13/07/2018

Με τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η παράταση για αίτηση ιθαγένειας λόγω φοίτησης από ενήλικους αλλοδαπούς

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι», η οποία αφορά σε παράταση μεταβατικής διάταξης για κατάθεση αίτησης ιθαγένειας λόγω φοίτησης από ενήλικους αλλοδαπούς.

Όπως αναφέρουν στην Αιτιολογική Έκθεση οι βουλευτές «οι αλλοδαποί που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για κτήση ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή και τριτοβάθμια εκπαίδευση (περιπτώσεις άρθρου 1Β παρ. 1, 2 και 5Β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας) και είχαν ήδη ενηλικιωθεί κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του Ν. 4332/2015, δηλαδή την 9η Ιουλίου 2015, είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τη σχετική αίτηση σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου έως και τρία έτη μετά, δηλαδή έως και τις 9 Ιουλίου 2018».
Παρόλο το εύλογο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκαν εντούτοις καθυστερήσεις στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, οι οποίες δεν προήλθαν από υπαιτιότητα των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, αρκετοί αλλοδαποί αντιμετώπισαν προβλήματα με τα στοιχεία των ληξιαρχικών τους πράξεων, όπου προσωπικά τους στοιχεία εμφάνιζαν γραμματικά λάθη, π.χ. στο ονοματεπώνυμό τους. Η διόρθωση των ληξιαρχικών πράξεων – ώστε να μπορούν αυτές μετέπειτα να κατατεθούν εγκύρως ως απαραίτητα δικαιολογητικά της αίτησης για ελληνική ιθαγένειας – γίνεται δικαστικά, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας προς το αρμόδιο Ειρηνοδικείο.
Η διαδικασία επομένως σε πολλές περιπτώσεις έχει εμφανίσει καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων για διόρθωση των στοιχείων, με αποτέλεσμα κάποιοι δικαιούχοι να μην μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να καταθέσουν εμπρόθεσμα την αίτησή τους με το σχετικό απαραίτητο δικαιολογητικό της ληξιαρχικής πράξεως.
Για τους ανωτέρω λόγους, οι βουλευτές εισάγουνπαράταση της μεταβατικής διάταξης έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018, ώστε να προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4332/2015 και οι αλλοδαποί, που ενώ είχαν θεμελιώσει δικαίωμα, εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για διόρθωση των ληξιαρχικών τους πράξεων.
Η παράταση αυτή είναι ουσιώδης καθώς θα διασφαλίσει ότι κανένας δικαιούχος δε θα χάσει το δικαίωμά του να λάβει ιθαγένεια βάσει των ευνοϊκών διαδικασιών του Ν. 4332/2015. Η τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, συνυπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Ψυχογιό, Μαρία Θελερίτη, Γιώργο Πάλλη, Ελένη Σταματάκη και Αντώνη Συρίγο.