ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/06/2018

Κ. Παυλίδης: Εθνικά επικίνδυνη και πολιτικά δειλή η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κ. Παυλίδης: Εθνικά επικίνδυνη και πολιτικά δειλή η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης



.

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, ξεκινώντας την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση ανέφερε: “Η εξωτερική πολιτική υπηρετεί και ακολουθεί την υποχρέωση της συνέπειας της ιστορικής διαδρομής των διαπραγματεύσεων στο χρόνο. Δεν ξεκινά από μηδενική βάση και δεν προκύπτει ως μεταφυσικό φαινόμενο.”

Στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης άσκησε δριμεία επίθεση στη στάση της Ν.Δ. για το ζήτημα του Μακεδονικού και την επερχόμενη επικύρωση της συμφωνίας. Αφού αμφέβαλλε για το αν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γνώση της συμφωνίας και των άρθρων της, έκανε λόγο για το παράδοξο που προκύπτει από τις αντιπολιτευόμενες πλευρές και των δύο χωρών. Ο κ. Παυλίδης μίλησε για ένα τρίγωνο άρνησης, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας το οποίο αποτελείται από το κόμμα της αντιπολίτευσης της γείτονος χώρας (VMRO) και τονκ. Μιτσκόσκι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της FYROM, κ. Ιβάνοφ και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημητρώφ. Και οι 3 στις δηλώσεις τους αναφέρονται σε εθνική τους ήττα, ενδοτισμό Ζάεφκαι εθνική μειοδοσίαταυτιζόμενοι απόλυτα με τα επιχειρήματα της εγχώριας αντιπολίτευσης και των ακραίων εθνικιστικών φωνών.

Κλείνοντας, ο κ. Παυλίδης κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία κινείται και διατηρεί απολύτως τα πλαίσια και τις κόκκινες γραμμές όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τη τελευταία 25ετια. Ειδικότερα τόνισε ότι διατηρείται η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, διασφαλίζεται το erga omnes, προβλέπεται αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας για την αντιμετώπιση των αλυτρωτικών ζητημάτων, κυρίως όμως καθίσταται σαφές το τέλος της ιστορικής συνέχειας της αρχαίας Μακεδονίας και του Μ. Αλεξάνδρου. Ορίζεται απολύτως η σλαβική αναφορά και ρίζα, ενώ απολύτως διακριτή είναι και η αιρεσιμότητα όλης της συμφωνίας -αν δεν υλοποιηθούν όλοι οι όροι της- σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, για την είσοδο της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, η οποία αναλύεται στη σελ. 7 στο άρθρο 2.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εξωτερική πολιτική ακολουθεί αναγκαστικά και υπηρετεί την υποχρέωση της συνέπειας στη διπλωματική συνέχεια. Δεν προκύπτει από επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ούτε από το πουθενά, ούτε είναι κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο. Δεν ξεκινά από μηδενική βάση έτσι κι αλλιώς. Ξεκινά από κατοχυρωμένες και καταχωρημένες θέσεις στους διεθνείς οργανισμούς και από τους φακέλους της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων από το παρελθόν.
Ακολουθεί δηλαδή την ιστορική διαδρομή των διαπραγματεύσεων στον χρόνο. Πατά σε συμφωνίες. Ανοίγουν οι φάκελοι στο τραπέζι. «Πού είχαμε μείνει; Τι θέλουμε να κάνουμε; Τι έχει κατοχυρωθεί μέχρι τώρα;». Με βάση αυτό, λοιπόν, έχουμε την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το γλωσσικό το 1977 του κυρίου και αγαπητού μας Μπαμπινιώτη, την Ενδιάμεση Συμφωνία της Νέας Υόρκης το 1995 και το Βουκουρέστι το 2008.
Τι είχαμε μέχρι τώρα; Πάντα είχαμε το αίτημα της σύνθετης ονομασίας, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση χωρίς το αίτημα της σύνθετης ονομασίας. Δεν είχαμε πάντα erga omnes. Δεν είχαμε πάντα απαίτηση συνταγματικής αναθεώρησης και δεν είχαμε σχεδόν ποτέ αναφορά σε εθνότητα και σε γλώσσα ούτε στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
Και για να σας φρεσκάρω τη μνήμη. Υπάρχει μια έκθεση του Έλληνα διαπραγματευτή, του Πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη -μαζί με αξιωματούχους του Υπουργείου- προς τον κ. Αβραμόπουλο μόλις ανέλαβε στις 23 Ιουλίου του 2012 ως Υπουργός Εξωτερικών, όπου λέει αυτή η έκθεση: Για τη γλώσσα θα πρέπει να λεχθεί ότι το 1977 έγινε διεθνής συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα. Τότε υπό την πίεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεχθήκαμε ότι στην εν λόγω χώρα υπήρχαν δύο γλώσσες με κυριλλική γραφή, η σερβική και η Makedonski της οποίας η λατινική γραφή είναι Macedonian.
Τόσο η εθνικότητα στην έκθεση όσο και η γλώσσα δεν περιλαμβάνονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία ούτε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν θέσαμε ποτέ ζήτημα για το γλωσσικό του 1977 ούτε το 1995 ούτε το 2008. Τι κάναμε σε αυτήν τη συμφωνία; Ενσωματώσαμε μία ήδη κατοχυρωμένη θέση του γλωσσικού, μια κατοχυρωμένη θέση εδώ και σαράντα χρόνια. Και πολλοί συνάδελφοι φοβάμαι ότι δεν διάβασαν τη Συμφωνία. Αν ρωτήσω, πολλοί δεν θα ξέρουν ούτε πόσες σελίδες είναι η συμφωνία ούτε πόσα άρθρα έχει. Το διαπίστωσα πριν λίγο. Στη Συμφωνία λέει μέσα ξεκάθαρα ότι επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους -Δεύτερο Μέρος είναι η χώρα των Σκοπίων- όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977. Αυτό είναι το γλωσσικό, αυτή είναι η κατοχύρωση στη Συμφωνία. Η αρχή, δηλαδή, που έχει εγκριθεί από το 1977, χωρίς άλλη αναγνώριση, χωρίς τίποτα άλλο πιο δεσμευτικό, η οποία στο παρακάτω άρθρο λέει ξεκάθαρα ότι είναι γλώσσα ομάδας νότιων σλαβικών γλωσσών.
Ιθαγένεια, εθνικότητα. Για να δούμε αναγνωρίζεται μακεδονική εθνότητα; Γιατί ξεκάθαρα πάλι στο άρθρο το συγκεκριμένο λέει ότι η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι μακεδονική–κάτοικος πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή εγγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα που τώρα λένε σκέτο Μακεδόνας.
Τι είναι ιθαγένεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ιθαγένεια είναι ή δεν είναι πολιτική, νομική έννοια; Δείχνει δηλαδή τον νομικό δεσμό του ατόμου με το κράτος του. Αντίθετα τι είναι η εθνικότητα; Είναι ή δεν είναι ηθική, πολιτισμική έννοια; Η σχέση δηλαδή που έχει ο άνθρωπος με τον πολιτισμό του, με την οικογένειά του με τις αξίες της κοινωνίας, στην οποία μεγαλώνει. Με βάση αυτό, λοιπόν, υπάρχουν και μειονότητες Βορειοηπειρώτες. Είναι ελληνικής εθνικότητας, αλβανικής ιθαγένειας. Ως κάτοικοι και πολίτες στην Αλβανία. Δεν μιλάνε λοιπόν για εθνικότητα μιλάνε για ιθαγένεια. Μπορεί εύκολα στον δημόσιο λόγο ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, όμως, στην πραγματικότητα και στη Συμφωνία κατοχυρώνεται ξεκάθαρα στο συγκεκριμένο άρθρο.
Πάμε παρακάτω. Επειδή υπάρχει αυτή η εθνική αυτοαναφορικότητα «εμείς και κανείς άλλος». Ακούγεται το ζήτημα του αλυτρωτισμού, μειοδοσία, ξεπούλημα, εσχάτη εθνική προδοσία. Διατηρούνται ή δεν διατηρούνται όλες οι κόκκινες γραμμές της εικοσιπενταετίας; Κατά τη γνώμη μου διατηρούνται. Μπαίνει ζήτημα αλυτρωτισμού. Θα το δούμε κι αυτό.
Ο αλυτρωτισμός είναι ή δεν είναι μια κοινωνικοπολιτική κίνηση, η οποία επιδιώκει την απελευθέρωση ομοεθνών είτε κατάκτηση εδαφών τα οποία κάποιος θεωρεί ότι του ανήκουν ή κάποτε έμενε ή χίλια δυο άλλα. Με ποιο τρόπο αυτό υπάρχει μέσα στη Συμφωνία και δεν καταργείται; Να μου φέρει ένας συνάδελφος εδώ, όταν πάρουν τον λόγο οι επόμενοι συνάδελφοι, σήμερα και αύριο, τους παρακαλώ πολύ να μου πει «σε αυτό το σημείο διατηρείται μία αίσθηση αλυτρωτισμού». Επειδή πολλοί δεν διαβάσατε τα άρθρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας ενημερώσω από τώρα ότι είναι είκοσι σελίδες με είκοσι άρθρα. Να τα ξέρετε, αν σας ρωτήσουν στις τηλεοράσεις, να ξέρετε τι να πείτε.

Από τα 20 άρθρα, τα πέντε -το άρθρο 3, το άρθρο 4, το άρθρο 5, το άρθρο 6, το άρθρο 7- θέτουν ξεκάθαρα ζητήματα κατάργησης του αλυτρωτισμού, που αφορούν είτε την υποτιθέμενη μειονότητα που δεν υφίσταται και δεν υπάρχει, είτε τα σύνορα, είτε τα σύμβολα. Προστατεύει ακόμα και από πράξεις ιδιωτικών φορέων που μπορεί να είναι ενάντια στην αντίληψη που έχει η μία ή η άλλη πλευρά για την υπόστασή της. Πέντε άρθρα από τα είκοσι αφορούν μόνο το ζήτημα του αλυτρωτισμού.
Και να πούμε κάτι άλλο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή έχει πέσει πολύ πατριωτισμός και πολύ ενδοτισμός και μειοδοσία. Αυτό το τρίγωνο της άρνησης της σύνθετης ονομασίας ο Μιτσκόσκι, ο ηγέτης του VMRO, ο Ιβανόφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Δημητρόφ, ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος χώρα και για αλυτρωτισμό μιλούν.
Να σας διαβάσω τι λέει ο κ. Ιβανόφ; Ο κ. Ιβανόφ λέει ότι με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφθηκαν οι θέσεις του κράτους τους για τη μη αλλαγή του Συντάγματος και τη μη αποδοχή του ονόματος «erga omnes». Η συμφωνία είναι επιβλαβής για αυτούς και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη «Μακεδονία» -είπε ο Ιβανόφ- και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του Συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο Γκρουέφσκι είπε ότι είναι χειρότερη η συμφωνία για αυτούς -για τα Σκόπια- από εκείνη που απέρριψαν τον 2009. Είναι αυτό που λέτε εσείς, «Εμείς μόνο δώσαμε και δεν πήραμε». Δεν ξέρω από πού συνάγεται. Δεν το βλέπω πάντως από κάπου εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τελειώνει ο χρόνος σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Παυλίδη, θα το εφαρμόσω αυστηρά. Σας παρακαλώ πολύ!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Μα, με διακόψατε δύο δευτερόλεπτα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν θέλετε να αλλάξει ο χρόνος…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Με διακόψατε πριν καν ολοκληρωθεί ο χρόνος μου, κύριε Πρόεδρε. Τελειώνω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πω τα «κόκκινα» σημεία. Η σύνθετη ονομασία, κατοχυρώθηκε. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός κατοχυρώθηκε. «Erga omnes», συνταγματική αναθεώρηση, αλυτρωτικά ζητήματα και κυρίως το ζήτημα ότι διακόπτεται…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ωραία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με αυτό.
Στην ουσία, λοιπόν, μπαίνει τέλος στην αντίληψη που υπήρξε, ότι μπορεί το συγκεκριμένο κράτος, ο συγκεκριμένος λαός, η συγκεκριμένη γλώσσα να είναι ιστορική συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό είναι ξεκάθαρο μέσα απ’ όλα τα άρθρα αυτής της συμφωνίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Είναι σαφές αυτό που είπατε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Γι’ αυτό σας καλώ να την ψηφίσετε, όσοι θέλετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Να είστε καλά, κύριε Παυλίδη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: ...να είστε εθνικά υπεύθυνοι και όχι απλώς μισαλλόδοξοι.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ