ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/10/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων - βίντεο

Δημ. Παπαδημούλης: Θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων - βίντεο



Δημ. Παπαδημούλης στην ECON: Θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2019, χωρίς το αχρείαστο και αντι-αναπτυξιακό μέτρο της πρόσθετης περικοπής των συντάξεων

Είμαστε εκτός μνημονίου, οι δεσμεύσεις μας ισχύουν 100%, όμως είναι ευθύνη της χώρας, της κυβέρνησής της και του Κοινοβουλίου της να επιλέξουν το μείγμα πολιτικής με το οποίο θα πετύχουμε τους στόχους αυτούς

Γεράσιμος Μπαλαούρας: Το ΔΝΤ, δογματικά, επέβαλλε τις περικοπές στις συντάξεις, κάνοντας επανειλημμένα λάθος στις προβλέψεις του, τη στιγμή που εμείς, επί τρία συνεχή χρόνια, σημειώνουμε υπερπλεονάσματα ξεπερνώντας το 3,5%

Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι: Σοφή η απόφαση να γίνει αυτή η αλλαγή (της μη περικοπής των συντάξεων) στον προϋπολογισμό

Διάλογος Δημήτρη Παπαδημούλη, Γεράσιμου Μπαλαούρα και Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου με μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων

.


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής ECON με τα εθνικά Κοινοβούλια για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης. Στη Συνεδρίαση, κατά την οποία το εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας μας εκπροσώπησε o Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να πω ότι συμμερίζομαι πολλές από τις εισαγωγικές παρατηρήσεις του εισηγητή μας, του κ. Κώστα Μαυρίδη.
Η βασική μου παρατήρηση είναι ότι η ΕΕ και κυρίως η ευρωζώνη, δεν κάνει τα βήματα που είναι απαραίτητα για να προετοιμάσει τον εαυτό της και τα κράτη μέλη, απέναντι στη νέα κρίση που κάποια στιγμή θα έρθει - διότι η κρίση κάνει κύκλους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τραπεζική ένωση. Προχώρησαν οι δυο πυλώνες, όμως ο τρίτος πυλώνας, που είναι το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, έχει παραπεμφθεί στις αρχαίες ελληνικές καλένδες.
Το Ευρωκοινοβούλιο το θέλει, η Κομισιόν το έχει προτείνει, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει για να μην κινδυνεύσουμε από νέες συστημικές κρίσεις, αλλά το θέμα έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο, όπου κάποια κράτη μέλη, ουσιαστικά, βάζουν φρένο. Έχουν ένα άτυπο βέτο.
Ένα δεύτερο θέμα, είναι ο περιορισμός της τεράστιας φοροδιαφυγής μέσω των tax rulings. Πριν από λίγες ώρες, ήταν εδώ η Επίτροπός ανταγωνισμού, η κα Βεστάγκερ, η οποία μας έλεγε ότι με “νόμιμο”, σε πολλά εισαγωγικά, τρόπο, πάρα πολλές πολυεθνικές καταφέρνουν να μην πληρώνουν καθόλου φόρο για τα τεράστια υπερκέρδη τους, γιατί κάποια κράτη μέλη έχουν βρει έναν νόμιμο τρόπο να τις απαλλάσσουν από τη φορολογία.
Και αυτό επιβαρύνει με υπερφορολόγηση τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εμποδίζει έναν υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό. Υπέρ των γιγάντων και σε βάρος των αδυνάτων.
Ένας τρίτος τομέας, είναι η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, όπου καθυστερεί η εξεύρεση κανόνων, έτσι ώστε οι γίγαντες της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης να συμβάλλουν και αυτοί στα φορολογικά έσοδα. Η περιπτώσεις της McDonald’s στο Λουξεμβούργο για το tax rulings, ή της Google, είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι είμαι ικανοποιημένος γιατί μετά από τέσσερα περίπου χρόνια θητείας αυτού του Ευρωκοινοβουλίου, η χώρα μου, η Ελλάδα, έχει εξέλθει πια από τα μνημόνια και έχει μπει στον κανόνα της παρακολούθησης, της συζήτησης, της εποπτείας για το πώς ακολουθούνται και εφαρμόζονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί μέσω της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Και θεωρώ αναγκαίο να υπογραμμίσω, σε μια περίοδο που στη Ιταλία σημειώνονται αρκετές αναταράξεις, ότι σε αντίθεση με τη γειτονική μας Ιταλία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει όχι δημοσιονομικά ελλείματα αλλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Και έχει καταφέρει να μπει σε μια πορεία σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας μας. Ευχαριστώ».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ECON, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Παπαδημούλη, είπε τα εξής:
«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα! Είχα κι εγώ ένα ερώτημα που θα μπορούσες ίσως να απαντήσεις Δημήτρη, για το θέμα του νέου προϋπολογισμού σε σχέση με τις περικοπές των συντάξεων. Θα ήθελες να μιλήσεις; Πρώτα ο κ. Μπαλαούρας και μετά εσύ, παρακαλώ».

Παίρνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας, είπε τα εξής:
«Θέλω να σημειώσω τις κρίσιμες διαπιστώσεις που κάνατε, οι οποίες είναι προωθητικές για ένα διάλογο σε βάθος. Πρέπει να εκλείψουν τα στημένα, φοβικά σύνδρομα που υπάρχουν από πολλές πλευρές στην Ευρώπη.
Σας ευχαριστώ για το θέμα που θίξατε, θα μιλήσει σχετικά και ο κ. Αντιπρόεδρος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ξέρετε ότι η περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα, επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, το οποίο δογματικά, για μια ακόμη φορά, έκανε λάθος στις προβλέψεις του. Είχε κάνει επανειλημμένα λάθος, και επέβαλλε αυτή την περικοπή στις συντάξεις λέγοντας ότι δεν θα πιάσουμε ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε την ανάπτυξη. Τώρα, επί τρία συνεχή χρόνια, έχουμε σημειώσει υπερπλεονάσματα ξεπερνώντας το 3,5%, το οποίο είναι μεν πάρα πολύ, αλλά το έχουμε πιάσει, και έχουμε ανάπτυξη αρκετά δυναμική.
Φέτος θα έχουμε 2 και κάτι και του χρόνου, όπως προέβλεψε πλέον και το ίδιο το ΔΝΤ, θα έχουμε 2.5%. Θέλω να πω όμως ένα στοιχείο για την περικοπή των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι, κε Πρόεδρε, στην Ελλάδα, όπως πιθανόν και στην Ιταλία, επειδή η κρίση είναι βαθιά και όπως ανάφερα και στην πρωτολογία μου, οι πληγές είναι ακόμη ανοικτές, οι συνταξιούχοι λοιπόν, ενισχύουν τους ανέργους - τα παιδιά τους που είναι άνεργα ή τα εγγόνια τους που ζουν με ανέχεια. Επομένως, το εισόδημα της μη περικοπής, αν θέλετε να μιλήσουμε και για τις επιπτώσεις στην οικονομία, θα διαχυθεί στην οικονομία ώστε να ενισχύσει και την ανάπτυξη και τα άλλα στοιχεία της ανάκαμψής που χρειαζόμαστε.
Θέλω να σημειώσω επίσης εδώ και τελειώνω, ότι θα πρέπει να είναι καθαρή η απόφαση και των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ γιατί οποιαδήποτε σκιά κι αν αφεθεί να αιωρείται, τότε οι αγορές θα το εκμεταλλευτούν και είμαστε μπροστά στην έξοδό μας στις αγορές. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή σας και για το λόγο που μου δώσατε».

Απαντώντας στο ερώτημα του Ρ. Γκουαλτιέρι για τη μη περικοπή των συντάξεων, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Στην Ελλάδα είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και να τις τηρήσουμε απολύτως και για το 2018 και για το 2019. Η χώρα μου έχει δεσμευτεί ότι θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% και για το 2018 και για το 2019. Πλησιάζοντας προς το τέλος της χρονιάς, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι ότι για το 2018 όχι μόνο θα το πιάσουμε, αλλά θα το ξεπεράσουμε. Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της Κομισιόν και του ΕSM μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπεράσει και το 4%. Πέρυσι, ξεπέρασε και πάλι το 4% - ήταν 4,2%, με τη δέσμευσή μας να είναι 1,75%.
Και τώρα, η επιδίωξή μας είναι να πείσουμε τους πάντες, και την Κομισιόν και το Eurogroup, ακόμη και το ΔΝΤ, ότι Pacta sunt servanda (“οι συμφωνίες είναι τηρητέες”) και ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% και το 2019, χωρίς το αχρείαστο και αντι-αναπτυξιακό μέτρο, της περικοπής των συντάξεων. Ή για να το πω καλύτερα, της πρόσθετης περικοπής των συντάξεων, γιατί οι συντάξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά, περίπου 40%. Και επειδή όλοι σας εδώ, εκπροσωπείτε πολίτες, θα ήθελα να αναρωτηθείτε αν θα ήταν εύκολο στη χώρα σας να κόψει κάποιος τη σύνταξη κατά 40%...
Ο στόχος μας όμως είναι να πεισθούν όλοι με βάση τους αριθμούς. Και προς τα εκεί κινούμαστε, γιατί μόλις χτες το ΔΝΤ διόρθωσε προς τα πάνω, τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: Ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2019 με ρυθμό 1,8 και κάτω, οι χθεσινές ανακοινώσεις και προβλέψεις του μιλούν πλέον για 2,4. Τι συνέβη στην Ελλάδα δηλαδή; Το ΔΝΤ με καθυστέρηση πολλών χρόνων, στην διάρκεια των οποίων έκανε απαισιόδοξες προβλέψεις, ήρθε να συμφωνήσει με αυτά που η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπαν εδώ και χρόνια.
Το μέτρο της περικοπής συντάξεων επιβλήθηκε από την εμμονή του ΔΝΤ, στηριγμένο σε προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν. Δεν το ζήτησε ούτε η Κομισιόν ούτε ο ESM ούτε η ΕΚΤ ούτε το Eurogroup.
Πριν από μια εβδομάδα, στο τελευταίο Eurogroup, οι πάντες - και ο Πρόεδρος του Eurogroup ο κ. Σεντένο και ο Αρμόδιος Επίτροπος ο κ. Μοσκοβισί και ο Επικεφαλής του ESM ο κ. Ρέκλινγκ, μίλησαν με θετικά λόγια για την πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας και τώρα, που είμαστε εκτός μνημονίου, οι δεσμεύσεις μας ισχύουν 100%, όμως είναι ευθύνη της χώρας, της κυβέρνησης της και του Κοινοβουλίου της να επιλέξουν το μείγμα πολιτικής με το οποίο θα πετύχουμε τους στόχους αυτούς.
Επομένως, τηρούμε 100% τους στόχους, αλλά περιμένω από τους κοινοβουλευτικούς των άλλων κρατών μελών, να σεβαστούν και το δικό μας δικαίωμα να αποφασίζει το κοινοβούλιο μας όπως ακριβώς αποφασίζει και το δικό σας κοινοβούλιο, για το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο πρόεδρος της ECON, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ με την Ελλάδα, έχει διαπιστώσει ότι όσα σας λέω είναι απολύτως ακριβή και στηρίζονται στους αριθμούς».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι επεσήμανε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ. Η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι βγήκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Γι’ αυτόν το λόγο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα ξεπερνάει τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ελλείμματος. Το συμπληρωματικό 1%, που είχε προβλεφθεί αρχικά από το ΔΝΤ, επετεύχθη βάσει προβλέψεων που δεν υλοποιήθηκαν. Και τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. Άρα είναι πολύ λογικό αυτό. Σοφή η απόφαση να γίνει αυτή η αλλαγή στον προϋπολογισμό».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ