ο Όρμπαν είναι πρόβλημα όλης της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς;

O Όρμπαν είναι πρόβλημα για όλο το ΕΛΚ και για τη ΝΔ. Εγώ ζήτησα από τη ΝΔ να τοποθετηθεί για την πράξη του Όρμπαν να στέλνει συγχαρητήρια στη Χρυσή Αυγή. Την Χ.Α δεν την θέλουν στην ομάδα τους, γιατί είναι ακραία ακόμα και για τα δικά τους μέτρα, οι ακροδεξιοί Σαλβίνι και Λεπέν, τους έχουν αφήσει απ’ έξω και έρχεται ένα μέλος του ΕΛΚ που κάθεται δίπλα στον Μητσοτάκη, ο Όρμπαν, και τους δίνει συχαρίκια. Και παρά το ότι το έχω αποκαλύψει εδώ και 48 ώρες ο Μητσοτάκης δεν παίρνει θέση.
Μέσα στο ΕΛΚ γίνεται πανικός. Έχουν δύο υποψηφίους για τη θέση του Γιουνκέρ, τον πολύ δεξιό Βέμπερ από την Βαυαρία, ο οποίος ψήφισε και αυτός κατά του Όρμπαν γιατί τους είχαν ξεφωνίσει όλοι, και τον Φινλανδό Στουμπ, που είναι και αυτός δεξιός αλλά πιο κεντρώος και σήμερα στο Euractiv ανέφερε ότι δεν θέλει τους ακραίους δεξιούς. Ήταν σαφής αιχμή για τον Όρμπαν, λέγοντας επίσης ότι δεν θέλει συμμαχίες με Σαλβίνι κ.λπ.. Και ο Μητσοτάκης έσπευσε να στηρίξει τον Βέμπερ, τον φίλο του Όρμπαν. Γιατί; Mήπως δεν τον άφησαν οι Γεωργιάδης και Βορίδης, μήπως φοβάται για να μην του τραβήξουν το αυτί;
Eπέκρινα τον Σαμαρά γιατί είχε πάρει τα ορφανά του Παττακού και τους γραμματείς της ΕΠΕΝ και τους έκανε υπουργούς μαζί με τον Βενιζέλο και ο Μητσοτάκης τους αναβάθμισε ακόμα παραπάνω.

Για τη διαμόρφωση της ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

Πρέπει να επιταχυνθεί ο βηματισμός και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση της προοδευτικής συμμαχίας, για να μην ξαναζήσει η Ευρώπη αυτά που έζησε επί φασισμού και ναζισμού και για να αντιμετωπίσουμε το δηλητήριο των εκρηκτικών ανισοτήτων που γεννά ο νεοφιλελευθερισμός.
Οι ανισότητες τρέχουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Εργάζομαι όσο μπορώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφώσουμε τον Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Πόλο.

Για τις ευρωεκλογές του 2019

Οι επόμενες ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου ίσως είναι ένα ιστορικό ορόσημο. Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές ως εκλογές β’ κατηγορίας και μάλιστα με εθνικά κριτήρια. Οι Έλληνες πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ τι θα ψηφίσουν- και κόμμα και πρόσωπα -γιατί είμαστε όχι μόνο σε μια φάση μεγάλων ανακατατάξεων, αλλά και γιατί η Ελλάδα χρειάζεται την καλύτερη εθνική εκπροσώπηση, χρειάζεται την Εθνική Ελλάδας καθώς βγαίνουμε από τα μνημόνια και έχουμε μπροστά μας μερικά χρόνια που θα πρέπει να επιταχύνουμε για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης και στη γειτονιά μας υπάρχουν αναταράξεις.
Αν έπρεπε να προσπαθήσουμε μια φορά να ξαναγίνουμε μια αξιοσέβαστη χώρα και όχι αποικία χρέους, τώρα αυτό είναι εκατό φορές αναγκαίο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ