ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/06/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ έδωσε την ευκαιρία σε Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά να αναδείξουν τα θετικά της συμφωνίας

Δημ. Παπαδημούλης: Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ έδωσε την ευκαιρία σε Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά να αναδείξουν τα θετικά της συμφωνίας



Στη νέα περίοδο που μπαίνουμε μετά τα μνημόνια χρειαζόμαστε επειγόντως μια ουσιαστική αντιπαράθεση σχεδίων και επιχειρημάτων για το μέλλον της Ελλάδας

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Βήμα της Κυριακής»


Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής», για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο Μακεδονικό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε ότι «όλοι θεωρούν ιστορική τη συμφωνία και θρίαμβο της διπλωματίας, σε μια περίοδο που ξαναφουντώνουν επικίνδυνα οι εθνικισμοί», προσθέτοντας ότι «όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τον σιωπούντα Έλληνα Επίτροπο και πρώην ΥΠΕΞ, Δημ. Αβραμόπουλο».
Για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, τόνισε ότι «ήταν ένα ακόμη αυτογκόλ της ΝΔ που έδωσε, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία σε Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά να αναδείξουν τα θετικά της συμφωνίας», και συμπλήρωσε πως «στη νέα περίοδο που μπαίνει η χώρα με τη συμφωνία για το Μακεδονικό, την έξοδο από τα Μνημόνια, και σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε επειγόντως μια ουσιαστική αντιπαράθεση σχεδίων και επιχειρημάτων για το μέλλον της Ελλάδας».

Για τις δηλώσεις του Δημήτρη Καμμένου για «ανταλλάγματα» που θα πάρει η Ελλάδα (ελάφρυνση χρέους για συμφωνία σε Μακεδονικό), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε πως «πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας ακροδεξιάς κοπής, ανάξιες σχολιασμού», ενώ για το πιθανό πολιτικό κόστος της συμφωνίας για το Μακεδονικό συμπλήρωσε πως «με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα στη Μακεδονία μας, θα πείθονται ότι αυτή η συμφωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας».

Για την κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ υπογράμμισε πως «στις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει πρώτο κόμμα, ώστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις και τη λαϊκή εντολή, να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία», προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει σταθερότητα, ανάκαμψη της οικονομίας, επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

Για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μακεδονικό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι είναι «θετική, σε πλήρη συνέπεια με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αλλά και των Ευρωπαίων φιλελεύθερων», ενώ για το ΚΙΝΑΛ ότι «διανύει μια περίοδο κρίσης και εσωστρέφειας, διότι αδυνατεί να ξεκολλήσει από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της ΝΔ».

Τέλος, αναφορικά με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε ποιο ψηφοδέλτιο θα είναι υποψήφιος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι «θα αποφασίσουμε έγκαιρα και συλλογικά, όπως έγινε και το 2014», ξεκαθαρίζοντας πως «με τους άλλους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες μας έχουμε μπροστά μας μέχρι τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, έναν ακόμη χρόνο συλλογικής δουλειάς - και αυτό είναι που προέχει».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είστε ο άνθρωπος που ανακοίνωσε στην Ολομέλειά του την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Πού εδράζεται η ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για το αποτέλεσμα αυτό;

Η συμφωνία Ελλάδας-FYROM έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θερμό χειροκρότημα. Προηγήθηκαν τα συγχαρητήρια του Προέδρου του Συμβουλίου Τουσκ και σύσσωμης της Κομισιόν. Ακολούθησαν τα συγχαρητήρια ΟΗΕ, του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και άλλων. Όλοι θεωρούν ιστορική τη συμφωνία και θρίαμβο της διπλωματίας, σε μια περίοδο που ξαναφουντώνουν επικίνδυνα οι εθνικισμοί.
Ο παγκόσμιος Τύπος θεωρεί τη συμφωνία αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Βαλκάνια, καθώς ενισχύει τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. Όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τον σιωπούντα Έλληνα Επίτροπο και πρώην ΥΠΕΞ, Δημ. Αβραμόπουλο.

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης ανέδειξε την απουσία ευρύτερων συναινέσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Πώς θα πορευθεί έτσι η χώρα;

Η πρόταση μομφής ήταν ένα ακόμη αυτογκόλ της ΝΔ. Έδωσε την ευκαιρία σε Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά να αναδείξουν τα θετικά της συμφωνίας. Επανεπιβεβαίωσε την κυβερνητική σταθερότητα. Ενίσχυσε την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκόλυνε τους ΑΝΕΛ να απαλλαγούν από έναν ήδη φευγάτο.
Στη νέα περίοδο που μπαίνει η χώρα με τη συμφωνία για το Μακεδονικό, την έξοδο από τα Μνημόνια, και σε μια εποχή διεθνούς αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε επειγόντως μια ουσιαστική αντιπαράθεση σχεδίων και επιχειρημάτων για το μέλλον της Ελλάδας, μακριά από εμφυλιοπολεμικούς διχασμούς και πατριδοκαπηλίες. Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβουν και νέες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω οι μετριοπαθείς κεντροδεξιές δυνάμεις εντός της ΝΔ, να αντιληφθούν ότι η εμπρηστική, μηδενιστική αντιπολίτευση είναι επιζήμια, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο τους το κόμμα.

Ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος μίλησε για «ανταλλάγματα». Υπάρχουν ανταλλάγματα για το χρέος από τη συμφωνία;

Πρόκειται για θεωρίες συνομωσίας ακροδεξιάς κοπής, ανάξιες σχολιασμού. Μακεδονικό και ελάφρυνση του χρέους είναι δύο εντελώς ξεχωριστά ζητήματα που δεν επιδέχονται διασύνδεση και συμψηφισμούς. Απλά κάποιοι διαδίδουν «ψεκασμένες» θεωρίες, γιατί τους ενοχλεί ότι αυτή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα, εκεί όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέτυχαν.

Οι υπογραφές μπήκαν στις Πρέσπες, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις και στις δυο πλευρές. Φοβάστε το πολιτικό κόστος, που μπορεί να επιφέρει αυτή η συμφωνία; Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται στην Βόρεια Ελλάδα…

Οι αντιδράσεις της ΝΔ στην Ελλάδα και του VRMO στη FYROM, κατά της συμφωνίας, στηρίζονται σε αντιδιαμετρικά αντίθετα επιχειρήματα και αλληλοαναιρούνται. Η ΝΔ κατηγορεί τον Τσίπρα ότι τα έδωσε όλα στον Ζάεφ. Το αδελφό της κόμμα στο ΕΛΚ- εθνικιστικό VMRΟ κατηγορεί τον Ζάεφ ότι τα έδωσε όλα στον Τσίπρα. Δεν πείθουν κανέναν στη διεθνή σκηνή, εκτός ίσως από τον Ερντογάν.
Πιστεύω ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος και όχι κόστος από αυτή. Τα περί κατάρρευσης δεν τα συμμερίζομαι. Με την πάροδο του χρόνου, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα στη Μακεδονία μας, θα πείθονται ότι αυτή η συμφωνία υπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Πατριωτισμός ναι, πατριδοκαπηλία όχι. Μας το διδάσκουν πικρά η Μικρασιατική Καταστροφή και η προδοσία της Κύπρου.

Οι ΑΝΕΛ σπαράσσονται λόγω του Σκοπιανού. Μήπως ήρθε η ώρα να «απαλλαγείτε» από την ιδιότυπη αυτή συγκατοίκηση;

Η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Στις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει πρώτο κόμμα, ώστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις και τη λαϊκή εντολή, να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία.


Πάντως, ο Π. Καμμένος στην Βουλή ήταν αποκαλυπτικός: Είπε ότι όποτε έρθει η συμφωνία προς κύρωση στην Βουλή θα την καταψηφίσει και ότι θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να την εμποδίσει, τουτέστιν, θα ρίξει την κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε;

Συνιστώ στους πάντες, και ιδιαίτερα σε όσους βιάζονται να «πέσει ο Τσίπρας», αναμονή και ψυχραιμία. Όταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή θα εγκριθεί από μια καθαρή πλειοψηφία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει σταθερότητα, ανάκαμψη της οικονομίας, επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και εκλογές στο τέλος της τετραετίας.


Η θετική στάση του Στ. Θεοδωράκη ερμηνεύτηκε από κάποιους και ως εν δυνάμει στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, κάτι όμως για το οποίο ο ίδιος δεν άφησε περιθώρια. Πιστεύετε ότι μπορείτε να συγκλίνετε με το Ποτάμι σε επίπεδο κυβερνητικό;

Η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μακεδονικό είναι θετική. Σε πλήρη συνέπεια με την στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αλλά και των Ευρωπαίων φιλελεύθερων. Όσοι τον κατηγορούν ότι δήθεν «πάει στον ΣΥΡΙΖΑ» απλώς ψεύδονται.
Το Μακεδονικό και η έξοδος από τα μνημόνια θέτουν επί τάπητος την ανάγκη να συζητήσουμε συγκεκριμένα για το σχέδιο «η Ελλάδα μετά». Έχουν ήδη αρχίσει να μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες που θα οδηγήσουν στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.
Είναι νωρίς για οριστικές προβλέψεις. Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ισχυρός πνεύμονας ενός ευρύτατου προοδευτικού δημοκρατικού πόλου που τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται να αλλάξουν πολλά στη χώρα για να σταθούμε γερά στα πόδια μας και να ανακάμψουμε. Τα οδυνηρά παθήματα της χρεοκοπίας και των μνημονίων πρέπει να μας γίνουν μαθήματα.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ.;

Διανύει μια περίοδο κρίσης και εσωστρέφειας, διότι αδυνατεί να ξεκολλήσει από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της ΝΔ. Η εμμονή σε μια ακραία αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Η παράδοξη διαδικασία του πρώτα εκλέγουμε αρχηγό και μετά ψάχνουμε πρόγραμμα, ταυτότητα, διαδικασίες, οδηγεί σε τραγέλαφο και συρρίκνωση. Το ποσοστό του ΚΙΝ.ΑΛ. στις επόμενες εκλογές, που θα αργήσουν, θα είναι χαμηλό, μονοψήφιο.


Έρχονται Ευρωεκλογές και Εθνικές εκλογές. Σε ποιο ψηφοδέλτιο θα είστε υποψήφιος, στο ευρωπαϊκό ή στο εθνικό;

Για τις Ευρωεκλογές του 2019 θα αποφασίσουμε έγκαιρα και συλλογικά, όπως έγινε και το 2014.
Το 2014 παραιτήθηκα από βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής με σταυρό προτίμησης, μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, από τη θέση του μόνου Έλληνα εκλεγμένου Αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, και μάλιστα με ποσοστό 75%, προσπαθώ να εκπροσωπώ όσο πιο επάξια μπορώ τη χώρα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ, και φυσικά τους πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Με τους άλλους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες μας έχουμε μπροστά μας μέχρι τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, έναν ακόμη χρόνο συλλογικής δουλειάς και αυτό είναι που προέχει.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ