ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/09/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Εξαιρετικής σημασίας να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Δημ. Παπαδημούλης: Εξαιρετικής σημασίας να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ



Η καταπολέμηση των κοινωνικών, περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους των αριστερών δυνάμεων

Είναι εξαιρετικής σημασίας να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που θα αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες

Συνέντευξη στο “Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ”


Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο «Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και η Ευρωζώνη.

Για την έξοδο από τα μνημόνια, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία μας», με τους στόχους της επόμενης μέρας να αφορούν στην «συνεχή βελτίωση της οικονομίας, την σταθερή, συνολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλους τους κλάδους, την ενίσχυση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων και την προώθηση και εφαρμογή ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου».

 

Για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρεις πυλώνες, που αφορούν στην «καταπολέμηση των κοινωνικών, περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων, την ανάδειξη ενός εναλλακτικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου, που θα αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και, τέλος, στην προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων - φορολογική εναρμόνιση, τραπεζική ενοποίηση, αύξηση επενδύσεων και δικαιότερη κατανομή κοινοτικών πόρων», μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως υπογράμμισε, είναι «απαραίτητες για την ενίσχυση της δημοκρατικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών».

Για το γεγονός ότι η Ευρωζώνη παραμένει εγκλωβισμένοι στις ίδιες θεσμικές αδυναμίες που γέννησαν την κρίση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η προώθηση και εφαρμογή των θεσμικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από τη θέληση, το όραμα των Ευρωπαίων ηγετών, και βέβαια από τους πολιτικούς συσχετισμούς», συμπληρώνοντας πως «είναι εξαιρετικής σημασίας να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που πράγματι θα αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και θα δίνουν λύση στα προβληματικά σημεία της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης».

Για το προσφυγικό και τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «με κύρια ευθύνη του Συμβουλίου και συγκεκριμένων κρατών-μελών, με την ανοχή της Κομισιόν, με τα συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα πολλών κρατών-μελών, αλλά και με τη ακροδεξιά, φοβική δημαγωγία την οποία υιοθετεί κι ένα σημαντικό τμήμα των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων, η ΕΕ δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να δώσει μια πειστική ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό και να χαράξει μια συνεκτική πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση».

Τόνισε, τέλος, ότι είναι «ντροπιαστικό και άκρως υποτιμητικό για τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό, η ΕΕ των 500 εκατομμυρίων να μην μπορεί να ενσωματώσει 1-2 εκατομμύρια πρόσφυγες», ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μια φορά πως «ευθύνη της Αριστεράς είναι να πιέζει διαρκώς για την καλύτερη και δικαιότερη διαχείριση του ζητήματος, προς όφελος τόσο των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, όσο και των κρατών-μελών και των τοπικών κοινωνιών».


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:
Link δημοσίευσης: https://bit.ly/DaaVDa


Έπειτα από οκτώ πολύ δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνια. Ποιοι είναι οι στόχοι της επόμενης ημέρας;

Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία μας. Πετύχαμε πολλά αυτά τα τρεισήμισι χρόνια, βελτιώσαμε τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες, η οικονομία σταθεροποιήθηκε - όλα αυτά μέσα σε ένα πολύ ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, με περιορισμούς και δυσμενείς πολλές φορές πολιτικούς συσχετισμούς σε επίπεδο Eurogroup και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τώρα προχωράμε στην επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια, έχοντας ένα πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο με πολύ συγκεκριμένους στόχους. Την συνεχή βελτίωση της οικονομίας, την σταθερή, συνολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλους τους κλάδους, την ενίσχυση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση της ανεργίας. Σταδιακό βάθρο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, είναι η διαρκής αύξηση των επενδύσεων και η προώθηση και εφαρμογή ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένου σε υγιή δημόσια οικονομικά, έτσι ώστε να ενισχύεται σταθερά η εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας.

Κοντά σε αυτά, θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της δημοκρατίας μας, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και βέβαια την προώθηση της κοινωνικής ατζέντας, που σημαίνει σταδιακή άμβλυνση των κοινωνικών και εισοδηματικών ανισοτήτων, στήριξη των αδύναμων, ενίσχυση της μεσαίας τάξης, στοχευμένες και κοστολογημένες ελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε τις ευρωεκλογές, με τις προκλήσεις για την ΕΕ και τους πολίτες της να είναι πολλές και σύνθετες. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και η πολιτική ατζέντα των αριστερών δυνάμεων;

Όπως και στο εσωτερικό της χώρας, έτσι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι επίσης συγκεκριμένες και μεγάλες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η καταπολέμηση των κοινωνικών, περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ανάδειξη ενός εναλλακτικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου, που θα αφορά τους πολλούς, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις κοινωνικές ομάδες που ταλαιπωρήθηκαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας και της ύφεσης.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην προώθηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για την ενίσχυση της δημοκρατικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών, την προώθηση της φορολογικής εναρμόνισης και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, την αύξηση των επενδύσεων και την καλύτερη και πιο αποτελεσματική κατανομή και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων μεταξύ των κρατών-μελών.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι παραπάνω προτάσεις είναι να αλλάξουν οι παρόντες πολιτικοί συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα ισχυρό, προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο, ικανό να ενώσει σε κοινούς στόχους όλες εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιμάχονται στην ακροδεξιά «στροφή» μιας σημαντικής πτέρυγας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τη συνεργασία του με τους ακροδεξιούς τύπου Σαλβίνι και Λεπέν. Που αντιμάχονται την Ευρώπη της αιώνιας και μονομερούς λιτότητας, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, αλλά και την ξενοφοβική ρητορική, το «μαύρο μέτωπο» του κοινωνικού διχασμού και της αναβίωσης των εθνικισμών.

Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης οφείλουμε να διαμορφώσουμε ευρείες συμμαχίες, σε ένα ενιαίο, ισχυρό, πλατύ και δημοκρατικό μέτωπο, ικανό να προωθήσει την ευρωποαϊκή ενοποίηση και ένα καλύτερο και δικαιότερο «αύριο» για τις κοινωνίες μας.

Θα προχωρήσουν τελικά οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη ή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ίδιες θεσμικές αδυναμίες, που οδήγησαν τελικά και στην οικονομική κρίση του 2008;

Αυτό εξαρτάται από τη θέληση, το όραμα των Ευρωπαίων ηγετών, και βέβαια από τους πολιτικούς συσχετισμούς. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το οικονομικό δόγμα της λιτότητας προωθήθηκε από πολύ συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες στην ΕΕ - τις συντηρητικές, δεξιές δυνάμεις και ένα μεγάλο τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας που απεμπόλησε τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και προσεταιρίστηκε τον νεοφιλελευθερισμό.

Κατά συνέπεια, εκείνες οι δυνάμεις που οδήγησαν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες «στα βράχια», φουσκώνοντας, με τη συνδρομή και της προσφυγοφοβίας, τα πανιά της ακροδεξιάς, δεν μπορούν τώρα να παρουσιάζονται ως οι «σωτήρες» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Γίνεται μια συζήτηση για τη θεσμική μεταρρύθμιση, αλλά πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα, πέρα από τα συνήθη ευχολόγια.

Για αυτούς τους λόγους, είναι εξαιρετικής σημασίας να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ώστε να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που πράγματι θα αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και θα δίνουν λύση στα προβληματικά σημεία της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 αποτελούν ορόσημο για αυτές τις αλλαγές, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν εκείνες τις δυνάμεις που πραγματικά μάχονται για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στα αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο ρόλος και η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη συσπείρωση αυτών των δυνάμεων και τη διαμόρφωση μιας νικηφόρας στρατηγικής.


Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συνεχίζει να πλήττει την εσωτερική συνοχή της ΕΕ και να οδηγεί σε διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών. Τι πρέπει επιτέλους να γίνει για να υπάρξει σύμπνοια και συνεργασία στο ζήτημα αυτό;

Η ΕΕ δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να δώσει μια πειστική ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό και να χαράξει μια συνεκτική πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση. Με κύρια ευθύνη του Συμβουλίου και συγκεκριμένων κρατών μελών, με την ανοχή της Κομισιόν, τα συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα πολλών κρατών-μελών, αλλά και η ακροδεξιά, φοβική δημαγωγία την οποία υιοθετεί κι ένα σημαντικό τμήμα των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων, δυσκολεύουν τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής πολιτικής στο ζήτημα του προσφυγικού και της μετανάστευσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί στο προσφυγικό θετική, αντίρροπη πίεση, για Ευρωπαϊκές λύσεις. Η ευθύνη της Αριστεράς είναι να πιέζει διαρκώς για την καλύτερη και δικαιότερη διαχείριση του ζητήματος, προς όφελος τόσο των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, όσο και των κρατών-μελών και των τοπικών κοινωνιών. Είναι ντροπιαστικό και άκρως υποτιμητικό για τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό, η ΕΕ των 500 εκατομμυρίων να μην μπορεί να ενσωματώσει 1-2 εκατομμύρια πρόσφυγες και να τους προσφέρει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ