ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

13/06/2018

Ν. Ξυδάκης στο ραδιόφωνο «Ράδιο 9,84» του Ηρακλείου Κρήτης: Τώρα είναι η ώρα να γίνει συμφωνία για το όνομα της ΠΔΓΜ

Ν. Ξυδάκης στο ραδιόφωνο «Ράδιο 9,84» του Ηρακλείου Κρήτης: Τώρα είναι η ώρα να γίνει συμφωνία για το όνομα της ΠΔΓΜ«Είναι μια συμφωνία σε ένα χρόνο αναγκαίο, που οι κυβερνήσεις των Αθηνών προσπάθησαν. Αρκετοί τη σκέφτηκαν και την επιδίωξαν. Είναι ώρα να γίνει» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β ΄Αθηνών Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Ράδιο 9,84» του Ηρακλείου Κρήτης και το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

Ο κ. Ξυδάκης, αφού τόνισε ότι θα πρέπει να μελετηθεί η συμφωνία, αναλυτικά, στη βάση του πλήρους κειμένου εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί στη Βουλή πλειοψηφία για την κύρωσή της.«Έχουμε ζώνες που πρέπει να εκπληρωθούν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε και ανέφερε: «Πρέπει να κλείνεις θέματα τώρα και να επικεντρώνεις τις προσπάθειες εκεί που πρέπει» σημείωσε.

Εμφατικά ο κ. Ξυδάκης υπεραμύνθηκε της ανάγκης επίλυσης του ζητήματος. «Αξιώσαμε από ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ να μπει σε διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγής ονόματος. Πολλοί κάνουν βήματα αυτό-υπέρβασης και η Ελλάδα και οι γείτονες έκαναν κινήσεις. Η Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομα της όπως λένε με την κυνικότητα τους τα ξένα ΜΜΕ. Αν ναυαγούσε αυτή συμφωνία, νομίζω θα ευρίσκοντο παράδρομοι για να προχωρήσει με το ντε φάκτο συνταγματικό της όνομα. Όταν π.χ. συμφέρει εσένα και συμπίπτει με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων το καλύτερο είναι να κινηθείς γρήγορα για να εκμεταλλευτείς τη συγκυρία. Οσάκις κάναμε εξωτερική πολιτική στα 200 χρόνια κινούμενοι από εσωτερικές έριδες είχαμε μεγάλες καταστροφές» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δε θα μπορούσαμε να είμαστε στο σημείο του ’91 που λέγαμε ότι δε θα υπάρχει κράτος σε 10 χρόνια. Άντεξε. Βλέπουμε ότι υπάρχει είναι ασθενές κράτος δέχεται μοχλεύσεις από τις προσπάθειες ‘σουνιτοποίησης’ των Βαλκανίων από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Αυτά τα πράγματα πρέπει να βλέπουμε, θέλουμε άραγε ‘σουνιτοποιημένα’ Βαλκάνια ή θέλουμε μια χώρα φίλη, κοντινή που μοιραζόμαστε ίδιες αξίες; Εκτίμηση μου είναι ότι η δυσκολία είναι στα Σκόπια. Εκεί φτιάξανε καριέρες και φτάσανε να είναι υπόδικοι κάποιοι. Μια γενιά πολιτικών εκμεταλλευόμενη τους Ελληναράδες έφτιαξε το κιτσιαρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχει φτιαχτεί μια ελίτ μιας επαρχιώτικης αλαζονείας.

Όμως κάποιοι βλέπουν ότι αν δεν προχωρήσουν θα είναι στον αραμπά των δυτικών Βαλκανίων. Ωφελήθηκαν στο γειτονικό κράτος από τις εμπορικές σχέσεις με Ελλάδα» ανέφερε και προσέθεσε:

«Έχουμε κάποιες αιρεσιμότητες που ξεκινά να εκπληρώσει η άλλη πλευρά. Θέλουν το χρόνο και το κουράγιο από αυτούς» σημείωσε και κατέληξε: «Στη δεδομένη στιγμή είναι ότι καλύτερο που μπορούσαμε να έχουμε. Είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Τα επόμενα χρόνια να δώσουμε τη μάχη για τα διεθνή σήματα, τα προϊόντα ΠΟΠ, τους όρους των διεθνών οργανισμών στα οποία η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα. Εκεί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».