09/10/2018

Διακομματική αποδοχή στην ομιλία του Στ. Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο για την συμφωνία των Πρεσπών - βίντεο

.

Διακομματική ήταν η αποδοχή στην παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίαζε εκτάκτως με θέμα την ΠΓΔΜ. Ο ευρωβουλευτής, ασκώντας κριτική στην στάση που κρατά η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών και τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ αξίζουν διεθνή αναγνώριση, χειροκροτήθηκε από όλους τους εκπροσώπους των ευρωομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει και η ΝΔ, πλην των ακροδεξιών.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου είπε τα εξής:

«Είναι πολύ θετικό και χρήσιμο ότι βοηθούμε και στηρίζουμε την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βάζει ένα τέλος σε αυτή την ανόητη διαφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ και φέρνει σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Προχθές είχαμε στην Βουλγαρία την δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα. Πριν από αυτό, οι Σέρβοι διαφωνούσαν με τους Κοσοβάρους για μια τεχνητή λίμνη, και ούτω καθεξής.

Πρέπει να σας πω, ότι χρειάστηκε πολύ θάρρος και από τις δυο πλευρές για να προχωρήσουν με αυτή την συμφωνία, καθώς και στις δυο χώρες υπήρχε μια δημαγωγική και εθνικιστική αντιπολίτευση στην συμφωνία συγκροτούμενη από την ακροδεξιά και την δεξιά, δυστυχώς. Και λέω δυστυχώς για την δεξιά, δηλαδή την ΝΔ που ανήκει στο ΕΛΚ, επειδή θα περιμέναμε μια πιο υπεύθυνη στάση από αυτή. Δεν είχαμε τέτοια απαίτηση από τους εθνικιστές ή τους νεοναζί.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ αξίζουν διεθνή αναγνώριση για το θάρρος που έχουν επιδείξει στην προσπάθειά τους να λύσουν αυτή την ιστορική διαφωνία».