ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/06/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Ο ρεαλιστικός, προοδευτικός πραγματισμός του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πατριδοκάπηλη, φοβική ΝΔ

Δημ. Παπαδημούλης: Ο ρεαλιστικός, προοδευτικός πραγματισμός του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πατριδοκάπηλη, φοβική ΝΔ



Όσο περνάει ο χρόνος θα διαψεύδονται οι τερατώδεις παραπλανητικοί ισχυρισμοί για όσα δήθεν παραδώσαμε - Αυτή η συμφωνία σύντομα θα βοηθήσει και τη σταθερότητα και την οικονομία, και τις δουλειές και το εμπόριο και κυρίως κερδισμένη από όλο αυτό θα είναι η Βόρεια Ελλάδα

Συνέντευξη Δημήτρη Παπαδημούλη στον ρ/σ «Alpha 989», με αφορμή την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας - πΓΔΜ στις Πρέσπες

Μιλώντας σήμερα στον ραδιόφωνο σταθμό «Alpha 989» (Λώρα Ιωάννου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και με αφορμή την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ και τη σχετική υπογραφή της από τους Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες, είχε την ακόλουθη συνομιλία:

Καλημέρα σας κύριε Παπαδημούλη, και καλή εβδομάδα να έχουμε.

Καλημέρα σας κυρία Ιωάννου, επίσης.

Λοιπόν, η συμφωνία υπογράφηκε χθες, και θα ήθελα να μου κάνετε κάποιο σχόλιο. Υπεγράφη σε πανηγυρικό χαρακτήρα, η αλήθεια είναι, αφού περίσσεψαν τα γέλια και ο ενθουσιασμός, διότι 27 χρόνια είναι πολλά για ένα θέμα και μια διαπραγμάτευση. Προφανώς αυτό βγήκε χθες στις Πρέσπες. Αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Το πρώτο, εάν τα Σκόπια θα καταφέρουν να εφαρμόσουν όλα αυτά που λένε -και αν δεν τα εφαρμόσουν, η Ελλάδα μπορεί να πάρει πίσω την υπογραφή της; Αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι αν η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα. Διότι άκουσα από τη ΝΔ να λέει στη βουλή ότι από τη στιγμή που θα υπογραφεί στις Πρέσπες είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Και κατάλαβα ότι η ΝΔ δεν θα επιχειρήσει να αλλάξει μια τέτοια συμφωνία, αλλά ότι θα θεωρήσει ότι είναι νόμος του κράτους, ότι δεσμεύει το κράτος, και θα την υλοποιήσει.

Θέσατε πολλά θέματα, να τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτα από όλα θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής και ενισχύει και την αξιοπιστία της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, και το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Θα είναι ωφελημένη ιδιαίτερα η οικονομία από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Ιδιαίτερα η οικονομία στη Μακεδονία μας και τη βόρεια Ελλάδα. 

Το δεύτερο είναι ότι οι πάντες στον πλανήτη, ανεξαρτήτως πολιτικής οικογένειας, χαιρετίζουν αυτή τη συμφωνία. Ένας κοντινός μας, γείτονάς μας, είναι ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά συνεχάρη τον Τσίπρα και τον Ζάεφ, όπως έκανε και ο Τουσκ που ανήκει στην ευρωπαϊκή Δεξιά, και ο Γιούνκερ και οι πάντες. Το λέω αυτό διότι με την πρόσδεσή της στο Όχι η ΝΔ έχει απομονωθεί διεθνώς, έχει γίνει ανάδελφο κόμμα μέσα στο ΕΛΚ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Για να δείτε τώρα τον τραγέλαφο. Τα δύο κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και στη FYROM ανήκουν και τα δύο στο ΕΛΚ και καταγγέλλουν τη συμφωνία με αλληλοαναιρούμενα επιχειρήματα. Το VMRO λέει ότι η συμφωνία τα έδωσε όλα στους Έλληνες, και ο Μητσοτάκης λέει ότι η συμφωνία τα έδωσε όλα στους Σκοπιανούς.
Δεν μπορεί να λένε και οι δύο την αλήθεια.

Ακούσαμε και τον κ. Τσίπρα να το λέει αυτό...

Το λέει όλος ο κόσμος!
Το δεύτερο είναι -και σας μεταφέρω το κλίμα από τις Βρυξέλλες- ότι όταν ανακοίνωσα τη συμφωνία από το βήμα ως προεδρεύων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταχειροκροτήθηκε από όλες τις πτέρυγες, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ.
Τώρα, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας, επειδή τα δύσκολα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν βαραίνουν την άλλη πλευρά, της FYROM, η απάντηση στο ερώτημα σας είναι ότι ελπίζω πως ο λαός της FYROM -και όχι μόνο η πολιτική ηγεσία- θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία έμπρακτα. Αυτός είναι ο δρόμος που θα τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Η Ελλάδα είναι ο πλουσιότερος γείτονας της FYROM, που δεν έχει βλέψεις από αυτή, και ο δρόμος στην Ευρώπη για τους γείτονές μας περνάει μέσα από την Ελλάδα. Αν η συμφωνία αυτή σκοντάψει εκεί, τότε με ευθύνη της άλλης πλευράς δεν θα εφαρμοστεί. Στην περίπτωση που από εκεί περάσει όλα τα αναγκαία βήματα, και επειδή -και το θεωρώ διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας- θα έρθει στη βουλή αφού έχει γίνει όλο το πακέτο των προσαρμογών και των αλλαγών στη FYROM, τότε νομίζω ότι θα εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία και για την ελληνική βουλή.
Για τη, δε, ΝΔ θέλω να πω ότι και στο θέμα του τί θα κάνει με τη συμφωνία κοροϊδεύει τον κόσμο. Κοροϊδεύει τον κόσμο όπως τον κοροϊδεύει και στο θέμα της ουσίας. Ενώ είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αυτή είναι η επίσημη γραμμή της ΝΔ -την επανέλαβε η Ντόρα, την προσυπέγραψε ο Καραμανλής, την υποστήριζε ως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης- τώρα όταν τους ρωτάς ποια είναι η θέση σας επί της ουσίας, αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Και όταν τους ρωτάς τί θα γίνει αν έρθει η συμφωνία και εσείς είσαστε κυβέρνηση παίζουν τον παπά. Με επιχειρήματα του τύπου "δημιουργούνται τετελεσμένα". Ξέρετε γιατί; Γιατί στους μεν Έλληνες λένε "δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία, θα πούμε όχι, θα την πετάξουμε στα σκουπίδια", για να πάρουν ψηφαλάκια σε ένα συναγωνισμό με τους Χρυσαυγίτες και τους άλλους ακροδεξιούς, ενώ στο εξωτερικό διαβεβαιώνουν ότι θα την εφαρμόσουν και θα την κυρώσουν.

Κύριε Παπαδημούλη, θα ήθελα να απαντήσετε σε δύο ερωτήματα που νομίζω έχουν σημασία. Το πρώτο είναι, μετά από αυτή την πανηγυρική υπογραφή της συμφωνίας χθες αν οι γείτονές μας δεν εφαρμόσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί ότι θα κάνουν, αν μπορούμε να αντιστρέψουμε την πορεία τους προς το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή αν η χθεσινή υπογραφή δημιουργεί τετελεσμένο.

Εάν η συμφωνία δεν εφαρμοστεί με ευθύνη της άλλης πλευράς, δεν υπάρχει και επομένως δεν προχωράει ο προσανατολισμός τους προς τους ευρωπαϊκούς και τους ατλαντικούς θεσμούς.

Και το δεύτερο που θέλω να συζητήσουμε είναι το πολιτικό κόστος για το ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε χθες μια δημοσκόπηση, η οποία έγινε μέσα στις ημέρες τις επίμαχες και έδειχνε να ανοίγει η ψαλίδα.

Σας δίνω πρόβλεψη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος.

Αναφορικά με το πολιτικό κόστος, σπεύσατε να μου απαντήσετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει κερδισμένος, ωστόσο οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν να ανοίγει ξανά η ψαλίδα με τη ΝΔ και είναι λογικό.

Αναφέρεστε στη δημοσκόπηση του Πρώτου Θέματος;

 

Ναι.

Ε, εντάξει. Οι δημοσκοπήσεις του πρώτου Θέματος, αν δείτε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, πέφτουν παταγωδώς έξω.

Ανεξάρτητα από τη δημοσκόπηση, και όσον αναφορά το πολιτικό κόστος, υπα΄ρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που δεν εγκρίνει ή που δεν χάρηκε με αυτή τη συμφωνία.

Κοιτάξτε, εγώ βλέπω και πάρα πολλούς που καταλαβαίνουν ότι αυτή η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να πετύχει η χώρα μας και θα βοηθήσει τη χώρα μας. Και εκτιμώ ότι όσο περνάει ο χρόνος θα διαψεύδονται οι τερατώδεις παραπλανητικοί ισχυρισμοί για τα πράγματα που δήθεν παραδώσαμε και κόσμος ολοένα και περισσότερο, θα πείθεται ότι αυτό ήταν το σωστό. Διότι αυτή η συμφωνία γρήγορα θα βοηθήσει και τη σταθερότητα και την οικονομία, και τις δουλειές και το εμπόριο και κυρίως κερδισμένη από όλο αυτό θα είναι η Βόρεια Ελλάδα.

Από κει και πέρα, για μας η προσοχή το επόμενο διάστημα στρέφεται στο εξής: μετά τις Πρέσπες, το πακέτο με την ελάφρυνση του χρέους για την έξοδο από το μνημόνιο, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έτσι ώστε να βγούμε από τον “αστερισμό του Καστελόριζου”.
Και για να μη ξεχνιόμαστε: η μομφή στη Βουλή από τη ΝΔ με πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη και καθοδήγηση των Σαμαρά Βορίδη Γεωργιάδη, εξελίχθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές αυτογκόλ της ΝΔ. Επαναβεβαίωσε την κυβερνητική σταθερότητα και έδωσε ακόμη πιο σίγουρο τράτο πολλών μηνών σε αυτή την κυβέρνηση...

Θα αντέξει όμως; Ο Πάνος Καμμένος;

Μα σας απαντώ. Μεγεθύνεται εκεί το θέμα από ορισμένους σε βάρος της πραγματικότητας. Τώρα, με αυτή την πρόταση μομφής: Πρώτον) δόθηκε η ευκαιρία στον Τσίπρα και τον Κοτζιά να εξηγήσουν στο πανελλήνιο τα θετικά της συμφωνίας. Και δεν είχαν που να κρυφτούν Κυριάκος, Σαμαράς και Ντόρα, με τα ντοκούμεντα, με τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που ακούστηκαν. Δεύτερον) Ενισχύθηκε η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπετόν. Τρίτον) Διευκόλυνε τους ΑΝΕΛ να απαλλαγούν από έναν που ήταν ήδη φευγάτος. Και το μόνο θέμα ήταν πότε θα έφευγε και τυπικά.

Μιλάτε για τον Δημήτρη Καμμένο. Ο οποίος, είπε, λέει, ότι «θα ψηφίσουμε το σκοπιανό αλλά θα μας δώσουν το χρέος, τις συντάξεις...»

Έχω πάψει εδώ και μήνες να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Και σας θυμίζω ότι ήμουν ο πρώτος που αντιτάχθηκα δημόσια όταν έγινε για λίγες ώρες υπουργός αυτής της κυβέρνησης - μετά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Και επίσης, ότι είχα πει εδώ και πάρα πολλούς μήνες - και έκτοτε δεν ξαναμίλησα διότι περίμενα η πράξη να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη, ότι το συγκεκριμένο άτομο εργάζεται με στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης αλλά και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη γραμμή των ΑΝΕΛ συνολικά.

Δηλαδή υποστηρίζετε ότι θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση και θα αντέξει και ο Πάνος Καμμένος.

Ισχυρίζομαι κάτι παραπάνω. Ισχυρίζομαι ότι αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει παγκοσμίως -και στον ελληνικό λαό φυσικά, ότι είναι ικανή να λύνει προβλήματα που οι άλλοι άφηναν να σαπίζουν για δεκαετίες, επ’ ωφελεία της χώρας, ότι είναι η κυβέρνηση πυ θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια στα οποία μας έβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και η οποία θα χαράξει μια στρατηγική ανάπτυξης μετά το μνημόνιο, στηριγμένη σε πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, διεθνείς συμμαχίες, βαλκανική συνεργασία, η οποία θα βοηθήσει την πατρίδα μας και γι’ αυτό και συνιστά πραγματική πατριωτική γραμμή.
Την πατρίδα, τη βοηθάς όταν δημιουργείς δουλειές, ανάπτυξη, απασχόληση , προκοπή , ελπίδα. Και ο ρεαλιστικός, προοδευτικός πραγματισμός του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει επαίνους από παντού -προτάθηκε μέχρι και για Νόμπελ Ειρήνης από ένα διεθνές περιοδικό προχθές, απέναντι στην πατριδοκάπηλη, φοβική ΝΔ που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πετώντας στα σκουπίδια την πολιτική του πατέρα του της αδελφής του και του Καραμανλή...

Κύριε Παπαδημούλη, αυτό αφορά τα κόμματα, όχι...

Αφορά και τον λαό.

Σε κάποιον συμπολίτη μας που ενοχλείται όταν θα ακούσει να ονομάζονται μακεδόνες, τι του λέτε;

Του λέω, ότι Μακεδόνες ονομάζονται 25 χρόνια τώρα. ότι το διαβατήριό τους έγραφε σκέτο «Μακεδόνες» και δεν τους εμπόδισε καμία κυβέρνηση από το να έρχονται στη Χαλκιδική και στον Πλαταμώνα και να ξοδεύουν από το εισόδημά τους ως τουρίστες στην Ελλάδα. Και ότι αυτό που πετυχαίνει αυτή η συμφωνία, είναι μια θετική αλλαγή για τη χώρα μας, ότι θα ονομάζονται Μακεδόνες, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. ¨Αρα κει σε αυτό το θέμα έχουμε θετική αλλαγή.
Οι μετριοπαθείς πολίτες του κέντρου που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, σε μια χώρα που έχει ζήσει διχασμούς, εμφύλιους, πατριδοκαπηλείες και φανατισμούς μεταξύ μειοδοτών, προδοτών, υπερπατριωτών κλπ., οι Έλληνες που έχουν ζήσει τη Μικρασιατική καταστροφή και την προδοσία, και τον Αττίλα στην Κύπρο που τα προκάλεσαν όλα αυτά δήθεν υπερπατριώτες, συσπειρώνονται γύρω από τη λύση και θα κερδίσει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτόν τον ευρύτερο δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο, γιατί η γραμμή της πατριδοκάπηλης εθνικοφροσύνης, τρέφει το τέρας του φασισμού - και λυπάμαι ειλικρινά που ο Κυρ. Μητσοτάκης ποδηγετείται από την ακροδεξιά του ομάδα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ