28/07/2018

Ο Στ. Κούλογλου στο RT για τα σχέδια συσπείρωσης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς - ηχητικό

.

O λόγος που η ακροδεξιά ενισχύεται στην Ευρώπη είναι «οι πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί με την επιμονή του Βερολίνου και έχουν προκαλέσει την ανασφάλεια και την οργή του κόσμου. Η απάντηση βέβαια δεν είναι να φτιάξεις μια ακροδεξιά διεθνή όπου θα συμμετέχουν κόμματα ακόμη και νεοναζιστικά. Η εναλλακτική είναι η περισσότερη Ευρώπη μεν, αλλά μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη επίσης», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RT για την «ακροδεξιά επέλαση» που σκοπεύει να προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Στιβ Μπάνον, ο ακροδεξιός πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.

«Θα πρότεινα στον κ. Μπάνον να ασχοληθεί πρώτα με τον χαμό που άφησε πίσω του στον Λευκό Οίκο και μετά να καταπιαστεί με τα προβλήματα της Ευρώπης. Επίσης πρέπει να απαντήσει που βρήκε τα χρήματα για αυτό το ‘Κίνημα’ που ανακοίνωσε.  Στις ΗΠΑ λένε ‘ακολούθησε το χρήμα’ για να βρεις τις απαντήσεις. Που βρήκε λοιπόν το χρήμα για να χρηματοδοτήσει αυτό το ‘Κίνημα’ που περισσότερο στοχεύει στην διάλυση παρά στην ενίσχυση της Ευρώπης;» διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής.

«Τα χρήματα του Τζορτζ Σόρος είναι σχετικά καθαρά. Ξέρουμε από που προέρχονται και τα δίνει στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που κατέρρευσαν μετά την πτώση του κομουνισμού για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Ο Σόρος στήριξε οργανώσεις που εργάζονται υπέρ της Δημοκρατίας. Όμως ο Στιβ Μπάνον δεν έχει αποκαλύψει ούτε τους χρηματοδότες του ούτε έχει πει μια κουβέντα για την Δημοκρατία. Μιλά μόνο εναντίον των προσφύγων και της ακροδεξιάς. Δεν βοηθά όσους έχουν ανάγκη ούτε προωθεί την Δημοκρατία. Είναι απλά υπέρ των πλουσίων και των προνομιούχων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό του Μπάνον για τον Σόρος ότι είναι ένας «ευφυέστατος διάβολος».

Ο Στ. Κούλογλου εξήγησε ότι η συσπείρωση των ακροδεξιών δυνάμεων είναι κάτι που πρέπει να βρει εμπόδια καθώς «όπως έχουμε δει σε όλη την Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα υιοθετούν νεοναζιστικές ιδέες. Προωθούν μια ατζέντα ενάντια στα δικαιώματα και τα κοινωνικά κεκτημένα των Ευρωπαίων πολιτών. Για παράδειγμα, στην Αυστρία ψήφισαν να αυξηθεί ο ημερήσιος χρόνος εργασίας στις 12 ώρες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζουν εναντίον κάθε προοδευτικής μεταρρύθμισης. Θέλουν να μας πάνε πίσω στον Μεσαίωνα».

Στις σημερινές συνθήκες ο δημαγωγικός λόγος της ακροδεξιάς είναι εύκολο να βρει πρόσφορο έδαφος. «Ο Σόρος στην περίπτωση του Μπάνον ή οι πρόσφυγες στην ΕΕ χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίος τράγος. Το είδαμε στην περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου ο Βίκτωρ Ορμπάν στήριξε όλη του την προεκλογική εκστρατεία στο αντιμεταναστευτικό αίσθημα. Ξέρετε, όμως, πόσοι πρόσφυγες υπάρχουν στην Ουγγαρία; Κανείς», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σημειώνοντας πως «όταν βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται από άλλα μέρη μαζικά πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί. Η Δύση βομβάρδισε την Μέση Ανατολή και η Ευρώπη με την αποικιοκρατία κατέστρεψε την Αφρική. Τώρα δεν θέλουν να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη. Κανείς δεν θέλει μια Ευρώπη-φυλακή, όμως πρέπει να έχουμε και ανθρωπιά. Η απάντηση δεν είναι να βλέπουμε μικρά παιδιά να κλαίνε γιατί τα χωρίζουν από τους γονείς τους».

Ως απάντηση σε αυτή την άνοδο της ακροδεξιάς, η Αριστερά πρέπει να κάνει περισσότερα, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Να ενώσει τις δυνάμεις της με την κεντροαριστερά στην Ευρώπη και να προσφέρουν στους πολίτες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν ανάγκη. «Το να είσαι δημαγωγός είναι το μόνο εύκολο. Όμως όσοι στράφηκαν, εξαιτίας της απουσίας εναλλακτικών λύσεων, στην ακροδεξιά το μετάνιωσαν. Το είδαμε και στην περίπτωση του Brexit, αλλά και στην περίπτωση των ΗΠΑ, που οι άνεργοι εργάτες ψήφισαν τον Τράμπ και εκείνος μείωσε τους φόρους στους δισεκατομμυριούχους».