ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/06/2018

Ο Παύλος Πολάκης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση



.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δαβάκη και για την τήρηση του χρόνου.
Κύριε Πολάκη, έχετε τον λόγο. Θα μας πει ο κ. Πολάκης για τους Κρητικούς.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Από εκεί θα ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε, γιατί κι εγώ κατάγομαι από ένα μέρος που έδωσε πολλούς μακεδονομάχους και πολύ αίμα για την ελευθερία και για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και για την Ήπειρο και γενικά και πριν ακόμα η Κρήτη ενταχθεί στον εθνικό κορμό. Αυτήν τη στιγμή δεν κάνουμε διαγωνισμό μακεδονομάχων.
Το 1913, με τη λήξη των βαλκανικών πολέμων, οι νικητές μοίρασαν τα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας και η χώρα μας πήρε το 51% του γεωγραφικού χώρου που ονομαζόταν Μακεδονία. Αυτόν απελευθέρωσαν αυτοί οι μακεδονομάχοι.
Απαντώ με μια κουβέντα σ’ αυτό που είπατε, κύριε Δαβάκη, γιατί προσπαθήσατε να βάλετε έναν τόνο ηρωισμού που έχετε από το παρελθόν σε μια περίοδο που ολοκληρωνόταν η εθνική συγκρότηση μιας χώρας που έβγαινε από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, με διαρκείς επαναστάσεις, κρητικές επαναστάσεις, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με τον τρόπο που ολοκληρώθηκε και που βέβαια είχε και την τελική ήττα του 1922 με τη μικρασιατική καταστροφή, που και αυτή ανασυγκρότησε διαφορετικά τα πράγματα.
Δεν είναι ίδια η εποχή, κύριε Δαβάκη. Κάνετε ένα άλμα στον χρόνο και αυτό έγινε το 1992 από τον κ. Σαμαρά. Το 1913 υπήρξε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου που περιέγραψε τα σύνορα και το πού μοιράστηκε ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας, σε ποιες χώρες, στην Ελλάδα, στη Σερβία, στη Βουλγαρία και ένα πολύ μικρό ποσοστό στην Αλβανία.
Με τη λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, όταν το ένα τρίτο των χωρών της γης πέρασε στο στρατόπεδο που επαγγελλόταν την κομμουνιστική απελευθέρωση, αυτή η χώρα και αυτή η περιοχή ονομάστηκε Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπήρξε μία αντίρρηση από κανέναν σας; Υπήρξε; Για τόσα χρόνια στα σχολικά βιβλία, μέχρι και το 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, οι χάρτες που ήταν μέσα στις αίθουσες των σχολείων της πέμπτης και της έκτης δημοτικού έλεγαν Δημοκρατία της Μακεδονίας αυτήν την περιοχή της Σερβίας, της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Ναι ή όχι; Το 1977 αποδεχθήκαμε στον ΟΗΕ την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας που κατατάχθηκε σ’ αυτόν τον κατάλογο που δεν τον θυμόταν ο κ. Κουμουτσάκος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Καλά, δεν ισχύει, εντάξει. Έκανες τη μπούρδα προχθές και δεν ήξερες τι σου γινόταν και τώρα είναι ψέμα.
Το 1959 δεχθήκαμε και υπογράψαμε εμπορικές συμφωνίες με τα ομόσπονδα κρατίδια. Μέχρι το 1991 γιατί δεν υπήρξε καμμία αντίδραση απ’ όλο αυτό το απαράτ της εθνικοφροσύνης εδώ, στη χώρα μας; Διότι είχε μοιραστεί ο κόσμος, διότι υπήρχαν η συμφωνία της Τεχεράνης, της Γιάλτας, του Πότσδαμ, όπου υπήρξε αυτός ο διαχωρισμός.
Το 1991-1992, με την πτώση των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο κ. Σαμαράς ήταν ο πρώτος που υπέγραψε συμφωνία διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, παρά και ενάντια στις τότε οδηγίες του πατέρα του σημερινού Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μέσα.
Μετά από λίγο καιρό κήρυξε ανένδοτο, έχτισε καριέρα πάνω σε αυτό το πράγμα, με τα συλλαλητήρια, το ένα, το άλλο κ.λπ. Πού οδηγηθήκαμε είκοσι πέντε χρόνια με αυτά; Πού οδηγηθήκαμε; Οδηγηθήκαμε σε μια κατάσταση στην οποία εκατόν σαράντα χώρες και βάλε την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα, με βάση την πρόβλεψη που έλεγε ο γερο-Μητσοτάκης ότι εάν δεν βρούμε λύση, θα την αναγνωρίσουν «Μακεδονία». Αυτό σβήνει από τη μνήμη σας; Γιατί αυτό είπαν. Με έναν αντίστοιχο εθνικισμό να γιγαντώνεται και από εκεί με το VMRO του Γκρούεφσκι κ.λπ. Έχτισαν και αυτοί καριέρες, παράλληλες πορείες των εθνικιστών, με αλυτρωτικά άρθρα στο Σύνταγμα, με στήσιμο αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με το αστέρι της Βεργίνας. Αυτά δεν γίνονταν τότε; Σε ποια χώρα διαμαρτυρηθήκατε τότε, όπως είπε και η Ολυμπία Τελιγιορίδου προηγουμένως; Τι άλλο κάνατε;
Έγινε μια απόπειρα το 2008. Χαράχτηκε μια γραμμή. Αυτό που καταφέραμε σήμερα είναι πολύ καλύτερο από αυτό. Πολύ καλύτερο! Έχει πράγματα τα οποία τότε δεν έμπαιναν ούτε ως βάση για συζήτηση, όπως αναγνωρίζει η κ. Μπακογιάννη, παρά τις πιρουέτες που έκανε σήμερα εδώ για να στηρίξει τον αδελφό της και τον κ. Σαμαρά κ.λπ. Από τη μια μεριά δεν της έβγαινε, από την άλλη της ερχόταν αλλιώς κ.λπ.
Ήθελα να ξέρω: Έχετε διαβάσει τα άρθρα της συμφωνίας; Γιατί επαναλαμβάνετε κάποια πράγματα. Εγώ θα αναγκαστώ να διαβάσω κάποια άρθρα της συμφωνίας. Εδώ λέει στο άρθρο 7 για την ταυτότητα, τη γλώσσα που λέτε κ.λπ.:
«Αναφορικά με το πρώτο μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται –τη Μακεδονία δηλαδή- όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής προ του μέρους της Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα, η κληρονομιά της περιοχής από την αρχαιότητα ως σήμερα.
«Αναφορικά με το δεύτερο μέρος –δηλαδή την ΠΓΔΜ- νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο».
Το δεύτερο μέρος σημειώνει ότι: «Η επίσημη γλώσσα επειδή είναι η Μακεδονική γλώσσα που ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ –δηλαδή της Μακεδονίας- δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους». Τα διαβάσατε αυτά; Τα είδατε; Πόσο πιο κρυστάλλινα να το πει;
Στο άρθρο 3, σε σχέση με τα αλυτρωτικά λέει: «Τα μέρη δια της παρούσης επιβεβαιώνουν το υφιστάμενο κοινό τους σύνορο ως ισχυρό και απαραβίαστο διεθνές σύνορο. Κανένα από τα μέρη δεν θα εκφράσει ή υποστηρίξει οιεσδήποτε υποστηρίξεις για οιοδήποτε τμήμα της επικράτειας του άλλου μέρους. Δεν θα υποστηρίξει ο οιοσδήποτε παρόμοιες διεκδικήσεις που μπορεί να εγερθούν από τρίτο μέρος», όπως πάνε να κάνουν οι άλλοι και τους κόβουμε. Επίσης λέει: «Έκαστο μέρος δεσμεύεται να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ανεξαρτησία του άλλου μέρους. Δεσμεύονται να μην υποκινούν ή υποστηρίζουν δραστηριότητες και πράξεις μη φιλικού χαρακτήρα ακόμα και από ιδιωτικούς οργανισμούς».
Αλλάζουν το Σύνταγμα και απαλείφονται αυτά. Απαλείφονται τα σύμβολα. Φεύγουν όλα αυτά τα οποία στήθηκαν επί δεκαετιών των κυβερνήσεων σας και τότε δεν κάνατε τίποτα και σήμερα σηκώσατε το λάβαρο.
Άρα, για να τελειώνω, δεν είναι ο λόγος που καταθέσατε την πρόταση μομφής. Θα τα πω τώρα στον χρόνο που απομένει. Κερδίζουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Τελειώνουμε με το θέμα του αλυτρωτισμού. Τελειώνουμε με το θέμα του μπλεξίματος των διαφορετικών πολιτισμών που κατοίκησαν σε αυτά τα εδάφη και ανοίγει ένας μεγάλος δρόμος συνεργασίας το οποίο μόνο καλά μπορεί να φέρει για τη δικιά μας τη χώρα.
Άκουσα χθες την ομιλία του κ. Μανιάτη. Είδα ότι αναπαρήχθηκε από πάρα πολλά site. Το άρθρο 13 το παρουσίασε σαν μια δαιμονική συνέργεια ενός άρθρου το οποίο θα υπονομεύσει την ΑΟΖ και δεν συμμαζεύεται.

Κολοκύθια με τη ρίγανη. Στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας στις περίκλειστες χώρες προβλέπεται κατόπιν συμφωνίας να τους δίνεται η δυνατότητα της διεξόδου προς θαλάσσιες μεταφορές. Αλλά πρέπει να προβλεφθεί στη συμφωνία. Και γι’ αυτό μπαίνει. Δεν θα υπονομεύσει την ΑΟΖ μας ή το φυσικό αέριο αυτή η συμφωνία. Μην ακούω ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας που προσπαθείτε να φτιάξετε για να δικαιολογήσετε αρνητική στάση.
Ακούστε τώρα για να τελειώνουμε. Η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη. Κι αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των εθνικιστών του VMRO οι οποίοι λένε ότι απέρριψαν μια καλύτερη συμφωνία γι’ αυτούς το 2009.
Σήμερα ζούμε τον επιθανάτιο ρόγχο μετά και τα πρωινά. Η πολιτική που ακολουθήσατε το απελευθέρωσε αυτό. Τα φίδια βγήκαν από την τρύπα επειδή κρατήσατε αυτή τη γραμμή. Τη γραμμή του αδιεξόδου σε κάθε διέξοδο. Του χαϊδέματος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και αυτής της λογικής. Την είδατε το πρωί. Από το 1974 είχε να ακουστεί κουβέντα εδώ μέσα να αναλάβει ο στρατός να συλλάβει τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Κι αυτό απελευθερώθηκε λόγω της στάσης σας, κύριοι συνάδελφοι. Κι αυτό να σας βάλει σε σκέψεις και να ανασυγκροτήσετε την πολιτική σας γραμμή.
Η ακροδεξιά, ο φασισμός, ο ρατσισμός οι ναζί, εκτρέφονται από τη φτώχεια και ποτίζονται από τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία. Κι αυτοί είναι πιο γνήσιοι εκπρόσωποι από εσάς. Και σήμερα δάγκωσαν. Αλλά υπήρξε αυτή η αντίδραση που υπήρξε και έφυγαν σαν τις κότες. Με εκατόν ογδόντα χιλιόμετρα έτρεχε ο Μπαρμπαρούσης να κρυφτεί και έστειλε την δήλωση όπου έγραφε «λάθος καταλάβατε, το είπα έτσι, δεν το είπα αλλιώς». Θα ξαναπώ αυτό που είπα το πρωί για να αποδειχθεί άλλη μια φορά ότι οι απόγονοι των δωσίλογων είναι μόνο θρασύδειλοι.
Σήμερα, λοιπόν, ζούμε τον επιθανάτιο ρόγχο μιας προσπάθειας την οποία έχετε ξεκινήσει από τον Γενάρη του 2015, συνάδελφοι. Ένα σύστημα εξουσίας, το οποίο νεμόταν την οικονομική και πολιτική εξουσία σ’ αυτή τη χώρα για πάνω από σαράντα χρόνια, για να μην πω εβδομήντα, ογδόντα. Δεν μπόρεσε ποτέ να δεχθεί ότι έχασε το κομμάτι που λέγεται κυβερνητική εξουσία. Από την πρώτη μέρα του Γενάρη του 201,5 μετά που ο ελληνικός λαός ακούμπησε την ελπίδα του σ’ αυτή την κυβέρνηση και την ανανέωσε για τον Σεπτέμβρη, συνεχώς διατυπώνετε σενάρια αριστερής παρένθεσης και πτώσης. Δεν σας βγήκε κανένα. Κανένα.
Αφήσατε άδεια ταμεία. Δεν παρέδωσε ο Σαμαράς στον Πρωθυπουργό. Μεγάλο θεσμικό ατόπημα. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μετά την Μεταπολίτευση. Λέγατε ότι θα αποτύχει η πρώτη αξιολόγηση, θα αποτύχει η δεύτερη αξιολόγηση, θα μπουν κόφτες, θα μπουν χατζάρια, θα μπουν μαχαίρια, διαλύεται η οικονομία, κάνει μπήχνει, δείχνει, ανεργία, κακό. Αξιοποιήσατε ό,τι μηχανισμούς είχατε στον σκληρό πυρήνα του κράτους, σε κομμάτια της δικαστικής εξουσίας, στον χώρο των ΜΜΕ. Προσπαθήσατε να μας ακυρώσετε νόμους. Ρίξατε τον νόμο για τα κανάλια για να συνεχίσετε να έχετε τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Εμείς το κάναμε αυτό;
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Εσείς το κάνατε.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Είμαστε το Συμβούλιο της Επικρατείας;
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Απάντησέ μου μετά, συνάδελφε Βορίδη. Μην κάνεις τώρα τον ανήξερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Όχι, όχι, διάλογο. Κύριε Υπουργέ, να κλείσετε. Μιλάτε δωδεκάμισι λεπτά. Λίγη ησυχία για να κερδίσουμε τον χρόνο.
Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Είπατε ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα τελειώσει. Προβλέψατε καταστροφές, οργανώσατε σενάρια. Φωνάζατε «βάστα ΔΝΤ». Και εσείς και τα φερέφωνά σας. Βγήκατε βασιλικότεροι του βασιλέως. Και δεν σας έκατσε. Τελειώνει.
Το πρώτο πρόγραμμα βγαίνει για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί έβαλε πλάτη ο ελληνικός λαός γιατί δεν θέλει να σας ξαναδεί στα μάτια του και ο δεύτερος είναι γιατί κατάλαβε ότι εμείς δεν κλέβουμε. Γι’ αυτό μας δίνει αυτό το περιθώριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ. Να κλείσουμε. Είμαστε στα δεκατρεισήμισι λεπτά. Έχουμε άλλους εκατό ομιλητές.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα κλείσω. Δεν βγαίνει, λοιπόν, και παίξατε ρέστα με αφορμή αυτή τη συμφωνία, η οποία λύνει ένα πρόβλημα είκοσι πέντε ετών, καλλιεργήσατε χαϊδέψατε τον εθνικισμό –έβγαινε ο Κυρανάκης χθες και άλλαζε την ώρα της συγκέντρωσης, να δω πόσους θα μαζέψετε και αύριο μετά από όσα διαμείφθηκαν σήμερα και ό,τι έγινε- σε μια προσπάθεια να πέσει η Κυβέρνηση από τους «Μένουμε Ευρώπη» μέχρι τώρα. Δεν τα καταφέρατε και δεν θα τα καταφέρετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Υπουργέ...
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και η συμφωνία θα υπογραφεί και τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια και έχουμε άλλον ένα χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές για να δείξουμε πώς θα κυβερνήσουμε χωρίς τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των δανειστών.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ