ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/09/2018

Απολογητική απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση Κούνεβα για τον ρόλο της Black Rock στα σχέδια για το PEPP

Απολογητική απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση Κούνεβα για τον ρόλο της Black Rock στα σχέδια για το PEPP



Η Ε.Ε. παραδέχεται τις επαφές με την επενδυτική τράπεζα για την ιδιωτική σύνταξη με εγγύηση Ε.Ε.

Ο Β. Ντομπρόβσκις αναγνωρίζει ότι είχε «αλλεπάλληλες» συναντήσεις, αλλά αρνείται ότι η Black Rock έπαιξε «ειδικό ρόλο» στον σχεδιασμό του Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος

Αμήχανη απάντηση και στο ερώτημα, γιατί η Κομισιόν χρηματοδοτεί το πρώτο πιλοτικό project ιδιωτικής σύνταξης στο οποίο διαχειρίστρια, κατά… σύμπτωση, είναι η Black Rock

K. Κούνεβα: Απαράδεκτο η Κομισιόν να πριμοδοτεί μερική ιδιωτικοποίηση των συντάξεων και τα σχέδια «μεταρρύθμισης» τύπου Πινοσέτ που οραματίζεται η ΝΔ

 

Ασυνήθιστα εκτενής και προφανώς απολογητική είναι η απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπροβσκις στην ερώτηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα για το ρόλο της Black Rock στον σχεδιασμό του Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP) που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL είχε καταθέσει ερώτηση με αφορμή αποκαλυπτική έρευνα του δικτύου Investigate Europe, σύμφωνα με την οποία εμπνευστής του PEPP, μέσω του οποίου προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και ο λεγόμενος «Τρίτος Πυλώνας», ήταν η διαβόητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Black Rock, στελέχη της οποίας είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις για το θέμα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις και στελέχη της Επιτροπής.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, στην απάντησή του, παραδέχεται ότι «πραγματοποίησε συναντήσεις σχετικά με το PEPP με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων με τη Blackrock». Στην απάντησή του ο κ. Ντομπρόβσκις απαριθμεί τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με στελέχη της Black Rock, κατ’ ιδίαν ή ομαδικά καθώς και με άλλους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι όλες αυτές οι συναντήσεις έχουν δημοσιοποιηθεί στο μητρώο διαφάνειας. «Η Blackrock δεν διαδραματίζει ειδικό ρόλο στο PEPP», είναι το μάλλον αμήχανο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Κομισιόν, απαντώντας στην Κ. Κούνεβα. Συμπέρασμα που δεν συνάδει με την εκπληκτική ομοιότητα της τελικής πρότασης της Κομισιόν για το PEPP με τη σχετική εισήγηση της Black Rock και άλλων χρηματοπιστωτικών κολοσσών, οι οποίοι επενδύουν στην απαξίωση των δημοσίων συστημάτων ασφάλισης.

Εξίσου αμήχανη είναι η απάντηση Ντομπρόβσκις στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης της Κ. Κούνεβα, δηλαδή με ποια κριτήρια η Κομισιόν χρηματοδοτεί ανάλογο συνταξιοδοτικό προϊόν- το Resaver, ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για ερευνητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και ινστιτούτων- στο οποίο «εντελώς συμπτωματικά» διαχειρίστρια είναι η Black Rock! «Το Resaver είναι τελείως διαφορετικό προϊόν… Συγκαταλέγεται στις επαγγελματικές συντάξεις … Η Blackrock επιλέχθηκε ως διαχειριστής στοιχείων ενεργητικού για το Resaver, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις», αναφέρει ο κ. Ντομπρόβσκις. Ωστόσο, μια ματιά στη σελίδα του Resaver αποκαλύπτει ότι το project, που κατά την Κομισιόν συγκαταλέγεται στον «δεύτερο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων», αυτοδιαφημίζεται ακριβώς σαν «προαιρετικό, ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν».

«Ας μην παίζουμε με τις λέξεις, είναι φανερό ότι η Κομισιόν πριμοδοτεί τα σχέδια τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών υπέρ των ιδιωτικών συντάξεων και για αποδυνάμωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Και, δυστυχώς, ανάλογη είναι η επιδίωξη της ΝΔ, που “οραματίζεται” μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση τύπου Πινοσέτ. Κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», ήταν το σχόλιο της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα στην απάντηση της Κομισιόν.

 

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης της Κ. Κούνεβα και της απάντησης της Κομισιόν

Η ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ

«Θέμα: Το "Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν" και η BlackRock

Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου Investigate Europe[1] (δημοσιεύτηκε σε 12 ΜΜΕ 10 ευρωπαϊκών χωρών), η πρόταση για τη δημιουργία "Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PPP)" που συζητείται τώρα στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ως εμπνευστή τη BlackRock, εταιρεία διαχείρισης 6 τρισ. δολαρίων, που κατά 80% προέρχονται από συντάξεις, όπως διατείνονται τα στελέχη της.

Κατά το Investigate Europe, ήδη τον Φεβρουάριο 2015 η BlackRock υπέδειξε δημόσια στην Επιτροπή τη δημιουργία ενός «διασυνοριακού σχεδίου ατομικής σύνταξης στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών», σχέδιο που δυο χρόνια μετά ανακοίνωσαν οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και Γ. Κατάινεν. Στη διάρκεια του 2017, κατά την ίδια έρευνα, ο κ. Ντομπρόβσκις συναντήθηκε δυο φορές με στελέχη της BlackRock, ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν σειρά συναντήσεων με στελέχη της DG FISMA[2] .

Ερωτάται η Επιτροπή:

Επιβεβαιώνει τις συναντήσεις που αναφέρει η έρευνα και, αν ναι, ποιο ήταν το περιεχόμενό τους;

Με ποια κριτήρια χρηματοδοτεί, μέσω “Horizon 2020”, το project “Resaver”[3] , το πρώτο ιδιωτικό πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν, το οποίο διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, η BlackRock;»

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ TOY V. DOMBROVSKIS

«Το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP), που προτάθηκε τον Ιούνιο του 2017, θα είναι ένα καινοτόμο ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν αποταμίευσης, που θα μπορεί να προσφέρεται από διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, των τραπεζών και άλλων. Το PEPP έχει σχεδιαστεί ως προαιρετικό προϊόν — καθένας θα μπορεί να επιλέξει να το αγοράσει ή όχι. Στόχος του είναι να συμβάλει στην κάλυψη του χάσματος όσον αφορά τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις και να διοχετεύει τις εν λόγω αποταμιεύσεις σε φιλικές προς την ανάπτυξη επενδύσεις, σύμφωνα με τους στόχους της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU).

Τον Νοέμβριο του 2012 η Επιτροπή κάλεσε την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΑΑΕΣ) να παράσχει τεχνικές συμβουλές για τα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα, μεταξύ άλλων ένα προαιρετικό καθεστώς για ένα πανευρωπαϊκό προϊόν. Το 2014, σε συνέχεια της έκθεσης της ΕΑΑΕΣ, η Επιτροπή εξήγγειλε σε ανακοίνωσή της ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω ο στόχος της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς για τις ατομικές συντάξεις. Τον Φεβρουάριο του 2015, κατά τη διαβούλευση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, τα ενδιαφερόμενα μέρη κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την καθιέρωση ενός ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος. Στο σχέδιο δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015 περιλαμβανόταν η δέσμευση να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα θέσπισης νομοθεσίας για ένα PEPP. Ως εκ τούτου, τον Ιούλιο του 2016 ξεκίνησε μια στοχευμένη δημόσια διαβούλευση[4].

Οι απαντήσεις στη διαβούλευση κατέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων για απλά, διαφανή και οικονομικά αποδοτικά ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα. Από τις 586 απαντήσεις που ελήφθησαν, υπήρξε μία από την Blackrock. Η πρόταση της Επιτροπής για ένα PEPP δεν αντιστοιχεί από διάφορες απόψεις στα χαρακτηριστικά που εισηγήθηκε η Blackrock.

Η Επιτροπή, προκειμένου να συγκεντρώσει ευρύ φάσμα απόψεων, πραγματοποίησε συναντήσεις σχετικά με το PEPP με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων με τη Blackrock και με πολλά άλλα. Πρόκειται για συνήθη πρακτική πριν από την εκπόνηση μιας νομοθετικής πρότασης. Όλες αυτές οι συναντήσεις έχουν δεόντως κοινοποιηθεί στο μητρώο διαφάνειας, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, της 25ης Νοεμβρίου 2014 [5]. Τον Οκτώβριο του 2017 ο αντιπρόεδρος κ. Dombrovskis είχε διμερή συνάντηση για να συζητήσει σχετικά με την Ένωση Κεφαλαιαγορών, την επανεξέταση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών και τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η Blackrock περιλαμβανόταν επίσης στους 16 εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία εκφώνησε ομιλία ο αντιπρόεδρος κ. Dombrovskis τον Δεκέμβριο του 2017. Διεξήχθη μία επιπλέον συνεδρίαση με τον Γενικό Διευθυντή για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Τα τελικά χαρακτηριστικά του PEPP θα καθοριστούν από τους συννομοθέτες της ΕΕ, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν PEPP στους πελάτες τους. Η Blackrock δεν διαδραματίζει ειδικό ρόλο στο PEPP.

Όσον αφορά την ερώτηση της κ. βουλευτή σχετικά με το Resaver, είναι ένα τελείως διαφορετικό προϊόν, που αναπτύχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας για την παροχή επαρκών και βιώσιμων συντάξεων για τους μετακινούμενους επιστήμονες. Συγκαταλέγεται στις επαγγελματικές συντάξεις («δεύτερος πυλώνας του συνταξιοδοτικού συστήματος») και διέπεται από διαφορετικό σύνολο κανόνων της ΕΕ, την οδηγία (ΕΕ) 2016/2341 για τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Το 2016 η Blackrock επιλέχθηκε ως διαχειριστής στοιχείων ενεργητικού για το Resaver, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις».

 

 

 

 

[1] http://www.efsyn.gr/arthro/i-blackrock-i-komision-kai-o-thanatos-toy-kratoys-pronoias

[2] Γενική Διεύθυνση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών

[3] Το Resaver ιδρύθηκε το 2014 από consortium πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων 11 ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την ανάπτυξη ενός ιδιωτικού συνταξιοδοτικού προϊόντος, κυρίως για τους συχνά μετακινούμενους εντός Ε.Ε. ερευνητές. Βλέπε σχετικά στον ιστότοπο http://www.resaver.eu/

[4] http://ec.europa.eu/internal_market/finances/docs/financing-growth/long-term/140327-communication_el.pdf

[5] http://ec.europa.eu/transparencyinitiative/meetings/meeting.do?host=12405586-0ba8-4a54-94ae-12e8daeb7b26

http://ec.europa.eu/transparencyinitiative/meetings/meeting.do?host=e6418b8f-9cc0-44ab-9818-a40997dea82e



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ